Este extrem de important pentru fiecare dintre noi, chiar dacă nu ne prea interesează economia, să înțelegem de ce au primit oamenii aceia premiul Nobel pentru economie. De aceea sunt necesare niște explicații.
Economiștii și politicienii discută de mult timp despre ce face ca o țară să fie prosperă sau să rămână blocată într-o stagnare economică. Un răspuns des întâlnit este că succesul unei națiuni depinde de tipul de instituții politice și economice pe care le dezvoltă.
Aceste instituții pot fi de două feluri: incluzive sau extractive.
Instituțiile incluzive sunt acele structuri care asigură drepturi și oportunități pentru un număr mare de oameni. În astfel de țări, cetățenii au acces la educație, pot deschide afaceri, beneficiază de dreptul de a deține proprietăți și se pot implica activ în viața politică. Libertatea economică și statul de drept sunt elemente fundamentale ale acestor instituții. Ele promovează competiția și inovația, oferind stimulente pentru investiții și antreprenoriat. Toate aceste lucruri duc la o creștere economică sustenabilă și la o prosperitate pe termen lung.
Practic, țările care dezvoltă instituții incluzive devin mai puternice din punct de vedere economic, deoarece oportunitățile sunt distribuite larg, iar deciziile sunt luate în mod democratic și transparent.
Pe de altă parte, instituțiile extractive sunt acele structuri care concentrează puterea și resursele economice în mâinile unei elite restrânse.
În aceste societăți, participarea la economie este limitată, iar bogăția este redistribuită în beneficiul celor care dețin controlul.
Instituțiile extractive funcționează prin exploatarea majorității populației pentru a susține interesele unui grup mic de indivizi.
Asta înseamnă că inovarea și antreprenoriatul sunt descurajate, deoarece cei din afara grupului elitist nu au acces la resursele necesare pentru a dezvolta afaceri sau idei noi. Creșterea economică într-o astfel de țară poate exista, dar este fie scăzută, fie nesustenabilă, iar pe termen lung, economia se degradează.
Pe scurt, o țară în care bogăția este concentrată în mâinile unui număr mic de oameni foarte bogați este mai puțin funcțională decât una în care există mai puțini oameni extrem de bogați dar majoritatea populației trăiește decent, chiar dacă nu sunt foarte bogați.
În țările în care există un capitalism neîngrădit (unde piața este lăsată să regleze aproape totul), bogăția și resursele se pot concentra în mâinile câtorva entități, iar inegalitatea poate crește. Creșterea economică poate fi rapidă, dar există riscul să fie mai puțin sustenabilă pe termen lung, din cauza dezechilibrelor sociale și economice. Adică exact ce se întâmplă acum.
Să nu se înțeleagă că este vorba de a respinge complet capitalismul, ci de a-l îmbunătăți prin instituții incluzive și reglementări eficiente, astfel încât să promoveze atât creșterea economică, cât și stabilitatea socială.
O economie mixtă, care combină politici de stânga (protecția socială, servicii publice finanțate de stat, reglementări stricte în anumite sectoare) și inițiativă privată (capitalism, libertatea de a deschide afaceri și de a inova), poate crea stabilitate și bunăstare, așa cum s-a văzut în țările nordice (Suedia, Norvegia, Danemarca), unde sistemele economice și sociale sunt bazate pe acest tip de compromis între protecția socială și inițiativa privată. Economie mixtă înseamnă că statul oferă sprijin pentru toți cetățenii, dar fără a împiedica inovația sau dezvoltarea mediului privat.
*
Prețurile medicamentelor cresc alarmant în Europa.
Acesată știre este un exemplu care ilustrează perfect ce spuneam mai sus, o economie în care doar piața este lăsată să regleze sistemul economic nu poate să fie decât în defavoarea cetățenilor.
*
Avem un număr considerabil de seniori care se pensionează deși încă sunt perfect capabili de a lucra.
Este paradoxal cum discursul public pune adesea sub reflector pensionarii – cei care au dus greul decenii la rând și au contribuit la dezvoltarea societății – în loc să discutăm despre o problemă tot mai vizibilă: tinerii care evită să muncească.
Desigur, nu este vorba despre toți tinerii, dar o parte din ei refuză să muncească.
Aceasta este o problemă despre care ar trebui să se vorbească mai mult, în loc să fim preocupați de cei care au câștigat dreptul la pensie după decenii de muncă grea.
*
Doi indivizi au ieșit la ucis vulpi și povestea s-a terminat când unul din ei l-a ucis pe celălalt.
Morala poveștii este simplă: nu poți scăpa de consecințele propriilor acțiuni. Karma nu ratează pe nimeni, chiar și atunci când o cauți în pădure, între umbra vulpilor și liniștea nopții.
*
În Timișoara, polițiștii au fost solicitați pentru a verifica o geantă cu cabluri uitată pe stradă, despre care cineva a crezut că ar conține o bombă. La scurt timp, alți polițiști au fost trimiși să intervină în cazul unui bărbat care repara ceva pe un acoperiș, pentru că un alt cetățean vigilent a presupus că acesta intenționa să se sinucidă.
Astfel de reacții sunt produsul unei societăți alimentate constant cu știri alarmiste și frică nejustificată. Nu suntem departe de momentul în care persoanele care poartă un rucsac în spate vor fi reținute, pentru că vreun paranoic va crede că sunt pe cale să se autodetoneze.
***
Premiul Nobel pentru Economie 2024 a fost acordat luni unui trio de economişti pentru cercetările lor privind impactul instituţiilor asupra prosperităţii naţiunilor. Daron Acemoglu, Simon Johnson şi James Robinson vor împărţi premiul în valoare de 1 milion de dolari
Cine este Daron Acemoglu, celebrul economist turco-american, care tocmai a câştigat premiul Nobel pentru economie pentru o lucrare prin care arată că sistemele mai favorabile incluziunii economice şi mai democratice din punct de vedere politic se dovedesc mai propice inovării tehnologice şi creşterii pe termen lung
VIDEO O compania chineză a fabricat cea mai mare turbină eoliană din lume / Diametrul palelor rotorului este de 310 metri
O turbină eoliană offshore, de 26 de megawați (MW), a fost lansată de compania chineză Dongfang Electric Corporation (DEC), din provincia Fujian. Turbina este cea mai mare din lume, cu o dimensiune care se întinde pe mai mult de zece terenuri de fotbal, conform publicației de specialitate OffShore Wind.
Compania a declarat că turbina eoliană este concepută pentru zone cu viteze ale vântului de cel puțin 8 m/s și are o rezistență puternică la taifunuri și coroziune.
Centrul navei turbinei se află la o înălțime de 185 de metri, echivalentă cu un bloc de 63 de etaje, în timp ce diametrul palelor rotorului depășește 310 metri.
Turbina eoliană poate genera 100 de GWh de energie în fiecare an, cu o medie a vântului de 10 m/s. Asta ar alimenta aproximativ 55.000 de locuințe. O singură astfel de turbină ar putea duce la scăderea emisiilor de carbon cu 80.000 de tone, conform DEC.
NASA și SpaceX au lansat o sondă spațială pentru a afla dacă există condiții propice vieții pe satelitul Europa al lui Jupiter
O rachetă SpaceX a lansat luni cea mai mare sondă spațială din istoria NASA, scopul fiind de a afla dacă la suprafața inospitalieră și înghețată a satelitului Europa sunt condiții propice vieții. Călătoria până la Jupiter va dura cinci ani și jumătate, iar misiunea Europa Clipper a costat peste 5 miliarde dolari.
Lansarea a avut loc la ora României 19.06 de la Kennedy Space Center al NASA, Cape Canaveral (Florida). La 50 de secunde de la lansare, racheta Falcon Heavy depășea viteza sunetului. La 3 minute de la lansare s-au separat boosterele laterale.
