Anton Kovacs June 17, 2021

 

Un studiu făcut în rândul a 24000 de americani arată că coronavirusul exista în SUA încă în decembrie 2019.

Nu e nici o surpriză, un alt studiu al microbiologilor italieni, publicat încă la începutul anului trecut, arăta că  virusul ăsta era în Italia încă din vara anului 2019.

Bineînțeles că ambele studii, împreună cu multe altele, au fost băgate sub preș.

***

Într-un articol pe care-l puteți citi puțin mai jos cineva spune că o investiție mare care generează 1000 de joburi prost plătite nu ar trebui să bucure pe nimeni.

Părerea mea este că o investiție care generează 1000 de joburi în Timișoara, plătite oricum, nu ar trebui să bucure pe nimeni.

Hai să ne gândim puțin:

Are Timișoara nevoie de joburi, stau șomerii fără locuri de muncă și nu au unde să se angajeze?

Nu. Șomajul la sfârșitul anului trecut a fost puțin peste 1%, deci inexistent.

Ca o economie să funcționeze sănătos șomajul ar trebui să fie pe undeva la 6%, atunci au și formele de unde să aleagă personal de calitate și există și concurență pe piața muncii, oamenii vor fi încurajați să facă o școală, un curs ceva, pentru a avea mai multe șanse de a se angaja undeva.

Vor ocupa timișorenii aceste locuri de muncă?

Bineînțeles că nu, așa cum am arătat, nu prea sunt timișoreni care nu au un loc de muncă.

În consecință cele 1000 de locuri de muncă vor fi ocupate de alții, care vin din altă parte.

Câștigă ceva timișorenii din treaba asta?

Nu prea. E adevărat că o parte din banii câștigați de cele 1000 de persoane se întorc fie la bugetul local, fie în economia locală, sub o formă sau alta. Ăsta ar fi venitul.

Dar orice venit presupune și o cheltuială, oameni în plus înseamnă mai multă aglomerație, necesitatea de locuri de parcare suplimentare, șosele puțin mai late, mai mult rahat care trebuie să curgă pe canalizare într-un anumit timp, grădinițe pentru copii, mai multă poliție, mai multe parcuri, mai multă poluare. Mai multe cheltuieli pentru a rezolva toate aceste probleme. Și cheltuielile alea multe ar putea să nu acopere veniturile.

Deci, chiar dacă noii veniți vor fi avantajați pentru că aici găsesc un loc de muncă pe care la ei acasă nu-l au, cei care sunt aici înainte ca investiția respectivă să înceapă să producă nu prea câștigă nimic.

E de fapt ca și cum ai mări o groapă de gunoi, cu cât e mai mare cu atât ai mai mulți șobolani.

Ideea că suntem mai fericiți dacă suntem mai mulți e complet greșită, asta era valabil când locuiam în păduri, în pâlcuri de cel mult câteva zeci de oameni și venea dușmanul. E adevărat că unii din cei care ne conduc au ajuns din punct de vedere al dezvoltării abia la acel nivel.

Poate și investitorii ăia ar trebui să se gândească puțin și la comunitate, poate ar fi bine să-și facă fabricile alea acolo unde într-adevăr este nevoie de locuri de muncă, nu să strice locurile care funcționează deja.

Ajunge să ne uităm în jur ca să vedem ce probleme crează toată lumea aia care vine în fiecare dimineață la oraș și pleacă seara înapoi la țară, când toate firmele și birourile alea ar fi putut foarte bine să fi fost făcute chiar în satele respective, Giroc, Moșnița, Dumbrăvița, Giarmata și care or mai fi, acolo unde era forța de muncă. Ia să nu fie acum în oraș toate mașinile alea cu numere de alea din MH și GJ, să fi făcut ăia firme de IT acolo, la MH și GJ, firmele de aici să-și fi luat și ele șefi din Timișoara, am fi avut și locuri de parcare, ba am fi putut desființa o parte din ele, ar fi fost și viață puțin mai ieftină, poate nici gunoierii nu ar fi avut atâta treabă, și cu aerul am fi stat mai bine…

