Îmi este greu să nu mă întreb dacă nu cumva suntem din nou ținta unei sperietori fără temei. În ultimele zile, articolele despre așa-numita „boală X” apar peste tot, descriind-o drept extrem de contagioasă și sugerând că ar trebui să ne baricadăm în case și să purtăm din nou măști pe față.
Din curiozitate, am vrut să înțeleg ce este această „boală X”. Este ca o gripă? Sau este ca o holeră?
Nici pe departe.
Conceptul vine de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și desemnează o boală ipotetică, cauzată de un agent patogen necunoscut, cu potențial pandemic. Ideea din spatele termenului este de a pregăti sistemele medicale pentru situații neprevăzute, cum a fost pandemia de COVID-19.
Deci boala X nu este o boală în sine ci o idee, e ca și cum medicii ar juca șah.
În multe cazuri, ceea ce inițial e catalogat drept „boala X” poate fi o boală cunoscută, dar diagnosticată greșit.
De exemplu, malaria rămâne o provocare serioasă, în special pentru cei care călătoresc în zone tropicale fără a lua măsuri de protecție. Lipsa diagnosticării rapide și mobilitatea crescută contribuie la răspândirea ei, inclusiv în regiuni ca Europa.
În concluzie, tovarăși, stați liniștiți. „Boala X” nu ar trebui să ne provoace panică. Este mai degrabă un concept menit să atragă atenția asupra necesității de a îmbunătăți sistemele de sănătate și capacitatea de reacție decât o boală în sine. Marele pericol nu este boala X ci medicii idioți care nu înțeleg despre ce este vorba și mai și scriu la ziar ca să îngrozească lumea.
*
Într-un articol de mai jos se vorbește despre „amurgul progresismului”.
Nu cred că se va întâmpla așa ceva. Niciodată.
Dar cred că asistăm la amurgul falsului progresism.
Oamenii au talentul ca atunci când nu au probleme să și le creeze singuri.
Un exemplu este extinderea necontrolată a accesului la educația superioară, fără să existe o selecție bazată pe capacitatea intelectuală a candidaților. Acest fenomen a permis multor indivizi să obțină diplome fără să posede cunoștințele sau competențele necesare. Acești oameni au ajuns în poziții cheie, unde deciziile lor influențează societatea, deseori într-un mod nefavorabil.
Rezultatele se văd, la cele mai înalte nivele au ajuns tot felul de idioți care promovează politici agresive și nejustificate, inclusiv susținerea războaielor, adesea în detrimentul dialogului și cooperării internaționale, există medici care nu înțeleg diferența dintre o boală ipotetică și o boală reală, s-a creat un hățiș legislativ care nu mai este înțeles nici de către cei care ar trebui să impună respectarea legilor și care crește costurile vieții și complică activitățile cotidiene, fără beneficii reale, se face în unele cazuri informatizare de dragul informatizării, tot fără a avea vreun folos real, și multe altele.
Este probabil ca în următoarele două decenii să asistăm la o corectare a acestor excese. Societatea are capacitatea de a învăța din greșeli și de a reechilibra raportul dintre principiile progresiste și pragmatism. O reformă a educației, o mai bună selecție a liderilor și o reducere a reglementărilor inutile sunt posibile soluții care pot redefini progresismul autentic.
*
După uciderea liderului unei organizații de asigurări de sănătate care, pentru mulți americani, simboliza o lăcomie fără limite, discuțiile despre fenomenul „banditismului social” au devenit tot mai frecvente. Acest concept reflectă reacția unor indivizi care, confruntați cu injustițiile sistemice, aleg să își facă singuri dreptate. Un fel de haiduci moderni.
De-a lungul timpului am fost dresați să credem că „piața” le rezolvă pe toate. Iată că se dovedește că nu este așa.
Lăcomia excesivă, atunci când nu este reglementată, creează frustrări intense în rândul populației. Când structurile de putere ignoră nevoile de bază ale oamenilor sau exploatează fără scrupule vulnerabilitățile lor, apare inevitabil un punct de rupere. În acest context, unele persoane decid să acționeze dincolo de lege pentru a restabili un echilibru, chiar dacă acțiunile lor sunt condamnabile din perspectiva ordinii legale.
Dacă nu se vor introduce reglementări pentru a limita „lăcomia întreprinderilor”, fenomenul banditismului social ar putea escalada. Frustrarea acumulată poate alimenta violența, radicalizarea și colapsul încrederii în instituții.
***
Ce afectează America – și cum se remediază
America este o țară cu puteri incontestabile – tehnologice, economice și culturale – totuși guvernul său eșuează profund propriii cetățeni și lumea. Victoria lui Trump este foarte ușor de înțeles. A fost un vot împotriva status quo-ului. Rămâne de văzut dacă Trump va rezolva – sau chiar va încerca să repare – ceea ce afectează cu adevărat America.
Google anunţă lansarea Gemini 2. 0, noul său model de AI generativă
Potrivit CEO-ului Google şi Alphabet, Sundar Pichai, această nouă versiune ar trebui să deschidă „o nouă eră” a AI generativă, capabilă să uşureze în mod direct viaţa de zi cu zi a utilizatorilor.
Chinezii au inventat plasturele care administrează medicamente / Dispozitivul funcționează pe principiul osmozei și nu are componente electrice sau electronice în interior
Studiu. Cercetătorii chinezi au creat un burete din bumbac și extracte din cartilagiu de calamar ce poate absorbi aproape în totalitate microplasticele prezente în apă. Este reutilizabil și are costuri reduse de producție, ceea ce îl face potrivit pentru utilizare în masă.
