Îi invidiez sincer pe cetățenii Statelor Unite pentru ce trăiesc zilele acestea. Imaginați-vă că ceva similar ar avea loc și la noi:
Pe 9 decembrie dimineața aflăm cine este președintele ales. Nu mai așteptăm interminabile ședințe în Parlament și negocieri care se lungesc la nesfârșit, ci chiar în aceeași zi, luni 9 decembrie, președintele îl numește pe noul prim-ministru. Nu este ales un politician, ci un profesionist cu experiență de management, cineva care cunoaște problemele reale ale României și care, de-a lungul timpului, a propus soluții concrete, aplicabile. Nu-i dăm numele, dar, dacă aș fi președinte, știu exact cine ar fi acest om.
Prim-ministrul își numește rapid echipa: miniștri la Justiție, Economie, Industrie, Finanțe și în alte domenii esențiale. Marți, miercuri și joi aceștia vizitează ministerele, analizează situația, văd cine are birourile ticsite de hârtii inutile și cine nu face nimic. Cei din aceste două categorii sunt primii care vor fi concediați.
Se schimbă laptopurile vechi cu calculatoare performante, cu monitoare mari, se verifică infrastructura, fiecare își găsește locul.
Vineri dimineață, doar cei care și-au câștigat locul mai vin la serviciu.
Până duminică seara ne organizăm, iar seara comandăm pizza și apă minerală și facem un brainstorming adevărat.
Luni dimineață începem treaba serios: ministrul Comerțului pleacă la Moscova pentru a discuta despre criza energetică – presiunile sunt mari și trebuie soluții rapide.
Kelemen Hunor merge la Budapesta pentru a începe negocierile în vederea constituirii unui organism de consultanță și ajutor reciproc.
Altul, Cristian Diaconescu, poate altul, merge de urgență în SUA pentru a se întâlni cu Elon Musk, în vederea înființării unui organism similar.
Europarlamentarii români primesc și ei instrucțiunile necesare.
Ana Birchall convoacă șefii parchetelor și tribunalelor și le trasează direcțiile, una din priorități fiind reactivarea Legii 18, cea cu controlul averilor.
Ministrul Finanțelor dă un ordin prin care informează angajații că e-facturile și celelalte e-uri devin opționale până când găsim soluții eficiente, și anunță demiterea conducerii ANAF, inclusiv a celor care s-au ocupat cu informatizarea, pentru lipsa de progres și adoptarea de soluții ineficiente.
La Sănătate, ministrul face ordine, iar la Muncă se anulează creșterile artificiale de salarii minime, deoarece veniturile reale ar trebui să fie rezultatul productivității, nu al deciziilor de birou.
Parlamentul va fi anunțat că prima prioritate este rescrierea Constituției, inclusiv a modului în care sunt numiți cei de la Curtea Constituțională. Până la rezolvarea problemei activitatea acestui organism este suspendată.
În aceeași seară, populația află la știri că toate contractele pentru achiziții de tancuri, avioane și alte echipamente militare sunt suspendate, în așteptarea unei analize clare privind eventualele acte de corupție. Cei vinovați vor fi demiși și pedepsiți, dacă se va constata că au greșit.
Și s-a făcut marți, 17 decembrie. Chiar dacă mai avem o mulțime de probleme, știm măcar ce vom face în următorii cinci ani.
Și, cel mai important, vedem o luminiță abia perceptibilă, undeva departe, la căpătul tunelului.
*
Ii sfătuiesc pe toți contabilii și economiștii din România, la care se adaugă toți angajații ANAF, de la portar până la șeful de acolo, să-și listeze acest text cu litere mari și să-l afișeze pe pereții birourilor:
Dreptul de deducere a TVA nu depinde de neîndeplinirea condițiilor de formă sau a altor condiții.
***
Donald Trump și-a anunțat intenția ca Robert F. Kennedy Jr. să servească drept secretar al sănătății și serviciilor umane.
Donald Trump și-a anunțat intenția ca Robert F. Kennedy Jr. să servească drept secretar al sănătății și serviciilor umane.
