Anton Kovacs January 27, 2021

 

„…pandemia reprezintă o fereastră rară dar îngustă de oportunitate pentru a reflecta, reimagina şi reseta lumea noastră, pentru a crea un viitor mai sănătos, mai echitabil, mai prosper.”

Citiți încă odată, și încă odată, poate beculețul se va aprinde.

***

 

Anca Dragu spune că impozitul zero pe salariul minim ar putea deveni realitate cam în doi ani. Părerea mea este că trăim într-o țară mare care se numește Europa, iar anumite lucruri ar trebui corelate în interiorul acestei țări. Inclusiv impozitele.

Dar, dacă tot visăm, hai să visăm altfel, că tot nu prea avem mare lucru de comentat la știrile de astăzi:

Ce sunt impozitele astea?

Păi, sunt o contribuție pe care o plătim statului, contribuție care este proporțională cu ceea ce am primit de la societate în schimbul muncii și inteligenței noastre.

Dar, să presupunem că eu am vândut astăzi un program de gestiune. Am primit ceva în schimbul său? Aparent da. Am primit niște bani.

Dar ce sunt banii?

Banii în sine nu pot fi mâncați, nu pot fi băuți, nu te apără de frig.

Banii nu sunt decât o promisiune a statului că voi primi ceva. Pe unele bancnote chiar scria acest lucru, I promise to pay the bearer on demand…

clipboard01

Și atunci concluzia este că suntem impozitati pentru promisiunile statului.

Cum ar fi însă să facem invers, că tot ne resetăm? Să nu plătim impozit pentru promisiuni ci pentru lucrurile concrete pe care le primim de la societate.

Adică, face statul un calcul și ajunge la concluzia că pentru sănătate, armată, sistemul de administrație sau salariile polițiștilor care nu au competențe să elibereze câinii legați de copaci, dar au competențe să se plimbe pe străzi cu mașina și să îmi atragă mie atenția, duminică dimineață la ora 7 când pe toată strada nu eram decât eu, că nu am masca pe gură, este necesară o anumită sumă. Și să adauge această sumă la prețul produselor și al serviciilor. Adică TVA-ul nu mai e de 19% ci e de 56%.

În felul ăsta, astăzi când voi primi bănuții pentru programul ăla nu plătesc nici un leu impozit. Dacă țin banii în bancă, sau sub saltea nu plătesc nici mâine, nici peste 5 ani. Că nu am pentru ce să plătesc impozite, în acest moment suntem în situația că eu am muncit și am dat ceva societății dar societatea încă nu mi-a dat nimic în afarăde promisiuni. Statul încă îmi este datoar, el ar trebui să îmi plătească mie impozit.

Dar, dacă merg la prăvălie și cumpăr o pâine, sau o mașină, sau un robot Sophia, sau o excursie în Thailanda, automat, pe lângă prețul produselor sau serviciilor cumpărate, plătesc și impozit pentru ce am consumat, impozit proporțional cu drepturile pe care mi le-am revendicat din ceea ce societatea îmi este datoare.

Si, foarte important, pentru administrarea acestei sume nu este nevoie nici de contabili, nici de funcționari suplimentari, nici de cine știe ce servere la ANAF. Pur și simplu banii de la Alimentara intră în bancă și statul reține 56% din ei în contul impozitelor.

În acest fel nu scapă nimeni, pentru că oricine trebuie să consume ceva, de la copilul mic cu țuță în gură până la bătrânul cu perfuzia în vene. Practic, ca prin minune, lumea va fi devenit un loc mai bun și în același timp evaziunea fiscală nu ar mai exista.

 

 

***

 

 

Robotul Sophia va fi produs în masă, ”pentru a ajuta oamenii să treacă mai ușor peste pandemie”

sophia.jpg

De la lansarea sa, în 2016, robotul umanoid Sophia a devenit un fenomen viral iar acum compania care stă în spatele său are o nouă…

***

Germania răspunde Parlamentului European: ”Nu este nicio legătură între Navalnii și Nord Stream 2”

nord-stream-2.jpg

Guvernul Germaniei anunță că nu abandonează proiectul Nord Stream 2 în ciuda sancțiunilor impuse de Statele Unite și a solicitării formulate de Parlamentul European de…

***

Olanda, în pragul războiului civil! Magazine devastate, mașini incendiate, lupte de stradă între manifestanți și polițiști VIDEO

Olanda se află în pragul unui război civil!

