Anton Kovacs March 24, 2021

 

Tin minte că într-o dimineață, pe drumul spre serviciu, mă gândeam la ceva asemănător: Ce chestia de premiul Nobel ar fi dacă cineva, un cercetător sau un grup de oameni de știință, ar găsi o metodă prin care să se descompună CO2-ul în O2 care ar fi eliberat în aer, iar C-ul să fie combinat cumva cu hidrogenul obținut din apă și obținem CH4, pe care îl folosim în nenumărate și minunate scopuri.

Uite că americanii au făcut ceva asemănător, cel puțin prima parte. M-ar fi bucurat să o facă românii. Dar nu au făcut-o, în timpul cât ăia își băteau capul, românii se plângeau că nu sunt destui bani la cercetare.

Într-o anumită perioadă, în anii ‘90 când computerele erau rare iar cei care știau să le folosească erau și mai rari, veneau la mine niște cercetători chimiști, de la o instituție aflată undeva la vârful cercetărilor din România, nu spun care că se supără aia pe mine, să le fac anual niște state de funcțiuni, parcă. Și, la fel cum fac toți cercetătorii români, se plângeau de leafă. Le-am propus o afacere, să cerceteze ei frumos și să-mi descopere un clei, ceva, care să poată fi turnat pe acoperișurile blocurilor, fără a fi necesar să fie încălzit, cum e bitumul, acesta să se întindă frumos, ca apa, pe toată suprafața, să pătrundă în toate fisurile planșeului, după care să se întărească devenind ceva ca un fel de cauciuc și să și reziste câțiva ani la depolimerizarea cauzată de radiațiile infraroșii și ultraviolete. Și bineînțeles să poată fi produs la un preț fezabil. Le-am spus că dacă îmi cercetează chestia asta, le dau o leafă mai mare decât primesc cercetătorii de la NASA. Aaaa, păi nu se poate așa, mi-au răspuns.

Eu mă întreb dacă cercetătorii ăștia de la noi cercetează de fapt ceva. Oare în ISIM-ul ăla mai lucrează cineva? La Oncomed de câte ori trec pe acolo spre seară văd câte o fereastră aprinsă, probabil e încăperea în care stă portarul la o cafea cu femeia de serviciu. Că tot suntem în pandemie, oare s-a găsit vreun cercetător român care să aibă curiozitatea să vadă el dacă trec virușii ăia prin măști? Să știm noi românii și să ne lăudăm în revistele științifice, în Știință și Tehnică și în Lancet cu poze și date și grafice, nu să ne luăm după ce spune nu știu ce Fauci de care nu a auzit nimeni în partea asta a oceanului până în urmă cu doi ani. Că nu trebuia cine știe ce aparatură, un astfel de experiment, mai puțin partea cu numărarea și vizualizarea virușilor poate fi făcut și la Casa Pionierilor din Dăbuleni, județul Dolj. A făcut ceva un om care lucrează la Philips, și-a pus un pulsoximetru pe deget și o mască pe față și a ajuns la concluzia că masca nu împiedică de loc respirația. Păi, domnul Prescură, dacă dumneata chiar crezi că experimentul ăla a fost mai mult decât o tâmpenia ca să ai ce scrie pe blog, înseamnă că ăia de la Philips ar trebui să te dea afară și să-și găsească altă persoană care să le scurteze filamentele la becuri.

***

Britanicii își vor amenda cu 5.000 de lire cetățenii care pleacă în străinătate în vacanță. Foarte bine, dacă chiar are loc o pandemie, eu i-aș amenda cu 5.000 de lire nu numai pe cei care pleacă în concediu în străinătate, ci și pe Timișorenii care se duc seara la Giroc.

***

Așa-i că nu știați, cum nu știam nici eu, că minunata mașină electrică Dacia, care ne este prezentată în fiecare seară cu îndreptățită mândrie patriotică la televizor ca fiind o minunată creație a științei și cercetării românești, este de fapt produsă integral, de la cauciucul ștergătorului de parbriz până la siguranțele de sub bord, în China? Iar inteligențele din guvernul românesc chiar vor să facă o lege prin care să le-o tragem ălora. E ca bancul ăla cu puricele care i-a tras-o elefantei.

***

Spune ministrul Educației că avem 780 de milioane pentru digitalizarea școlilor.