Trump făcuse mai devreme aluzii despre selecție în timpul discursului său de victorie. „Va ajuta să facă America sănătoasă din nou”, a spus Trump mulțimii, referindu-se la Kennedy.
Anunțul lui Trump a citat opoziția lui Kennedy față de actualele industrii industrializate alimentare și medicale drept argument pentru selecția sa.
„De prea mult timp, americanii au fost zdrobiți de complexul alimentar industrial și de companiile farmaceutice care s-au angajat în înșelăciune, dezinformare și dezinformare când vine vorba de sănătatea publică”, a scris Trump. „Siguranța și sănătatea tuturor americanilor este cel mai important rol al oricărei administrații, iar HHS va juca un rol important în asigurarea că toată lumea va fi protejată de substanțele chimice dăunătoare, poluanți, pesticide, produse farmaceutice și aditivi alimentari care au contribuit la criza copleșitoare de sănătate din această țară.”
Elon Musk atacă un oficial NATO care a criticat dezinformarea pe Twitter. „Tipii ca el cred că 1984 este manual de instrucțiuni”
Cel mai bogat om din lume, Elon Musk, care are asigurat un rol în viitoarea administrație Trump, a criticat dur un oficial NATO care a sugerat că platforma X nu ar avea cea mai bună abordare pentru reducerea dezinformării amplificate de boți.
Dezastru pentru AMD: Gigantul din tehnologie concediază 4. 000 de oameni în încercarea de a deveni mai competitiv în AI, unde Nvidia deține peste 80% din piață.
Președintele Microsoft: China ajunge din urmă Occidentul în materie de tehnologie / Recent, Huawei a lansat un smartphone care pare să utilizeze tehnologie avansată de cipuri, reușind să surprindă piața
UE finanțează în premieră și comune de arme. Unde vor fi trimise
România între circ și spitalul de nebuni
Știm sau ar trebui să știm de la Seneca – cel tânăr: nimic nu e de mirare. Cu toate acestea, încă mă miră cantitate enormă de energie consumată de români pentru fleac, pentru toate nimicurile, pentru lucrurile absolut secundare, pentru ce nu contează.Cracii unei influențe (faptul că există pe lume influență vorbește decisiv despre dispariția speciei sapiens) la brusc, mai importanți teatru decât ceea ce primul om în așa zisul stat român e un gângav voiajor. Iohannis este, la o adică, comandantul forțelor armate române (așa e – care forțe?!, dar chiar și așa). Poate avem noroc și nu-l prinde războiul nuclear la golf, ce să zic. Cum parchează un disc-jockey matinal de la radio e mai important decât faptul că al doilea om în așa zisul stat român e tov. gen. dr. plag. Nicu Ăăă. Ciucă, acela care a întinat numai nobile idealuri ale lui Benny Hill. Și pe ale lui Rică din abecedar, cel care nu știa să zică râu, rățușcă, rămurică. Serios, îl vedeți pe alde Ciucă trecând de capul lui de clasa zero? Păi, el se poticnește în litera ă. Tov. gen. dr. Ciucă e fix Farfuridi după ce la devorat și pe Brânzovenescu.Ce scoate pe gura infractorul eliberat cu Gigi Becali și deodată mai important decât faptul că românii au de ales între Ciolacu și Prostănacu’ lui Iliescu. Asta e cu totul lipsit de importanță pentru ei. Faptul că Marcel de la Buzău conduce altceva decât o dubă cu acoperirea sau un atelaj pe bază de tracțiune animală în țara românească nu-i mișcă. E din popor, e de-al nostru Marcel, n-are el școală, dar la o adică bacul poți să îl iei și de la Galați. Plus că se descurcă, se strecoară, e băiat deștept Marcel. Păi, dacă nu era așa de deștept ajungea el unde a ajuns?! Da, ajungea. A ajuns și madam Dăncilă, raza la pătrat.Ce a mai scos pe gură o guristă, un târtan televizat, un nimeni-în-drum, un nu-știe-nimic glorificat de gloată și mult mai important decât faptul că a ajuns Gică Simion. – habăieții, habăieții – să fie luat în serios în țara românească. Sau „domnu’ Rareș”, exterminatorul din gura al pensiilor speciale, cunoscut pentru batista și papagal (Cîțu!, Cîțu!, Ciucă!, Ciucă!). Sau că justiția și moartă în coteț, că serviciile de inteligență sunt pline de proști făcuți grămadă de bani, sau că inflația și până dincolo de nori.
