S-a întâmplat ca și în povestea cu Geoană, m-am culcat crezând că el a câștigat alegerile și dimineață, când a pornit radioul am aflat că îmi făcusem griji degeaba, era tot Băsescu.
Ieri toate ziarele și conturile de Facebook ale celor care s-au vaccinat împotriva Covizilor și murdăresc străzile orașului cu vopsea galbenă erau pline de știri cum că Prigojin e la porțile Moscovei, că Putin ar fi deja plecat din Rusia, că rușii au ieșit pe străzi și se fac pulbere de bucurie că o să aibă luni zi liberă.
Mi-am zis că oricum nu știu precis ce se întâmplă acolo, mai aștept până mâine să văd ce se întâmplă, că poate nu mai e nevoie să scriu nimic.
Și așa a fost.
De fapt cei care s-au bucurat că rușii îl înlocuiesc pe Putin cu un șef de mercenari, au văzut typo-urile și lipsa unei virgule, dar nu au înțeles esența textului: Ăia sunt mercenari.
Iar definiția mercenarului, dacă ne uităm în DEX, este “Persoană care, pentru bani sau pentru unele avantaje materiale, face orice fel de servicii”.
Mercenarul nu este rus, nu este ucrainean, nu este nimic. Un grup de mercenari, cum este Wagner, este pur și simplu un SRL, înregistrat undeva aiurea. Wagner de exemplu este un SRL înregistrat în Argentina. Iar angajații acestui SRL provin dintr-o mulțime de țări. Acolo sunt ruși, sunt polonezi, germani, vietnamezi, poate și români, poate chiar și ucraineni, americani sau germani.
Ei nu se duc acolo din patriotism, sau pentru a apăra libertatea sau drepturile omului, unicul lor scop este să câștige bani.
Asta este valabil pentru toți mercenarii, fie că sunt plătiți de ruși sau de ceilalți.
Și pentru că scopul lor este câștigarea banilor, nu prea îi interesează cine îi plătește, dacă rușii plătesc mai bine, vor fi de partea rușilor, dacă alții plătesc mai bine, mercenarii vor fi de partea altora.
Acum nu ar trebui decât să aflăm cine i-a plătit pe ăstia de la Wagner.
Sau poate asta era nemaipomenita “contraofensivă” despre care tot citeam în presa din ultimele două-trei luni.
Domnul Rafila spune că 80% din cazurile care ajung la UPU ar trebui să meargă în ambulatorii sau la medicii de familie.
Păi, domnule Rafila, sunteți ministru, rezolvați problema cu medicii de familie care, marea lor majoritate, nu sunt decât niște scribi care scriu rețete, plătiți extrem de bine, și ați rezolvat în mare problema sănătății din România.
Și ar mai fi ceva:
În alte vremuri oamenii când aveau o mică problemă, o mică infecție la un dinte, sau îi durea stomacul, sau răceau, se tratau singuri. Mergeau la farmacie, spuneau ce îi doare și farmacista le dădea ceva ca să le treacă durerea, poate o cutie de Penicilina V, sau o ampicilină, sau un Calmogastrin dacă îi durea stomacul. De obicei fiecare știa ce are nevoie, așa că nu mai avea nevoie de nici un fel de recomandare.
Acum, ca să rezolvi un nimic din ăsta trebuie să mergi la un medic, să stai acolo la coadă, că nu numai tu răcești iarna, poate te îmbolnăvești și mai tare de la ăia care îți strănută în nas, medicul îți prescrie o rețetă și numai după aceea mergi să-ți cumperi medicamentul dorit. E o cheltuială inutilă de timp, o risipă inutilă a timpului acelui medic care în alea 10 minute ar putea să facă altceva mai important și o suferință inutilă pentru bolnavul ăla care numai chef de stat la cozi nu are când are o gripă sau ceva.
Eu de exemplu luam din când în când Ranitidină, o chestie inofensivă dar care îmi rezolva mica problemă pe care o aveam. Ați interzis Ranitidina, nu știu de ce. Am căutat o alternativă și am găsit Famotidina. Săptămâna trecută merge nevastă-mea să îmi ia așa ceva, nu se poate, mai nou nu se dă decât cu rețetă. Nu e normal să ocup timpul unui medic cu rahaturi din astea dacă știu și singur cum să mă tratez.
Astea sunt cauzele pentru care se aglomerează unitățile de primiri urgențe.
Rezolvați-le pe astea, obligați medicii de familie să fie medici adevărați, nu secretare, mai relaxați puțin povestea asta cu automedicația și cu antibioticele, că nu e nimeni idiot să ia un medicament dacă nu știe ce ia sau nu are nevoie de el și nici nu s-a redus numărul bacteriilor de când ați implementat legile astea, dimpotrivă, și ați rezolvat problema despre care spuneați. Simplu, fără să cheltuiți nici un ban în plus.
A murit Costin Georgescu.
Probabil că majoritatea cititorilor se vor întreba cine a fost Costin Georgescu.
Asta e diferența dintre importanța pe care credem că o avem și realitate.
Sper că măcar i-au pus un sicriu din ăla cu aer condiționat, iar pe măsuța de lângă ușa de la intrare, pe lângă tava aia cu fursecuri, punga cu alune și sticlele de suc este și un filtru de cafea.
(Foto: sănatateinfo.md)
***
Brexit, la șapte ani după vot: puține motive de sărbătoare
La 23 iunie s-au împlinit șapte ani de când britanicii au votat pentru ieșirea țării lor din Uniunea Europeană.
Activitatea întreprinderilor din Europa încetineşte în iunie
Suferinţa continuă pentru economia Europei. Activitatea întreprinderilor de pe bătrânul continent încetineşte în iunie, pe măsură ce efectele creşterilor agresive ale ratelor dobânzilor încep să fie resimţite.
Rafila: peste 70% dintre prezentările la UPU nu ar trebui să fie acolo
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, sâmbătă, că aproximativ 80% din prezentările în unităţile de primiri urgenţe ar trebui să meargă în ambulatorii sau la medicii de familie. Supraaglomerarea unor spitale, a mai spus el, duce la oboseala cronică a personalului medical.
Dacă creșterea prețurilor la alimente este speculă curată și a îngenunchiat toți românii, cred că nu există încă un termen pentru a defini nesimțirea cu care au crescut prețurile la materialele de construcții.
Am să dau două exemple. În 2020/21 am primit o aprobare pentru un depozit ultramodern de produse farmaceutice, la un cost evaluat atunci de 3,1 milioane de Euro. Evident că nu am putut începe construcția în pandemie sau pe parcursul anului 2022, din cauza problemelor legate de lanțurile de aprovizionare. Noua evaluare făcută la începutul anului 2023 indică un cost estimat de 5,6 milioane de Euro, o creștere de 80%, aproape toată creșterea provenind din costurile la materialele de construcții.
A murit Costin Georgescu, fost director al SRI
Costin Georgescu avea 81 de ani și se afla internat în stare gravă la o clinică din Elveția.
COMENTARIU Lelia Munteanu: Un must-have: sicriul cu aer condiţionat şi filtru de cafea
Ce facem astăzi, 25 iunie 2023, în Timișoara?
Spectacol de dans contemporan, picnic în parc, proiecții de film sau turneu de volei sunt câteva dintre evenimentele la care puteți participa duminică, 25 iunie.