Musk despre împrumutul de 20 de miliarde de dolari către Ucraina: O nebunie
Uciderea CEO-ului UnitedHealthcare a stârnit pe rețelele sociale un val de admirație morbidă pentru asasin / Teoria “banditismului social” ar putea explica de ce
Probleme la reţelele de socializare ale Meta. Facebook, Instagram şi Whatsapp au picat în România
Viitorul Guvern va avea 16 ministere. Cum ar putea arăta împărțeala între PSD, PNL, USR, UDMR și minorități – surse
Vom avea un Guvern pro-european și, cel mai probabil, un candidat comun al Coaliției în cursa pentru Cotroceni. Noul cabinet va avea cel mult 16 ministere și un număr mai mic de secretari de stat. Nu e clar însă dacă Marcel Ciolacu va mai fi premier și nici cine va candida la prezidențiale susținut de partidele pro-europene. Pe lista scurtă sunt cinci nume de candidati independenți, dar liderii USR ar vrea sa mizeze în continuare pe Elena Lasconi.
Biata Lasconi
Casa Naţională de Pensii: Din 1 ianuarie 2025, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat cu casa de pensii este de 4. 050 lei, iar cuantumul contribuţiei de asigurări sociale aferent acestui venit este de
Casa Naţională de Pensii Publice anunţă, miercuri, că, odată cu creşterea salariului minim de la 1 ianuarie 2025, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat cu casa de pensii este de 4.050 lei, iar cuantumul contribuţiei de asigurări sociale aferent acestui venit este de 1.013 lei.
Haos în București la orice oră. Cum poate fi descongestionat traficul: ”Benzile vor fi mai înguste pentru mașini și se va găsi spațiu și pentru trotuare mai late”
Bucureștiul a ajuns să fie din ce în ce mai aglomerat la orice oră din zi, traficul fiind infernal. Foarte mulți lucrează în afara capitalei, acest lucru îngreunând și mai tare circulația, pe lângă faptul că există și cetățeni comozi care iau mașina din parcare chiar și pentru distanțe mici, în loc să aleagă mijlocul de transport în comun. Experții atrag atenția asupra faptului că trebuie să se ia măsuri urgente pentru ca situația să nu se înrăutățească.
Adrian Vasilescu, BNR. Preţurile în 2024: e vremea dezinflaţiei
Cea dintâi certitudine este aceea că BNR, în toamnă, când a modificat prognoza de inflaţie pentru sfârşitul anului, a subliniat că „rata pe 12 luni din decembrie va creşte de la 4,0 la sută la 4,9 la sută!“ Şi nicidecum, aşa cum circulă pe Internet, nu a fost prognozată o creştere CU 4,9! Care ar însemna că, în locul unui plus de inflaţie – faţă de prognoză – cu 0,9 la sută… să avem un plus de 4,9 puncte procentuale. O absurditate, desigur!
Beatrice Mahler, semnal de alarmă: O boală aparent banală se răspândește rapid și are consecințe fatale
O nouă afecțiune îngrijorează medicii. Boala X este asemănătoare unei răceli dar poate avea consecințe grave. Până în prezent sunt infectate circa 500 de persoane, dintre care 71 au murit.
Noul Parlament, convocat pe 20 decembrie
Noul Parlament, rezultat din alegerile organizate pe 1 decembrie, a fost convocat de președintele Iohannis pentru data de 20 decembrie. Administrația prezidențială a anunțat miercuri că președintele a semnat un decret în acest sens. Conform Constituției, după comunicarea rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare, Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea preşedintelui României, în cel mult […]
De ce trimiterile la ascensiunea democratică a lui Hitler sunt o dovadă de prostie și incultură politică
„Să nu uităm că și Hitler a ajuns la putere în mod democratic!“ ni se spune de fiecare dată când mecanismele democratice se află în plin proces de contestare, de fiecare dată când votul popular nu inspiră încredere și nu convine. Să nu uităm că democrația poate da greș în asemenea hal, să nu uităm că democrația nu este 100% de încredere și că nu este calea pe care ar trebui să o preferăm indiferent de situație. Nu avem ce să uităm, însă, pentru că ascensiunea la putere a lui Hitler nu a existat. Hitler nu a ajuns dictatorul Germaniei în mod democratic, cu respectarea procedurilor democratice și a legilor aflate în vigoare în Germania anului 1933, ci tocmai prin eludarea lor, prin ocolirea prevederilor legale, prin ignorarea Constituției Germaniei și prin impunerea cu forța a modificărilor care i-au conferit puteri nelimitate. Așadar nu, Hitler nu a pus mâna pe putere în mod democratic. Aceasta este teza celor care sunt de părere că democrația poate fi suspendată temporar atunci când nu le servește așteptările, iluziile, dorințele. Istoria a demonstrat, însă, prin Hitler și prin alții, că orice suspendare a democrației are tendința de a deveni definitivă, iar pentru reinstaurarea acesteia (a democrației) este nevoie de timp și de sacrificii incomensurabile.
Alfred Simonis critică Primăria Timișoara: Plătim cele mai mari taxe și impozite din România
PSD Timiș trage un semnal de alarmă cu privire la taxele mari pe care le au de plătit timișorenii. Prin urmare, consilierii locali PSD vor depune mai multe amendamente prin care vor solicita diminuarea dărilor locale. „Timișorenii plătesc cele mai mari taxe și impozite din România, iar acest lucru trebuie să se schimbe!