Cât despre beneficii… credeți că sunteți mai fericiți acum, după atâtea investiții, decât erați în ‘95, de exemplu? Dacă da, înseamnă că sunteți fie hoți fie proști, marile investiții nu prea au rezolvat decât problemele create tot de ele, e ca și cum moldovenii care au venit să ne facă locuințe și fabrici ca să aibă tot ei unde să muncească și să locuiască. Acum s-au făcut parcări și șosele. În schimb pentru apele alea din Parcul Botanic nu s-au găsit bani.

La asta ar trebui să se gândească în primul rând cei care aprobă aceste investiții, să înțeleagă că sunt plătiți să le facă bine tuturor, nu unor șmecheri care se bucură că vor mai închiria 1000 de locuințe.

***

În Piața Libertății se va citi ceva.

Poate puțini știu, ideea nu este ceva nou. In secolele XVIII-XIX aceasta era ceva destul de obișnuit. Romancieri care astăzi fac parte din istoria literaturii scriau zilnic câte un capitol al unui roman care era publicat în ziarele de a doua zi. Am mai prins chiar și unii din noi ceva asemănator, o povestire în serial pe ultima sau penultima pagină a unei reviste.

Unii din vânzătorii de ziare aveau și rolul de cititori. Lumea se aduna și cel cu ziarele, pentru o mică sumă, așa cum se procedează astăzi cu cântăreții stradali, citea fragmentul respectiv de roman curioșilor care îl așteptaseră în locul respectiv.

Pe atunci oamenii nu știau să citească, dar le plăcea să știe și înțelegeau un text care li se citea. Astăzi aproape fiecare din noi știe să citească, dar cu înțelegerea textului citit  e mai greu.

Oricum, în secolul XXI nu înțeleg cui și la ce folosește o astfel de activitate.

***

În Circumvalațiunii, lângă Complexul Splendid, era o mică piață unde niște bătrâne vindeau pătrunjel și alte chestii. Mama cumpăra de acolo. Acum locul acela a fost desființat pentru a se amenaja o parcare. Nemțoaica de maică-mea a spus “să le fie rușine”, probabil se referea la primar și la echipa pe care o conduce.

***

 

China a lansat cu succes trei astronauți către o nouă stație spațială.

Lansarea navei spaţiale Shenzhou-12 a avut loc joi dimineaţă la 9.22, ora locală. Cei trei astronauţi sunt Nie Haisheng, Liu Boming şi Tang Hongbo. Ei vor fi primele trei persoane care vor urca la staţia spaţială a Chinei, Tianhe. Vor rămâne acolo trei luni.

Modulul central al Tianhe, care conţine locuinţele echipajului, a fost lansat în aprilie 2021. Această primă misiune cu echipaj face parte din 11 misiuni planificate în faza de construcţie a staţiei spaţiale – trebuie să fie finalizate încă două module şi mai multe misiuni de încărcare, înainte ca staţia spaţială să fie terminată, în 2022.
Ultima misiune cu echipaj a Chinei a avut loc în 2016, asiaticii trimiţând astronauţi să viziteze staţia spaţială Tiangong-2. Staţia respectivă a ieşit de pe orbită în 2019. De atunci, China a continuat să avanseze cu un program spaţial ambiţios.
A trimis un eşantion de misiune pe Lună şi înapoi, în 2020, şi a aterizat pe Marte la începutul acestui an. Pe termen lung, ţara construieşte parteneriate cu Rusia, cu planuri de a ateriza astronauţi pe Lună în următorul deceniu.
China a decis să îşi construiască propria staţie spaţială după ce Statele Unite au refuzat să îi permită să participe la Staţia Spaţială Internaţională.

