Anton Kovacs June 16, 2021

 

O să auziți și o să citiți zilele astea despre Putin și Biden de o să vi se urască, așa că sărim peste acest subiect. Dar s-au mai întâmplat și alte lucruri interesante, chinezii se pregătesc să trimită oameni pe stația lor spațială, a început să se pompeze gaz, pentru teste, în conducta North Stream 2, cei din Israel se ceartă din nou cu frații lor vitregi din Gaza iar președintele Ucrainei a anunțat printr-un tweet că țara sa a fost acceptată în NATO. De fapt nu e adevărat. Probabil că o să fie acceptată la un moment dat dar i-o fi spus cineva lui Biden despre băieții ăia din Batalionul Azov, poate și de ăia din Пра́вий се́ктор (Právyi Séktor) și le-o fi spus Biden la rândul lui să-și rezolve problemele cu tipii ăștia nervoși împodobiți cu zvastici și după aceea mai discutăm. Dacă o mai fi cazul, că Putin are și el dreptatea lui, NATO e o relicvă a trecutului, și, aș adăuga eu, o modalitate a unora mai șmecheri de a lua o mulțime de bani de la alții incredibil de fraieri, fără a da mare lucru în schimb. Ceva asemănător cu oamenii ăia pe care îi vedem bântuind și luând temperatura oamenilor în magazine.

***

O știre pe care, spre surprinderea mea, majoritatea celor care au comentat-o în presa din România nu au înțeles-o:  In Ungaria s–a adoptat o lege pentru interzicerea promovării homosexualității în rândul minorilor.

Deci, nu s-a adoptat o lege împotriva homosexualilor, domnilor ziariști, cum a fost de exemplu cea de la noi care considera homosexualitatea o perversiune sexuală și îi băga la beci pe practicanți, ci o lege care interzice propaganda în favoarea acesteia în rândul minorilor. Ceea ce mi se pare de bun simț. În fond nu cred că la noi este permisă propaganda în favoarea sexului homosexual sau chiar a celui cu persoane de sex opus în rândul minorilor, nu am văzut niciunde vreo lege “Lolita”.

Da, se discută despre astfel de lucruri, există locuri unde avem acces la documentație, fie în scopul informării fie în scopul stimulării. Se învață despre așa ceva în șoli. Există și un extrem de vast segment al artelor care are legătură cu sexul. Dar aia nu e propagandă.

Nu am văzut nici un “Hetero pride” în care partenerii de sexe diferite să defileze, femeile cu fundul gol și bărbații cu lingamul în erecție și împodobit cu pene de păun.

Este de bun simț ca anumite lucruri să se facă discret, iar unul din aceste lucruri ar fi sexul. Altul, ca să sară de cur în sus toate tutele ONG-izde, ar fi alăptatul în public. E legal, dar niciodată nu o să vedeți o lady scoțându-și sânul în Mall ca să-și alăpteze copilul. Probabil pentru că părinții au învățat-o că dacă faci un copil îți asumi că acest lucru va presupune și unele sacrificii, de exemplu să stai dracului acasă dacă nu ai cu cine să-ți lași copilul și să nu umbli prin magazine sau prin cârciumi cu plodul după tine.

***

Domnul Alin Nica crede că postul de “grădinar șef” este o întoarcere la trecut.

Da, poate ar fi trebuit să fie numit “horticultor șef”, sau altfel, dar funcția e necesară.

Pentru că altfel, dacă nu e cineva care să-i stăpânească pe drujbari, în Timișoara ar continua tragedia din ultimii nici nu mai știm câți ani, când această funcție a fost exercitată exclusiv de firmele liberalilor de inspirație neoprotestantă.

