“Nigra sum sed formosa”, toarce lasciv Sulamita, în Cântarea Cântărilor a lui Solomon, adică: “Neagră sunt, dar frumoasă”…
Să vezi că acuș atinge corectitudinea politică până și Sfânta Scriptură. Cum să lași acolo “Nigra”? Shulamit “neagră”? Și cum așa: „sed formosa”, de ce adică „dar”? Una exclude pe alta? O facem: “atra” în loc de „nigra”, chit că St. Ieronim respira Duh ceresc când a tradus Biblia în latină. Scoatem “Nigra” și-l lăsăm pe Ieronim, tălmaciul, să-și bată pieptul de ciudă cu piatra aia pe care-o strânge în pumn în toate tablourile.
Mai sunt niște pietre știute ca “Lapis Niger”, inclusiv aia neagră de la Mecca la care se roagă pelerinii cu funduțul în sus.
(Dan Alexe)
Se pare că s-a ajuns la un impas în privința persoanei care să fie ministrul învățământului.
Vă dau eu soluția, din moment ce Mircea Miclea este singurul care a descris o soluție coerentă despre cum ar trebui să fie învățământul modern, adică altceva decât învățământul de până acum transmis prin teleconferință, dânsul trebuie să devină ministru al învățământului. Nu știu din ce partid e, nici nu interesează, nu partidul de proveniență etse important ci rezultatul final.
Si dacă tot suntem la capitolul în care se împart ministere, poate îi puneți și pe Ana Birchall la Justiție, pe Valeriu Nicolae la Protecție Socială și pe Mihai Goțiu la Mediu, Astărăstoaie la Sănătate, are dânsul ceva probleme cu integritatea dar cu toții au și Paleologu la Cultură. Doi viceprim ministri, Orban de la PNL și Tudose de la PSD și Cioloș prim ministru. V-am dat jumătate din cel mai bun guvern pe care l-a avut vreodată România, pentru Finanțe întrebați-l pe Mugur Isărescu și în rest să se mai gândească și politicienii
Un activist de mediu a fost atacat și rănit în timp ce urmărea o mașină suspectă care căra niște lemne.
În acest moment în acea zonă ar trebui să se afle deja cel puțin 80% din efectivele de jandarmi din toată țara, o echipă de coordonare din partea procuraturii, echipe speciale ale poliției și până la prânz problema să fie definitiv rezolvată, astfel încât nimeni să nu mai îndrăznească vreodată să fuse o așchie din pădurile de acolo. În forță, așa cum îi plăcea domnului Nicolae Robu să spună. Ajunge să le iei celor din zonă pentru o săptămână ca probe tot lemnul pe care nu pot să justifice că l-au cumpărat
După revoluție am constatat accentuarea procesului de imbecilizare a populației. Pur și simplu a fost legalizată escrocheria, țara s-a umplut de ghicitoare, vrăjitoare, astrologi, medici cu diplomă care practicau homeopatia sau tot felul de terapii quantice…
Să fie clar, planetele și stelele nu au influență asupra destinului oamenilor, nu se poate ghici viitorul, nu se pot măsura parametrii celulelor din corpul uman cu un rahat de laptop pe care rulează un program. Toate aceste lucruri sunt escrocherii, nu există nici un dubiu în această privință. Nu spun că nu putem să le practicăm în scop de divertisment, la o petrecere între prieteni poate fi interesant ca participanții să se joace cu niște cărți de Tarot, să-și ghicească în zațul de la cafea sau cineva să le întocmească celorlalți harta astrală, ar fi echivalentul clovnului adus la petrecerile copiilor, dar obținerea banilor folosind aceste metode trebuie interzisă, exact așa cum era interzisă și înainte de revoluție. Și poate și televiziunile și ziarele ar trebui să o lase mai moale cu horoscoapele, nu face nici bine la credibilitate și mai sunt și suflete naive care cred că dacă se spune la televizor e adevărat. Se poate face rating și cu știința, nu numai cu obscurantismul.
Înțeleg că PNL, USR+Plus și UDMR au niște dileme în privința felului în care ar trebui ajutată economia.
Eu cred că înainte de a te apuca de o treabă și de a arunca cu bani din elicopter ar trebui să faci puțină curățenie. Mai ales că startul a fost complet greșit, au dat câte 2000 de euro unora de loc, altora de 4 ori pe o singură aplicare, parcă cei care împart banii ăia ar fi idioți (probabil că și sunt).
