Anton Kovacs April 22, 2021

NASA: Roverul Perseverance a produs oxigen pe Marte

image-2021-02-26-24631540-70-perseveranc

Roverul Perseverance al NASA a reuşit o nouă performanţă, transformând dioxidul de carbon din atmosfera planetei Marte în oxigen, o premieră pe o altă planetă, a anunţat miercuri agenţia spaţială americană, informează joi AFP și Agerpres. “Este o primă încercare crucială de a converti dioxidul de carbon în oxigen pe Marte”, a declarat Jim Reuter, administrator asociat la NASA. Demonstraţia a avut loc pe 20 aprilie şi NASA speră că viitoarele versiuni ale instrumentului experimental folosit ar putea pregăti terenul pentru explorarea umană. Procesul nu numai că ar putea produce oxigen pentru ca viitorii astronauţi să respire, dar ar putea, de asemenea, să evite transportarea unor cantităţi mari de oxigen de pe Pământ, esenţiale pentru a propulsa racheta pentru călătoria de întoarcere.

***

Vladimir Putin lansează un avertisment către Occident: Sper ca nimeni să nu depăşească „liniile roşii” în relaţia cu Rusia

 

***

 

Avionul invizibil de luptă al UE – Franța și Germania pun la punct ultimele detalii pentru debutul proiectului comun

avion-vanatoare.png

Franța și Germania vor să finalizeze până la sfârșitul acestei luni aranjamentul politic și financiar pentru dezvoltarea de proiecte comune militare în domeniul aviației. Potrivit…

 

***

 

Amazon le permite cumparatorilor sa plateasca prin scanarea palmei in magazine din jurul orasului Seattle

?mmid=9c8f456561cc8f3a2e

Grupul american Amazon.com Inc va introduce de miercuri, 21 aprilie, o tehnologie biometrica pentru magazinele Whole Foods din jurul orasului Seattle, unde cumparatorii vor putea plati pentru produsele achizitionate prin simpla scanare a palmei, transmite Reuters.

 

***

 

Oficial militar american: China și Rusia își modernizează arsenalul nuclear mai repede decât SUA

Un important oficial militar american, responsabil de arenalul nuclear a avertizat că Rusia și China își modernizează armele și capacitățile nucleare mai repede decât SUA, relatează CNN, citat de Mediafax.

 

***

Capcanele oraşelor inteligente şi provocările din viitor: supraveghere, confidenţialitate, protecţie
Capcanele oraşelor inteligente şi provocările din viitor: supraveghere, confidenţialitate, protecţie

Oraşele din întreaga lume devin tot mai inteligente. Multe dintre ele chiar s-au desemnat ca atare. Există, desigur, tot atâtea definiţii despre oraşe inteligente câte oraşe care se proclamă că sunt inteligente. În general, oraşele inteligente pun accent pe tehnologii digitale avansate menite să îmbunătăţească viaţa locuitorilor. Procesul este în plină expansiune. Potrivit unei estimări, există peste o mie de proiecte de oraşe inteligente în derulare în întreaga lume. Nivelul dezvoltării tehnologice este, de asemenea, în creştere, oraşe precum Singapore, Helsinki, Seul şi Zurich deţinând de regulă capul de afiş. În ciuda entuziasmului global pentru oraşe hiperconectate, această lume urbană futuristă are şi partea ei întunecată. Ba chiar capcanele ar putea fi în curând mai mari decât presupusele beneficii, scrie Financial Times.

***

Cine este medicul Ioana Mihăilă, noul ministrul al Sănătății

Ioana Mihăilă este noul ministrul al Sănătății, după ce USR-PLUS a anunțat, miercuri, 21 aprilie, că o propune pentru această funcție. Ea era secretar de stat în minister, funcție pe care o ocupase la 1 februarie.

 

***

 

Industria auto românească, la răscruce de drumuri: Zeci de mii de locuri de muncă sunt în pericol

646x404.jpg

Industria auto românească trebuie să facă rapid trecerea de la maşinile cu motoare termice şi subansamble către investiţiile în liniile de fabricaţie destinate maşinilor electrice, în contextul în care economia mondială apasă pedala electrificării, arată o analiză Frames & FACTORY 4.0.

 

***

 

În 2021 se numără concedierile. Care sunt industriile care au pierdut cei mai mulţi angajaţi

 

***

De ce în România sînt atît de multe salarii mici și minime

sm

…să nu uităm că în economia românească între 80% și 90% din companii sînt incluse la categoria microîntreprinderi sau IMM-uri. O bună parte din ele sînt firme care asigură existența asociaților și familiilor lor. Nu sînt companii cu pretenții de dezvoltare, ci de subzistență. În aceste condiții, angajații, care de cele mai multe ori sînt chiar membrii familiei, primesc salariul minim. Aici se concentrează o parte din salariile minime din economia românească.