 

***

Armata israeliană a lansat atacuri aeriene ca răspuns la baloanele incendiare încasate din Gaza

S-a dus liniştea în Israel, unde armele au început din nou să ”vorbească”. Armistiţiul nu pare să fie respectat de către părţile implicate în conflict.  Armata israeliană a lovit ţinte în Gaza peste noapte, miercuri, au declarat Forţele de Apărare Israeliene (IDF) într-un comunicat, potrivit CNN.
A fost răspunsul Israelului la baloane incendiare lansate din Gaza mai devreme. Potrivit rapoartelor din presa israeliană, baloane incendiare lansate din Gaza au provocat multiple incendii în sudul  Israelului.

***

Joe și Vladimir pe urmele lui Ronald și Mihail, într-o zi fierbinte de iunie, la Geneva

„We all, when we meet, when we get together, when we talk, when we work and— strive and achieve some solutions, we all proceed from the interests of our nations and our states. And this is fundamental and is the bedrock of all our actions and intentions. And— this is the driving force and the motive for organizing meetings of this kind. And— as far as soul goes, that’s something for the church.„[1]

Vladimir Putin

„La cei 1,70 metri ai săi, Putin are o înălțime sub medie, dar, cu personalitatea sa de individ dur, face tot ce poate ca să proiecteze o imagine ieșită din comun. (…) El încearcă să ne facă să-l respectăm, să tratăm Rusia ca și cum ar fi încă o putere mondială importantă, ca și cum ar fi mult mai înaltă de 1,70 metri. În numele acestei politici defensive, el se folosește, fără îndoială, de tactici agresive, dar asta nu înseamnă începutul renașterii sovietice și nici țariste – este un strigăt furios și disperat în gol, o ultimă tentativă de a nega istoria, de a pretinde că epoca superputerii ruse nu s-a încheiat.” scrie Mark Galeotti în a sa „We need to talk about Putin. Why the West gets him wrong”[2]

Nimănui nu-i poate scăpa simbolismul întâlnirii de miercuri, 16 iunie, dintre Joe Biden și Vladimir Putin de la Villa La Grange de pe țărmul lacului Geneva, la ceva mai bine de 35 de ani după istorica întâlnire dintre Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, în plin Război Rece, atunci când nimic nu părea să anunțe că între Statele Unite și Uniunea Sovietică poate fi loc de dialog și de concesii. Ce a urmat se știe și este exact motivul pentru care acordul Casei Albe și al Kremlinului pentru un nou meeting la cel mai înalt nivel în Geneva, pe fondul relațiilor tensionate actuale, nu poate fi decât încărcat de semnificații ce rămân să fie deslușite în viitor.

 

***

 

Staţia spaţială chineză în construcţie va primi primul echipaj

646x404.jpg

La mai mult de patru ani de la ultima misiune cu echipaj, China se pregăteşte să trimită primii trei astronauţi către staţia spaţială în construcţie, anunţă AFP.

 

***

 

Summit UE – SUA: Joe Biden caută aliați împotriva Chinei, Europa cere încheierea războiului comercial

ursula-von-der-leyen.jpg

Președintele Statelor Unite Joe Biden se întâlnește marți cu lideri ai Uniunii Europene, un summit UE – SUA organizat la Bruxelles, pentru a discuta despre…

 

***

 

Casa Albă: SUA şi UE vor reactiva parteneriatul transatlantic

 

***

 

Biden încheie războiul comercial cu UE, deschis de Trump: „Părerile mele sunt radical diferite de cele ale predecesorului meu”

Președintele american, Joe Biden, a încheiat unul dintre „fronturile” deschise de predecesorul său, după întâlnirea cu liderii Uniunii Europene marți și stabilirea unui „armistițiu” în disputa transatlantică privind subvențiile pentru aeronave, relatează Reuters.

 

***

 

Citește și:  Revista presei–19.06.2020

Ungaria / Lege pentru interzicerea „promovării” homosexualității în rândul minorilor

ungaria-demonstratii-pentru-apararea-dre

Parlamentarii maghiari au adoptat marţi un text de lege ce interzice „promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor. Reglementarea ar putea duce la interzicerea unor cărți și…

Articolul Ungaria / Lege pentru interzicerea „promovării” homosexualității în rândul minorilor apare prima dată în CursDeGuvernare.ro.

