Industria auto se confruntă cu o prăbușire accentuată, generând panică și confuzie.
Această situație evidențiază o contradicție fundamentală:
Prin toate metodele posibile sistemul caută să ne convingă că nu mai putem să ne permitem să risipim atât de mult ca până acum. Asta înseamnă că este necesar să ne reducem și deplasările cu mașina, pentru că mașinile consumă combustibili scumpi și deficitari, poluează, ocupă suprafețe din localități care ar putea fi folosite într-un alt scop.
Și așa este, mașinile sunt prea multe, mai ales în marile aglomerări, și numărul acestora trebuie redus.
Dar această reducere a utilizării mașinilor duce, de fapt, la scăderea cererii pentru noi vehicule.
Mai există un aspect, o mașină nu este un bun de consum, ci unul de folosință îndelungată. Nu ne cumpărăm o mașină în fiecare lună, ci o cumpărăm pentru câțiva ani, ceea ce reduce ciclul de înnoire a parcului auto.
Si atunci este firesc ca odată ce cererea este acoperită nu mai avem nevoie un timp de noi mașini, ba chiar dimpotrivă, dacă numărul celor care folosesc o mașină va scădea înseamnă că va scădea și cererea de mașini și implicit vor scădea și veniturile generate de industria auto.
*
DNA l-a reținut pe un manager al unui spital pentru că a primit 6000 de euro șpagă pentru a angaja pe cineva pe un post de brancardier.
Nici nu pot să îmi imaginez care sunt benficiile obținute în urma unui astfel de post, dacă cineva este dispus să ofere o astfel de sumă pentru a fi angajat acolo.
*
Anunțul ITM Timiș că nu au obligația de a elibera adeverințe de vechime, ci doar extrase din REVISAL, scoate în evidență problemele birocratice din instituțiile publice. Este frustrant să vezi cum tehnologia ar putea simplifica procesele administrative, dar se alege calea complicată. O soluție simplă, cum ar fi un program relativ simplu capabil să genereze adeverințe automat pornind de la acele date care există deja, ar putea îmbunătăți semnificativ experiența cetățenilor și ar reduce timpul de așteptare.
Acest exemplu ilustrează nu doar ineficiența birocratică, ci și nevoia de angajare a personalului pe criterii de competență, nu de apartenență politică sau de alte considerente necorespunzătoare. O administrație publică eficientă ar trebui să încurajeze inovația și să pună accent pe satisfacția cetățenilor, nu să dea komunicate cu privire la ce nu au obligația să facă.
*
Activitățile imobiliare pe care le desfășoară la Timișoara domnii Ciolacu și Grindeanu, în calitate de funcționari publici, ridică probleme serioase de etică. Chiar dacă poate nu sunt ilegale, acțiunile lor sunt cu siguranță imorale, deoarece creează un conflict de interese și subminează încrederea publicului în integritatea instituțiilor statului.
*
Trăiesc în acest oraș de 66 de ani, mi-a plăcut întotdeauna acel loc, mi-am plimbat câinii pe acolo, la un moment dat, în urmă cu vreo 50+ de ani am fost chiar și la două meciuri de fotbal acolo, dar ieri am auzit prima oară că stadionul 1 Mai/Dan Păltinișanu este numit „El Monumental”.
Probabil că la un moment dat se va spune și că această expresie este un simbol al orașului, așa cum se spune acum despre alte „invenții post-revoluționare, de exemplu culoarea violetă a tramvaielor, denumirea „Surogat” dată unei laturi a „Corso-ului” sau „Ruga de la Timișoara”.
*
Periodic, în Uniunea Europeană, apar discuții alarmante despre dependența de resurse externe, fie că este vorba despre gazele rusești sau despre panourile solare chinezești. Aceste teme sunt adesea prezentate ca niște „sperietori”, care pot provoca îngrijorare și panică în rândul cetățenilor.
Cu toate acestea, nu există nimic rușinos sau îngrijorător în a depinde de resurse externe, atâta timp cât acest lucru este gestionat cu inteligență și viziune.
Pentru ca o țară să existe și să evolueze, este esențial să importe resurse din locurile unde acestea sunt disponibile.
Fie că discutăm despre gaze naturale, panouri solare sau alte materii prime, fiecare națiune are nevoi specifice care pot fi satisfăcute mai bine prin diversificarea surselor de aprovizionare. Ignorarea acestui fapt ne-ar putea duce la o izolare economică și tehnologică, similară cu situația României înainte de Revoluție.
De exemplu, în acea perioadă s-a ales să se producă săpun aproape exclusiv din grăsime de animale, din cauza unei reticențe de a importa ulei de palmier. Duhneau săpunurile românești la fel ca un cadavru de animal abandonat la marginea străzii.
Unul din efectele colaterale a fost că medicii sau funcționarii nu mai trebuiau să fie șpăguiți cu bani, ajungea să le dai două săpunuri de calitate, aduse „de dincolo”, însoțite de un pachet de țigări străine și erau cât se poate de mulțumiți.
***
Viktor Orbán: Planul lui Zelenski este înspăimântător
SUA pun presiune pentru reducerea vârstei de încorporare în Ucraina
„Foamea, ca armă de război”. Raport ONU: Peste 340. 000 de persoane din Fâșia Gaza se vor confrunta cu foametea în această iarnă
Aproximativ 345.000 de persoane din Fâşia Gaza se vor confrunta cu foametea la un nivel „catastrofic” în această iarnă, faţă de 133.000 în prezent, avertizează ONU într-un raport publicat joi, relatează AFP
Civili din Gaza folosiți drept scuturi umane în Israel. Reacția SUA la informațiile „incredibil de tulburătoare”
SUA a reacționat oficial miercuri, 16 octombrie, după o anchetă publicată de The New York Times, care arată că Israelul folosește civilii din Gaza în operațiuni periculoase, pentru a-și proteja soldații. Palestinienii civili ar fi utilizați în căutarea de explozibili și cercetarea tunelurilor Hamas.