Dreptul de deducere a TVA nu depinde de neîndeplinirea condițiilor de formă sau a altor condiții. KPMG Legal și KPMG Tax România au o soluție favorabilă în fața Curții de Justiție a UE
Inspectorii ANAF cer în continuare facurile scanate sau în format fizic în controale, deși se găsesc în e-Factura la Ministerul Finanțelor.
e-Factura ar fi trebuit să scutească firmele de imprimare ori scanarea faptelor, deoarece toate se găsesc în sistemul gestionat de Ministerul Finanțelor.
Energia regenerabilă sa izbit de limitele naturale: Europa sa confruntată săptămâna trecută cu cele mai mari prețuri la electricitatea crizei din 2022 încoace. Stocarea are, încă, probleme tehnice
România importă masiv energie de la începutul anului / „Este îngrijorător. Facturile vor crește”
Importurile de energie electrică ale României au fost mai mari cu 86% în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată un raport publicat joi de Transelectrica. Această situație…
Vești proaste despre economia românească
Evoluția sub așteptări a PIB-ului României în trimestrul trei determină economiști să ia în considerare modificarea prognozelor de creștere economică, unii dintre ei vorbind de ajustări semnificative ale cifrelor de la estimări inițiale de 1,9% până la 0,8% pentru întregul an. 2024.
Adrian Negrescu: Perspectivele lui 2025 nu arată deloc bine
Încetinirea semnificativă a economiei trebuie să pună pe seama efectelor inflației, a scăderii puterii de cumpărare a populației și a problemelor majore cu care se confruntă tot mai multe firme, pe fondul scăderii vânzărilor, de la blocaj financiar la scăderea creditului furnizor, a declarantul economic, Adrian Negrescu.
Ciolacu: Nu există obstacole pentru creșterea salariului minim la 4. 050 de lei de la 1 ianuarie
Salariul minim va crește de la 1 ianuarie, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței Guvernului de joi.
România ar putea cumpăra tancuri K2 din Coreea de Sud, livrabile în câteva luni, în așteptarea tancurilor M1 Abrams din SUA.
România evaluează un contract potențial cu Coreea de Sud pentru livrarea tancurilor principale de luptă K2, care, dacă va fi aprobat, ar putea ajunge într-un timp record. Totul în timp ce statul român așteaptă livrarea tancurilor M1 Abrams din SUA.
România cumpără rachete Mistral într-o achiziție în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
Șoc la Antena 3: „Am spus că banii furați de Dan Voiculescu trebuie recuperați!”
Elena Lasconi îl acuză pe fostul ambasador american Adrian Zuckerman că ar fi făcut presiuni ca ea să se retragă din cursa prezidențială în favoarea lui Nicolae Ciucă.
Programul de lucrări al SDM în ziua de 15 noiembrie 2024
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 15.11.2024, unde se vor executa reparații și lucrări de întreținere (formații de lucru și străzile respective). LUCRĂRI DE REPARAȚIE ȘI ÎNTREȚINERE A STRĂZILOR, ALEILOR, TROTUARELOR, PODURILOR, PASAJELOR, PASARELELOR DIN MUNICIPIUL TIMIȘOARA: De asemenea, în programul zilei de 15.11.2024, se vor executa activități specifice serviciului de …
Ziua in care Timisoara devenea primul oras din Romania in care aparea pe strazi firobuzul. Povestea lui in imagini. Foto
TIMISOARA. Timisoara se mandreste cu multe premiere de-a lungul timpului, in diferite domenii, iar una dintre acestea este troleibuzul. Intr-o perioada in care Al Doilea Razboi Mondial era in plina desfasurare, in urma cu exact 82 de ani, Timisoara se pregatea de o noua premiera: pornea pe strazi primul firobuz din Romania.