Scăderea nivelului academic afectează chiar și marile universități din Franța. Această problemă nu se limitează doar la Franța, ci se răspândește la nivel global. Am vizionat pe YouTube numeroase clipuri în care studenți ai unor instituții de învățământ superior nu reușesc să răspundă unor întrebări simple, pentru care nu e nevoie de o educație specializată ci doar puțină inteligență. La noi, situația este și mai gravă, lucru care se reflectă în viața de zi cu zi: oameni ajunși în funcții de înalți demnitari fac legi care intră în contradicție cu altele existente, avem economiști care nu înțeleg principii de bază ale contabilității sau medici, unii dintre ei conducători de spitale, care nu își asumă responsabilitatea pentru greșelile făcute, sau, mai grav, nu înțeleg care este această responsabilitate.
Un exemplu este cazul acelui doctor care a încercat să se sinucidă într-o latrină publică și care, într-o convorbire telefonică, spunea că medicii nu sunt Dumnezeu pentru a prelungi viața cuiva. De fapt, nu înțelesese esența: medicii nu sunt Dumnezei pentru a curma viața cuiva, atunci când aceasta poate fi prelungită, fie și cu o oră. Aceasta este obligația oricărui medic —nu să ceară salarii tot mai mari, nu să reducă cheltuielile instituției pe seama pacienților, ci să prelungească viața oamenilor.
Din acest motiv, cred că toți medicii care în aceste zile își apără colegi care au ucis oameni, fie din neglijență, fie intenționat, ar trebui demiși de urgență și să li se interzică practicarea acestei meserii. Pentru că sunt atât de proști încât nu înțeleg care este problema. Pot să se recalifice, să devină vlogheri sau să se angajeze la Kaufland, să spele podelele, că tot au studii de igienă. Un medic are o putere enormă, asemenea unui om înarmat cu un pistol. Nu poți încredința un „pistol” cuiva care nu înțelege responsabilitatea uriașă care vine odată cu această putere, fie el și Ministrul Sănătății sau director de spital.
Revenind la sistemul de educație, acesta necesită o schimbare radicală. În lume, aproximativ jumătate dintre oameni au un coeficient de inteligență sub 100, iar cealaltă jumătate are un coeficient mai mare de 100. Așadar, jumătate dintre noi suntem mai puțin inteligenți, iar cealaltă jumătate mai mult sau mai puțin deștepți. Acest lucru nu are legătură cu studiile, ci este o trăsătură nativă — te naști inteligent sau nu, iar educația nu poate schimba acest lucru fundamental.
Problema apare atunci când o persoană cu un coeficient de inteligență sub medie primește o diplomă care implică un nivel ridicat de percepție a realității. O astfel de persoană poate ajunge în funcții unde greșelile sale pot avea consecințe grave asupra celor din jur. De aceea, ar trebui să existe un filtru.
Un absolvent de liceu ar trebui să aibă nivelul de cunoștințe al unui tehnician. Dar nu poți forma un tehnician dintr-o persoană lipsită de inteligență. Aici ar trebui să intervină primul filtru: niciun tânăr cu un coeficient de inteligență sub 100 nu ar trebui admis într-un liceu. Dacă această selecție ar fi fost aplicată, poate că acum francezii și alte națiuni nu s-ar mai confrunta cu scăderea nivelului academic. și s-ar mai și economisi o mulțime de bani.
*
Deoarece citisem destul de mult până la Revoluție, aveam o imagine aproximativă despre cum arătase această țară înainte. Perioadele antebelică și interbelică îmi apăreau destul de gri; în afară de câteva cărți, foarte puține, nu avusesem ocazia să citesc despre acele vremuri într-o lumină favorabilă. De aceea, în zilele de după Revoluție, când am auzit pentru prima oară că PNȚCD (o denumire care și acum mi se pare ridicolă) sau PNL doresc să revină în viața politică, ideea mi s-a părut absurdă. Țin minte că am izbucnit în râs când am auzit știrea la televizor.
Anii care au urmat mi-au confirmat suspiciunile. De aceea, cred că Raoul Trifan are dreptate când spune că tot ce au reușit cei de la PNL a fost să fugă de responsabilitate, doar pentru a le merge bine. Trebuie menționat însă că nici ceilalți, inclusiv USR-iștii, nu sunt cu nimic mai buni.
