Nicoleta C. April 10, 2021

 

În jur de 6.000 de angajați din IT, arhitectură, drept sau consultanță din Spania vor lucra timp de un an, doar 4 zile pe săptămână, fără să le fie diminuate salariile.

 

Pentru ca acest lucru sa fie posibil, Ministerul Industriilor a pus la dispoziție 50 de milioane de euro din fonduri europene. Din acești bani companiile vor putea fie să angajeze mai mult personal, fie să facă investiții care să ducă în final la creșterea productivității angajaților, în ciuda faptului că vor petrece mai puțin timp la serviciu. Unii patroni din Spania aplică deja programul redus și în afara proiectului pilot.

Săptămâna de 4 zile de muncă este în dezbatere de câșiva ani în Spania, însă abia acum a prins contur, după inițiativa unui partid de stânga, ecologist și feminist fondat în 2019.

Analiștii economici și unele sindicate nu văd însă cu ochi buni inițiativa din cauză că va duce la scăderea contribuțiilor și pe termen lung va afecta sistemul de pensii.

Nici spaniolii nu sunt prea încântați de idee. 58% dintre cei chestionați se tem că reducerea programului de lucru va duce la scăderea salariilor.

 

sursa: stiriletvr

Citește și:  5.324 cazuri noi de COVID-19 la nivel național, din 21.423 teste făcute, în ultimele 24 de ore

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*