Pentru că am făcut multe în viață, la un moment dat, în urmă cu vreo 10-15 ani, nu eu personal, ci niște oameni care erau angajați în firma noastră, au participat la un program din ăsta de digitalizare a școlilor. FIecare școală din România, până în cel mai mic sat, a primit un server, 24 de calculatoare, internet, softuri și tot ce mai era nevoie. Totul de cea mai bună calitate. A fost un jaf, ajungea omul meu în cine știe ce sat unde nici drumuri nu erau, și ce să vezi, școala la care fuseseră trimiși încă nu exista, acolo era un gard vechi care împrejmuia o curte părăsită în care creșteau niște bălării. Dar în acte școala exista ca fiind nou construită. Sau, ajungeau la o școală și nu erau calculatoarele pentru că profesorii le duseseră acasă, să nu se fure, spuneau ei. Sau nu mai era unitatea optică, era o gaură acolo, Sau nu mai era mouse-ul, sau hard disk-ul. Sau pur și simplu profesorii refuzau categoric să învețe să lucreze cu catalogul ăla electronic. Dom’ ministru, dacă tot vreți să folosiți cu folos banii ăia, faceți o echipă din cei mai buni profesori din țară, eventual mai colaborați și cu alții din alte țări, și puneți-vă să faceți, împreună cu studioruri profesioniste și cu actori care au charismă, un set de lecții video. Lecția 1 pentru clasa I-a, lecția de fizică numărul 5 pentru clasa a VIII-a și așa mai departe, pentru fiecare an de școală, pentru fiecare lecție din acel an și pentru fiecare materie. Iar după aceea, lecțiile să fie testate și jurizate exact de copiii cărora le sunt destinate, copiii de clasa I-a pentru lecțiile de clasa I-a, copiii de clasa a VI-a pentru lecțiile de clasa a VI-a. Dacă veți face exact așa, vor fi banii cei mai bine investiți din istoria învățământului românesc.

Uite, pentru lecția aia cu pendulul, din clasa a VI-a parcă, vă dau eu un model, ca să vedeți cum ar trebui să arate o școală, nu numai online, adevărată, nu mizeria care a fost făcută până acum: https://www.youtube.com/watch?v=xXXF2C-vrQE&ab_channel=TheNewInternet

***

Vacanța de primăvară se prelungește. Uite că se întâmplă și lucruri minunate pe lume.

***

Continuă știrile despre consiliera aia locală, râde toată țara de noi.

Și nu e singura care are afinități pentru băieții vânjoși îmbrăcați în uniforme de țestoase ninja, mai sunt vreo două care se bagă în seamă și își imaginează că administrarea unui oraș se face cu metode polițienești. Dar nu e neapărat ea de vină, că, uitați-vă la ea, o fetiță drăguță. A ascultat și ea pe cine nu trebuie, paștele mă-sii de viată că nu am avut și noi parte de niște conducători înțelepți, ca Peter Ekstein Kovacs, de exemplu, tot un ungur, dar ce ungur că se poate mândri România cu el.

Și dacă nu le-aș fi spus, am scris, începând cu un an înainte de alegerile locale un întreg serial despre cum ar trebui administrat orașul ăsta și ce și cum ar trebui făcut. (dați click pe link). Oamenii ăștia din primărie și din jurul primăriei nu ar fi trebuit decât să citească ce scrie acolo și să fi făcut acele lucruri, nici nu ar fi trebuit să cheltuie mulți bani, dar cetățenii ar fi fost mulțumiți că se face ceva. Pentru că, în ciuda a ceea ce crede primarul și cei din jurul său, pe cetățeni nu îi interesează nici oxigenul și nici să îi amendeze cineva că nu au la ei o declarație inutilă (puteați să faceți carantină, dar barem la rahatul ăla de declarație să fi renunțat, dar nu v-a trecut prin minte), că nu astea sunt treburile primarului, ci îi interesează să aibă unde să meargă la WC când sunt în oraș, ca să nu fie nevoiți să se cace în cine știe ce scară de bloc și să se pișe în spatele copacilor. Îi interesează să nu mai vadă mizerie pe malul Begăi, să nu fie măști folosite pe jos în parcuri sau pe marginea trotuarelor, le-ar plăcea ca Piața Traian sau zona din jurul Pieței Maria să fie cel puțin ce au fost pe vremea lui Ceaușescu. Până acum puteau să rezolve o parte din aceste lucruri, să se vadă că fac ceva util. În prima lună să rezolve cu WC-urile publice, după încă o lună rezolvam și cu malurile canalului Bega, și tot așa. Iar după ce porneam lucrurile, le consolidam, ca să funcționeze pe vecie. Mă duc de exemplu la Bodo și îl pun să scoată o situațiile cu mașinile pentru care nu s-a plătit impozit și comparam lista cu cele care nu și-au mai făcut asigurare și RAR-ul de doi ani, adică cele care sigur nu mai sunt pe șosele, după care trimiteam proprietarilor o somație că dacă nu își rezolvă problema în 60 de zile le radiez mașina din oficiu. Că se poate, e lege. Și astfel scăpam de o povară a primăriei, nu mai țineam zeci de mii de fișe de cont pentru mașini care sunt de mult transformate în ace cu gămălie chinezești. O mulțime de bani și forță de muncă economisită, resurse care pot fi folosite pentru altceva, mai util. Astea toate nu ar fi însemnat că în același timp cineva nu ar fi putut să se ocupe și de Colterm, sau de Pasajul Solventul, sau de lucrurile deja începute.