 

***

 

Putin, reactie dura fata de NATO: “Alianta este o relicva a Razboiului Rece, nu stiu de ce mai exista” VIDEO

In interviul pe care Vladimir Putin l-a acordat la Moscova canalului de televiziune american NBC, liderul de la Kremlin a facut un comentariu dur la adresa NATO. Putin a spus ca “Alianta nord-atlantica este o relicva a Razboiului Rece” si ea “nu ar trebuie sa mai existe”.

 

***

 

Un tweet al președintelui ucrainean a „bruiat” conferința de presă a lui Biden. Zelenski a sugerat că NATO a acceptat aderarea Ucrainei

Chiar înainte de începerea conferinței de presă a președintelui Joe Biden de la summit-ul NATO, de luni, Volodimir Zelenski scria pe Twitter că țara sa se va alătura Alianței Nord-Atlantice. În contextul în care Biden a întârziat, inexplicabil, la conferință, postarea a fost luată drept o posibilă explicație pentru întârzierea președintelui american, relatează Politico.

 

***

 

Conducta Nord Stream 2: controversată și de neoprit

ns2

Conducta Nord Stream 2, care va fi finalizată în curând, urmează să dubleze aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia în Germania, a divizat de mult capitalele europene și a alimentat tensiunile cu Washingtonul.

În timp ce președintele SUA, Joe Biden, se pregătește pentru o întâlnire importantă cu rusul Vladimir Putin, iată o privire asupra proiectului descris de Statele Unite ca fiind un risc de securitate geopolitic, dar și un „fapt împlinit”:

 

***

 

Roger Waters: Mark Zuckerberg, unul dintre cei mai puternici idioți din lume

Roger Waters, 77 de ani, unul dintre membrii fondatori ai legendarei trupe rock Pink Floyd, spune că a refuzat o sumă „uriașă” de bani de la fondatorul Facebook Mark Zuckerberg, pe care-l descrie drept „unul dintre cei mai puternici idioți din lume”, relatează site-ul HotNews.ro, care citează Business Insider.

 

***

 

PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea | O gaură neagră, prin care s-au scurs şi se scurg bani în buzunarele fostei şi actualei Securităţi: combinatul de la Krivoi Rog

Abia acum, statul român vrea să scape de o ”investiţie” care e de fapt o conductă de sifonat bani: Combinatul de la Krivoi Rog, din Ucraina. Puţini ştiu însă că toate operaţiunile de acolo s-au derulat printr-o firmă controlată de securişti, atît înainte, cît şi după 1989.

 

***

 

Radiografia unei escrocherii: bolnavii inventați de tuberculoză – Recorder

image-2021-06-15-24861464-70-radiografie

Statul român a plătit, ani la rând, concedii medicale unor persoane care au pretins că suferă de tuberculoză deși aveau diagnostice falsificate și nu figurau în sistemul informatic prin care statul monitorizează toți pacienții cu această afecțiune, arată o investigație realizată de Recorder.

 

***

Adrian Vasilescu, BNR: Prețurile în creștere tulbură consumul și bugetele familiilor

Prețurile de consum, în această primă parte a anului, evoluează sub presiune. Pe de o parte, sunt împinse în sus de inflația globală, iar pe de altă parte de scumpirile cu accente locale, ce se tot înmulțesc din ianuarie încoace.

***

Mesajul unei eleve românce din Noua Zeelandă: Eu și prietenii mei am învățat despre sex la școală și cred că suntem foarte ok

vera

Vera Borozia, o elevă originară din România care acum locuiește cu părinții în Noua Zeelandă, a transmis către Educație Privată un mesaj în care explică modul în care Educația sexuală este predată în școala sa.