In primul rând ar trebui repetată o măsură care s-a aplicat în 1999, parcă, și care a avut rezultate foarte bune: o amnistie fiscală, de această dată condiționată și cuplată cu închiderea din oficiu a firmelor inactive. Adică, ai datorii la stat de, să spunem 100000 de lei. Ai de ales, îți închidem firma și ai scăpat de o grijă, sau, dacă crezi că firma poate să meargă în continuare, îți anulăm datoria, dar dacă timp de doi ani mai faci datorii îți luăm și coada asta pe care ți-am grațiat-o. Celor care nu au datorii dar nici firma nu funcționează le trimitem o scrisoare în care le spunem că dacă nu contestă măsura, în 30 de zile le închidem firma din oficiu printr-o procedură ultrarapidă.
După aceea, eliminăm povara “parabugetară”. Adică, eliminăm, cel puțin pentru microîntreprinderi, necesitatea apelării la nenumărații experți cărora li s-a oferit obiectul muncii de către stat. Adică expertul contabil care trebuie să semneze bilanțul, expertul în securitatea muncii, expertul în securitate pur și simplu, medicina muncii unde această nu este neapărat necesară și multe altele. Microîntreprinderea asta să fie lăsată, până la o anumită cifră de afaceri anuală, să-și facă contabilitatea cu cine vrea, că e contabil, sau expert sau un prieten sau chiar patronul, condiția fiind să fie respectate principiile și metodele impuse de legislație. Să-și facă alarma cum crede el că e bine și dacă crede că e bine, fără să fie necesar să dea câteva sute de euro unui specialist în securitate pentru un audit și alte mii de euro pentru montarea echipamentelor neapărat de o firmă specializată…
Informatizare adevărată. Adică ceva de genul ăsta (această propunere este deja de vreo trei ani pe site-ul maisimplu.gov.ro înființat în timpul precedentei guvernări Cioloș). În felul acesta ar rămâne disponibil o mulțime de personal relativ calificat, oameni care nu ar trebui decât să fie folosiți într-un mod mult mai util.
Vă rog să observați că până acum măsurile de mai sus nu au presupus cheltuirea nici măcar a unui bănuț.
I-aș trimite pe oamenii ăia deveniți inutili să caute să ajute firmele mici. Vine o doamnă din asta, care înainte era la cine știe ce organ de control, la firmă, “bună ziua, am venit să vă ajut, poate aveți nevoie de niște bănuți pentru un sediu ca să nu mai plătiți chirie, sau poate vă trebuie niște calculatoare noi, sau moblilier nou pentru prăvălie. Dați-mi un loc la o masă, un scaun și o cafea și hai să discutăm ce ați avea nevoie, nu trebuie să plătiți nimic dar poate vă ajut să obțineți niște fonduri, vă fac eu documentația și tot ce e necesar”. Și pleacă după 3 zile când banii au ajuns la furnizorul de calculatoare sau la constructorul care va face noul sediu, supravegheat tot de doamna aceea, să nu vină cuiva ideea să facă vreo mânărie.
Cam la lucrurile astea ar trebui să se gândească politicienii care în aceste zile se gândesc cum să facă.
In curtea de la intrarea fostei grădini de vară a CFR un tip și-a făcut o casă. Că așa a vrut el. Există sentință definitivă care spune că acea casă ar trebui dărâmată dar nu se întâmplă nimic. Am citit și anul trecut despre povestea asta, și acum doi ani…
Tot spune lumea că nu prea se vede ce face domnul Fritz. Eu, în locul dânsului aș face cam așa:
Astăzi, după ce am citit textul ăsta, sau cineva mi-a spus despre el, m-aș informa despre acest subiect. Aș discuta și cu personalul juridic, ca să fiu sigur că acea casă e făcută ilegal și că există o sentință care spune că poate fi demolată. După care, dacă e așa, mâine dimineață, pe la 6, aș trimite un echipaj de polițiști locali să-i înmâneze celui de acolo o adresă în care i se comunică că are 24 de ore de la înmânarea prezentei pentru a-și demola construcția.
Dacă omul nu e la adresă aș aștepta două ore după care aș lua doi martori de pe stradă și i-as bate în cuie adresa aia pe ușa de la intrare, aș întocmi un proces verbal și aș filma toată povestea.
Iar poimâine la ora 8, ca să fie lumină pentru filmat, în prezență presei, aș fi acolo cu un excavator din acela mititel șî o echipă de constructori și aș începe demolarea. După care i-aș trimite omului o factură cu costurile demolării și a reciclării materialelor rezultate șî i-aș da și o amendă pentru că nu a respectat o hotărâre judecătorească și alta pentru că a construit ilegal.
