Se pare că nu o rachetă a lovit avionul ăla a lui Prigojin. O spun americanii.
De fapt există posibilitatea ca Prigojin să nici nu fie chiar atât de mort cum ne imaginam noi, a mai căzut un avion în care era Prigojin și când rudele vorbiseră deja cu popii să-i facă o slujbă, acesta a apărut viu și nevătămat.
Poate există unul sau mai multe locuri în lume în care oamenii ăștia, după ce au murit, se retrag, stau acolo liniștiți până când lucrurile se aranjează și când e momentul apar din nou printre noi.
Să știți că eu nu m-aș mira foarte tare nici dacă ar apărea Elodia zilele astea și Cioacă să ceară de la statul român niște miliarde despăgubire pentru că l-au ținut ăia în pușcărie, să mai ceară și salariile pe 10 ani și pensie din aia nesimțită de milițian.
Medicii sunt puternici ca zeii și nimeni nu îndrăznește să le ceară socoteală.
Așa este.
Și asta se întâmplă pentru că ăștia au profitat în primul rând de bunul simț al acestui popor.
Noi avem în codul genetic chestia asta, medicul, profesorul și alții au întotdeauna dreptate și nu-i contrazicem, pentru că au făcut o grămadă de școală.
Nu de gândim că există posibilitatea să fi făcut școala aia și să nu fi înțeles nimic din ea, au avut poate memorie, ceea ce te ajută să termini o școală, dar memoria nu înseamnă inteligență.
Și nici școala nu te face mai inteligent, școala te învață lucruri, dar inteligența ta pune toate lucrurile alea cap la cap și în felul acesta acea învățătură este folosită pentru obținerea unor rezultate…
Dar e bine că oamenii și-au dat seama că există o problemă cu sistemul medical. Să sperăm că nu e numai un iureș, că noi românii avem talentul ăsta, lipsa finalității. Începem o chestie dar când ajungem pe la jumătate obosim și o lăsăm baltă pentru că ne-a venit altă idee.
Din păcate problema asta cu medicii nu se va rezolva nici cu bani, nici cu avocați ai pacienților. Rezolvarea cred că este mult mai simplă și pentru a vedea evidența nu trebuie decât să facem un pas în spate și să învățăm din trecut.
Țin minte că în tinerețea mea medicii aveau program de 6 ore.
Asta se întâmpla pentru că se considera că un medic face un mare efort intelectual și după 6 ore este prea obosit, așa că s-ar putea să greșească.
Pe de altă parte un medic are nevoie de o continuă perfecționare. De aceea trebuie să aibă timp să și facă acest lucru, să mai citească o carte, sau un articol dintr-o revistă de specialitate.
Poate nu ar fi rău să se revină la această regulă.
Dar, mare atenție, nu 6 ore la stat și după aceea merge la un cabinet privat. Program de 6 ore/zi înseamnă 6 ore în total.
Adică medicii nu prea ar mai putea să lucreze în mai multe locuri.
Pentru că dacă nu se face așa și continuăm ca acum, nu trebuie să ne mirăm că ăștia dorm când sunt de gardă.
După aceea, așa cum se întâmplă și în cazul mecanicului auto, care poate să fie bun sau mai puțin bun, sau în cazul constructorului care poate fi un artist al gletierei sau un “Dorel”, și în cazul medicilor există medici buni și există medici mai puțini buni.
Problema este că dacă mașina aia o mai poți repara, sau poți chema un alt zidar, la medici e puțin mai complicat, ăla dacă greșește, reparația este uneori imposibilă, alteori implică multă suferință.
De aceea eu cred că ar trebui să se facă o “retestare” a medicilor. Și pentru că diagnosticul este partea cea mai importantă a activității medicale, eu în privința asta i-aș testa.
O chestie simplă, vii, îți arătăm niște analize, niște radiografii, un actor va face pe bolnavul și spune că-l doare una și alta, poate asculți și o înregistrare care sună exact ca și cum ai asculta inima sau plămânii unui bolnav cu stetoscopul, iar pe baza acestor date tu va trebui să pui un diagnostic. Toată povestea nu ar trebui să dureze mai mult decât o consultație obișnuită.
Iar odată stabilit diagnosticul corect, tratamentul îl poate găsi și o coafeză care caută pe internet.
Și nu în ultimul rând, aș limita puterea acelui Colegiu al Medicilor.
Da, avem dreptul garantat prin Constituție să ne asociem, inclusiv într-o organizație profesională, dar de aici până la a crea o “Esculapocrație”, o dictatură medicală, e cale lungă.
O asociație profesională nu ar trebui să aibă dreptul de a impune reguli, legi sau limitarea accesului la profesie. Și nici nu va putea judeca. Pentru lucrurile astea avem Parlament și judecători.
Când e vorba de judecată, judecătorul va numi niște experți și se va folosi de aceștia, exact ca în orice altă speță, nu-i va lăsa pe ăia să se judece între ei.
Că știți cum e vorba aia cu corbul care nu scoate ochii altui corb.
Și nu e vorba numai despre medici ci despre toate asociațiile profesionale.
Cât despre softurile și calculatoarele alea de 100 de milioane de euro, părerea mea…
De la revoluție până acum s-au mai cheltuit nenumărate sute de milioane de euro pentru echipamente și softuri destinate medicilor.
