Dan Negru atinge un punct interesant, dar totuși greșește prin faptul că pune pe același palier yoga și religia, confundând cele două concepte.
Da, este adevărat că unii oameni înlocuiesc rugăciunile cu mantrele și tămâia cu bețișoarele parfumate, iar aceștia nu se deosebesc mult de cei care merg la Sfânta Parascheva pentru a căuta răspunsuri spirituale.
Însă confuzia lui Dan Negru apare atunci când reduce yoga la aceste practici și o asociază cu religia.
Yoga, în forma ei autentică, nu are nimic de-a face cu religia sau superstiția. Nu vorbesc despre cei care își dau mâna în grupuri și pretind că pot influența universul prin gânduri pozitive; acelea sunt manifestări superficiale care nu prea au legătură cu yoga.
Yoga adevărată este o practică milenară, provenită din India antică, care combină exercițiile fizice, controlul respirației, meditația, alimentația echilibrată și disciplina mentală. Scopul său principal este de a aduce un echilibru între corp și minte și de a promova o stare de armonie interioară.
Când reciți o mantră, nu te rogi la o zeitate, ci folosești sunetul ca un instrument de biofeedback. Prin repetarea mantrei, încerci să sincronizezi vibrațiile sunetului cu frecvențele cerebrale, inducând o stare de calm și concentrare.
De asemenea, posturile (asanele) nu sunt echivalente cu pozițiile de rugăciune din religiile tradiționale; ele au rolul de a stimula anumite părți ale corpului pentru a obține beneficii fizice și mentale. La fel și tehnicile de respirație (pranayama) sunt concepute pentru a optimiza fluxul de aer din corp, nu pentru a invoca puteri divine.
Meditația, esențială în yoga, nu este un act de rugăciune, ci un proces de introspecție. Meditezi, adică te gândești la ce ai făcut bine sau ce ai făcut rău, sau ce se întâmplă în jurul tău, pentru a reflecta la acțiunile tale, pentru a înțelege mai bine realitatea din jurul tău sau pur și simplu pentru a-ți induce o stare de relaxare mentală.
Găsim chiar în practicile de zi cu zi elemente de yoga, bem un pahar cu apă la temperatura camerei în care am dormit pentru a dilua acidul acumulat în stomac peste noapte, sau în timp ce ne spălăm pe dinți dăm cu peria aia și pe limbă să eliminăm bacteriile care s-au acumulat acolo peste noapte, sau că ne spălăm nasul în interior pentru a-l curăța de impuritățile care îngreunează respirația, sau felul în care respirăm, sau că privim cu compasiune un om necăjit pe lângă care trecem, sau când ajungem la serviciu lăsăm deoparte Facebookul și problemele de acasă și ne gândim la ce facem acolo, adică ne concentrăm, făcând toate astea facem yoga fără să știm.
Nu, practicând yoga nu veți putea levita la 20 de cm de sol, nu veți putea opri trenurile, nu veți face oamenii mai buni, nu veți controla ploaia și nici nu veți alunga scorpionii, așa cum povestea Eliade că a făcut în timpul unei călătorii prin India. Aceste lucruri aparțin domeniului miturilor și religiilor, unde practicanții lor cred că pot avea astfel de influențe asupra realității.
Însă, practicând yoga corect, vă puteți îmbunătăți capacitatea respiratorie și sănătatea generală. Yoga ajută la calmarea minții și reducerea stresului. Cel mai important, practicarea yoga vă poate aduce mai multă înțelepciune și fericire, dezvoltând echilibrul și armonia interioară.
Yoga nu este nici religie, nici superstiție, nici parapsihologie și nici gimnastică pe care o practicăm la sală îmbrăcați în colanți. Este un mod de viață care poate fi urmat atât de cei religioși, cât și de cei care nu au o credință specifică. Yoga este despre echilibrul interior, sănătate și înțelepciune, iar aceasta nu intră în conflict cu nicio credință religioasă.
***
Trupele ONU de menținere a păcii din Liban, sub asediu
Printre alte națiuni, Italia cu 1.000 de soldați și Franța cu 700 contribuie semnificativ la trupele UNIFIL desfășurate în zona-tampon de la granița israeliano-libaneză. Nu mai puțin de zece mii de soldați din 40 de state își desfășoară activitatea sub misiunea ONU, într-o arie extinsă de aproximativ 1.060 kilometri pătrați, situată între extremitatea sudică a râului Litani și Linia Albastră – o graniță temporară de 120 kilometri, negociată după ultimul război dintre Liban și Israel, în 2006.