Liderul grupului USR din Camera Deputaţilor, Cătălin Drulă, a declarat că propunerea Alianţei USR PLUS pentru funcţia de premier este, în continuare, Dacian Cioloş, iar o decizie în ceea ce priveşte susţinerea pentru viitorul premier va fi luată în urma negocierilor. Cătălin Drulă a precizat, pentru AGERPRES, că USR PLUS se va prezenta la discuţiile constituţionale despre formarea unui nou guvern cu propunerea de premier Dacian Cioloş. El a menţionat că alianţa a luat act de decizia Biroului Politic Naţional al PNL de a-l propune pe Florin Cîţu pentru funcţia de premier.
Ministrul educației ar putea fi un tehnocrat fără carnet de partid. Este una din variantele luate în calcul pentru Ministerul Educației de către USR-PLUS, înainte de începerea oficială a negocierilor privind împărțirea Guvernului.
Digi24: Cum a fost prima zi de militărie la Guvern, în „garnizoana” de la Palatul Victoria
Viața liberalilor s-a schimbat radical în 48 de ore. De duminică la prânz când pluteau pe iluzia câștigării alegerilor și a unui guvern monocolor, chiar și minoritar, până când i-a lovit în moalele capului realitatea riguroasă și inflexibilă a milităriei instalată la Palatul Victoria de noul prim-ministru, interimar și wannabe pentru încă o vreme de aici înainte, conform bursei premierilor „to be elected”.
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat miercuri seară, la Digi24, decizia PNL de a nu-l „confirma” pe actualul premier interimar, Nicolae Ciucă, în funcția de prim-ministru, funcție pentru care a fost nominalizat Florin Cîțu.
Valeriu Nicolae, la 46 de voturi distanţă de a intra în Parlament. Acesta a făcut contestaţii
Candidatul independent la Camera Deputaţilor Valeriu Nicolae mai are nevoie doar de 46 de voturi pentru a obţine un mandat de parlamentar, se arată într-un mesaj publicat de o membră a echipei sale de campanie pe un grup intern de susţinători. La alegerile parlamentare 2020 Valeriu Nicolae a obţinut 16.314 voturi.
VIDEO Activist de mediu, ranit dupa ce a urmarit un transport suspect de lemne. Tanarul a fost atacat si lovit cu pietre
Activistul de mediu Daniel Bodnar a fost atacat cu pietre intr-o localitate din Suceava in seara zilei de miercuri, 9 decembrie, in timp ce se afla in masina si urmarea un transport suspect de lemne.
Bodnar a urmarit un camionul incarcat cu lemne pana la un punctul unde trebuia sa ajunga incarcatura si unde a fost intampinat de persoane care au aruncat cu pietre in masina lui, i-au spart geamul, iar tanarul a fost ranit.
Daniel Bodnar se afla in zona localitatilor sucevene Cornu Luncii-Malini, cand a inceput sa transmita o filmare pe Facebook in timp ce urmarea doua camioane cu lemne care se indreptau spre Malini, comuna situata in judetul Suceava.
Bodnar a sunat la 112 si a sesizat politia ca spre Malini circula doua camioane ce par a fi supraincarcate cu lemn. El a continuat urmarirea, pana la poarta unui gater din Malini, unde au intrat vehiculele cu lemn.
In timp ce activistul se afla la poarta gaterului, in masina, asteptand politia, mai multe persoane din interior au inceput sa arunce cu pietre. Una dintre pietre a spart un geam al masinii, Daniel Bodnar fiind ranit la fata de cioburi.
Înselatorie de 100.000 de euro. Mai multe persoane, pacalite prin metoda ”ghicitul”
Mai multe persoane din tara si din strainatate au fost prejudiciate cu suma de peste 100.000 de euro prin metoda „ghicitul”, victimele fiind racolate prin anunturi difuzate online, informeaza miercuri, 9 decembrie, Inspectoratul Judetean de Politie (IJP) Prahova.
Potrivit sursei citate, politistii din Prahova au efectuat trei perchezitii domiciliare, in municipiul Ploiesti, la persoane banuite de inselaciune prin metoda „ghicitului”, faptele avand loc incepand cu luna aprilie a acestui an si pana in prezent.
Astfel, doua femei si doi barbati sunt banuiti ca au prejudiciat mai multe persoane, din tara si din strainatate, valoarea pagubelor fiind estimata la peste 100.000 de euro.
Persoanele in cauza au fost duse la sediul IJP Prahova, pentru audieri.
In urma perchezitiilor, au fost ridicate bunuri susceptibile a face obiectul activitatii infractionale.
Actiunea a beneficiat de suportul Directiei Operatiuni Speciale a Politiei Romane.
Avertismentul a fost lansat miercuri de autoritățile britanice de reglementare, la o zi după ce Marea Britanie a început campania de vaccinare împotriva COVID, cu serul dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech, scrie BBC News.