Eu m-am mai lovit de chestiile astea și am constatat că sunt două probleme:
În primul rând softiștii îți fac ce vrei și așa cum vrei.
Dar trebuie să și știi ce vrei.
Și după rezultate eu personal am constatat că oamenii ăștia nu prea știu ce vor, cum ar trebui să fie un soft care să le folosească.
Iar IT-iștii ar trebui să fie și ei conștienți că medicii ăștia nu sunt niște informaticieni, ei sunt medici. Așa că atunci când faci un soft acesta trebuie făcut în așa fel încât oamenii ăia să poată lucra mai ușor și mai bine, nu să-i zăpăcești cu tot felul de reguli și ecrane din care ei nu vor înțelege nimic.
Și mai trebuie să ții cont că medicii ăștia nu sunt chiar cu toții atât de inteligenți cum credem noi.
Eu aș folosi o regulă simplă cu softurile astea, dacă medicul, sau facturista, sau mecanicul auto, nu reușește să folosească softul ăla “la prima vedere”, fără training și instrucțiuni, înseamnă că softul nu e bun.
Pentru că folosirea unu soft oarecare de către cei cărora le este destinat nu ar trebui să fie mai complicat decât folosirea unei telecomenzi de televizor.
***
BRICS va admite Arabia Saudită, Iranul, Etiopia, Egiptul, Argentina şi Emiratele Arabe Unite. Anunţul a fost făcut joi la Summitul organizaţiei şi semnalează o mişcare menită să sporească influenţa blocului, în contextul în care acesta încearcă să reechilibreze ordinea mondială dominată de Occident.
Nu există indicii că avionul în care se afla şeful companiei militare private Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi fost doborât de o rachetă sol-aer, a anunțat Pentagonul
Teoriile conspirației se învârt în jurul anunțatei morți a finanțatorului Wagner, Evgheni Prigojin
Circumstanțele accidentului aviatic în care și-a pierdut viața finanțatorul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, au inspirat un val de teorii despre cine sau ce a fost responsabil pentru doborârea aeronavei și dacă oligarhul se află cu adevărat printre victime, scrie Newsweek.
Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma fiscală, a anunțat joi premierul Marcel Ciolacu: „Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament. Nu mă sperie nimic, nu voi ceda un milimetru, indiferent de presiunile celor din sistem”.
3.023 de medici au fost intimaţi în dosare disciplinare în perioada 2006-2021, din care doar 467 au fost sancţionaţi cu mustrări, avertisment, vot de blam, adică doar 15% din totalul celor intimaţi, arată datele publice. CMR nu a transmis câţi din aceşti medici şi-au pierdut dreptul de liberă practică, însă preşedintele Colegiului spune că „cinci medici şi-au pierdut dreptul de liberă practică în perioada 2016-2021, aceasta este sancţiunea supremă“.
Circa 100 de oameni s-au adunat joi seară, 24 august, la un protest în Piaţa Revoluţiei din municipiul Botoşani, în semn de omagiu faţă de Alexandra, tânăra de 25 de ani care a murit la maternitate, așteptând intervenția medicilor, potrivit presei locale.
Este pentru a șasea zi consecutiv când oamenii din Botoșani ies în stradă pentru a-și manifesta nemulțumirea față de sistemul sanitar, după moartea tinerei neglijate de cadrele medicale. Ieri a fost organizat și un marș cu mașini pe străzile din oraș, care a oprit la cimitirul unde a fost înmormântată Alexandra şi s-a terminat la maternitate.
Cabinetul medical privat al doctoriței Mariana Pitrop, care a fost de gardă la maternitatea Botoșani în noaptea în care a murit Alexandra, a fost vandalizat. Geamurile cabinetului au fost sparte, iar pe pereți a fost […]
Ministerul Sănătății a lansat, joi, un nou apel de proiecte, în valoare de 100 de milioane de euro, pentru digitalizarea instituțiilor din domeniul sănătății. Este vorba despre achiziționarea de echipamente IT și de soluții digitale pentru debirocratizarea administrației medicale, potrivit instituției.
USR susţine înfiinţarea ”urgentă” a Avocatului Pacientului, un organism independent care să apere drepturile acestora şi să investigheze cazurile de administrare defectuoasă, de abuz sau discriminare din sistemul de sănătate.
Proteste spontane la mai multe administrații fiscale din țară / Care sunt cererile angajaților
Angajații din mai multe administrații fiscale din țară au declanșat proteste spontane. Este vorba despre Dolj, Bacău, Alba, Baia Mare, conform Blocului Național Sindical (BNS).
Societatea ca o junglă. Fără empatie
Există mai multe straturi în care această societate a eșuat. Nu mai e pentru nimeni un secret că a eșuat în dimensiunea lui instituțională: în acest moment istoric, practic nicio instituție din România nu funcționează fără să producă rateuri majore, care sfârșesc nu o dată cu victime nevinovate.
Școli, spitale, secții de poliție, tribunale, toate produc victime pe fond de incompetență și de corupție politică.
Ion Cristoiu: Falsificarea propagandistică a Războiului
Angajații STPT rup tăcerea: autobuze cu frâne defecte și “garanții” reținute din salariu
Angajații STPT rup tăcerea: autobuze cu frâne defecte și “garanții” reținute din salariu