Peter Szijjarto: Ungaria este ferm împotriva propunerii extrem de periculoase de a trimite consilieri militari UE în Ucraina
Ungaria este ferm împotriva „propunerii extrem de periculoase” de a trimite consilieri militari din UE în Ucraina, a declarat luni ministrul de externe Peter Szijjarto, într-o conferinţă de presă după o reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE la Luxemburg, transmite MTI.
Autoritățile din Afganistan doresc să interzică imaginile cu ființe vii în mass-media
Prețurile medicamentelor cresc alarmant în Europa. Sistemele naționale de sănătate se vor confrunta cu „provocări din ce în ce mai mari”
Prețurile medicamentelor au crescut vertiginos în Europa, în special al celor împotriva cancerului și a bolilor rare, potrivit unui nou raport al organismelor de asigurări de sănătate. Cercetarea, realizată de Platforma europeană de asigurări sociale (ESIP) și de Comitetul de evaluare a medicamentelor (MEDEV), arată că țările europene, inclusiv Germania, Spania, Belgia și Letonia, cheltuiesc mai mult pe medicamente, relatează Politico.
Cât de gravă va fi următoarea criză economică: „În curând, 50 de lei vor fi foarte importanți pentru toată lumea”
Analistul fiscal Radu Georgescu a ținut o adevărată lecție de economie, comparând semnificația de acum a unei bancnote de 50 de lei cu cea de peste câțiva ani.
Datoria externă totală a României a crescut în primele opt luni din 2024 cu 14,1 mld. euro
Datoria externă totală a României (publică şi privată) a crescut în perioada ianuarie-august 2024 cu 14,1 miliarde euro fată de nivelul din 31 decembrie 2023, la 182,5 miliarde euro, arată datele publicate luni de BNR.
Un eșec major al capitalismului de la noi
În timp ce costul banilor pentru o firmă vest-europeană este de 5% pe an, pentru o firmă românească acesta este cu 60% mai mult.
PUTEM AVEA UN CAPITALISM FĂRĂ CAPITAL? Orice patron din România, fie ele mic sau mare, știe un fapt cât se poate de simplu: cauza principală a încetinelii cu care se dezvoltă este tratamentul extrem de dur de care are parte în inter-acțiunea cu banca.
SCOPUL REVOLUȚIEI
Practic, orice firmă care dorește să finanțeze un proiect de 1000 de lei în această țară va avea de trecut prin următoarele două nenorociri: banca îl va finanța cu doar 70% din suma necesară; banca îi va cere o garanție imobiliară, pe care o va accepta ca garanție la o valoare de doar 70% din piață.
Nu știu cum își închipuie Mugur Isărescu, al doilea cel mai longeviv funcționar public din lume, după președintele Zimbabwe, Robert Mugabe, că poate o firmă românească să se dezvolte în condițiile în care aproape orice beneficiar din țară are pretenția ca furnizorul de bunuri sau servicii să se finanțeze singur până la livrarea bunului sau serviciului contractat.
Este cât se poate de clar că în decembrie 1989 poporul român a făcut o revoluție anti-comunistă. Scopul imediat al acesteia era răsturnarea regimului Ceaușescu, dar scopul ultim era, fără nicio îndoială, o Românie capitalistă.
Acesta este adevărul, acesta este spiritul tuturor evoluțiilor ulterioare, de la legile adoptate și până la acțiunea din economia reală.
Urzeala „Tronului”: Fermă de „iepuri”, în curtea Palatului Cotroceni. 5 candidați au șanse, 8 au fost scoși din joben
Alegerile prezidențiale din România au intrat în linie dreaptă, cu 14 concurenți aliniați la start. Cinci dintre aceștia au șanse reale să intre în turul al doilea, însă, ca un făcut, fiecare dintre ei are parte de niște contracandidați de tip „iepure”, scoși din joben anume parcă să rupă din voturile celui cotat cu șanse.
