Nicoleta C. July 23, 2021

 

 

Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara are un nou aparat performant pentru diagnosticul molecular rapid multiparametric. Aparatul, de tip multiplex PCR, poate identifica simultan, într-un timp scurt, între 14 şi 30 de etiologii. Printre virușii care pot fi detectați se numără şi SARS-CoV-2, scrie news.ro.

 

Aparatul stabileşte cauza infecţiei unui pacient pe baza unor probe biologice, fie că sunt nazale, spută, materii fecale, lavaj, hemoculturi sau lichid cefalorahidian (LCR).

 

Printre virușii care pot fi identificați se numără SARS-CoV-2, cel al gripei A (inclusiv AH1N1), virusul gripei B, MERS, dar şi adenovirusuri, bacterii de tipul stafilococilor, inclusiv cel auriu, streptococi, inclusiv pneumococi. Timpul de obţinere a rezultatului este foarte redus, între 45-75 de minute, în funcţie de categoria de infecţii avute în vedere: respiratorii, gastrointestinale, pneumonii, hemoculturi sau meningite şi encefalite.

 

„Principiul de funcţionare al aparatului este unul real time PCR, amplificarea acidului nucleic. Practic, se realizează o detecţie calitativă şi semi-cantitativă. Aparatul serveşte conceptului modern de testare şi analiză simultană, multiplex a numeroase ţinte microbiene ce ar putea fi implicate în sindromul investigat. Performanţă aparatului este una deosebită. Nu doar că timpul de obţinere a rezultatului este unul foarte redus, dar vorbim de o acurateţe, o sensibilitate de peste 95%”, a declarat dr. Delia Dogaru, medic primar medicină de laborator, responsabil analiză Compartiment Imunologie în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara.

 

Citește și:  3.400 cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore, dintre care 147 în Timiș

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*