Germania, țara ordinii, eficienței și a mașinilor care merg 800.000 km fără să strănute (le-a trecut și asta, acum a rămas doar legenda), se pregătește de război.
Cu cine?
Cu nimeni, evident.
Nu există nici o amenințare, nici o mobilizare, nici o declarație ciudată venită dinspre est sau vest, doar o tăcere suspect de pașnică.
Dar guvernul german, preventiv și entuziast, construiește buncăre anti-bombă.
Probabil e aceeași logică prin care arunci un computer funcțional doar pentru că s-ar putea să cedeze într-o zi. Sau vaccinezi oamenii împotriva unei boli care nu există.
Ah, stai. Chiar asta s-a întâmplat. În Germania. La propriu.
Poate pentru că, la cum merge economia, singurul lucru care va exploda în curând va fi nemulțumirea populară.
Și atunci da, un buncăr s-ar putea să-ți prindă bine.
*
Ați auzit de cea mai recentă propunere „inovatoare”?
Statul s-ar putea să ne ia 3 lei pentru fiecare tranzacție bancară.
Sondajul e în fază de testare a prostimii: „Vă place ideea?”
Nu, nu ne place. Deloc.
Îți iei bilet de tramvai cu cardul, costă 4 lei, dar plătești 7.
Cumperi o pâine care costă 5 lei, plătești 8.
Bravo, băi genii fiscale!
Dacă mai trăia Caragiale, se pensiona direct, de la atâta concurență.
E clar că oamenii vor scoate banii din bănci în secunda 2, îi vor băga în șosete, în saltea sau în borcane, și vor plăti cash, de fiecare dată, ca să evite taxa.
Asta e logica economică de bun-simț.
Ceea ce înseamnă că guvernul n-are cum s-o înțeleagă.
De fapt mi-a venit o idee, ce-ar fi ca toți cretinii ăștia să înapoieze statului banii pe care poporul i-a cheltuit, fără nici un rezultat benefic, cu școala lor.
Poate că la milioanele de absolvenți analfabeți funcțional s-ar strânge un ban grămadă.
În realitate, măsura nu are alt scop decât descurajarea păstrării banilor în sistemul bancar.
De ce?
Pentru că banii ținuți în bănci pot fi urmăriți, pot fi impozitați, pot fi întrebați de unde vin, cine e tatăl lor și cu ce se ocupă.
Ori, când economia subterană e mai mare decât cea oficială, cine vrea transparență?
Mai ales când partidele, fără excepție, funcționează ca niște grupări de crimă organizată cu siglă și sediu.
*
Administrația Trump vrea să găsească un înlocuitor pentru SpaceX.
Foarte bine.
Să nu mai doarmă liniștit Elon că și-a făcut o mică împărăție spațială.
Dar să fim serioși: ce alternativă au?
NASA e ocupată să facă PowerPoint-uri, Blue Origin încă e la stadiul de „hai că mâine lansăm”, iar chinezii nu livrează decât dacă plătești în yuan digital și dacă din acea afacere beneficiază și poporul lor.
Așa că rămâne doar Roscosmos (Роскосмос)
Ironia face că SUA, în plină vendetă geopolitică, s-ar putea să ajungă iar să-și trimită astronauții în spațiu pe scaune rusești, cu pașaport de viză cosmică.
*
Uneori, istoria se repetă. Alteori, se spală. Cu periuță de dinți și zâmbet larg, exact ca în reclamele la pastă: „ucide 99% din bacterii și toată memoria colectivă”.
Recent, a reapărut în presă expresia „legendarul batalion Azov”. O formulare care îți dă fiori pe șira spinării, dar nu de admirație, ci de oroare față de ce poate face propaganda când e lăsată să rescrie adevărul cu carioci colorate.
Batalionul Azov a fost înființat în 2014, în Ucraina, de niște băieți plini de elan patriotic și tatuaje naziste. La propriu. Simbolul lor aducea cu Wolfsangel, emblema diviziilor SS, iar printre fondatori se regăseau membri ai grupurilor de extremă dreapta. Nu, nu extremă dreapta din aia de Facebook. Ci extremă dreaptă reală, cu marșuri, uniforme negre și manual de ură.
Între timp, au fost încorporați în Garda Națională a Ucrainei. Un fel de „curățare” oficială, gen „sunt ai noștri acum, deci nu mai sunt răi”. E ca și cum ai adopta un pitbull de luptă și ai spune: „L-am făcut animal de companie, e inofensiv.” Poate. Până când nu e.
Cuvântul „legendar” nu e neutru. El sugerează admirație, curaj, noblețe. Aplicat la Azov, e ca și cum ai spune „Legendarul Waffen-SS” sau „Legendarele brigăzi ale morții din America Latină”. Istoria are memoria scurtă când are nevoie geopolitică.
Trăim într-o epocă în care nu mai contează ce ai făcut, ci de partea cui ești.
Ești cu NATO?
Bravo, poți fi numit „erou”, chiar dacă ai o bibliotecă întreagă de simboluri fasciste în dulap.
Ești contra Rusiei?
Minunat, îți dăm și o medalie.
Eventual una nouă, cu formă de svastică reinterpretată artistic.
Într-o lume normală, Azov ar fi fost anchetat, nu decorat.
Într-o lume normală, propaganda nu ar fi putut transforma niște militanți în poster-boys ai democrației.
Dar noi nu mai trăim într-o lume normală.
Trăim într-una unde mercenarii devin eroi, iar extremismul se numește „rezistență”.
