Redacție January 30, 2019

Proiectul Cămine în Mișcare/Moving Fireplaces pune în valoare istoria și patrimoniul local, prin spectacole, concerte și povestiri, dar și prin cartografierea unor situri și trasee. Este un proiect de turism cultural, având o componentă artistică și atenția concentrată pe patrimoniul imaterial local și regional.
Cămine în Mișcare vorbește despre fenomenul migrației în regiunea Banatului istoric și despre oamenii minunați din această regiune.

Proiectul a început în 2017 cu etapa de cercetare la care au luat parte mai mulți oameni care au început să caute poveștile despre migrație din zona Banatului. Echipa de teren a fost foarte numeroasă, a inclus etnologi, antropologi și artiști și a fost condusă de Nicoleta Mușat.

Etapa a doua a proiectului a început în 2018, moment în care s-a început împărtășirea poveștilor găsite în prima etapă, iar evenimentul principal al anului a fost ținut între 28 și 30 septembrie la Margina și Zorani. Urmează în 2019 un alt eveniment mare a cărui locație va fi anunțată în lunile următoare.

Cămine în Mișcare este un proiect al TM 2021, produs de Asociația Prin Banat și finanțat în parte de Consiliul Județean. Echipa principală a proiectului este:

Alexandra Palconi-Sitov: Președinte și Cofondator Asociația Prin Banat, manager de proiect
Cristian Sitov: Vicepreședinte și Cofondator Asociația Prin Banat, director logistic
Lia Pfeiffer: Director artistic Asociația Prin Banat și Cămine în Mișcare
Nicoleta Mușat: etnolog

Din partea Asociației TM 2021: Ionuț Suciu, Creative Producer al echipei executive

“Suntem căutători de povești. Povești ale căminelor strămutate și ale sufletelor din ele, poveștile oamenilor care au fost forțați să-și părăsească locurile natale sau, din contră, poveștile celor mai fericiți, care au ales să-și croiască o viață bună în altă parte decât cea în care s-au născut.

Suntem instrumentul prin care sufletele vii ale Banatului își spun istoriile, tristețile, bucuriile sau poverile. Căutăm legăturile dintre oameni și căminele atât de pline de viață ale celor care și-au trăit sau își trăiesc destinele bănățene.

Suntem toți făcuți din carne și sânge, plămădiți din vise frumoase sau din nefericire, suntem suma oamenilor care ne-au trecut prin viață și vrem să dăm mai departe moștenirile culturale ale tuturor celor din Banat. Sau, măcar, ale tuturor celor pe care am reușit să-i găsim.

Rămâneți aproape, vom descoperi împreună povești de așezat în ramă, de păstrat în suflete sau de pus în scenă.”

Primul volum al cărții Cămine în Mișcare a fost lansat marți, 29 ianuarie, la Timișoara (Centrul Cultural AMBASADA). Cartea este rezultatul primei ediții Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces, un proiect cultural al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, produs de Asociația Prin Banat.

Citește și:  Încredere și speranță pentru viitorul Teatrului Național din Timișoara și al publicului său

Volumul conține povești de viață ale locuitorilor intervievați în cadrul etapei de cercetare în teren și o introducere a celor întâmplate la evenimentul principal de la Margina și Zorani – Festivalul Cămine în Mișcare – din toamna trecută, la care publicul a putut să interacționeze cu viața sătenilor din cele două localități. Cartea va fi disponibilă în curând și în format pdf.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*