Este semnalul de alarmă tras de primarul din Eindhoven, după cea de-a treia noapte de proteste provocate de restricţiile din timpul pandemiei.

Manifestanţii au devastat magazinele, au incendiat maşini şi s-au luptat cu forţele de ordine. Sute de oameni au fost arestaţi.

Autorităţile decid peste o săptămână dacă extinde carantina.

Haosul domneşte de trei zile şi de trei nopţi în mai multe oraşe din Olanda. La lăsarea întunericului, sute de protestatari au ieşit pe străzi şi au vandalizat tot ce le-a stat în cale.

Manifestanţii au aruncat cu bolonavi, cocktailuri molotov, petarde şi au folosit arme albe în lupte parte n parte cu poliţiştii. Forţele de ordine au ripostat cu lacrimogene, tunuri cu apă şi gloanţe de cauciuc.

Peste 400 de oameni au fost arestaţi în cele trei zile de proteste. Un sfert doar la Eindhoven. Edilulul oraşului a avertizat că lucrurile pot lua o turnură şi mai gravă.

Opoziţia de extremă dreaptă cere guvernului să trimită armata în stradă pentru a păstra ordinea. Premierul Mark Rutte, care şi-a prezentat demisia în urmă cu 10 zile, a dat asigurări că toţi protestatarii violenţi vor fi pedepsiţi.

***

Tot ce nu ți s-a zis despre scandalul WhatsApp care a făcut milioane de oameni să-l urască

Ce an nebun, nu-i așa? Pe cât de util și intens folosit a fost internetul în 2020, prin toate serviciile sale digitale, pe atât e de controversat. Ba că Donald Trump e dat afară de pe platforme ca Facebook și Twitter, ba că WhatsApp se trezește că are și concurență.

Citește și:  Revista presei – 17.10.2020

Trump e însă deja „fostul președinte”, așa că WhatsApp e mai important. Toată nebunia a început în prima săptămână din ianuarie cu un pop-up în aplicație care îți explica noile reguli ale platformei. Dacă nu le-ai fi acceptat, din 8 februarie accesul ți-ar fi fost tăiat. Din fericire, Uniunea Europeană și Marea Britanie au legi ceva mai stricte pentru protecția datelor. Din nefericire, platforma are peste două miliarde de utilizatori la nivel global.

***

COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Pandemia, banii şi războiul (II)

Apariţia acestei pandemii, e văzută de înţelepţii, bogaţi, ai lumii, ca o oportunitate. Ei o spun răspicat, deschis, fără echivoc.

Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Pandemia, banii şi războiul (II)

Iată ce zice Herr Klaus Schwab, directorul Forumului Economic de la Davos:

„Pandemia ne-a arătat cât de repede ne putem schimba stilul de viaţă. Populaţiile şi-au arătat în mod covârşitor dorinţa de a face sacrificii de dragul îngrijirii sănătăţii proprii şi a persoanelor vulnerabile. În mod clar, există voinţa de a construi o societate mai bună.  Trebuie să o folosim pentru a asigura marea resetare de care avem atâta nevoie.”

Acelaşi : „…pandemia reprezintă o fereastră rară dar îngustă de oportunitate pentru a reflecta, reimagina şi reseta lumea noastră, pentru a crea un viitor mai sănătos, mai echitabil, mai prosper.”

***

Anca Dragu: „Impozitul zero pe salariul minim ar putea deveni realitate cam în doi ani”

Potrivit președintei Senatului, Anca Dragu, impozitul zero pe salariul minim ar putea deveni realitate în aproximativ doi ani, dar doar după finalizarea unui studiu de impact și atunci când veniturile bugetare și creșterea economică permit […]

***

Milionarul clujean care a omorât un tânăr pe trecerea de pietoni, condamnat la un an şi jumătate cu suspendare. Instanța a ţinut cont de „regretul autentic și profund”

Momentul șocant când un pieton este accidentat mortal pe o trecere de pietoni din Cluj

La doi ani după ce milionarul Daniel Dumitraş trecea cu un SUV marca Jaguar peste un tânăr, aflat pe trecerea de pietoni, instanţa a decis o pedeapsă de un an şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru omor din culpă. De asemenea, Daniel Dumitraş nu va avea permis de conducere doi ani. Victima lui Dumitraș a fost strivită, la propriu, de SUV-ul milionarului. Din autopsie rezultă că decesul „s-a datorat unei secţiuni traumatice de trunchi cerebral în cadrul unui politraumatism cu dilacerare cerebrală şi cerebeloasă, fractura cutiei craniene şi fracturi osoase multiple”.