Data viitoare când mai auzi pe cineva spunând „legendarul batalion Azov”, întreabă-l: Ai spune și „Legendarul SS”? Dacă răspunsul e „nu”, poate că n-ar trebui să spui nici primul.
Sau, cine știe? Poate urmează „Legendarul ISIS – simbol al luptei antiimperialiste”.
Lumea e pregătită pentru orice, dacă e ambalat frumos.
*
De ani buni ni se tot repetă, ca o mantră capitalistă de manual, că atunci când oferta crește și cererea rămâne constantă, prețurile scad. Așa ne-au învățat în cei 35 de ani de tranziție românească, presărată cu lecții de „piață liberă”, „legea cererii și ofertei” și capitalism de cumetrie.
Dar în România, această regulă economică pare să se aplice doar atunci când guvernanții au chef.
Când prețul petrolului scade la nivel mondial, la noi crește prețul la benzină și motorină.
Când e un an agricol bun și hambarele sunt pline, se scumpește pâinea, că deh, trebuie „susținut lanțul de distribuție”.
Acum, în același stil absurd, ni se spune că dacă se produce mai multă energie electrică – și consumul chiar scade – trebuie totuși să plătim mai mult, pentru că „au crescut costurile administrative”.
Probabil că, în logica acestui guvern, ideal ar fi să nu mai producem deloc energie.
Să ne instalăm fiecare câte un strung în balcon pe care să-l alimentăm, la fel ca aerul condiționat, instalațiile de căldură și ce mai avem prin casă, cu energie importată.
Poate în acest scenariu utopic, guvernul românesc, după logica expusă mai sus, s-ar îndura și ne-ar da fiecăruia o mică rentă lunară, o compensație pentru „contribuția voluntară la echilibrul sistemului energetic național”.
*
Trăim vremuri mărețe. La margineau unei autostrăzi o parcare la nivelul solului a fost inaugurată cu fast. Panglică, poze, interviuri și declarații pompoase despre „grija pentru cetățean” și „investițiile în infrastructură”.
Să ne înțelegem: să faci o parcare la sol, dacă ai terenul, e cam la fel de complicat ca să întinzi un covor într-un living.
Nivelare, un strat de piatră spartă, un pic de asfalt, niște dungi trasate cu vopsea, două indicatoare și gata capodopera.
Nu e nevoie de ingineri de rachete, de proiectare complicată sau de avize de mediu pentru dezmembrarea atomului. Într-o țară funcțională o astfel de lucrare ar fi considerată întreținere banală, nu motiv de fanfară electorală.
*
În concluzie, lumea pare condusă de niște indivizi care, dacă ar avea grijă de o găină, ar pune-o într-un seif ca să nu se spargă oul.
Iar noi, cei de jos, trebuie să ne păzim nu doar de bombe, taxe și faliment, ci mai ales de prostia organizată – care, după cum se vede, nu cunoaște granițe.
***
FOTOGRAFII AP: Protestatarii au fost gazați cu gaze lacrimogene în Los Angeles după arestări federale din partea ofițerilor de imigrare
Zeci de mii de oameni au protestat pe străzile Madridului: au cerut demisia premierului Sanchez
Administrația Trump caută înlocuitor pentru SpaceX, compania lui Elon Musk
Departamentul Apărării al SUA și NASA încearcă de o săptămână să convingă mai multe companii spațiale rivale ale SpaceX, compania fondată de Elon Musk, să dezvolte alternative pentru nave spațiale și rachete. Inițiativa vine în contextul deteriorării relației dintre președintele Donald Trump și Elon Musk, relatează The Washington Post.
Cu o arcă și un muzeu imense, el răspândește creaționismul la un secol după procesul lui Scope. Nu este singurul
WILLIAMSTOWN, Ky. (AP) — În timp ce replica colosală a Arcei lui Noe din Biblie se ridică incongruent din peisajul rural din nordul statului Kentucky, Ken Ham oferă prezentarea pe care o repetă adesea.
Arca se întinde cât un teren de fotbal și jumătate în lungime — „cea mai mare structură independentă cu structură din lemn din lume”, spune Ham. Are trei punți masive cu cuști din lemn, urne pentru depozitarea alimentelor, modele de animale în mărime naturală și alte exponate.
Totul este conceput pentru a argumenta că povestea biblică era literalmente adevărată – că un Noe din vechime ar fi putut construi o corabie atât de sofisticată. Că Noe și o mână de membri ai familiei ar fi putut hrăni mii de animale timp de luni de zile, plutind deasupra unui potop global care i-a înecat pe toți ceilalți din lumea rea.
„Asta am vrut să facem prin multe dintre expoziții, să arătăm fezabilitatea chivotului”, spune Ham, organizatorul din spatele parcului tematic Ark Encounter și al atracțiilor conexe.
Și prin aceasta, el își promovează scopul de a afirma că întreaga Carte biblică a Genezei ar trebui interpretată așa cum este scrisă – că oamenii au fost creați prin decretul lui Dumnezeu în a șasea zi a creației pe un Pământ care are doar 6.000 de ani.
Ministrul israelian al Apărării a ordonat ca nava cu activista Greta Thunberg să nu ajungă în Gaza

