16 decembrie 1989 – Liniștea de dinaintea furtunii


Un răspuns la “16 decembrie 1989 – Liniștea de dinaintea furtunii

  1. De ce a început schimbarea orânduirii sociale şi a regimului politic în Timişoara?
    De ce nu la Constanţa, sau Bacău, Iaşi, Vaslui, Braşov ori Oradea, Cluj, Satu-Mare?
    1. Pentru că Timişoara este cel mai vestic municipiu aflat în apropierea a două state aflate oarecum în regimuri diferite (Ungaria, membră a Pactului de la Varşovia şi Yugoslavia-ţară nealiniată cu forţă şi tehnică militară considerabilă dar mult mai deschisă spre Vest).
    2. Pentru că Timişoara este un oraş multicultural, multietnic iar populaţia este destul de numeroasă raportat la restul municipiilor. Se va crea astfel o masă critică (şi de manevră) mult mai uşor.
    3. Pentru că influenţa Vestului era şi rămâne mult mai pregnantă în această zonă. De asemenea, vestea revoltei/revolutiei va ajunge mult mai uşor în Vest. (Câţi etnici germani s-au repatriat/au emigrat din Vaslui sau Botoşani?)
    4. Pentru că pe la graniţa de Vest poţi să inserezi dar cu deosebire să extragi agenţi infiltraţi (chiar dacă inserţia pentru fazele ulterioare, făcută din timp, s-a făcut peste alte graniţe).
    5. Pentru că Timişoara este un oraş universitar şi dacă alegi propice momentul vei putea, prin studenţii care se întorc acasă, să difuzezi/diseminezi revolta indusă/provocată. (era înainte de Internet, de social media şi de telefoanele mobile)
    6. Pentru că se află la distanţă mare de capitală şi de centrul politic şi administrativ. Implicit, informaţiile vor ajunge mai greu iar timpul de reacţie al autorităţii centrale va fi mai mare. În plus, informaţiile vor putea fi mai uşor distorsionate (telefonul şi radioemisia erau practic singurele disponibile aparatului de stat).
    7. Pentru că majoritatea corespondenţilor de presă erau la Bucureşti iar deplasarea implica un risc. Pentru că ambasadele sunt în capitală. E de dorit ca vestea revoltei să difuzeze către oameni care au rude, prieteni, cunoştinţe în exterior, nu pe canale oficiale/diplomatice.
    M-am plictisit deja cât am scris… Sigur mai sunt multe alte considerente… pentru unul care nu e laic/profan precum sunt eu. N-am studii în domeniu, nici n-am citit (deci sunt aproape non-bias-at). Am auzit că un flăcău trecut şi blond şi-a primit diploma în plic.
    Indiferent de convingerile mele politice (Birtaşul din marginea satului întrebă: „Ce doreşte domnu’?” La care domnu’ se uită roată-împrejur şi zise: „Cu mine vorbeşti? Pace, linişte şi sănătate! Nu doar pentru mine ci pentru toţi.” (Pe bune, ieri la amiază)
    Lovitura de stat a fost minuţios pregătită cu contribuţie din ambele părţi şi în colaborare deplină. Fiecare pasăre pe limba ei piere iar România nu era chiar un caz fără reţetă.
    Nu forţele de Securitate sau Ministerul de Interne au reprimat revolta populară indusă. De fapt, autorii loviturii de stat militare mizau pe o escaladare a conflictelor. Lucru care nu s-a întâmplat.
    Asta pentru că în M.I. cu excepţia miliţienilor cu „caşchetă”, erau destui profesionişti (apolitici).
    Şi acum să nu trageţi… că mă doare la basca pe care n-o am.
    E păcat de tinerii, copiii, mamele şi bărbaţii care au murit atunci, Să ne amintim de ei şi jertfa lor plină de speranţă. Şi să schimbăm România… deşi va dura generaţii…
    Ne-au pus de o Revoluţie, am făcut-o dar ne-au furat-o… Să ne-o luăm înapoi! Încet, temeinic! Putem face asta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *