Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a prezentat astăzi planul de redresare financiară pentru Colterm, proiectele în curs de realizare și cele de viitor pentru transformarea companiei într-una eficientă, care să nu mai fie o povară pentru toți timișorenii.
La conferința de presă au fost prezenți și reprezentanții COLTERM SA: Emil Șerpe – director general și Bogdan Nanu – director adjunct.
„Am spus că este ultima iarnă în care Colterm funcționează de pe o zi pe alta. Colterm a dat bătăi de cap tuturor primarilor în ultimii 30 de ani și vreau să fiu ultimul primar care are această bătaie de cap. Timișorenii trebuie să beneficieze de confort termic în case, de energie nepoluantă, iar cei care nu sunt în rețeaua Colterm nu mai trebuie să suporte costurile. Primul pas este curățarea de datorii a Colterm”, a declarat Dominic Fritz, care a anunțat intenția de a deschide procedura de concordat preventiv.
Concordatul preventiv reprezintă o înțelegere cu creditorii, validată de un judecător, pentru eșalonarea datoriilor în cadrul unui plan de reorganizare a companiei. Această soluție, agreată cu managementul Colterm, a fost discutată în prealabil cu creditorii importanți, ANAF și Banca Mondială. În cadrul concordatului, creditorii nu pot declanșa insolvența companiei și nu pot solicita executări silite, nici a Primăriei Timișoara, nici a activelor funcționale ale Colterm.
Abonații Colterm nu vor fi afectați de procedura de concordat preventiv sau de reorganizarea companiei, ci dimpotrivă. Odată cu evitarea riscului de insolvență, nu mai există pericolul ca activitatea companiei să fie oprită de executări silite pe conturi sau pe activele funcționale ale Colterm.
„Din păcate, fosta administrație a îndatorat Primăria către Colterm cu 160 milioane RON. Dacă Colterm intră în insolvență, administratorul judiciar va avea obligația să colecteze datoriile Primăriei față de Colterm, iar Primăria ar putea fi executată silit și să rămână cu conturile blocate. Nu putem să expunem orașul unui astfel de pericol”, a explicat Dominic Fritz necesitatea concordatului preventiv.
Primarul Timișoarei a anunțat și că astăzi Ioan Zubașcu, Șeful Serviciului Energetic din Primăria Timișoara, și-a prezentat demisia din funcție de șef.
„Datoriile curente ale COLTERM sunt în acest moment de 310 milioane lei, iar obiectivul nostru este de a proteja activele funcționale ale companiei. Am inițiat o serie de discuții cu ANAF pentru trecerea în patrimoniul orașului a acestora, în schimbul datoriilor pe care Colterm le-a acumulat la bugetul de stat”, a declarat Emil Șerpe, director general Colterm SA.
„Concordatul este un mijloc prin care pregătim societatea pentru investiții viitoare. Săptămâna viitoare urcăm pe SEAP achiziția publică pentru selectarea consultantului. Dacă creditorii care reprezintă 75% din valoarea datoriei subscriu planului propus, putem considera negocierilor încheiate și putem solicita instanței omologarea concordatului”, a spus și Bogdan Nanu, directorul adjunct al Colterm.
În prezent, fiecare timișorean plătește 125 de lei pe an pentru pierderile din rețelele Colterm și 2019 lei pe an pentru subvenționarea prețului pentru energia electrică și termică furnizată către abonații Colterm.
Primăria Timișoara împreună cu managementul Colterm au identificat mai multe opțiuni pentru finanțarea investițiilor în retehnologizarea și reorganizarea companiei. Una dintre opțiuni este o asociere cu un actor privat de anvergură care are capacitatea de a susține acest proces. De asemenea este posibil un mix de finanțare din fonduri europene cu un împrumut de la Banca Mondială, care ar putea fi implicată și în identificarea de surse alternative de energie ce pot fi utilizate în cazul concret al Colterm. În ianuarie au început deja testele pentru folosirea deșeurilor vegetale colectate în Timișoara la CET SUD, iar din februarie va deveni operațional procesul. 10% din cărbunele folosit pentru producerea energiei va fi înlocuit cu biomasă.
Planurile Colterm în următorii ani
În următorii trei ani Primăria Timișoara și Colterm vor lucra pentru restructurarea din temelii a termoficării din Timișoara. Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și Emil Șerpe au prezentat câteva din proiectele în curs de implementare pentru Colterm:
- În ianuarie au început testele pentru folosirea deșeurilor vegetale colectate în Timișoara la CET SUD, iar din februarie va deveni operațional procesul. 10% din cărbunele folosit pentru producerea energiei va fi înlocuit cu biomasă.
- Pe fonduri europene sunt în curs modernizare 10 km de rețea primară și 20 km de rețea secundară. Acest proiect este deja în implementare, fiind semnate contractele de finanțare și execuție. Există autorizație de construcție din decembrie 2020 și de îndată ce vremea o va permite se va trece la munca de teren.
- Montarea de panouri solare la CET Freidorf, care, împreună cu motoarele termice instalate, transformă o mică centrală de cartier într-un model de urmat la scară largă pentru termoficarea din Timișoara. Astfel, iarna energia termică și apa caldă sunt produse din surse în cogenerare, iar în timpul verii 100% din apa caldă este produsă cu ajutorul panourilor solare.
- Interconectarea celor două centrale ( sud si centru). Pentru prima dată de la începutul termoficării în Timișoara cele două centrale pot funcționa sincron, aducând maximum de energie produsă în sudul orașului acolo unde în viitor se vor dezvolta capacitățile de producție.
- Pornirea motoarelor termice la CET Buziaș și CET Dunărea. Aceste motoare au primit toate autorizațiile necesare și au început producția de energie termică și electrică în cogenerare.
- Automatizarea tuturor punctelor termice – astăzi toate punctele termice sunt conectate prin sistemul SCADA putând fi urmărite și gestionate online.
- Suntem în faza finală a studiului de fezabilitate pentru montarea în CET centru a unei surse de producție energie termică în cogenerare. De îndată ce SF-ul va fi în forma lui finală, PMT va depune documentația pentru finanțarea acestuia la MDRAP pe programul Căldură și Confort.
- Un alt SF finalizat în ianuarie 2021, care implică aceleași fonduri MDRAP, presupune retehnologizarea a 3,6 km de retea primara. In zilele ce urmează Colterm va trimite către PMT această documentație pentru a fi transmisă spre finanțare la MDRAP.
- Un SF la care se lucrează vizează transformarea PT 98 în centrală de cartier, care va utiliza tehnologii nepoluante. În acest sens Colterm își propune utilizarea de biomasă ca sursa energetică în această centrală. Și pentru această investiție MDRAP are linii de finanțare deschise.