Anton Kovacs July 23, 2021

Vă povesteam ieri despre continuitatea evoluției.

Întâmplător în presa din ultimele 24 de ore au apărut încă două dovezi în acest sens.

Cimpanzei care atacă gorilele pentru a le ucide, așa cum și oamenii dintr-un popor atacă oamenii altui popor pentru a-i ucide și a beneficia de resursele acestora.

Și niște papagali care se ajută unii pe ceilalți să caute în gunoaie, unul ține capacul, celălalt vede ce e bun acolo înăuntru…

***

Dar nu despre maimuțe și papagali sunt știrile importante de astăzi, ci despre guzgani, rozalii cum le-a spus CTP.

Și despre niște vipere.

Vipere și guzgani care nu se mai satură să adune, bani, funcții de unde pot câștiga și mai mulți bani, își cumpără case pe care le închiriază ca să câștige și mai mulți bani.

Și pentru că ei nu produc și nu au produs niciodată nimic, sunt nevoiți să ia de la alții.

Când un șarpe din ăsta ocupă o funcție nu numai că va câștiga el nemeritat niște bani, dar fură și de la noi, pentru că acea funcție ar fi putut să fie ocupată de cineva care lucrează în folosul nostru, nu de un politruc al cărui scop este să strângă pentru folosul său sau al partidului din care face parte.

Dacă un hoț vă fură niște bănuți din buzunar, efectul este temporar, nu mai aveți banii ăia, dar la un moment dat vine leafa sau pensia și problema este cumva rezolvată.

Dar răul pe care îl fac ăștia despre care o să citiți mai jos poate avea efecte care se întind de-a lungul a zeci sau sute de ani.

Pădurile alea tăiate nu cresc la loc cât ai bate din palme, populațiile de animalele ucise nu se refac nici ele peste noapte și nici economia unei țări distrusă de niște asasini economici nu se reconstruiește într-o lună.

***

În urmă cu vreo 10-20 de ani, într-o vineri, aveam nevoie urgent de niște componente ca să fac un calculator. Mă duc la o firmă care vindea așa ceva și ce să vezi, o mulțime de oameni așteptau și ei cu banii în mână să cumpere niște chestii.

Programul de facturare era online și căzuse internetul.

Până la urmă s-a rezolvat, m-am dus la omul ăla care era șef acolo și l-am întrebat dacă s-a tâmpit, cum adică nu merge programul de facturare online, pune dracului mâna pe un facturier și fă facturile cu mâna, că uite, oamenii ăia au în mână exact banii pe care îi dorești tu. Și dacă nu-i iei tu, o să-i ia altul.

Sau cumpără-ți un program care merge și când cade internetul.

Ceva asemănător s-a întâmplat ieri, au căzut niște servere de DNS de prin America și nu a mai mers nimic pe o bună bucată de planetă.

***

Citind știrile din presa românească despre faptul că Rusia și-a întrerupt ieri temporar legătura la internet am putea avea impresia că oamenii ăia vor să se rupă de internetul mondial ca să aibă ei un internet numai al lor, cu un RusTube pe care să fie numai clipuri cu Putin și coruri militare iar лицоbookul să fie controlat de komisari care să vegheze la puritatea ideologică, așa cum se întâmplă uneori la noi, când vorbesc despre covizi băieți cu pantalonii decupați în spate sau anumite formațiuni politice.

Nimic mai greșit, tehnicienii ruși au prevăzut că pot exista căderi ale internetului de genul celei care a avut loc ieri la America și încearcă să prevină pagubele prea mari.

Ia să facem noi un server DNS de-al nostru, ca atunci când pică al ălora să putem totuși lucra. Să ne face și niște servere de cloud ale noastre, că cine știe ce nebun mai ajunge la putere acolo și nu ne mai permit ăia să ne accesăm propriile date.

De fapt, fiecare din noi ar trebui să facem ceva de genul ăsta. Bineînțeles păstrând proporțiile.

