V.V. July 18, 2022

 

Strada Ceferiștilor a ajuns încet-încet să fie cea mai cunoscută stradă din Timișoara. Lucrul acesta se întâmplă nu pentru că acolo, la Gara de Sud, ar avea loc vreo minune artistică nemaivăzută și nemaiîntâlnită în toată această capitală culturală a Europei, ci din cauza faptului că autoritățile locale par depășite de situație și nu reușesc nicicum să rezolve problema gunoaielor care se aruncă de ani și ani în zona respectivă.

 

 

Strada este mereu plină de gunoaie. Se găsesc de toate acolo, hârtii, pungi, canapele, haine, anvelope, chiuvete, tot ce vreți și ce nu vreți și mult mai multe decât v-ar trece prin minte. Doar soluții nu se găsesc. În schimb, de scuze și mulți bani publici aruncați pe apa sâmbetei e plin podul. Ba că zona este locuită de persoane de altă etnie (de parcă asta ar mai avea vreo importanță majoră în secolul XXI), ba că cei care aruncă gunoi nu au buletin și nu pot fi amendați, ba că terenul ar aparține de CFR, ba una, ba alta… Și uite așa trece timpul și situația nu se rezolvă definitiv, ba chiar, nici măcar nu se ameliorează.

 

 

Autoritățile locale par interesate mai degrabă să pună poze pe Facebook cum fac curat acolo cam o dată pe lună, împreună cu polițiști locali, jandarmi, pompieri și tot natul, decât să rezolve problema o dată pentru totdeauna. Azi fac curat, mâine zona este plină din nou de gunoaie. Și uite așa se pompează din nou și din nou bani publici, pe tonă și durată intervenție, firmelor de salubritate.

 

 

Ironic vorbind, poate metoda astă costă mai puțin decât amplasarea unui container de capacitate mare și eventual o patrulă de polițiști locali care să treacă pe-acolo din când în când, inclusiv noaptea. Asta este ori incompetență, ori rea voință, ori poate cineva câștigă mulți bani de pe urma acestui fiasco administrativ. Altfel nu ne explicăm…

 

Pe de altă parte, această incompetență este dublată de nesimțirea anumitor cetățeni din zonă care aruncă gunoaiele respective. Procedeul e simplu și l-am urmărit la fața locului pentru a ne convinge.

 

 

Gunoaiele sunt depozitate ziua în fața locuițelor, iar seara sau noaptea sunt cărate cu căruțele către rampa ilegală de pe strada Ceferiștilor. Cam ca într-un film de Emir Kusturica.

 

video
play-rounded-fill

 

Vi se pare poate ireal în secolul XXI, dar se întâmplă, iar mințile luminate din administrație pur și simplu nu au nicio soluție pentru a opri acest lucru. Și astfel suferă în continuare orașul, suferă oamenii onești care au case pe strada respectivă și vor să nu mai fie înconjurați de gunoaie, suferim și noi ceilalți pentru că plătim din banii noștri pe cei care ar trebui să găsească o soluție, dar nu o fac.

 


***

Dacă crezi că Infotimisoara te ajută să înțelegi mai bine vremurile în care trăim, ne-ar ajuta mult să ne susții activitatea pe Patreon. Susținerea comunității este cea mai importantă resursă pentru noi, jurnaliștii Infotimisoara:

 

 

 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*