***

Întâlnirea Biden – Putin: decizii și poziții anunțate la cald

biden-putin-geneva.png

Joe Biden și Vladimir Putin au purtat miercuri prima discuție față în față în Elveția, la Geneva. Conferințele de presă ulterioare au arătat un Vladimir…

***

SUA. Amazon deschide mâine primul magazin de dimensiuni mari, dotat cu tehnologia “Just Walk Out”. Clienții își așează cumpărăturile într-un cărucior inteligent care le scanează produsele, iar apoi pleacă, fără să mai treacă pe la casă. Contul le este debitat automat cu contravaloarea cumpărăturilor.

Tehnologia Just Walk Out este bazată pe un sistem de senzori și cântare inteligente, care vor recunoaște momentul în care un produs este preluat sau pus înapoi de pe raft, dacă se răzgândește astfel că simpla așezare a unui produs în cărucior nu este echivalentă cu scanarea sa la casa de marcat.

A fost testată în mai multe magazine mici alimentare Amazon Fresh, dar este prima dată când va fi implementată într-un magazin de mari dimensiuni (în statul Washington, din nord-vestul SUA), acolo unde numărul mare al clienților poate face mai dificilă cântărirea, scanarea și evaluarea produselor, într-un mod bazat pe algoritmi de inteligență artificială (deep learning).

Amazon le-a lăsat totuși clienților posibilitatea de a-și face cumpărăturile într-un stil clasic, ce presupune trecerea pe la o casă de marcat. 

 

***

Joe Biden, momente de derută totală după summitul SUA – UE. Președintele și-a pierdut reperele

Joe Biden, momente de derută totală după summitul SUA – UE. Președintele și-a pierdut reperele

Președintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Joe Biden, a avut momente bune de derută după întâlnirea de marți cu liderii Uniunii Europene.

Citește și:  Revista presei – 09.07.2021

 

***

 

Gafă făcută de Joe Biden: La numit pe Putin „președintele Trump” și apoi sa corectat

La 16 iunie 2021, președintele american Joe Biden la întâlnire pe președintele rus Vladimir Putin pentru prima dată de la preluarea mandatului. În timp ce prezintă observații președintelui american până la jurnaliști, eveniment care a durat […]

***

Un studiu a constatat că noul coronavirus era în SUA până în decembrie 2019

O NOUĂ analiză a probelor de sânge de la 24.000 de americani luate la începutul anului trecut este cel mai recent și cel mai mare studiu care sugerează că noul coronavirus a apărut în SUA în decembrie 2019 – săptămâni înainte ca cazurile să fie recunoscute pentru prima dată de către oficialii din domeniul sănătății.

Analiza nu este definitivă, iar unii experți rămân sceptici, însă oficialii federali din domeniul sănătății acceptă din ce în ce mai mult un calendar în care un număr mic de infecții cu COVID-19 ar fi putut să apară în SUA înainte ca lumea să devină conștientă de un nou virus periculos care erup în China .

„Studiile sunt destul de consistente”, a spus Natalie Thornburg de la Centers for Disease Control and Prevention.

„A existat probabil cazuri foarte rare și sporadice aici mai devreme decât am fost conștienți. Dar nu a fost răspândit și nu a devenit răspândit până la sfârșitul lunii februarie ”, a spus Thornburg, investigatorul principal al echipei CDC de imunologie împotriva virusului respirator.

***

ZF Live. Lupta pentru mediu. Raluca Fişer, Green Revolution: Ţinta de 90% până în 2050 de decarbonizare a transportului este imposibil de atins dacă nu integrăm bicicleta şi mersul pe jos

Raluca Fişer, preşedinte al Green Revolution, spune că principala problemă cu care se confruntă România este lipsa viziunii şi a setării unui obiectiv clar în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii pentru mersul pe bicicletă şi creşterea numărului de biciclişti, problemă care s-a creat din cauza faptului că nu există o legislaţie foarte clară, nişte standarde şi o strategie de ţară.