 

***

 

Curs

***

Noua organigrama a Primariei Timisoara, adoptata la limita. Dominic Fritz: Pot sa va promit ca niciodata niciun nepot, verisor, unchi sau matusa de-a mea nu va lucra in primarie

primarie-primaria-timisoara-728x336.jpg

TIMISOARA. Mult asteptata reorganizare a primariei poata sa inceapa. Prezentat in urma cu doar 4 zile, documentul a fost supus la vot pe lista de proiecte suplimentare, in sedinta extraordinara a Consiliului Local Timisoara, ce a avut loc marti dupa amiaza, si a trecut la limita, cu 16 voturi pentru, 4 abtineri si 4 voturi […]

***

Alin Nica cred că noua organigramă a Primăriei Timișoara este o întoarcere în trecut: ”Postul de grădinar era la ordinea zilei în secolul al XIX-lea”

Propunerea primarului Dominic Fritz de a înființa posturi noi de grădinar șef și manager de cartier nu a fost bine primită de toți decidenții de la nivel local. Președintele Consiliului Județean, Alin Nica, este nemulțumit de modificările din organigramă, pe care le consideră nefolositoare.

”Ne întoarcem în trecut. Cred că postul de grădinar era la ordinea zilei în secolul al XIX-lea, dar nu în secolul al XXI-lea, în era digitalizării în care ar trebui să avem toate spațiile verzi mapate într-un plan digital, iar manager de cartier poate sună foarte pompos, se dublează ceva care există deja în Timișoara. Sunt consiliile de cartier care ar fi astfel golite de substanță.

***

Demolatorii Pietei Universitatii. Ce scriau Cristian Tudor Popescu, Corina Dragotescu, Sergiu Andon si Lelia Munteanu acum 20 de ani

CTP-MINERIADA

Unele dintre cele mai virulente texte impotriva protestatarilor din Piata Universitatii au aparut in ziarul Adevarul, condus pe atunci de Darie Novaceanu, trimis ambasador la Paris de Ion Iliescu, retras in 1997. O parte din texte pot fi vazute in original pe site-ul Institutului pentru Condamnarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului, care a inaugurat sectiunea Mineriade 1990: violenta stradala si rezistenta civica.

  • 15 iunie, 1990. “Riposta violentei, pentru linistea tarii!”, titreaza ziarul Adevarul pe data de 15 iunie 1990. Este un elogiu adus interventiei brutale din Piata Universitatii. Atmosfera de lupta de clasa, intre masele largi populare si intelighentia din Piata, fusese intretinuta prin textele publicate in Adevarul pana la mineriada.

***

Cei mai negri ani din viața lui Mihai Eminescu: de la certurile cu Regina Elisabeta, la vagabondaj și periplu prin spitalele de psihiatrie

Cunoscut drept luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu nu a avut o viață ușoară. A trăit puțin, doar 39 de ani. Deși era un poet talentat a avut parte de foarte puțină fericire. O bună parte a vieții sale este trecută sub tăcere, în special ultimii ani când trece prin tot felul de centre de reabilitare a persoanelor cu probleme psihice.

***

Înapoi în URSS: viaţa cotidiană în Moscova şi Kiev în 1963

Viaţa cotidiană în Uniunea Sovietică a avut întotdeauna o atracţie specială pentru străini, mai ales cei care trăiau dincolo de Cortina de Fier. Nu se cunoaşe autorul acestor fotografii din anul 1963 din Moscova şi Kiev, dar este posibil să fi fost realizate de un turist în Uniunea Sovietică.

***

Se mănîncă Mona mea

1-1-scaled.jpg

Mai mulți oameni de bine au semnat o petiție care îl îndeamnă pe miliardarul Jeff Bezos să cumpere Mona Lisa și să o mănînce. Pare o inițiativă destul de frivolă în condițiile în care în Africa sînt mulți copii care nu-și permit să mănînce nici măcar un Picasso. Statele Unite ale Americii și Japonia au blocat inițiativa de a limita centralele pe cărbune, la summit-ul G7 din Cornwall. Puținii mineri rămași în Valea Jiului au salutat decizia și s-au oferit […]

1 thought on “Revista presei cu Anton Kovacs – 16.06.2021

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*