Să ne facem o listă, ok, care sunt lucrurile vitale pentru mine, am nevoie de programul de facturare, că dacă îmi intră omul ăla în prăvălie să pot să-i vând ce vrea să cumpere, deci pe ăsta îl pun pe calculatorul personal, nu în cloud. De fapt e bine să punem toată contabilitatea pe harddiscurile locale, eventual pe un server local, că nu avem chef să știe alții ce vindem, cu cât vindem și cui vindem. Și nici să ne pierdem datele firmelor cărora le ținem contabilitatea nu avem chef.

Dar pozele din concediu putem să le punem undeva în cloud, că e și mai comod, putem să le arătăm colegilor la serviciu, putem să le arătăm și de acasă familiei, putem să le arătăm și prietenilor la Mall. Și dacă chiar nu putem să le accesăm o oră-două-trei nu e mare tragedie.

Iar muzica nici nu mai are rost să o stocăm, pe YouTube este absolut toată muzica de pe planetă, și îi mai și vezi pe artiști.

***

Probabil că ați observat că undeva în partea de jos a acestei colecții de știri sunt niște articole umoristice, iar uneori acestea, la fel cum se întâmplă și astăzi,au legătură cu istoria…

Eu vă recomand să dați click pe titlurile alea și să citiți întregul articol, chiar și sub forma aia amuzantă puteți învăța de acolo istorie mai adevărată decât adevărurile alea parțiale sau amestecate cu minciuni care v-au fost predate în școală.

 

***

jurn_ind

***

Cimpanzeii au fost văzuți pentru prima dată atacând și ucigând gorile în sălbăticie

Atacuri mortale ale cimpanzeilor asupra gorilelor au fost observate pentru prima dată în sălbăticie, a anunțat o echipă de cercetători citată de CNN.

 

***

De ce papagalii de gunoi din Sydney sunt mai inteligenți decât „puii de gunoi”

(CNN)În urmă cu câțiva ani, omul de știință australian Richard Major a filmat un film cu un cacat în Sydney deschizând un capac închis pentru coșul de gunoi cu ciocul și piciorul pentru a accesa mina de aur cu resturi de mâncare din interior.

El a împărtășit-o cu Barbara Klump și Lucy Aplin, ambii cercetători de la Institutul Max Planck pentru Comportamentul Animalelor din Germania – și au fost imediat fascinați.

„A fost atât de interesant să observăm un mod atât de ingenios și inovator de a accesa o resursă alimentară, am știut imediat că trebuie să studiem în mod sistematic acest comportament unic de hrănire”, a declarat Klump, un cercetător postdoctoral al institutului într-un comunicat de presă.

***

Pană masivă de internet: FedEx, Delta și McDonald’s au căzut

New York (CNN Business)O întrerupere radicală a internetului, joi, a scos pe scurt o gamă largă de site-uri web corporative importante – de la FedEx și Delta Airlines la HSBC și McDonald’s.

Întreruperile au coincis cu rapoartele privind întreruperile sistemului de la Akamai ( AKAM ) și Oracle ( ORCL ) , doi furnizori cheie de servicii de infrastructură de internet .

Oracle a declarat joi după-amiază că întreruperea sa a fost rezultatul întreruperii serviciului lui Akamai.

„Monitorizăm o problemă globală legată de un partener Edge DNS care afectează accesul la multe resurse de internet, inclusiv proprietățile cloud Oracle”, a spus Oracle.

Serviciul Edge DNS al Akamai ajută la redirecționarea browserelor web către destinațiile lor corecte și oferă, de asemenea, un serviciu de securitate.

La aproximativ 12:50 pm ET – la mai puțin de o oră după ce au început să apară întreruperile – Akamai a spus: „Am implementat o soluție pentru această problemă și, pe baza observațiilor actuale, serviciul reia operațiunile normale. Vom continua să monitorizăm pentru a se asigura că impactul a fost pe deplin atenuat. ”

Printre site-urile web afectate s-au numărat Fidelity, site-ul de căutare a documentelor al Comisiei Securities and Exchange din SUA, Airbnb, British Airways și altele. Majoritatea site-urilor au funcționat înapoi în mai puțin de o oră.

