Nicoleta C. August 16, 2022

 

Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeș din Timişoara are un aparat unic în zona de vest a ţării, cu ajutorul căruia se poate stabili rigiditatea căilor respiratorii mari, cât şi a celor mici, aflate la periferia plămânilor.

 

Cu ajutorul oscilometrului se pot obţine date despre o posibilă boală pulmonară obstructivă (BPOC, astm bronşic) sau restrictivă (fibroză pulmonară) prin stabilirea „rezistenţei” căilor respiratorii. Tehnica folosită în cadrul acestei investigaţii se numeşte oscilometrie forţată şi permite măsurarea mecanicii pulmonare, prin utilizarea undelor de sunet.

 

„Practic, putem evalua mecanica pulmonară cu ajutorul undelor de sunet generate cu ajutorul unui microfon încorporat în aparat, care sunt suprapuse peste respiraţia normală. Modificările fluxului respirator şi ale presiunii cauzate de undele externe sunt utilizate pentru calcularea parametrilor care descriu rezistenţa la fluxul de aer şi reactanţa plămânului la diferite frecvenţe. Se obţin, astfel. informaţii importante despre inomogenitatea regională şi periferia pulmonară. Undele de fecvenţă mai joasă ajung mai în profunzime, până la nivelul alveolelor, iar cele cu frecvenţe înalte doar până în căile aeriene de mari dimensiuni. Modificările de flux şi presiune cauzate de undele extreme sunt utilizate apoi pentru calcularea parametrilor care descriu rezistenţa la fluxul de aer”, a declarat dr. Noemi Suppini, medic specialist pneumolog.

 

Oscilometria forţată este o tehnică neinvazivă ce oferă informaţii în timpul unei respiraţii normale. Testul este foarte simplu de realizat şi nu necesită o manevră forţată de respiraţie, fiind util îndeosebi în cazul copiilor şi al persoanelor de vârsta a treia.

 

„Tehnica necesită doar o cooperare minimă, pasivă, a pacientului. Acesta suflă într-o piesă bucală, având nasul prins cu o clemă specială. În timpul respiraţiei, undele de sunet se suprapun peste respiraţia normală. Oscilometria forţată este o tehnică de investigaţii mai sensibilă decât bodypletismografia privind rezistenţa pulmonară în cazul afectării căilor aeriene periferice, iar parametrii măsuraţi pot detecta modificări precoce în funcţia pulmonară, mai ales la fumători, dar şi pierderea controlului bolii la pacienţii astmatici sau la pacienţi cunoscuţi cu alte boli pulmonare cronice. Mai mult, oscilometria forţată poate fi utilizată în situaţii particulare, atunci când spirometria nu este posibilă. De asemenea, poate fi folosită şi ca instrument de screening al bolilor pulmonare, alături de spirometrie”, a adăugat Noemi Suppini, în comunicatul remis news.ro.

 

Medicii le recomandă pacienţilor ca în ziua testării să nu fumeze şi să nu facă efort fizic intens. Pentru a beneficia de gratuitate la efectuarea acestei investigaţii în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara, este necesară o trimitere de la medicul penumolog şi o programare în Ambulatoriul unităţii sanitare.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*