Micii patroni se mulțumesc cu atît de puțin pentru că încearcă să plătească impozite și contribuții cît mai reduse către bugetul de stat sau bugetul sănătății. Mulți o fac nu din rea-voință, ci din cauză că rata de profit pe care o obțin este extrem de mică. Sînt, de fapt, firme ai căror proprietari nu au alte veleități decît supraviețuirea de pe o zi pe alta.

***

REPORTAJ din România unei pandemii seculare: sărăcia.
REPORTAJ din România unei pandemii seculare: sărăcia. Doi oameni fără adăpost au fost uitați de autorități într-un salon de la Urgențe

Conducerea Spitalului Orăşenesc Cernavodă i-a ameninţat pe angajaţii de la Primiri Urgenţe cu comisia de disciplină, pentru că hrănesc animalele fără stăpân din curtea instituţiei. Angajaţii respectivi nu duc mâncare doar câinilor şi pisicilor care s-au pripăşit pe lângă spital, ci îşi împart pachetul cu doi oameni fără adăpost de care Primăria Cernavodă nu vrea să se ocupe.

 

***

România, cot la cot cu Botswana, Gabon, Malta şi alte „puteri” mondiale ale ştiinţei şi cercetării

editorial tabel 1

Se tot discută de ceva timp de reformă în cercetare, cu păreri pro şi contra importanţei cercetării într-o ţară cum este România, cu pretenţii de măcar economie emergentă, dacă nu chiar dezvoltată. Unii ar dori numai cercetare de excelență, axată pe susţinerea financiară a unor grupuri alese pe nişte criterii nu foarte clare, dar care ar include, se pare, şi calitatea publicaţiilor în care sunt publicate rezultatele, sau numărul de granturi europene finanţate (ex. granturile ERC). Alţii se axează exclusiv pe impactul rezultatelor cercetării asupra economiei, adică rezultatele ce nu se văd în profit economic nu sunt bune, iar producătorii lor nu ar mai trebui finanţaţi. Originea acestor discuţii rezidă în nivelul foarte redus al finanţării cercetării din România, dar şi aici părerile sunt împărţite, unii zic că este mult prea puţin (ultimul loc, detaşat, în Comunitatea Europeană, cel puţin în ceea ce priveşte finanţarea publică, care a ajuns la un nivel de 0.12-0.14% din PIB alocat autorităţii centrale pentru cercetare, noroc cu ce se mai alocă pe la alte autorităţi/ministere, academii, plus în mediul privat, ca să ajungem pe la un 0.5% din PIB cheltuieli totale cu cercetarea în România), alţii spun că şi ce se alocă acum este prea mult, că nu ar trebui investit nimic în cercetare, iar cercetătorii ar trebui trimiși la sapă, să înveţe ce înseamnă munca.
Ceea ce pare să fie din ce în ce mai sigur este faptul că există o corelaţie foarte strânsă între finanţarea cercetării, publică sau privată, şi numărul de cercetători raportat la milionul de locuitori. Merită deci analizate nişte cifre disponibile pe site-ul Băncii Mondiale, pentru cheltuielile R&D ca procent din PIB (https://dată.worldbank.org/indicator/GB.XPD.RSDV.GD.ZS), şi pentru numărul de cercetători la un milion de locuitori (
https://dată.worldbank.org/indicator/SP.POP.SCIE.RD.P6).

Citește și:  Revista presei–18.03.2021

 

***

UPDATE: Cazul bărbatului din Pitești mort în urma intervenției brutale a forțelor de ordine: A fost reținut și un jandarm, un altul este pus sub acuzare

image-2020-02-11-23656949-70-catuse.jpg

Un jandarm a fost reținut miercuri de procurorii militari, iar un altul este pus sub acuzare în cazul bărbatului din Pitești care a murit la scurt timp de la intervenția brutală a forțelor de ordine, care încercau să îl evacueze de la o terasă. Reamintim că în acest dosar au fost arestați preventiv doi polițiști.

***

Cu ochii-n 3,14…

314

Darius, cel mai mare iepure din lume după Guinness Book, a fost furat într-una din nopțile trecute din curtea proprietarilor lui din Worcestershire, UK.