 

***

Rusia s-a deconectat ”cu succes” de la internetul global și a testat pentru 30 de zile capacitatea RuNet

RUNET-1.jpg

Moscow Times anunță joi că Rusia s-a „deconectat cu succes” de la World Wide Web în ceea ce a reprezentat testarea internetului său „suveran”, RuNet,…

 

***

 

Rusia acuză Ucraina la CEDO de prăbuşirea zborului MH17 și de alte încălcări ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului

image-2020-02-6-23647676-70-vladimir-put

Rusia a anunţat joi că va aduce Ucraina în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), acuzând-o că este vinovată de prăbuşirea zborului MH17, doborât în 2014, şi de moartea unor civili în criza dintre ele.

***

40% din producția globală de alimente este aruncată – raport World Wildlife Fund

risipa-alimente-deseuri.jpg

O cantitate estimată la 2,5 miliarde de tone de alimente, adică aproximativ 40% din producția globală, s-a pierdut la nivelul fermelor sau a fost risipită…

 

***

 

O româncă a murit pe stradă la 7 ore după ce se vaccinase cu AstraZeneca, în Italia, la Torino

Procuratura din Torino a deschis o anchetă după moartea unei îngrijitoare române, duminică, 18 iulie. Femeia s-a stins pe stradă și procurorul a decis să investigheze decesul deoarece cu 7 ore înainte fusese vaccinată cu AstraZeneca, scrie cotidianul italian La Repubblica.

În vârstă de 62 de ani, românca era la volan când i s-a făcut rău și a reușit să oprească pe dreapta, pe corso Racconigi, în capitala Piemontului. Femeia a reușit să coboare din autoturism, dar după câteva minute a murit.

Citește și:  Revista presei 14.08.2020

 

***

 

Oamenii UDMR de la Mediu. Tanczos Barna, două decenii pe culoarele puterii
Oamenii UDMR de la Mediu. Tanczos Barna, două decenii pe culoarele puterii

La 22 de ani a ajuns expert în Parlament. Șase ani mai târziu era deja președintele Agenției Domeniilor Statului, apoi secretar de stat pe mai multe ministere. Acum, la 45 de ani, este ministru al mediului. Peste 20 de ani pe culoarele puterii analizați cu ajutorul declarațiilor de avere într-un nou articol de Valeriu Nicolae publicat de Libertatea.

 

 

***

 

Viorel Hrebenciuc și fiul său, Andrei Hrebenciuc, condamnați la câte doi ani de închisoare în dosarul retrocedării de păduri

Foştii deputaţi Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam au fost condamnaţi joi de Curtea de Apel Braşov la câte doi ani de închisoare cu executare pentru trafic, respectiv cumpărare de influenţă, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri de la Romsilva.

 

***

 

Şeful AEP a rămas fără titlul de doctor, prin ordin de ministru. Mituleţu-Buică a plagiat lucrarea de doctorat

646x404.jpg

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mituleţu-Buică, a rămas fără titlul de doctor, printr-un ordin al ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Decizia vine după ce şeful AEP a fost acuzat de plagierea tezei de doctorat, cât şi de abuz în serviciu.

 

***

 

Un scandal uriaș la vârful Armatei României

Acum, când pentru prima dată în istorie o armată practic învinsă, nevoită să se retragă de pe câmpul de luptă din Afganistan, își va sărbători „triumful”, defilând pe sub Arcul de Triumf, în prezența președintelui României, capii oștirii sunt subiectul unui uriaș scandal. Despre care am mai avut prilejul să scriu. Iar știrea momentului este că, cercetat pentru mai multe fapte de înaltă corupție, șeful spionajului militar a fost pus în libertate. Cum e posibil?

 

***

 

Datoria externă a ajuns la 127 mld. euro, echivalentul a 55% din PIB-ul estimat – cea mai mare valoare de la ultima criză financiară încoace

Datoria externă a României a crescut puternic, din 2019 încoace, până spre 127 de miliarde de euro la finalul lunii mai (55% din PIB-ul estimat pentru 2021). O creştere mai puternică s-a petrecut în criza financiară precedentă, cu deosebire că azi nu companiile private sunt responasabile de creşterea puternică a datoriei externe, ci statul.