 

***

 

Renate Weber a fost revocată de Parlament din funcția de Avocat al Poporului

Renate Weber a fost revocată de Parlament, miercuri, din funcția de Avocat al Poporului. Au fost 247 de voturi „pentru” și 32 de voturi „împotrivă”. În cererea de revocare, partidele din coaliţia de guvernare susţin că, în calitate de Avocat al Poporului, Renate Weber a acţionat cu depăşirea competenţelor legale, având drept consecinţă nerespectarea legii de organizare şi funcţionare a instituţiei şi a Constituţiei.

Stiri importanteAdaugă etichete

 

***

 

De ce este România atât de specială

 

***

 

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Salariile sunt mici în România pentru că în 30 de ani am prăbuşit întreaga piramidă industrială creată de Ceauşescu, fără să punem nimic în schimb. Acum investitorii industriali se chinuie s-o pună la loc

 

***

 

Curs

 

***

De ce sunt mici salariile din România? O investiţie mare dacă generează 1.000 de joburi prost plătite nu ar trebui să bucure pe nimeni. Cazul Dräxlmaier

Recentul anunţ al grupului german Dräxlmaier care spune că va construi o fabrică de baterii pentru maşini electrice la Timişoara aduce în prim-plan una dintre cele mai stringente probleme, structurale, ale economiei româ­neşti: de ce nu reuşim, la 14 ani de la intrarea în Uniunea Euro­peană, să creştem nivelul de cali­ficare al forţei de muncă în aşa fel încât oamenii să câştige mai bine?

 

***

 

Directorul executiv al Asociației Timișoara 2023, în război cu administrația locală: „Consider că suntem profund umiliți”

simona-neumann-2.jpg

Simona Neumann directorul executiv al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, a publicat astăzi, pe contul său de Facebook, o scrisoare deschisă în care vorbește despre relația sa cu primarul Dominic Fritz și avertizează în privința problemelor pe care le-ar putea avea proiectul din cauza „fricțiunilor” dintre vechea echipă și noua administrație. Directorul […]

 

***

 

Parcul Botanic, tot în beznă

pb

La începutul lunii mai a anului trecut, fosta administrație a Timișoarei semna cu ADR Vest un contract de finanțare pentru un proiect care viza introducerea ilumnatului public în Parcul Botanic.

 

***

 

Scandal într-o piață din Timișoara. Bunicuțele care vindeau roșii și pătrunjel, alungate pentru a se face loc unei parcări

Persoanele varstnice care comercializeaza legume si fructe in piata amenajata  la intersectia strazii Gh. Lazar cu bulevardul Cetatii, din Timisoara, in proximitatea unui supermarket, au fost nevoite sa-si ridice marfa si sa o expuna pe trotuar, azi dimineata, dupa ce o echipa de muncitori si-a facut aparitia in zona pentru a “curata” locul de tarabe.

Atat comerciantii, cat si clientii casei, care, in fiecare zi vin acolo pentru a-si cumpara legume proaspete, culese din gradinile cartierului Mehala, s-au scandalizat, au tipat, insa demolatorii si-au facut treaba nestingheriti.

“Nu am fost instiintati ca aceasta mica piata, care functioneaza din vremea lui Ceausescu, va fi desfiintata. Rusine primarului Dominic Fritz, care spunea ca vrea sa fie cat mai apropiat de locuitorii din cartierele marginase ale orasului.