Patreon


Zeci de mașini ridicate și zeci de amenzi pentru „bizoni”, în centrul Timișoarei

Între 290 și 725 de lei este amenda pentru cei care intră cu mașinile în locuri interzise sau parchează pe străzile pietonale din centrul orașului. Reprezentanții Poliției Locale ne anunță, marți, că au dat, „în ultima săptămână”, 145 de amenzi și au lipit 225 de colante pe mașini. 40 de autoturisme au fost ridicate.

***

Schimbarea la fata a cinematografelor din Timisoara. Trei dintre sali ar putea intra in reabilitare in 2021. In ce stadiu sunt celelalte

cinema-studio-proiect-2-728x336.jpg

TIMISOARA. Sapte sali de cinematograf intrate in administrarea Primariei urmeaza sa fie reabilitate in totalitate, iar la trei dintre ele lucrarile ar putea incepe chiar in 2021. CITESTE SI: Se cauta un constructor care sa amenajeze accesul catre parcare si trotuarele din jurul noului Terminal de Sosiri Externe de la Aeroportul Timisoara. Momentul in care […]

***

Defecte secundare

Catavencii-493_04-27-ianuarie-2020-mic_2

Traian Băsescu e de părere că marea problemă a lumii actuale ține de marea concentrare a capitalului în mâna a 1% din populație și de globalizarea corporatistă. E uimitor cum acest om reușește să fie, iar și iar, o caricatură a caricaturii care deja era. Practic, și când își spune numele din buletin, ai pornirea de-a zice: ce-i cu omul ăsta? Carmen Dan a rezumat astfel cartea-interviu a Vioricăi Dăncilă: „Duce lipsă de atenție“. Reacții despre Viorica apar la fiecare […]

***

Robi și reforma

Catavencii-493_04-27-ianuarie-2020-mic_5

Robert Turcescu se întoarce în presă, după ce n-a mai prins loc de acoperit în Parlament nici pe locurile cu taxă. Iar TVR se întoarce la misiunea ei esențială de post public: adună fel de fel de oameni care să discute despre soarta sa. Mă gândesc că asta ar trebui să fie adevărata misiune a postului public – doar și pentru faptul că am pierdut sensul acestei expresii: din când în când să adune la o masă oamenii buni și […]

***

Un institut din Ungaria demarează cercetări genetice pe scheletul fiului nelegitim al lui Matei Corvin pentru a stabili originea Huniazilor

Institutul de cercetare a maghiarimii va demara cercetări arheo-genetice, prin care se poate ivi şansa de a stabili originea familiei Huniazilor, astfel şi a regelui Matia Corvin, scrie Magyar Nemzet, citată de Rador.

Cercetările au început prin deschiderea mormântului lui Ioan Corvin din Croaţia (n.r. considerat fiul nelegitim a lui Matia Corvin), eveniment la care a fost prezent şi ministrul ungar pentru resurse umane, Miklós Kásler, sub conducerea căruia se efectuaseră anterior cercetări similare ale rămăşiţelor dinastiei Árpád păstrate în Biserica Matei.

„Trebuie să ne ocupăm de domnitorii, politicienii, comandanţii de oşti, oamenii de stat remarcabili ai noştri. Din aceştia face parte şi unul din cel mai importanţi regi ai noştri, Matei Corvin. Oasele lui Matei se află undeva în osuarul din oraşul ungar Székesfehérvár. Bazilica de aici, ctitorită de Sfântul Ştefan constituie o scenă deosebit de importantă a istoriei ungare. Timp de o jumătate de mileniu aproape fiecare domnitor al nostru a fost încoronat aici, iar 15 dintre ei – printre care şi Matei – au fost înmormântaţi tot aici. Însă în perioada turcilor mormintele au fost prădate, iar biserica distrusă. În secolul XIX a început explorarea locului şi a mormintelor regale, dar au fost găsite atunci intacte doar rămăşiţele pământeşti ale lui Béla III şi ale soţiei sale, care au ajuns în Biserica Matei. Restul oaselor au fost strânse şi se află acum în osariu. (…)

curs

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*