*
În Europa ticăie o bombă: scăderea demografică. Dar, ca să-i parafrazez pe cei din industria software-ului, „It’s not a bug, it’s a feature”. Faptul că suntem, sau vom deveni mai puțini, nu înseamnă că vom trăi mai rău sau că nu vom fi fericiți. Dimpotrivă, mai puțini oameni înseamnă un consum redus de resurse, cheltuieli publice mai mici, o administrație mai simplă și, implicit, mai ieftină.
Putem compara societatea cu o familie: o familie mai mică are nevoie de o locuință mai mică, consumă mai puțină mâncare, mai puțină apă, și necesită mai puține haine.
E adevărat, nu va mai fi cine să ne plătească pensiile.
Dar și asta se poate rezolva. Așa cum nu mai facem copii mulți pentru a avea cine să ne îngrijească la bătrânețe, deoarece societatea s-a modernizat și au apărut sistemele de pensii și asigurări sociale, tot astfel și aceste instotuții concepute pe vremea lui Bismark pot fi modernizate.
De exemplu, banii colectați de stat prin contribuțiile pentru pensii pot fi puși la lucru prin investiții în activități care să genereze ulterior un profit sigur. Sau putem redirecționa o parte din banii risipiți inutil pentru a finanța sistemul de pensii. De ce să subvenționăm agricultorii neproductivi, când am putea investi acei bani în construcția de fabrici și uzine care ar produce bunuri ce ar contribui la plata pensiilor noastre?
Sau, legat tot de agricultură, de ce să acorde statul despăgubiri agricultorilor afectați de secetă? În loc să le acorde despăgubiri ar putea să-i oblige să se asigure, și astfel aceștia să fie protejați. Statul ar putea chiar să înființeze una sau mai multe societăți de asigurări destinate agricultorilor, lucru care nu numai că ar aduce statului venituri suplimentare, dar i-ar și proteja și asigurați de către tot felul de escroci și foști securiști care în acest moment administrează societăți de asigurări private.
De ce să finanțăm achiziția de arme, pentru a justifica existență unui sistem parazitar, când acești bani ar putea fi investiți și ei pentru a face mai bună viața cetățenilor care nu mai pot munci?
Și mai ales, să nu uităm în în prezent, datorită tehnologizării, un muncitor produce de sute sau e mii de ori decât în urmă cu 20-30-40 de ani.
O parte din profitul generat de această imensă creștere a productivității ar trebui redirijat spre bunul mers al societății, o societate frugală, dar care asigură un trai îndestulat, fără excese, pentru toată lumea.
Putem schimba și sistemul de impozitare astfel încât evaziunea să fie redusă la minim, folosind mijloace simple și inteligente, ceea ce ar aduce bani suplimentari pentru investiții.
Da, asta ar implica politici puțin mai accentuate de stânga, dar numai proștii și hoții văd stânga ca pe ceva rău.
*
Tot legat de stânga, domnul Ciolacu lansează o platformă în care cetățenii își pot expune ideile, iar cele mai bune dintre acestea vor fi folosite de către guvern
Ideea nu este nouă, și guvernul Cioloș a aplicat-o prin site-ul „maisimplu.gov.ro”. Dar nu este de loc rea. Ceea ce dovedește că domnul Ciolacu este un om inteligent care știe să preia ce este bun chiar dacă ideea este a altora.
I-aș recomanda domnului Ciolacu să citească această rubrică, cred că în fiecare zi poate găsi o idee, iar unele din acestea poate i s-ar părea interesante. Poate îi spune cineva.
***
Pandemie de propagandă, frică și izolare (episodul 3)
Cum vor fi percepuți anii Covid peste 25, 50 sau 100 de ani? Ca contemporan al acestei perioade, dacă ar fi să le descrii, care ar fi abordarea ta?
Comisia de Supraveghere a Camerei: Biden a comis infracțiuni care pot fi atacate
Comisia pentru Supraveghere și Responsabilitate a Camerei a publicat luni un raport în care afirmă că președintele Joe Biden a avut un comportament demn de acuzare. Comitetul, prezidat de reprezentantul James Comer (R-KY), afirmă că președintele a „participat la o conspirație pentru a-și monetiza biroul de încredere publică pentru a-și îmbogăți familia”, a gestionat greșit informații clasificate și s-a implicat în obstrucționarea justiției pentru pentru a ascunde amploarea implicării sale în practici neplăcute.
Scăderea standardelor academice afectează chiar și universitățile importante: Sciences Po se prăbușește
Clasele pregătitoare se golesc treptat, nivelul de franceză la matematică scade cu 21 de puncte în clasamentul PISA 2023, tinerii nu mai știu să scrie corect… Scăderea nivelului este peste tot, chiar și la Sciences Po.
