Anton Kovacs October 6, 2020

Cei care sunt curioși să vadă cum va arăta Bulevardul Sudului, vor putea vedea, dacă sunt foarte atenți, și acest mic amănunt, burlane care deversează lângă peretele blocului apa colectată de pe acoperis.

DSC08277

Ceea ce se vede în poza de sus nu este un accident și nici un caz singular, așa ceva se poate vedea de-a lungul întregului bulevard.

DSC08281

DSC08280

DSC08276

Nu aș fi remarcat acest lucru dar un inginer constructor, unul adevărat, mi-a atras atenția asupra acestui aspect când i-am arătat pozele în care am încercat să surprind stadiul actual al lucrărilor de pe acea stradă.

Tot dânsul mi-a explicat care va fi urmarea:

Apa deversată de burlane lângă pereții blocurilor se va infiltra în adâncime și după un timp va provoca igrasie sau, acolo unde este cazul, se va infiltra în boxele de la subsol, sau în subsolul tehnic și le va inunda periodic.

In final se va ajunge ca cei de acolo să locuiască în niște apartamente igrasioase, în care se dezvoltă mucegaiuri, cu umiditate crescută, într-un cuvânt nesănătoase. Un alt pericol este că terenul de sub fundații își schimbă densitatea din cauza acțiunii apei, sub acțiunea greutății blocului fundația care nu mai este sprijinită de sol se fisurează, după care fisurile apar și în zidurile apartamentelor, un fenomen care poate fi observat uneori și la casele din oraș.

De altfel cetățenii care locuiesc acolo știau acest lucru și de aceea improvizaseră soluții pentru a evita aceste neplăceri, după cum se poate vedea în această poză Google făcută pe aceeași stradă înainte de începerea lucrărilor de “modernizare”:

Capture_old

In poza următoare se vede că cineva a încercat să găsească și acum o rezolvare asemănătoare, dar pentru că nimeni nu știe care este panta trotuarului ar fi posibil ca toată apa de pe acesta să se scurgă înapoi, lângă peretele blocului.

DSC08271

De parcă această problemă generată de burlanele de scurgere nu ar fi suficientă, gândiți-vă și la următorul aspect:

Capture3

Deoarece toate acele spații verzi care existau pe ambele părți ale strazii au dispărut, apa care înainte era absorbită de aceste suprafețe se va scurge de pe suprafața trotuarului, va traversa o altă suprafață impermeabilă, cea a pistelor de biciclete, va coborî pe suprafața parcării, o altă suprafață impermeabilă, și în sfârsit va curge de-a lungul străzii până va ajunge cumva la una din acele rigole cu o suprafață foarte mică, amplasate la o distanță de vreo 50 de metru una de cealaltă și în final se va scurge în canalizare. Dacă rigola nu este înfundată.

Citește și:  Cum aflăm pe cine să votăm?

Rezultatul va fi unul asemănător cu ce s-a întâmplat în această dimineață:

image

Primul lucru care ar trebui făcut, fie că în viitor vor exista sau nu vor exista acolo spații verzi, ar fi ca toate acele scurgeri de pe acoperiș să fie conectate la canalizarea care colectează apa meteorică.

Adică, toate burlanele care coboară de pe bloc ar trebui să traverseze pe sub trotuar, pe sub pista de biciclete și pe sub parcare și vor fi conectate la țeava la care sunt conectate și scurgerile de pe stradă.

Constat că cei care lucrează acolo nu s-au gândit la acest lucru, iar dovada este că problema burlanelor nu a fost rezolvată, cu toate că se lucrează deja la trotuare și la pistele de biciclete.

Iar pentru eliminarea apei care este colectată pe imensa suprafață a străzii ar exista două rezolvări posibile:

Fie se renunță la o parte din suprafața impermeabilă, în favoarea spațiilor verzi care ar urma să preia o parte însemnată din apa meteorică, fie pantele transversale ale trotuarelor și ale pistelor vor fi astfel făcute încât apa să se scurgă de pe trotuar și pistă spre parcare/carosabil, iar acolo, pe linia care unește pista de biciclete cu carosabilul sau cu parcarea să se monteze de-a lungul întregii străzi un sistem de rigole asemănătoare cu cele din poza de jos, sistem care, dacă nu mă înșel a fost aplicat și în centrul istoric. Bineînțeles că, în secțiune transversală și pantele carosabilului vor fi astel construite încât apa de pe acesta să se scurgă tot spre rigolele laterale:

image

Si nu în ultimul rând, așa cum din păcate nu se face niciodată la noi, se vor căuta și modalități de curățare periodică și de câte ori este nevoie a acestor rigole.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*