Anton Kovacs December 16, 2019

 

1946 Creatorul de modă francez Christian Dior și susținătorul său Marcel Boussac au înființat casa de modă Christian Dior.

 

*

 

În luna decembrie 1946, Christian Dior și-a încheiat contractul de designer la Lucien Lelong și a decis să se refugieze câteva zile în Fleury-en-Bière, la casa prietenilor săi Pierre și Carmen Colle.

În memoriile sale Christian Dior vorbește despre „pietre , copaci, ființe, o acțiune mecanică, o rază de lumină, toate purtând mici mesaje bâlbâite care trebuie înțelese instantaneu”.

Departe de agitația Parisului, el a fost, în sfârșit, capabil să se dedice proiectării aspectelor unei mode pe care o purtase de mult timp în suflet, umplându-și rapid micile caiete cu schițe minuscule. Dintre acestea, două linii au luat formă – Corolle și En 8 – pe baza cărora a construit ceea ce va deveni „New Look”.

Bust mândru, talie ascuțită și șolduri rotunjite au rupt matrița pătrată în care fuseseră încorporate trupurile femeilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

 

 

Succesul a fost aproape întâmplător: „Din toate colecțiile mele, a fost prima care mi-a costat cel mai puțin efort și mi-a provocat cea mai mică îngrijorare. Nu am riscat să dezamăgesc o audiență care, necunoscându-mă încă, nu se aștepta la nimic, nu mi-a cerut nimic. ”

Totuși un necunoscut publicului larg, creatorul nu avea nicio concepție despre revoluția pe care urma să o dezlănțuie.

Mai mult, nu aceasta era intenția lui. Omul care voia să fie arhitect a căutat cu umilință să fie considerat un „bun meșter”. Ambiția sa era „să facă femeile nu doar mai frumoase, dar și mai fericite”.

Citește și:  Ce s-a întâmplat în 28 noiembrie

(Sursa: dior.com)

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*