***

Patreon

***

Timişoara riscă să pierdă titlul de Capitală Europeană a Culturii. Alin Nica: ”Nu e doar un joc de cuvinte, este o ameninţare serioasă”

Finanțatorii principali ai proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii nu și-au respectat promisiunile de finanțare a proiectului, iar acesta este foarte mult rămas în urmă, a avertizat Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș. În calitate de expert al Comisiei Europene, el al fost convocat la o ședință a comitetului care supervizează acest proiect, iar riscul ca Timișoara să piardă acest titlu este mai evident ca niciodată, avertizează Nica. Ședința trebuia să aibă loc deja, dar Primăria Timișoara ar fi reușit să obțină o lună de întârziere a susținerii întâlnirii.

 

***

Poliţiştii locali din Timişoara au găsit patru dintre cei şase bărbaţi suspectaţi că au participat la crima dintre migranţi

inchide

Poliţiştii locali din cadrul Biroului Ordine Publică şi Intervenţie Rapidă Timişoara au identificat patru dintre cei şase suspecţi de crimă, în urma conflictului izbucnit, luni seara, între două grupuri de migranţi, pe o stradă din Timişoara, informează News.ro. Aceştia au fost predaţi poliţiştilor de la IPJ Timiş.
Cei patru migranţi erau cazaţi la o pensiune din Timişoara.
“Poliţiştii locali au fost solicitaţi, miercuri după-amiază, de către poliţiştii din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, să-i sprijine în acţiunea de identificare a suspecţilor în cazul crimei din data de 19 aprilie, din zona Gării de Nord, existând date că aceştia ar fi cazaţi la Pensiunea Diamond Residence de pe str. Miron Costin. Astfel, în locaţia respectivă au fost identificaţi patru din cei şase suspecţi şi încă patru persoane tot din categoria migranţilor care nu deţineau documente şi care au fost predate la IGI”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Locale Timişoara.

***

curs

***

Un dictator uitat – Salazar

Când vorbim de dictaturile europene din secolul al XX-lea, aproape că a devenit un clişeu să faci referire la Hitler, Mussolini şi Stalin. Însă Europa Occidentală a cunoscut alte două dictaturi care, deşi nu au avut acelaşi impact ca celelalte trei, au afectat în bună măsură evoluţia a două ţări. E vorba de dictatura lui Franco în Spania, şi de cea a lui Salazar în Portugalia.

António de Oliveira Salazar a fost prim-ministru al Portugaliei din 1932 până în 1968. Este fondatorul a ceea ce el a numit “Statul Nou” (Estado Novo), un regim autoritar de dreapta care a guvernat ţara până în 1974. Regimul se opunea nu doar comunismului şi socialismului, dar şi liberalismului, “Statul Nou” bazându-se pe principii conservatoare, naţionaliste şi, nu în ultimul rând,  clericale. Viziunea lui. Salazar era de a construi un imperiu portughez pluricontinental şi o Portugalie care să fie o adevărată sursă de civilizaţie şi stabilitate pentru posesiunile din Africa şi Asia.

Născut în 1889 în Portugalia rurală, într-o familie relativ bogată, tănârul Salazar a frecventat seminarul catolic şi a cochetat cu ideea de a se alătura clerului, însă s-a răzgândit şi a urmat dreptul la Universitatea din Coimbra. Implicarea sa în politică s-a născut din concepţiile puternic impregnate de catolicism, în contextul curentului anti-clerical promovat de Prima Republică portugheză (1910-1926). Intră oficial în politică la începutul anilor ’20 în rândul Partidului Catolic, dar la început s-a dedicat mai mult carierei de profesor de drept.

După lovitura de stat din 1926 care pune capăt primei republici, va intra în guvern ca ministru de finanţe în timpul regimului care a purtat numele de Ditadura Nacional(Dictatura Naţională), iniţiat de preşedintele Carmona în 1928. Îîn 1932 devine prim ministru şi. având imaginea unui cinstit şi foarte eficient ministru, s-a bucurat atât de sprijinul preşedintului, cât şi de cel al multor facţiuni politice, dintre care conservatorii catolici i-au fost cei mai fideli.

 

***

Românii trebuie să știe: cele mai importante materiale de propagandă pro-Guvernul Cîțu

Catavencii-505_16-21-aprilie-2021-mc_6_0

1) Guvernarea Cîțu le asigură românilor un trai ca în povești. Momentan sîntem în basmul cu Rapunzel, care trebuie să stea închisă în turn de la 10 seara – hai, de la 8 în fiecare week-end. 2) Dar nu vă faceți griji: cînd ajung la scadență împrumuturile alea externe cu dobînzi Făt-Frumos, care cresc într-o zi cît altele într-un an, vom trece la Andersen. Și la împăratul care se plimbă pe stradă în cîțul gol. 3) Florin Vasile Cîțu este liderul […]

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*