Cu mult înainte de a exista vreunul dintre noi, cu mult înainte de a exista religiile actuale, exista Eostre (în tradiția germanică și anglo-saxonă) sau Ostara (în tradițiile precreștină), frumoasa zeiță a primăverii.
Plimbându-se odată printr-o pădure înzăpezită zeița a găsit o pasăre rănită.
Pentru a o ajuta să supraviețuiască iernii a transformat-o într-un iepure.
Dar transformarea a avut loc numai în privința aspectului, pentru că animăluțul rămăsese tot o pasăre.
Așa că, la fel ca toate păsările, pasărea devenită iepuraș și-a construit un cuib de paie și a depus ouă frumos colorate și decorate pe care în primăvară le-a dăruit zeiței Eostre în semn de recunoștință.
Astăzi sute de milioane de oameni de pe toată planeta celebrează ziua care a devenit din tradiție o sărbătoare religioasă și apoi a redevenit din nou o tradiție, o zi în care oamenii sărbătoresc primăvara, indiferent că sunt credincioși sau atei.
Vă doresc o primăvară fericită!
Mai jos, dacă dați click pe poză, o puteți vedea pe Eostre/Ostara într-o secvență din serialul „American Gods”.
Tot astăzi în multe țări, inclusiv la noi s-a trecut la ora de vară, așa că dacă cumva ați uitat, acum aveți ocazia să vă reglați ceasurile.
***
Spania raportează „o posibilă rachetă balistică” deasupra Barcelonei
Un obiect misterios a fost capturat pe cerul deasupra Barcelonei în noaptea de vineri (29 martie) când Spania a spus că ar fi văzut o „posibilă rachetă balistică”.
Experții de la Institutul de Științe Spațiale al CSIC analizează ceea ce părea o minge de foc, despre care se spune că ar fi putut fi o rachetă.
Obiectul neidentificat a fost văzut zburând și apoi dispărând în mare, lângă Valencia, în jurul miezului nopții.
Numit SPMN290324ART de oamenii de știință, obiectul a putut fi văzut pe cerul din Spania în jurul orei 23:59, relatează Express , și i-a lăsat nedumeriți pe astronomi și entuziaști.
Originară din Franța, traiectoria mingii de foc a luat-o peste Girona și Barcelona înainte de a se îndrepta spre Marea Baleare, ajungând în cele din urmă la punctul său final la sud de Comunitatea Valenciană.
General German către Occident: Nu faceți greșeala să trimiteți trupe in Ucraina
Introducerea forțelor terestre ale țărilor occidentale în Ucraina nu va schimba situația în favoarea Kievului, ci doar o va înrăutăți, a declarat generalul în retragere al Bundeswehr Erhard Bühler la un podcast difuzat de compania de televiziune și radio MDR. „Desfășurarea forțelor terestre ale țărilor individuale în Ucraina, indiferent de scopul în care se face acest […]
Zelenski şi-a concediat mai mulţi consilieri și reprezentanţi
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a demis mai mulţi consilieri și reprezentanți prezidenţiali. Decretele în acest sens au fost publicate, sâmbătă, pe site-ul Biroului Preşedintelui de la Kiev. Potrivit documentelor respective, Zelenski i-a demis din funcţia de consilier independent pe Oleh Ustenko, Serhi Trofimov şi Mihailo Raduţki. De asemenea, șeful statului ucrainean a demis-o pe Aliona […]
Odată cu apropierea alegerilor locale, comasate cu cele europarlamentare, au început să se perinde prin studiourile de televiziune tot felul de panglicari la drumul mare. Este incredibil cât de gros pot să aibă obrazul acești oameni care vin să plângă în fața națiunii pe umărul cetățenilor amărâți și oropsiți pe care ei vor să-i salveze.
Situaţia datoriilor externe ale României, Poloniei, Iugoslaviei şi Ungariei (1988-1989)
La începutul lunii ianuarie 1989, Nicolae Ceauşescu i-a convocat pe membrii Comitetului Politic Executiv al C.C. al P.C.R. pentru a le comunica ideile sale cu privire la modul cum trebuie să acţioneze pentru a îndeplini sarcinile stabilite în „programul de recuperarea restanţelor la producţia de export pe anul 1988 şi de vămuire a mărfurilor destinate exportului, existente în stoc la 31 decembrie 1988”. De la începutul acelui deceniu, liderul suprem al Partidului Comunist Român insista permanent pentru creşterea forţată a exporturilor româneşti şi comprimarea excesivă a importurilor, astfel încât să fie achitată în întregime şi în mod anticipat datoria externă a ţării. Din păcate, măsurile impuse de Nicolae Ceauşescu au condus la o degradare accelerată şi periculoasă a condiţiilor de trai ale cetăţenilor din propria ţară.
Traseul vaporașelor de pe Bega, extins de luni
Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) anunță că la o lună de când au ieșit pe traseu, vaporașele de pe Bega vor circula pe traseul extins. Mai exact, de luni, 1 aprilie, acestea vor circula până la stația Ardealul.
La pasarela Gelu se va turna stratul suport pentru montarea pavajului
La noul pasaj Gelu, în acest moment se montează hidroizolația și se realizează armarea la ultima parte a zidului de sprijin aflat pe malul drept al Begăi, anunță primăria. În perioada imediat următoare, va fi turnat stratul suport pentru pavaj și vor fi amenajate spațiile verzi, zonele pentru pietoni, pistele de biciclete și iluminatul arhitectural. …
Ce facem astăzi, 31 martie 2024, în Timișoara?
Duminică, 31 martie, puteți merge la o întâlnire cu femei extraordinare care inspiră prin poveștile lor, la un spectacol de teatru, la proiecții de film sau la expoziții.