Citește și:  Revista presei–19.02.2021

Fata asta în loc să își piardă timpul cu jandarmii ar fi putut să se ocupe cu organizarea unui mic atelier, cu 2-3 oameni care să repare ce se mai strică prin parcuri.

Și încă ceva, chiar dacă ăștia care vă credeți deștepți și capitaliști pentru că lucrați  la o corporație privată unde cineva vă spune pas cu pas ce să faceți și vă dă leafa de două ori pe săptămână,  vă șifonați:

Până acum ați dovedit că faceți și spuneți o mulțime de prostii. Căutați-vă dracului pe cineva, un cap limpede, cum erau pe vremuri în redacțiile ziarelor, dacă se poate cineva din altă generație. Și omul ăla să vă cenzureze și să vă scrie ce aveți de spus. Și interziceți pe viitor oricărui membru, USR în Plus spunea ieri prietenul Dinu Barbu, să mai facă vreo acțiune publică sau să mai publice ceva, indiferent unde, fără ca omul ăla mai deștept decât voi să își dea aprobarea. Că altfel… uitați-vă în presă sau pe Facebook să vedeți ce părere au cetățenii, oamenii de rând, cei care v-au votat, despre voi.

Și în final, știu că ce am scris nu vă place, practic v-am dat un picior în fund. Dar sper că e un picior în fund care vă va împinge înainte.

***


Publicația infotimisoara.ro nu este cea mai mare publicație locală din România, dar vă garantăm că e cea mai corectă și independentă.

🔸SUSȚINE și tu, dacă poți, publicația InfoTimișoara –> https://www.patreon.com/infotimisoara​

***

Oxigen pe Marte. Planul inginerilor NASA: „Pavăm drumul pentru viitoarele expediţii”

***

Elicopterul Ingenuity va face primul zbor pe Marte cel devreme la 8 aprilie

image-2021-03-23-24684931-70-ingenuity.j

NASA a anunțat că mini-elicopterul Ingenuity va încerca pentru prima oară să se ridice la sol în atmosfera marțiană pe 8 aprilie, până atunci urmând să fie pregătit momentul și Ingenuity va trebui să se separe complet de rover. Dacă elicopterul care cântărește 1,8 kg va reuși să zboare singur va fi o premieră: un aparat de zbor de acest tip reușește să se ridice de pe suprafața unei alte planete.

***

Elon Musk vrea să lanseze un nou prototip al mega-rachetei Starship. Ultimele trei au explodat

image-2021-03-23-24684812-70-prototipul-

Lansările rachetelor Starship au devenit ceva obișnuit la centrul de dezvoltare de la Boca Chica, Texas. Pentru a doua oară în această lună, compania SpaceX se pregătește să lanseze un nou prototip al viitoarei nave spațiale, informează

***

Rusia le recunoaște ca victime pe surorile care și-au ucis tatăl care le-a torturat ani de zile

image-2019-08-22-23326334-70-una-dintre-

Anchetatorii ruși le-au recunoscut pe cele trei surori acuzate că și-au ucis tatăl abuziv drept victime, au spus marți avocații acestora, o mișcare despre care activiștii spun că este un pas înainte în dosar, relatează The Moscow Times.

***

Britanicii care pleacă în străinătate pentru vacanțe vor fi amendați cu 5.000 de lire

Parlamentul Marii Britanii urmează să adopte o lege care prevede că persoanele care pleacă în afara țării fără un motiv întemeiat, aici fiind menționate vacanțele, vor fi amendate cu 5.000 de lire sterline, relatează BBC.

***

Cum a ajuns guvernul român să susţină producţia din China: după importuri de măşti şi echipamente medicale, acum susţine importul de maşini produse în China. Modelul Dacia Spring, unde subvenţia este 50% dintr-un preţ de 18.100 de euro, este produs integral în China

***

Ministrul educaţiei Sorin Cîmpeanu: Avem 780 milioane de euro pentru digitalizarea şcolilor. Trebuie ridicat nivelul de competenţe digitale al tuturor profesorilor, trebuie generalizată conectivitatea şi dotarea cu echipamente

În viitor, educaţia va avea o componentă digitală mult mai pronunţată decât până acum şi de aceea nivelul de competenţe digitale al profesorilor trebuie ridicat, conectivitatea trebuie generalizată, iar şcolile trebuie să fie dotate cu echipamente, afirmă Sorin Cîmpeanu, ministrul educaţiei.