Planul autoritar al lui Von der Leyen – Democrațiile naționale vor fi subordonate Comisiei sale
Uniunea Europeană este pe cale să intre în ceea ce s-ar putea dovedi a fi cea mai amenințătoare fază din istoria sa zbuciumată. În câteva săptămâni, noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen va intra oficial în funcție, moment în care aceasta va avea un control aproape neîngrădit asupra politicii blocului.
Atunci când von der Leyen a prezentat luna trecută componența și structura organizatorică a noii Comisii, chiar și presa tradițională, în general prietenoasă cu Bruxelles-ul, a fost nevoită să admită că ceea ce realizase ea nu era altceva decât o lovitură de stat. Prin plasarea unor loialiști în roluri strategice, marginalizarea criticilor și stabilirea unei rețele complicate de dependențe și suprapuneri de sarcini care împiedică orice persoană să dobândească o influență excesivă, președintele Comisiei a pregătit terenul pentru o „acaparare a puterii” supranaționale fără precedent, care va centraliza și mai mult autoritatea la Bruxelles – în special în mâinile doamnei von der Leyen însăși.
„Brexit-ul a fost un dezastru”. Zeci de mii de locuri de muncă din sectorul financiar au dispărut în Marea Britanie
Impactul Brexit-ului asupra pieței muncii din Londra este mult mai grav decât se estima inițial, aproximativ 40.000 de locuri de muncă s-au pierdut, potrivit primarului din City of London. În timp ce Londra suferă, orașe europene profită de migrarea angajaților din sectorul financiar.
Prinţul William vrea să rezolve problema oamenilor fără adăpost din Marea Britanie
Ce se întâmplă în Argentina?
Încă din primele zile de mandat, președintele argentinian a semnat un decret cu aproape 1.000 de modificări legislative, menite să „ajusteze” economia, să reducă inflația și influența statului în economie și să elimine deficitele bugetare printr-o austeritate cruntă.
Reuters: Airbus se pregăteşte să concedieze până la 2. 500 de angajaţi din divizia de apărare şi cea spaţială, după pierderile înregistrate cu proiectele de sateliţi
UE își prezintă proiectul de dematerializare a documentelor de identitate
Timpul trece și pașaportul digital se apropie pas cu pas… Comisia Europeană a propus dematerializarea actelor de identitate, cu promisiunea de a economisi timp la frontiere și de o mai bună securitate.
Efecte secundare ale vaccinului Covid-19: un fotbalist cere responsabilitate de la Pfizer
Fostul fotbalist de la Stade Laval François-Xavier Fumu Tamuzo, în vârstă de 29 de ani, le trimite în judecată pe Pfizer și BioNTech. Jucătorul spune că de la vaccinarea împotriva Covid-19, corpul său „a încetat să mai funcționeze”.
Franța: Producătorul de ciment Lafarge va fi judecat pentru „finanțarea terorismului” în Siria (surse)
Inovație, cercetare și dezvoltare: declin european în fața SUA și a Chinei
Ciudat de dezirabila democrație de peste Prut
Așadar, cu aceste date, nu este sigur că Maia Sandu ar câștiga alegerile prezidențiale, ci doar că ea se va califica în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, unde îl va avea contracandidat fie pe Usatîi, fie pe Stoianoglo, între care diferența este foarte mică, în marja de eroare (a sondajelor așa cum se fac ele în România). Este puțin hazardat să spui că Maia Sandu ar câștiga alegerile bazându-te doar pe un sondaj care îi atribuie numai un sfert din intenția de vot. 73,2% din basarabeni nu o au pe Maia Sandu drept primă opțiune atunci când vine vorba despre candidatura la prezidențiale. E drept, în total sunt 11 candidați, iar voturile pentru turul I sunt destul de fragmentate. Chiar și așa, Maia Sandu are nevoie de 50% + 1 din voturile valabil exprimate pentru a câștiga prezidențialele, fie că vorbim de turul I, fie că vorbim de turul al doilea. În momentul ăsta îi lipsesc 23,2% din voturi și este greu de crezut că le va recupera până duminică. Așadar, Maia Sandu nu va câștiga alegerile prezidențiale duminica viitoare, ci, poate, după un eventual tur II.
Oricum, să ne pregătim cupele și să punem vinul spumant la rece, pentru când ni se va spune că trebuie să sărbătorim victoria în alegeri a doamnei Maia Sandu. Căci Maia Sandu este un exemplu de bune practici democratice, o flamură fâlfâindă a europenismului românesc de dincolo de graniță, un model de urmat de către toți politicienii noștri. Chiar s-a spus că dacă politicienii din România ar fi asemeni Maiei Sandu, am fi departe. Unde, în ce direcție, este mai greu de spus.