Bomba care ticăie in Europa
Din 2026, orice produs electronic introdus pe piața UE trebuie să poată fi reparat, reutilizat și reciclat cu ușurință
Începând cu anul 2026, pentru a putea fi comercializat și folosit în Uniunea Europeană, orice produs trebuie să aibă un pașaport digital, care să dovedească îndeplinirea unor cerințe minime de proiectare ecologică.
Spectrul Marii Depresiuni
Ar fi bine ca patrioții să nu-și facă iluzii. Globalismul fără niciun Dumnezeu, sprijinit de marile corporații și de sistemul financiar-bancar din occident, va rămâne la butoane cât timp oamenii vor simți că au buzunarele pline. Sau măcar pe jumătate pline.
Dacă Europa ar intra într-o criză fără ieșire, iar UE ar colapsa, indivizi ca CTP, Mîndruță sau Striblea și-ar înghiți limba. Ar depune armele și ar admite că elitele de la Davos au provocat un adevărat dezastru. Dar chiar și atunci ar fi suficient de infatuați încât să arate cu degetul mai întâi spre Putin și Xi, înainte de a ajunge, eventual, la Schwab și la acoliții lui.
Ciolacu: Propun să construim o platformă de dezvoltare a României cu idei de la oamenii obişnuiţi
Cazul “Sfântul Pantelimon”, justiția divină și moartea lumească
Nicicând nu suntem mai vulnerabili decât pe un pat la Terapie Intensivă. Amețit de astenezic, creierul nu mai are niciun control asupra gândirii și a întregului corp. Suntem dependenți total de personalul medical, de profesionalismul și umanitatea medicilor, asistentelor și infirmierilor. Consimțământul semnat înaintea operației e un contract semnat cu medicii, în care responsabilitatea majoră le revine lor, iar încrederea este clauza implicită.
Șefii Colegiului Medicilor și Societății de ATI, un nou atac la medicii legiști în cazul Pantelimon: „Au încălcat grav drepturile medicilor inculpați la un proces echitabil”
Colegiul Medicilor lansează, luni, printr-un comunicat de presă semnat de Daniel Coriu, președintele instituției, și Șerban Bubenek, președintele Societății Române de ATI, un nou atac la adresa medicilor legiști în legătură cu ancheta de la Spitalul Sf. Pantelimon. Colegiul Medicilor consideră că medicii legiști care au trimis punctul lor de vedere procurorilor care instrumentează acest caz au „încălcat în mod grav drepturile medicilor inculpați la un proces echitabil, cu nerespectarea prezumției de nevinovăție”.
Nu se poate continua așa. Soluțiile nu sunt deloc populare, dar BNR și guvernul trebuie să ia băutura de pe masă și să strice „petrecerea”
Avem o economie cu un consum care rămâne exploziv și, în paralel, un PIB care dă semne serioase de încetinire, scrie economistul Radu Crăciun pe blogul personal. De fapt, adaugă el, o bună parte din explozia consumului se descarcă în importuri. Cu alte cuvinte puterea de cumpărare a românilor este folosită pentru importuri de servicii turistice care nu se regăsesc în PIB-ul României. Iar o astfel de situație o putem extrapola și în cazul altor bunuri și servicii.
Cruzime și în lumea animalelor: Dosar penal deschis, după ce 60 de câini de la un adăpost din Târgu Jiu au fost eutanasiați!
Poliția Gorj a deschis un dosar penal după ce un ONG a reclamat firma care se ocupă de adăpostul public de câini din Târgu Jiu că a ucis animalele.
EXCLUSIV Bugetarii ar putea băga România în faliment: au dat statul în judecată pentru salarii și au de încasat miliarde de lei pe modelul proceselor intentate și câștigate de magistrați
Bugetarii ar putea băga România în faliment: au învățat de la magistrați, au dat statul în judecată pentru a obține majorarea salariilor și au de încasat miliarde de lei, din 2015 în 2023.
Raoul Trifan: “Klaus Iohannis și prietenii de la PNL ne-au demonstrat deja că tot ce pot face e să fure pentru a le merge bine”
Senatorul USR de Timiş Raoul Trifan, afirmă că vin vremuri grele în România, actuala guvernare, dacă se va păstra, urmând să pună noi biruri. El spune că nu s-ar fi ajuns în această situaţie dacă nu aveam, în ultimii zece ani, un preşedinte total absent, care a stat mai mult la golf şi în vizite…