Europa verde „made in China”: 98% din panourile fotovoltaice – 20 mld. euro – montate în UE se importă din China
Comisia Europeană consideră că utilizarea resurselor regenerabile de energie a reușit să reducă dependența de gazele rusești, jumătate din energia electrică consumată în UE provenind din surse verzi, conform celui mai recent raport. Însă reducerea dependenței de Rusia a fost înlocuită cu dependența de importurile din China de produse necesare producerii energiei verzi: panouri solare, […]
Germania este nevoită să-și reducă cheltuielile pentru a combate deficitul. Economia germană urmează să scadă
Noile reguli UE restrâng spațiul de manevră fiscală pentru bugetul Germaniei. Astfel că, în următorii ani, va fi necesară o reducere de cheltuieli pentru a respecta reglementările europene, au declarat surse din Ministerul de Finanțe de la Berlin pentru Reuters.
Economiile lumii o iau la vale. România, prinsă în vâltoarea insolvențelor. Construcțiile, comerțul cu amănuntul și serviciile, cele mai lovite sectoare
În jumătate din economiile lumii, numărul falimentelor ar putea înregistra anul acesta o creștere cu două cifre. Până în prezent, numărul companiilor intrate în insolvență la nivel mondial a crescut cu 9% și se așteaptă ca două treimi din țări să-și depășească numărul de insolvențe dinainte de pandemie, în special Marea Britanie și Franța. Nici România nu face excepție de la această tendință, numărul companiilor intrate în insolvență anul acesta fiind un record al ultimilor ani.
Premierul Ciolacu, mesaj de alarmă: Fără industria auto în România economia României se prăbuşeşte
România are cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană pentru a șaptea lună consecutiv
Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna septembrie până la 4,8 %, de la un nivel de 5,3 % în luna august, însă România a rămas, pentru a șaptea lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană, potrivit datelor publicate, joi, de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), relatează Agerpres.
Scutirile fiscale de la IT și construcții, eliminate până în iulie 2025. Schimbări la microîntreprinderi, până în martie
Guvernul va trimite un plan fiscal la Bruxelles care include o serie de ținte în privința anumitor modificări fiscale pe care le va lua în perioada următoare. Unul dintre puncte este legat de reformă fiscală, conform documentului analizat de HotNews.ro.
„Este necesară ajustarea fiscal-bugetară și privește modificări aduse sistemului de impozite și taxe potrivit jalonului 207 (până în Trimestrul 2 2025), 208 și 237 (până în T4 2025) estimate la un impact bugetar de 1,1% din PIB”, se arată în document.
Dacă ne uităm la acele jaloane, este vorba despre eliminarea sitmulentelor fiscale cum sunt cele de la IT sau construcții, agricultură și industria alimentară. Acest lucru ar urma să se întâmple până în al doilea trimestru din 2025.
De asemenea, este vorba și despre creșterea impozitelor pe proprietate. Jalonul 237 înseamnă noul sistem e-Proprietatea prin care se va determina impozitul în funcție de o nouă bază fiscală. Impozitele pe proprietate vor crește de la 1 ianuarie 2026, conform unui document recent al Ministerului Finanțelor.
Un alt punct se referă la reforma impozitării microîntreprinderilor care are la bază jalonul 206 din PNRR și „include modificări care o mare parte au fost deja implementate prin cererea de plată nr. 3 depusă în cadrul PNRR”. Impactul bugetar estimat este de 0,1% din PIB. Termenul stabilit de Guvern în care va fi următoare modificare este primul trimestru din 2025.
DNA i-a reținut pe managerul și directorul medical de la Spitalul Municipal Rădăuţi. 6. 000 de euro, un post de brancardier
Procurorii DNA au dispus reținerea a șase persoane de la Spitalul Municipal Rădăuți „Sf. Doctori Cosma și Damian” pentru trafic de influenţă, luare de mită şi alte infracţiuni. Aceștia au solicitat bani pentru internări și proceduri medicale, iar pentru un post de brancardier managerul solicita 6.000 de euro, relatează, prin intermediul unui comunicat, site-ul oficial al DNA.
VIDEO. Cartierul din Timișoara în care își înmulțesc banii familiile Ciolacu și Grindeanu
Președinte și prim-vicepreședinte ai PSD, Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu sunt uniți nu doar prin apartenența la același partid, ci și prin principalul liant al lumii politice: banul.
Comunicat ITM cu privire la eliberarea adeverințelor de vechime
„Subliniem faptul că inspectoratele teritoriale de muncă nu au nicio obligație în întocmirea și eliberarea adeverințelor de vechime începând cu data de 01.01.2011, acestea fiind în sarcina angajatorului sau a deținătorului legal al arhivei ori a operatorilor economici autorizați de Arhivele Naționale. Inspectoratele teritoriale de muncă pot elibera la cerere începând cu data de 01.01.2011, doar extrase de revisal, conform HG 905/2017”, informează ITM Timiș.
Tribuna oficială a stadionului „Dan Păltinișanu”, gazda expoziției „La revedere, El Monumental!”
Timișorenii sunt așteptați vineri, 25 octombrie, de la ora 14.00, la deschiderea expoziţiei „La revedere, El Monumental!”, aflată la tribuna oficială a stadionului „Dan Păltinişanu”. La eveniment vor participa mai mulţi jucători emblematici și personalități din istoria clubului de fotbal Politehnica Timişoara. „Prin proiectul „La revedere, El Monumental!”, organizat de Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria, tribuna oficială […]