Căci, de când este Maia Sandu președinte, în Republica Moldova au fost interzise 11 televiziuni. Un partid a fost declarat neconstituțional, iar Parlamentul a votat o lege prin care foștilor membri ai respectivului partid li se interzicea să mai participe la alegeri. Curtea Constituțională a Moldovei a zis că, totuși, asta e prea mult.
Unul dintre motivele pentru care în Moldova se poate interzice un partid sau membrilor acestuia li se poate interzice să candideze este că partidul respectiv a incitat populația la proteste „împotriva preşedintei Maia Sandu şi a guvernului său pro-occidental pe motivul creşterii preţurilor“. De asemeni, partidul ȘOR milita împotriva integrării în UE a Moldovei. La momentul declarării partidului ȘOR drept neconstituțional, împotriva partidului sau a membrilor acestuia nu fuseseră dictate sentințe definitive, argumentele pentru scoaterea partidului în afara legii venind de la procurori și dintr-o anchetă jurnalistică.
Nu mai râdeți de planul de reindustrializare a lui Marcel Ciolacu. Planul lui Mario Draghi este același lucru
Poate că știți, poate că nu, economia Uniunii Europene este la pământ. Producția industrială este la pământ, a pierdut enorm din competitivitate în ultimii 5 ani. Cea mai afectată este industria auto.
Scutirile fiscale de la IT și construcții, eliminate până în iulie 2025. Schimbări la microîntreprinderi, până în martie
De ce România devine tot mai necompetitivă
România a suspendat total o convenție cu Rusia veche de 31 de ani privind impozitele
România a suspendat în totalitate, de luni (14 octombrie) aplicarea prevederilor Convenției dintre Guvernul României şi Guvernul Federației Ruse pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit şi pe capital, semnată la Moscova, la 27 septembrie 1993, informează ANAF.
CFR Marfă debranșată de la oxigen – organele, donate către Carpatica Feroviar: noua societate va face transporturi strategice și comerciale
Guvernul a aprobat miercuri înființarea companiei Carpatica Feroviar SA, care va prelua locul lăsat liber pe piață de falimentara CFR Marfă și care va fi obligată să desfășoare și transporturi ce vizează interesele strategice ale statului. Noua companie va avea un capital de 125.000 de lei, deja prevăzut în bugetul Ministerului Transporturilor.
Indispoziții de lectură
Am citit un titlu care m-a făcut să scot un „Mmm, nu!“: „Care este cea mai mare pensie din MApN. La cât a ajuns bugetul de pensii al tuturor instituțiilor de forță din România“.
Cred că nu vom depăși faza „pensii speciale“ decât după ce nu vom mai gândi neapărat în bani. Culmea, știu, pentru că despre bani e vorba. „Cea mai mare pensie“ nu face decât să „instige“ la justiție socială, să înfierăm cu toții privilegii și drepturi care nu ar trebui să fie drepturi. După cum „instituțiile de forță“ sunt și ele de mai multe feluri, căci problema nu e pensia specială a unui militar, ci pensionarea unui om din Servicii la 50 de ani, apoi angajarea sa la stat, prin nu știu ce minister. Problema cu polițiștii nu era că există pensii mari – e firesc pe undeva ca cei din conducere să aibă pensii măricele. Problema era modul în care se calcula și vârsta fragedă a pensionării.
Ce vreau să spun: e cam tristuț că după atâția și atâția ani insistăm, perseverăm în a nu ajunge la o discuție onestă despre ce înseamnă „special“, de câte feluri sunt „specialii“ și ce anume trebuie să înceteze. Mă rog, nu e ca și cum ar mai conta, poate să spună cineva, căci, legislativ, tema e închisă. Mai exact, înmormântată.
Statul trăiește din salariile noastre. Fiscalitatea muncii este excesivă în România
Blocul Național Sindical cere Guvernului să nu mai pună în cârca angajaților români cea mai mare parte din colectarea banilor pentru bugetul statului. România se bazează pe banii pe care-i ia de la toți cei care muncesc, în loc să ia mai mulți bani de la firme. Conform unui studiu făcut de BNS, pe baza raportului din primăvară al OECD, statul a colectat anul trecut din contribuțiile salariaților aproape dublu față de ceea ce a încasat din TVA și de 6 ori mai mult decât din impozitul pe profit al firmelor. BNS cere și să se aplice recomandările OECD privind „echitatea salarială” prin impozitare progresivă – adică să se ia mai mulți bani de la angajații „bogați” și să se dea la „săraci” – idee care se dezbate de mai mulți ani în România, fiind respinsă de reprezentanții mai multor sindicate și de companiile din mai multe domenii de activitate care au arătat că așa ceva ar duce la o creștere păguboasă a migrației forței de muncă spre țările din vestul Europei și la scădere economică în România.
Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim va crește la 4. 050 lei
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat o creștere a salariului minim brut la 4.050 lei începând cu 1 ianuarie 2025, în conformitate cu cerințele Uniunii Europene. Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim va crește la 4.050 lei În acest context, Blocul Național Sindical (BNS) a formulat o serie de propuneri pentru a optimiza sistemul fiscal […]
O veste bună pentru bugetari și una proastă pentru privați
Puțin contează câți bani primești, ci puterea lor de cumpărare, subliniază economistul Bogdan Glavan. Iar aici avem o mare problemă.
Demagogii și scurtăturile care duc în prăpastie
Populismul și democrația sunt inseparabile. Populismul este un pericol permanent în democrație. Întotdeauna, dincolo de o criză sau un cumul de crize (cum trăim acum) se află un demagog – gata să acționeze radical în numele poporului. Toate aceste afaceri se termină prost. Dintre toate formele de doritori de putere, demagogii sunt cei mai periculoși. Ai spune că după sute de cazuri de catastrofe în care populiștii și-au afundat popoarele, un asemenea pericol ar fi pe înțelesul chiar și minții de post-sapiens. Ei bine, nu e.Încă mai confundă grohăitul isteric de clișee patriotarde cu dragostea de neam și țară. E un lucru normal să iubești locurile unde te-ai întâmplat (cum nu e un lucru de condamnat nici să îți cauți în altă parte fericirea). Dar patriotismul se măsoară altfel, nu în intensitatea decibelilor emanați de demagogii degrabă iubitori de țară, dar și de sluj la ambasade.Politic, România stă catastrofal. Vrei să ții țara pe dreapta dai de tov. gen. dr. plag. Nicu Ăăăă. Ciucă, un individ a cărui flexibilitate morală face plastilina
Dan Negru spune că este „pupător de moaște” și le răspunde celor care îi critică credința: „Dacă faci yoga, ești cool, dacă te rogi, ești înapoiat”
Dan Negru a transmis un mesaj celor care îi critică credința și care au înlocuit rugăciunea cu mantrele, biserica cu yoga și tămâia cu bețișoarele parfumate. Prezentatorul a mers la pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași. Dan Negru (53 de ani), unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori TV din România, a transmis un mesaj puternic de Sfânta Parascheva, declarându-se deschis cu privire la credința sa. Într-o postare pe rețelele de socializare, vedeta de la Kanal D a recunoscut că este un „pupător de moaște” și a criticat vocile care îl batjocoresc pentru convingerile sale religioase. El a făcut referire la cei care aleg să înlocuiască rugăciunea cu mantrele și biserica cu practici alternative, precum yoga sau tămâia cu bețișoarele parfumate.
„Zilele Canalului Navigabil Bega”, eveniment dedicat promovării ecologizării și conservării biodiversității pe canalul navigabil Bega
Evenimentul va debuta vineri, 18 octombrie, la ora 12:00, în stația de vaporetto Sfânta Maria, cu o activitate educativă dedicată copiilor de la Palatul Copiilor Timișoara (elevi la Școala Gimnazială nr. 19 Avram Iancu și Colegiul Național Bănățean). Aceștia vor participa la o plimbare pe Bega cu două ambarcațiuni puse la dispoziție de Societatea de Transport Public Timișoara (STPT). Pe parcursul plimbării, copiii vor beneficia de sesiuni educative susținute de specialiști implicați în proiect, care le vor prezenta aspecte legate de ecologizare, biodiversitate și rolul canalului Bega în istoria transportului de persoane și mărfuri.
Peste 300 de chitaristi vor canta impreuna la Timisoara. Li se alatura in concerte Radu Almasan de la Bosquito, Stefan Boldijar de la Semnal M, Ducu Bertzi si Paul Radu de la Antract. Intrarea e libera
Un nou moment muzical special la Timisoara, unde si-au dat intalnire peste 300 de chitaristi din toata tara. Acestia vor canta simultan 17 piese alaturi de mai multe vedete. Evenimentul Timisoara Guitar Day – One City. One Day. One Guitar Love este programat sambata, 19 octombrie, de la orele 16.00 la Faber, Splaiul Penes […]