 

***

 

O zi din viața băiatului de la shaorma

saorma

„Cum vreți să fie?”. „Cu de toate!”.

Acesta e probabil cel mai scurt și cel mai întâlnit dialog dintr-un restaurant românesc. Și când orice comandă se rezumă în cuvinte atât de puține, clienții nu mai au timp să-l observe și pe cel care le prepară mâncarea.

Chiar dacă rămân mai degrabă invizibili, angajații fast-foodurilor sunt, însă, personaje importante în lumea marilor orașe. Un studiu realizat în perioada pandemiei arată că produsele de tip fast-food, cum ar fi pizza sau shaorma, au fost printre cele mai comandate mâncăruri. Shaormarii hrănesc zeci de mii de oameni în fiecare zi. E un job în continuă agitație, cu ture de noapte obositoare, întinse și pe 12 ore. Și totuși există oameni care fac această meserie cu pasiune.

În ultimul an, am început să înțelegem mai bine importanța meseriilor pe care înainte le treceam cu vederea și valoarea muncii din spatele lor. Continuăm seria de reportaje despre aceste meserii care merg înainte chiar și atunci când lumea se oprește în loc. De această dată am intrat într-o shaormerie și l-am urmărit pe Sorin Vasilache, un tânăr de 25 de ani care a intrat în câmpul muncii imediat după terminarea liceului.

 

***

Pensionarul care are grijă de copacii de pe străzile Galațiului: „Sunt ca niște suflete pentru mine“

646x404.jpeg

O lecție de civism este oferită de un pensionar din Galați, care are grijă de copacii de pe domeniul public. Bărbatul alege în fiecare an câte cinci arbori și îi îngrijește cu știe mai bine: îi udă și le taie iarba din jurul lor.

***

curs

***

Copertină ignifugă montată în Piața 700 din Timișoara, după incendiul de acum aproape jumătate de an

cupola-piata-700.jpg

La mai bine de cinci luni de la incendiul care a afectat sectorul de flori din Piața 700, a fost înlocuită vechea copertină. SC Piețe SA a montat, joi, o copertină nouă, din material ignifug. Directorul de la Piețe s-a lăudat cu realizarea pe Facebook, deși de la incendiu a trecut aproape jumătate de an, […]

 

***

 

Descoperă povestea Palatului Löffler: unul dintre cele mai frumoase din Timișoara și de pe Surogat

Pe un teren eliberat de zidurile fortificației și parcelat spre vânzare s-a ridicat într-un an unul dintre „cele mai frumoase palate din Timișoara și sigur cel mai frumos de pe Surogat” – Palatul Löffler. Cele trei etaje, 46 de apartamente și 142 de camere au fost repede ocupate de chiriași, fiind cele mai dorite din oraș. Descoperiți povestea palatului emblematic pentru Timișoara, alături de Muzeul Național al Banatului.

 

***

 

Primăria Timișoara, două milioane de lei pentru verificarea lucrărilor la străzile și trotuarele din oraș

trotuare-centru-17.jpg

Primăria Timișoara vrea să verifice calitatea lucrărilor de reparații pe străzile și trotuarele din oraș. Așa că a lansat o licitație de două milioane de lei pentru servicii de asistenţă tehnică prin diriginţi de şantier pentru lucrările de „Reparații și întreținere a străzilor, aleilor, trotuarelor, podurilor, pasajelor, pasarelelor din municipiul Timișoara precum şi a infrastructurii intrainstituţionale a municipalităţii”.

 

***

 

Flashmob fashion, concert, ateliere educative, Flight Cinema, teatru și Caravana cu Jocuri, în această săptămână la Iulius Town

Iulius-Gardens-1-1.jpg

Finalul acestei săptămâni aduce la Iulius Town evenimente de la care nu trebuie să lipsești. Un flashmob fashion va da culoare parcului Iulius Gardens și va anima și mai mult Iulius Mall, concertul trupei locale Phaser va aduce multă bună dispoziție, iar cele trei filme programate în această săptămână conțin toate ingredientele pentru o experiență […]

 

***

 

Direcția Fiscală dă aproape 190.000 de euro pe servicii de imprimare, copiere, fax și scanare documente

Direcția Fiscală a Primăriei Timișoara vrea să-și rezolve problema actelor pe următorii trei ani. Caută o firmă care să-i dea echipamentele necesare pentru imprimarea documentelor și pune la bătaie aproximativ 190.000 de euro. Peste 60.000 de euro/an.