Coronavirus: Emiratele aprobă vaccinul produs de Sinopharm
Emiratele Arabe Unite au aprobat miercuri vaccinul împotriva noului coronavirus produs de gigantul farmaceutic chinez Sinopharm, precizând că este eficace în proporţie de 86%, pe baza rezultatelor din faza a treia a testării, informează AFP. Ministerul Sănătăţii „a anunţat înregistrarea oficială” a vaccinului, a informat agenţia de presă WAM, fără a oferi alte detalii. Acest vaccin a făcut obiectul studiilor de fază III, ultima înainte de omologare, în Emiratele Arabe Unite din luna iulie şi a fost aprobat pentru utilizare de urgenţă de către personalul medical în luna septembrie.
Revenirea la nivelul PIB pre-pandemie se va produce la începutul lui 2022, cum se va întâmpla cam peste tot în Uniunea Europeană, a declarat, miercuri, preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, care a subliniat că este „cvasi-sigur că va exista creştere economică” anul viitor.
Peste 40 de milioane de angajaţi din 37 de economii se află în şomaj tehnic, iar previziunile nu sunt prea optimiste, potrivit raportului PwC ”Global…
Unde converg si unde se bat cap in cap planurile economice ale PNL, USR PLUS si UDMR. Teoriile despre salarii si pensii
Formarea unei majoritati parlamentare intre PNL, USR-PLUS si UDMR se va dovedi mult mai anevoioasa daca trecem de latura politica si intram pe cea economica, unde planurile de guvernare si masurile celor trei formatiuni se unesc si converg pe anumite segmente, iar pe altele nu exista deloc.
Si in timp ce primele doua formatiuni politice au planuri si masuri cu „bataie” multianuala, UDMR propune un plan de masuri care sa treaca Romania peste pandemia de coronavirus, bazat mai mult pe sanatate si educatie decat pe latura economica.
IMM-uri si salvarea acestora
Pe segmentul de IMM-uri toate cele trei partide au in plan sprijinirea lor, dar viziunile nu pot fi mai diferite de atat. Astfel ca, PNL spune ca va continua acordarea de garantii de stat pentru credite cu dobanda subventionata prin IMM Invest si Eximbank, in valoare de 30 miliarde de lei.
Dacă acum cîteva săptămîni, în virtutea bunelor intenții, pentru a îndulci lockdown-ul, guvernul din Belgia venise cu ideea „amicului de alint”, knuffelcontact – adică puteai alege o singură persoană din afara familiei cu care să socializezi –, de curînd o altă decizie vine să mai zgîndărească puțin prioritizarea relațiilor sociale: de sărbători, poți avea invitați în casă, însă gazda va putea permite doar unuia dintre ei să folosească toaleta. O decizie care literalmente înseamnă că „prietenul la nevoie se cunoaște”. (S. G.)
O tristă aniversare: zece ani de la declanşarea „Primăverii arabe”
Multe dintre primăverile cu accente revoluţionare şi insurecţionale sînt însă sinonime cu ideea de sînge, de reprimare, de eşec. Este cazul cu Primăvara arabă de la izbucnirea căreia se împlinesc zece ani pe data de 17 decembrie. Această primăvară nu a reuşit decît într-o singură ţară, în Tunisia, deşi revolte populare similare au izbucnit şi în Libia, Egipt, Siria, Yemen, Behrein… Reversul primăverii, dacă ţinem cont de ceea ce conţine conceptul ca metaforă politică, sînt războiul, haosul şi represiunea.
Rezultate finale alegeri parlamentare 2020. Cine sunt noii deputați și senatori de Timiș
Biroul Electoral Central a reușit să centralizeze, miercuri seară, rezultatele finale de la alegerile parlamentare din 6 decembrie. PNL Timiș va avea cei mai mulți reprezentanți în parlament, iar Pro România și PMP au ratat pragul electoral. Vom avea patru senatori și zece deputați de Timiș.
Proprietarul unei case construite, ilegal, în curtea unei clădiri istorice din Timişoara le râde în nas autorităţilor, apucându-se să izoleze termic clădirea pentru care există sentinţă definitivă de demolare a construcţiei.
Orașul izolat din Rusia în care ninge nouă luni pe an și se extrag diamante rare
În Udachny, extracția de diamante e principala sursă de venit. În acest orășel din nord-estul Rusiei, iernile sunt foarte grele, iar temperaturile ajung și la minus 43,6 grade Celsius. Dar localnicilor nu le pasă. Apropo, în rusă, Udachny înseamnă „norocos”.
Fascinată de acest orășel izolat – după ce a studiat rusa timp de șase luni ca să se descurce, cât de cât, la fața locului – Hanne Van Assche (26 de ani) a hotărât să petreacă iarna acolo și să cunoască locuitorii: „Am citit într-un articol că Udachny e un orășel minier foarte important, unde se extrag diamante foarte rare”.