 

***

 

Colterm taie trei posturi de directori și 800.000 de lei din fondul de salarii

Aflată la fundul sacului, conducerea societății Colterm pare, în sfârșit, dispusă să ia măsuri drastice pentru a mai reduce din pierderi. Iar acum aceste măsuri iau forma tăierii a trei posturi de șefi și reducerea fondului de salarii. Consiliul de administrație a decis renunțarea la mai mulți directori. Consiliul de Administrație al Colterm a decis,

 

***

 

Cel mai mare spectacol urban de lectura din Romania revine in Piata Libertatii din Timisoara

citire-publica-concentrica-libertatii-25

TIMISOARA. Continua lecturile publice organizate de Biblioteca Judeteana care rup toate tiparele. O noua editie a Concentrica se va desfasura joi la Timisoara. CITESTE SI: A revenit la stralucirea de odinioara. Inca o cladire din centru isi dezvaluie frumusetea dupa reabilitare, la Timisoara Foto De la ora 12.00, in Piata Libertatii, vor fi lecturate poeme […]

 

***

Dominic Fritz, între căldură și cultură

Catavencii-513_24-16-iunie-2021-mic_13_0

Dominic Fritz este primarul de care Timișoara avea mare nevoie. După opt ani în care Timișoara a suferit sub un primar care se pricepea la absolut orice, trebuia să vină cineva proaspăt, nou, care să se priceapă la orice, la modul absolut. Spre deosebire de predecesorul său, însă, Dominic Fritz nu cântă la chitară și nici nu e golgheter în echipa de fotbal a yesmenilor și sicofanților. Dar și Dominic Fritz este multilateral talentat. Pe început de an a […]

***

Incendiu pe Calea Buziașului din Timișoara, la o companie multinațională. Sute de persoane au fost evacuate

pompieri-GBZ-640x426

Un incendiu a izbucnit astăzi în subsolul unei hale de producție și depozitare produse finite elemente automotive aflat pe strada Siemens din Timișoara, conform ISU Timiș.

 

***

Veste proastă de la Dominic. Proprietarii clădirilor istorice neîngrijite din Timisoara vor plăti impozite mărite

cladire-in-paragina-timisoara.jpg

De anul viitor, proprietarii de clădiri istorice neîngrijite din Timișoara vor fi din nou supraimpozitați.

Consilierii locali au aprobat procedurile în baza cărora se va face suprataxarea. Un prim termen de care trebuie să fie contat cu 31 iulie, spune consilierul local, Paula Romocean.

„În ceea ce privește procedura-cadru de supraimpozitar, probabil că va fi pus în aplicare imediat pentru că până la 31 iulie trebuie să fie emise notele de constatare și somații către proprietari. Ei vor avea termen ca până la 30 noiembrie să comunice dacă au remediat problemele constatate. Cei care nu vor reuși să facă acest lucru, dar au documentațiile tehnice și sunt în curs de obținere a autorizațiilor de construcție, vor putea să anunțe începerea lucrărilor și vom suspenda supraimpozitarea până la finalizarea acestor lucrări ”, spune Paula Romocean.

***

Decăderea lui Beria

Lavrenti Beria a fost executat în ziua de 23 decembrie 1953. Cândva unul dintre cei mai temuți oameni din Uniunea Sovietică, Beria n-a supraviețuit luptei pentru putere ce a urmat morții lui Stalin.

Beria era de origine georgiană, la fel ca Stalin, care îl numea „Himmler-ul meu”. Implicat în activitățile revoluționare din Rusia țaristă încă din tinerețe, Beria a ajuns să conducă poliția secretă din Georgia înainte de a împlini 30 de ani. S-a remarcat apoi în timpul epurărilor violente din anii ’30, iar la Moscova, centrul puterii sovietice, sosește abia în 1938, ca adjunct al lui Nikolai Ejov, șeful poliției secrete sovietice, căruia îi ia în curând locul după acesta este la rându-i înlăturat – împușcat la ordinul lui Stalin, dar, se pare, cu implicarea lui Beria. Ulterior, ajunge să conducă rețeaua de lagăre de muncă din întreaga Uniune Sovietică și devine faimos, în rândul nomenclaturii, pentru plăcerea sadică de a tortura oameni și de a agresa fizic tinere. Până în 1953, anul morții lui Stalin, Beria ajunsese să fie unul dintre cei mai temuți și urâți oameni din țară, fapt ce i-a grăbit sfârșitul.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*