 

***

 

reclama_blue

***

De ce mouseul are rotiță de derulare? Microsoft Intellimouse împlinește 25 de ani
Microsoft Intellimouse original din 1996

De la inventarea sistemelor software bazate pe ferestre , a existat nevoia de a permite oamenilor să schimbe ce informații sunt vizualizate în fereastră. Undeva pe parcurs, s-a născut bara de defilare – un element de interfață cu utilizatorul care vă permite să mutați textul vizibil într-o fereastră – și a devenit modul standard în  care utilizatorii au parcurs textul cel puțin un deceniu.

Barele de derulare sunt la îndemână și sunt încă folosite astăzi, însă acțiunea de a găsi bara de derulare pe ecran și apoi de a face clic pe săgețile acestuia sau de a face clic și de a trage o bară a încetinit lucrurile. De aceea Intellimouse s-a simțit ca o revelație atât de mare. Include o roată care, când este rotită, vă permite să derulați textul cu ușurință. De fapt, în comunicatul său de presă inițial Intellimouse , Microsoft a scris: „IntelliMouse elimină necesitatea de a utiliza bare de defilare”.

 

***

 

Un diplomat rus la Iași, în anii 1840: „Toate acestea îmi păreau deosebite și mi-au stârnit curiozitatea”

„Părăsind Kamenița am luat-o întins, direct spre Moldova. […] Apropierea de Moldova se simțea la fiecare pas. În sfârșit (aceasta s-a întâmplat a doua zi după plecarea din Kamenița) m-am apropiat de Prut și am oprit la Suculeni, în fața vămii rusești. Rămânea doar să traversez acest râu îngust pentru a păși pe pământul Moldovei.”

***

Top 3 ce pozne și nebunii au mai făcut urșii

6.jpg

Ai aflat de la știri, pe un ton alarmat, că urșii din România iar au făcut o boroboață la Tușnad, o boacănă prin Brașov, o năzbîie buclucașă la Vidraru și acum ești foarte curioși ce pot să o mai facă în continuare? Ai văzut cinci urși pe Transfăgărășan și te-ai oprit să faci poze cu fiecare dintre ei, pentru că nu poți niciodată să ai suficiente poze cu urși în telefon? Te-ai săturat să ai doi lupi în tine, acum […]

***

Prigonitorul Pătrășcanu strivit de tovarășii săi

7buscu-1.jpg

Din 1940 și pînă în 1944, Lucrețiu Pătrășcanu a stat mai mult prin lagăre de muncă și închisori. L-au întemnițat cînd legionarii, cînd Siguranța statului, cînd Antonescu. Rezerva lui de fanatism la ținut însă drept în fața tovarășilor condamnați politic și se zice că e singurul stalinist român care nu se aplică după săpun. În 1944, cînd devenise clar că leninismul urmează să-și desfășoare tancurile peste popoarele Europei de Est, Pătrășcanu a fost contactat de mareșalul Curții Regale și invitat […]

***

Bianca Drăgușanu (electrocasnică): „Nu știu cum să aprind aragazul, dar știu cum se face 50.000 de euro.“

bianca-dragusanu.jpg

Gen Domn, domn, să-nălțăm Teodor Baconschi (refuză să-și asume condiții de om): „Casiera de la Mega mi-a încălzit cu mînuțele sale sale durdulii două beri artizanale, pe care nu le-a desenat pe ecran nici după cinci minute de tatonări. Cheamă atunci un ajutor, pentru că «stă omul ăsta aici și vrea și el o bere». «Domnul», încerc timid so corectez, în manieră urbană. Martor la scenă, un alt client mă apostrofează pentru exces de stil: «Se vede că s-a înțeles în Dorobanți,

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*