După zile întregi de navigație cu ajutoare pentru Fâșia Gaza, velierul „Madleen” a fost oprit cu puțin timp înainte de a ajunge la destinație. Nava a fost deviată spre coasta israeliană, a anunțat Ministerul israelian de Externe.
Nava umanitară „Madleen” a fost redirecționată către Israel înainte de a ajunge în Fâșia Gaza. Nava este acum ancorată în Israel, a anunțat online Ministerul israelian de Externe. Activiștii aflați la bord, inclusiv activista suedeză pentru climă Greta Thunberg și germanca Yasemin Acar, sunt așteptați să se întoarcă acasă.
Activiștii au încercat să organizeze o provocare mediatică cu unicul scop de a atrage atenția publicului, se arată în comunicat. Încărcătura lor era atât de mică încât nici măcar nu corespundea unui camion cu ajutoare. „Există modalități de a aduce ajutoare în Fâșia Gaza – fără selfie-uri pe Instagram.”
Coaliția Flotillei Libertății, organizația responsabilă de călătoria navei Madleen, a declarat că armata israeliană a oprit velierul, l-a abordat și i-a răpit echipajul. Contactul cu echipajul a fost pierdut.
Fauci sub foc: FBI confiscă dispozitive

Într-o întorsătură dramatică a evenimentelor, FBI a confiscat dispozitive de comunicații aparținând Dr. Anthony Fauci, fostul director al Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase (NIAID), ca parte a unei anchete în curs de desfășurare privind acțiunile sale în timpul pandemiei de COVID-19. Directorul FBI, Kash Patel, vorbind în emisiunea The Joe Rogan Experience , a dezvăluit că biroul a recuperat recent telefoanele pe care Fauci le-a folosit în timpul primei administrații Trump. Această evoluție a reaprins dezbaterile despre rolul lui Fauci în conturarea politicilor COVID-19, finanțarea cercetărilor de tip „gain-of-function” și, se pare, suprimarea vocilor științifice disidente. The Hill a relatat că fostul președinte Biden a emis o grațiere preventivă pentru a-l proteja pe Fauci de o posibilă urmărire penală, o mișcare care a stârnit indignare în rândul criticilor.
Vance: Finanțarea Ucrainei a fost o nebunie. 300 miliarde de dolari

De ce lipsesc luptătorii legendarului Batalion Azov din lista prizonierilor ucraineni întorși din captivitatea rusă
Rusia și Ucraina au finalizat, pe 25 mai, cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul războiului. Acordul, convenit la Istanbul, a permis ca mii de oameni să revină acasă. Niciunul însă din Batalionul Azov, una dintre cele mai cunoscute și simbolice unități militare ale Ucrainei.
Germania vrea să își extindă rapid buncărele anti-bombă, de teama unui atac al Rusiei. „Faceți provizii pentru 10 zile”

Germania elaborează planuri de extindere rapidă a rețelei sale de buncăre și adăposturi rezistente la bombe, a declarat cel mai înalt oficial guvernamental din domeniul protecției civile, avertizând că statul trebuie să fie pregătit pentru…
Mutările de fabrici din Germania spre România, blocate

