Redacție January 27, 2019

Până acum am fost aproape la toate protestele din Timișoara. Am fost la cele mari, cu mii de persoane, dar și la cele mici cu doar câteva zeci de oameni. Absolut toate au avut organizatori care au notificat în prealabil autoritățile în legătură cu viitorul protest și care ulterior au fost cu noi în Piața Victoriei.

Doar că nu așa au mai stat lucrurile și la ultimul protest care a avut loc – care ar fi trebuit să aibă loc mai bine zis – în Timișoara. Vorbim de cel de vinerea trecută, 25 ianuarie, intitulat “Protest împotriva ordonanței infractorilor” și inițiat de Timișoara Civică și de Initiativa Timisoara.
Protestul s-a dorit a fi împotriva OUG pe care Tudorel Toader anunțase că vrea să o dea pentru a anula toate sentințele definitive pronunțate de Curtea Supremă din 2014 până în prezent. Toată lumea a reacționat la mișelia asta, iar în Timișoara și-au anunțat prezența la protest 213 persoare, plus încă 1.400 care s-au declarat interesate.

Vineri seara, la ora 19.00 când, conform comunicării date de organizatori, trebuia să înceapă protestul, în Piața Victoriei din Timișoara erau mai mulți jandarmi decât protestatari. Culmea e că la protest nu au venit nici măcar organizatorii, aceia care se plângeau altă dată că presa locală nu le oferă suficientă expunere. Și de data aceasta presa a fost prezentă în piață, dar nicio urmă de organizatori. Vreo 35 de oameni, maxim, prezenți la protestul de vinerea trecută au așteptat în zadar organizatorii să vină cu o portavoce sau măcar să își facă simțită prezența. Uite așa se duce pe Apa Sâmbetei și bruma de voință a celor care vor să protesteze și în viitor.

Ca să înțelegeți și mai bine atmosfera din 25 ianuarie de la “Protest împotriva ordonanței infractorilor”, punem mai jos ce scriau oamenii prezenți în piață pe social-media:

“Unde sunteti, fratilor? De 45 de minute nu e prezent niciun organizator, presa a plecat, mai suntem vreo 30 de zgribuliti in zapada, asteptam sa vina cineva cu o portavoce, o autorizatie, nimic! Va bateti joc de noi, astia putini care am ramas sa protestam??? Au venit oamenii, si au venit la nimic!” – Larissa M., 25 January at 19:49

„Nici la ora 20.10 nu e nimeni, va bateti joc, rusine!” –  Larissa M.

“A plecat toata lumea, si jandarmii. Nu mai particip niciodata la batai de joc.” – Larissa M.

Așadar, protestul din 25 ianuarie din Timișoara a fost un fiasco total, iar asta s-a întâmplat din două motive:

  1. Organizatorii nu și-au făcut simțită preența în Piața Victoriei,
  2. Oamenii care au dat Going sau Interested pe Facebook au rămas acasă.
Citește și:  Programul manifestărilor organizate la Timișoara de Mica Unire

Referitor la primul punct, organizatorii ar trebui să-și asume eșecul, să verifice unde și ce s-a greșit astfel încât să nu se mai repete situația asta și pe viitor. Asta, bineînțeles, dacă chiar sunt preocupați de evoluția spre bine a societății ci nu doar de expunerea lor publică și de creșterea notoriețății asociațiilor din care fac parte. Am vorbit cu oameni care au mers la protest, dar când au văzut că nu e nicio mișcare și nu se aude nimic, nu au mai trecut strada ca să intre pe platoul din fața Operei, ci au plecat acasă.

Referitor la al doilea punct, cei care au dat Going la protest ar trebui să știe că odată cu click-ul acela generează ore de muncă pentru organizatori, presă și forțele care trebuie să asigure ordinea publică. Se consumă resurse, timp și bani pentru asigurarea unei infrastructuri necesare desfășurării protestului. E ipocrizie să dai Going și în ziua protestului să stai acasă la căldurică.

Cum ziceam în titlul articolului, vrem schimbare, dar dacă e frig și ninge afară, să protesteze alții!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*