V.V. March 16, 2022

 

Autoritățile locale vor să amenajeze un spațiu cu pădure urbană miniaturală în Timișoara, după conceptul dezvoltat de biologul japonez Akira Miyawaki. Plantarea ar urma să se facă pe terenul aflat în Piața Petru Maior, pe o suprafață de 1300 mp.

 

Consiliul Local Timișoara a decis să pună la dispoziția Propark-Fundația pentru Arii Protejate a unui teren pentru a realiza o pădure urbană miniaturală de tip Tiny Forest. Lucrările de amenajare se vor executa cu material forestier şi floricol, adaptat climei, provenit din pepiniere şi alte plantaţii de arbuşti decorativi.

 

„Terenul respectiv este mărginit de o arteră de circulație foarte solicitantă, care generează poluare atmosferică și fonică, fiind binevenit un astfel de spațiu verde. Datorită tehnicilor speciale folosite la înființarea ei, suprafața de pădure se va dezvolta autonom. Singurele lucrări de întreținere necesare vor fi 2-3 udări pe timpul verii, care pot fi suplimentate până la 10 udări în cazul unei veri secetoase. Activitățile de întreținere (udare, cosirea ierbii dintre arborii plantați etc.) vor fi asigurate de Primăria Municipiului Timișoara, prin societatea prestatoare de servicii de întreținere spații verzi SC Rogera Prest Com SRL”, au declarat reprezentanții primăriei din Timișoara.

 


 

Citește și:

 

Cum cred eu că ar trebui amenajat orașul – Microparcuri

 


 

Autoritățile locale au mai precizat faptul că pădurile urbane reprezintă un model de bune practici în managementul terenurilor din zone urbane, model intens promovat în alte țări pentru beneficiile ecologice și sociale: retenția prafului și noxelor din aer; aport de oxigen; fixarea carbonului din atmosferă într-un ritm rapid; amprenta de carbon zero pentru îngrijire; reducerea poluării fonice; valoare estetică. Prin împădurirea terenului se va realiza o barieră fonică, o perdea, ce va reține poluarea atmosferică, crescând confortul locatarilor din zonă.

Citește și:  59 cazuri noi de COVID-19 în Timiș, în ultimele 24 de ore, din doar 278 de teste. Vezi din ce localități

Materialul săditor va fi sponsorizat de către Propark Fundația pentru Arii Protejate.

 

 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*