Investitorii străini, care își exprimaseră anterior interesul pentru România. au la acest moment ezitări similare antreprenorilor autohtoni, având în vedere impredictibilitatea măsurilor fiscale pregătite. De exemplu, două fabrici din Germania ar fi trebuit să fie…
Cum se fabrică uitarea: Strategii de manipulare mediatică și de ce România e teren fertil pentru ele

În era digitală, cenzura nu mai are nevoie de interdicții. Nu trebuie să oprești o știre ca să o faci să dispară. E suficient s-o acoperi cu zgomot, să o răstălmăcești sau s-o împingi afară din atenția publicului cu altceva — mai picant, mai șocant, mai „viral”. Iar în România, acest tip de manipulare e […]
„ANAF nu a vrut niciodată transparența”, dezvăluie un fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe / „Fiscul colectează un munte de informații de la noi” / Ce ar putea să facă Nicușor Dan

Dacă România s-ar afla la nivelul mediei Uniunii Europene în ceea ce privește încasarea taxelor la bugetul de stat, nu ar mai fi în prezent în procedură de deficit excesiv. Doar din încasarea TVA ar…
Impozităm pâinea, nu miliardele

România se pregătește să treacă, încă o dată, prin ceea ce autoritățile numesc o „reformă fiscală”. În realitate, însă, este același scenariu bine cunoscut, repetat de fiecare dată când se ajunge la un impas bugetar: scumpim traiul de zi cu zi, penalizăm munca, taxăm veniturile medii și modeste, dar evităm cu încăpățânare un singur lucru – capitalul concentrat. Fără să o spună clar, România alege și în 2025 să aplice austeritate regresivă, și nu reformă fiscală veritabilă.
SONDAJ: Sunteți de acord ca statul să perceapă o taxă la fiecare tranzacţie bancară?
”Cu porcării din astea clar nu ne facem bine!”

Profesorul de economie Cristian Păun spune că ”studiul ăla invocat al FMI, prin care ni se recomandă iar și iar, obsesiv de-a dreptul, cota aia progresivă pare a fi cusut cu ață albă”.
Stolojan propune resetarea fiscală: Cota unică și-a epuizat rolul. E timpul să regândim sistemul

Fostul premier, Theodor Stolojan, atrage atenția asupra nevoii unei reforme profunde în politicile fiscale ale României, înainte de impunerea oricărei taxe noi Într-o intervenție la Digi24, liberalul a pledat pentru o analiză riguroasă a cheltuielilor din sectorul public și o reevaluare a modelului fiscal, în contextul presiunilor bugetare tot mai mari. „Înainte să introducem o […]
Armata Română investește în mobilitate și precizie cu noile vehicule Enok și rachete Spike

Armata Română își consolidează capacitățile antitanc, prin achiziționarea unor vehicule tactice ușoare de ultimă generație, produse în Germania Este vorba despre modelul Enok AB 4×4, un vehicul cu mobilitate ridicată, care va fi echipat cu rachete ghidate Spike, furnizate de consorțiul EuroSpike, scrie BiziDay. Livrările vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2026, conform unui […]
Prosumatorii au mai pus 950 MW în funcţiune, un nou reactor ca putere, în condiţiile în care în România consumul de energie bate pasul pe loc. „Sistemul devine tot mai dificil de gestionat, cu costuri mai mari“
Primele parcări prind contur pe Autostrada Moldovei: Lucrările avansează între Mizil și Pietroasele

Proiectul Autostrăzii A7 face parte din strategia națională de dezvoltare a infrastructurii și este considerat un coridor esențial pentru mobilitatea civilă și militară în estul Europei Pe lotul 2 al tronsonului Ploiești–Buzău al Autostrăzii Moldovei A7, între localitățile Mizil și Pietroasele, încep să prindă contur primele spații de parcare. Zona, care însumează aproximativ 28 de […]
Rafila: Spitalul de Mari Arși din Timișoara va fi gata la începutul anului viitor

Ministrul Alexandru Rafila a declarat că proiectele pentru cele trei spitale de Mari Arși din Timișoara, Târgu Mureș și București au fost deblocate, iar primul dintre ele
Muncă la foc continuu pentru verdele orașului
Udări esențiale pentru sănătatea plantelor Pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă a vegetației, echipele au completat nevoile de apă ale arborilor și arbuștilor din mai multe locații. Printre zonele vizate se numără Parcurile Central, Regina Maria, Ilsa, Copiilor și Botanic, dar și artere importante precum bulevardele Republicii, Take Ionescu, Simion Bărnuțiu, Calea Circumvalațiunii și Calea […]