***

Vacanţa de primăvară va fi prelungită cu trei săptămâni şi va avea loc în perioada 2 aprilie – 4 mai. ”Astfel, perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică, va beneficia de o scădere a mobilităţii”

***

Adrian Vasilescu, BNR: Al şaptelea val de inflaţie

Mişcarea preţurilor de consum, expresie concentrată a plăţilor făcute de populaţie pentru cumpărăturile zilnice şi a stării de sănătate a economiei, este măsurată astăzi şi în România, la fel ca în cele mai multe ţări din lume, cu rigoare ştiinţifică.

***

Ministerul Muncii vrea reglementarea semnăturii electronice în contractele de muncă: Să devină treptat o regulă

image-2020-12-16-24488174-70-semnatura-e

Ministerul Muncii are în lucru două proiecte de ordonanțe de urgență privind reglementarea semnăturii electronice în contractele de muncă, astfel încât această procedură să devină treptat o regulă, precum și flexibilizarea telemuncii, a anunțat marți seară, Raluca Turcan, la finalul unei întâlniri cu reprezentanții patronatelor.

***

Patreon

***

Clădire nouă la Liceul Waldorf

dorf.jpg

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat  că a fost demarată licitația pentru serviciile de proiectare și asistență tehnică  ale unei noi clădiri la Liceul Waldorf. Pentru această documentație sunt alocate fonduri europene. Valoarea estimată este de circa …

***

Până să ajungă la „primăria de sticlă”, Fritz începe cu contabilitatea. Toate plățile municipalității, publicate pe site

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat unul dintre primii pași pentru realizarea unei „primării de sticlă”. Deși în campanie spunea că transparentizarea va fi una dintre prioritățile sale ca primar, prima acțiune importantă în acest sens vine acum, la aproape cinci luni de la instalare. Concret, toate facturile primăriei vor apărea pe site-ul transparenta.primariatm.ro. Primarul vrea ca și societățile din subordine să facă același lucru. În caz că nu se va întâmpla acest lucru, consiliile de administrație riscă să fie schimbate.

***

De Oscar! Consilierul local USR+, Ana Munteanu, a uitat să le achite nota de plată ”flămânzilor” pe care i-a trimis sub acoperire la Hotel Del Corso

Acum chiar că Ana Munteanu, tânăra și energica consilieră a USR+ Timiș, nu mai are nevoie de nicio prezentare! Toată lumea știe cine este, de unde vine și cu se ocupă, în timpul orelor de program. Mai ales atunci când este consilier local și face anchete de documentare, în teren. Azi, nu mai e un […]

***

curs

***

Cum a inventat Mary Anderson ștergătorul de parbriz

Suntem în traficul chiar din New York, în 1903. În mașină, alături de șofer, se află Mary Anderson, născută în statul Alabama, cu afaceri în imobiliare, proprietară a unei ferme de bovine și a unei podgorii în statul California, plus proaspătă moștenitoare a unei averi de la o mătușă. Lucky Mary.

Chiar dacă traficul nu era foarte aglomerat, deplasarea se făcea destul de greu din cauza vremii neprielnice, care combina ploaia cu lapovița și cu ninsoarea. Problema nu era că șoferul trebuia să meargă cu viteză redusă, ci că trebuia chiar să facă opriri dese, pentru a ieși din mașină ca să își șteargă parbrizul și să aibă vizibilitate. Uneori, scotea doar capul pe geam și se întindea să curețe zăpada. Nu este greu de imaginat că în asemenea condiții un drum putea dura foarte mult, ceea ce a pus-o pe Mary Anderson pe gânduri. Întoarsă acasă în Alabama, a rămas cu gândul la efortul destul de chinuitor al șoferului din New York, care se străduia să curețe parbrizul pentru a se putea deplasa, și a început să se gândească la soluții.

***

“Agata gagica, il lucra fetita, poc, poc.” Cum racola Securitea oameni de afaceri straini

?mmid=0ee835652e0981d75a

***

Ale tale, ale tale, acuzații criminale

4-2-scaled.jpg

Joe Biden a spus despre Vladimir Putin că e un criminal, iar Putin i-a răspuns că nu e un criminal, tu ești un criminal. Urmează faza în care Putin va spune că tatăl lui e mai puternic și poate să-l bată pe tatăl lui Biden, după care Biden îl va provoca pe Putin să vadă care poate urina mai departe de pe un bloc foarte înalt. Așteptăm. Apropo de asta, Joe Biden s-a împiedicat de trei ori în timp ce […]

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*