Elon Musk a mai lansat un set de 56 de sateliți.
Există și voci care spun că toți sateliții ăștia (Elon Musk ar vrea ca rețeaua sa să cuprindă 42000 de sateliți) ar putea crea tot felul de probleme.
Dar, aduceți-vă aminte de România, și la noi erau probleme, milioane de cabluri se întindeau prin orașe, de la un stâlp la altul, de la un bloc la altul. Mai sunt și acum, sunt încă o mulțime de cabluri despre care nici nu se știe cui aparțin.
Însă acel haos a făcut ca acum să avem internet de calitate și foarte ieftin.
Dacă acel haos inițial nu ar fi existat, dacă am fi așteptat ca pentru fiecare sârmă sau fibră să se obțină o autorizație și tot ce mai trebuie, probabil că am avea și acum internet pe ISDN, din ăla la 128 kbit/secundă.
Așa se întâmplă și cu sateliții, acum pare ceva scump, dar încă în timpul vieții noastre o mare majoritate a populației de pe planetă va avea internet direct pe sateliții ăia, la un preț accesibil.
Și la un moment dat, așa cum în orașele din România s-a început eliminarea cablurilor de pe stâlpi, o să se facă la un moment dat curățenie și în spațiu.
O mulțime de clădiri de birouri sunt abandonate, iar proprietarii fug de ele ca să nu plătească datoriile pe care le au la bănci.
Este ceva despre care se vorbea de mulți ani, așa că asta nu ar fi trebuit să fie o surpriză.
Și se va întâmpla și în cazul altor clădiri.
Pentru că, în perioada de boom o mulțime de oameni și-au cumpărat locuințe, pe datorie, așa cum au făcut și părinții lor.
Doar că acești oameni care și-au cumpărat acum locuințe nu mai beneficiază de stabilitatea locului de muncă de care beneficiau părinții lor. Cei de atunci, părinții, erau siguri că dacă se angajează într-un loc de muncă vor ieși la pensie de acolo, dacă nu se mutau de bunăvoie în alt loc de muncă.
Acum însă, să spunem că un tânăr care a terminat o facultate se angajează la o firmă oarecare, una din aia unde oferi suport IT clienților. Salariul acolo pornește de la vreo 4000 în mână, așa că tânărul își poate permite să își facă niște rate pentru un apartament pe care-l va plăti în 30 de ani. Își mai cumpără și o mașină și poate mai merge și în vacanță pe undeva.
Dar peste 2 sau 3 ani firma aia înlocuiește majoritatea angajaților, pe ăia intermediari care îți răspund la telefon când nu îți merge internetul sau casa de marcat, cu o mașină din asta cu inteligență artificială. Sau înlocuiește muncitorii de la banda care produce autoturisme cu un robot.
Așa cum am putut afla ieri-alaltăieri chiar și în meseriile mai intelectuale, ziariștii de la ziare oarecum de prestigiu, de exemplu, oamenii sunt înlocuiți de mașini.
În presă toți cei care acum, astăzi, citesc articole din alte ziare, străine sau locale, și le rescriu în limba română vor dispare. Nu peste 100 de ani ci anul ăsta. Pentru că astăzi deja treaba asta se poate face automat. Mai rămân cei care scriu editoriale, adică foarte puțini.
Și lucrurile astea nu sunt povestiri SF, într-un timp mai scurt decât îmi ia scrierea acestui text aș putea, cu ajutorul inteligenței artificiale să vă rescriu, din orice limbă, o mulțime de articole. Și nu ar fi o simplă traducere ci un text complet nou despre acel subiect.
Traducătorii sunt și ei pe moarte, nu e nimic mai simplu decât să rogi Chat-ul ăla să îți traducă un text, un articol, o carte sau altceva. Și mai sunt o mulțime de ocupații, bănoase în acest moment, care vor dispărea și ele, în următorii 2-3 ani.
Și atunci s-a dus dracului salariul ăla mare.
Nu îți găsești nici altceva de lucru, pentru că, așa cum este și normal, oamenii sunt tot mai des înlocuiți de mașini și tu nu știi să faci nimic care e căutat, nu știi să faci case, nu știi să tâmplărești, nu știi să schimbi bateria stricată de la o chiuvetă, să repari o mașină sau o pereche de pantofi.
Mai plătești ratele timp de două-trei luni, dacă ai niște rezerve, după care nu mai poți să plătești și banca îți va lua apartamentul.
Problema este că nici banca nu va avea ce face cu apartamentul ăla, pentru că încet, încet, nu vor mai fi destui clienți. Că dacă nu mai sunt locuri de muncă nici aflux de populație către orașele în care s-au construit blocuri nu va mai fi. Astfel că se va ajunge la un cerc vicios, piața va avea o mulțime de apartamente dar nu vor exista destui clienți pentru acestea.
Soluția ar fi ca acele apartamente să fie cumpărate de stat, la un preț convenabil, cât să acopere datoriile, și să fie închiriate doritorilor la un preț sustenabil. În felul ăsta locuințele ar fi folosite, dezvoltatorii ar scăpa de datorii, băncile nu se vor trezi cu un stoc imens de apartamente pe care nu au cui să le vândă iar statul va face chiar o afacere dacă va închiria apartamentul la un preț care permite amortizarea valorii acestuia în vreo 20 de ani, după care timp de încă 30 vreo de ani rezultă un profit. Nu așa de mare cum era cel al dezvoltatorului inițial dacă lucrurile ar fi mers așa cum se gândea el că merge, dar totuși un profit.
Dintr-o altă știre aflăm că nu există destul litiu cât ar fi necesar pentru a face tranziția la mașinile electrice.
Și nu numai că nu există destul dar o mare parte din producția de litiu este a unor țări cărora lumea occidentală le-a cam întors spatele în ultimul timp.
Domnul Ciolacu spune că scutirile de impozite și alte facilități se cam apropie de final.
Ar fi o măsură corectă, în fond nu este normal să facem discriminări între diferitele domenii de activitate.
Într-o economie sănătoasă, la un anumit nivel de salarizare, indiferent unde lucrează acel salariat, că e la stat, că e la privat, că e IT-ist sau țese ciorapi într-o fabrică, impozitul și celelalte contribuții trebuie să fie egale.
Dar nu cred că se va face mare lucru, mai ales că acele facilități au fost acordate în avantajul unor entități care dacă nu el place ce face un guvern îl schimbă.
***
,,Constelaţia” lui Elon Musk se lărgeşte cu încă 56 de sateliţi Starlink
Unu din doi britanici crede că Brexitul a fost o greșeală, la șapte ani de la referendum
Peste 50% din britanici cred că ţara lor a greşit când a ales să părăsească Uniunea Europeană, la şapte ani de la referendumul pentru Brexit, potrivit unui nou sondaj.
Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat convins că vor trebui scoase anumite excepţii la Codul Fiscal, dar susține că nu sunt vizate deocamdată cele adoptate pentru industria IT.
Persoana fizică cu avere mare este persoana fizică rezidentă fiscal în România, care deţine o avere, atât în România, cât şi în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, arată ANAF într-un proiect de ordin pus în dezbatere publică.
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 24,57%, în primele patru luni din 2023
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 24,57%, în primele patru luni din 2023, până la 13.300, faţă de 10.677 în aceeaşi perioadă din 2022, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 2.801 de firme (număr în creştere cu 38,05% faţă de primele patru luni din 2022), şi în judeţele Timiş (742, +54,91%), Cluj (646, +31,03%), Constanţa (614, +12,04%) şi Ilfov (571, plus 26,61%).
Discuțiile despre desființarea pensiilor speciale au adus un val de nemulțumiri în rândul polițiștilor și magistraților. Camera Deputaților urmează să dea un vot final săptămâna viitoare pe proiectul de lege privind desființarea pensiilor speciale, iar în acest context se pregătesc proteste.
Este posibilă creșterea salariilor fără a declanșa o spirală prețuri-salarii?
Spirala prețuri-salarii este fenomenul caracterizat prin aceea că creșterea prețurilor antrenează creșterea salariilor, care, la rândul său, determină creșterea prețurilor, ceea ce duce la noi cereri de creștere a salariilor ș.a.m.d. Acest fenomen este numit, de asemenea, spirala „salarii-prețuri” sau „inflația prin costuri”.
Cercul vicios inflaționist se declanșează, în general, în cazul în care piața muncii este dezechilibrată, în sensul că există o penurie de mână de lucru, iar angajatorii trebuie să majoreze salariile pentru a atrage și/sau reține lucrătorii. Ca urmare, are loc creșterea costurilor de producție a bunurilor și serviciilor, ceea ce antrenează creșterea prețurilor bunurilor de consum. În măsura în care prețurile cresc, angajații vor cere salarii mai mari pentru a-și menține puterea de cumpărare, ceea ce antrenează o creștere suplimentară a costurilor de producție și a prețurilor, iar întregul ciclu se repetă la cote din ce în ce mai înalte.
Baza militară aliată de la Mihail Kogălniceanu a devenit o extraordinară sursă de venit pentru afaceriștii deștepți din județul Constanța. Toate contractele comerciale privind serviciile de transport, distribuție sau alimentare cu combustibil necesare sunt vânate […]
Se poate trece din nou cu bicicleta frontiera cu Serbia, pornind de la Timisoara
TIMISOARA. Si in acest weekend, se va putea traversa granita cu Serbia pe bicicleta, prin punctul de trecere a frontierei deschis provizoriu pe digul raului Bega. CITESTE SI: Restrictii de circulatie pe mai multe strazi din Timisoara. Pe una, traficul inchis pana in septembrie Cei care vor sa faca o plimbare pana in Serbia pot […]
Ce facem astăzi, 24 iunie 2023, în Timișoara?
Sâmbătă, 24 iunie, aveți ocazia să participați la o mulțime de evenimente în oraș, printre care laboratoare de artă, turneu de volei, ateliere, conferințe, proiecții de filme sau concerte.