S-a născut talent, dar va muri speranță? Cronica decăderii USR de la partidul star anti-sistem, la prăpastia irelevanței electorale
USR a obținut la alegerile europarlamentare din 2024, ca parte din Alianța Dreapta Unită, 8,71% din voturi. La alegerile locale, partidul a luat sub 2% din primăriile din țară. Rezultatele indică o cădere spectaculoasă pentru partidul care se voia a fi principala forță de opoziție pentru PSD și PNL: în urmă cu cinci ani, USR obținea peste 22% la alegerile europarlamentare și avea planuri de creștere.
RoPay. Ce este și cum funcționează serviciul de plăți instant
RoPay este primul serviciu românesc care permite realizarea de plăți instantanee prin intermediul telefonului mobil. Cum funcționează RoPay RoPay oferă utilizatorilor posibilitatea de a efectua transferuri de bani de la o bancă la alta în doar câteva secunde, indiferent de momentul zilei, fie că este weekend, sărbătoare legală sau miezul nopții. Cu noua schemă de […]
Povestea unei românce condamnată la moarte de medicii din Bacău și salvată în Turcia. „Acolo nu s-a rostit cuvântul «moarte»”
Poveste cutremurătoare a unei românce, anunțată de medicii din Bacău că mai are doar 5 luni de trăit și salvată de doctorii din Turcia. Diagnosticată cu cancer și condamnată deja la moarte de oncologii români, femeia a plecat în străinătate cu bani din donații. A făcut chimioterapie și apoi a primit un tratament crucial pentru viața ei, dar pe care statul român nu-l decontează. Și asta pentru că un ordin promis stă nesemnat de 6 ani. Crina se luptă acum în instanță să-și câștige dreptul la viață și, în timp ce statul i-a întors spatele, oameni obișnuiți s-au mobilizat să-i asigure tratamentul. Mărturii în exclusivitate într-o nouă ediție a campaniei „Pacient în România”.
Avem 100. 000 de oameni în vârstă de muncă dar care s-au pensionat. Numărul seniorilor descurajați în a-și găsi un job s-a dublat
Doamna Ionescu a lucrat la o fabrică de lapte din centrul țării. Din păcate pentru ea, fabrica a fost preluată și apoi închisă. De atunci, doamna Ionescu își caută de lucru, dar ceea ce i se oferă nu este la nivelul așteptărilor. Fie i se oferă un post de îngrijitoare la un cămin pentru seniori, fie, dacă vrea să-și mențină specializarea, ar putea lucra la 80 de km de casă, dar cu jumătate de normă și, prin urmare, cu jumătate de salariu. Așa că doamna Ionescu a intrat la pensie. S-a „descurcat”, vorba ei.
Sunt circa 100.000 de persoane în vârstă de muncă dar care s-au pensionat, notează Institutul Național de Statstică într-un raport consultat de HotNews.ro
Doi cumetri au ieșit la vânat de vulpi. Unul dintre ei a sfârșit mort, după ce a fost împușcat în piept
Și-a ciuruit cumătrul când vânau vulpi. Dumitru Lamban era la vânătoare împreună cu Valentin Terciu, având autorizație pentru vânat vulpi. Cei doi erau neînsoțiți.
Aproximativ la ora 20.00, cu o oră înainte de finalul legal al partidei, Terciu, folosind o carabină Blaser de calibru mic, l-a împușcat accidental în piept pe Lamban în timpul unei reîncărcări grăbite a armei.
Nemulțumiri cu privire la modernizarea Pieței Mocioni / Küttl. Se vor desființa toate parcările de pe bulevardul 16 Decembrie
Cu toate acestea, mulți locuitori sunt nemulțumiți de soluțiile găsite. În prima jumătate a acestui an Primăria a organizat două dezbateri publice legate de acest proiect, iar la ele a participat și revoluționarul Corneliu Vaida, alături de alți zeci de locuitori ai zonei. Vaida se aratră nemulțumit de ideile proiectanților.
‘Veniti repede, un om e in pericol’. Mobilizare a pompierilor, dupa un apel la 112, la Timisoara. Nebunie in intersectie. Video
TIMISOARA. Panica in intersectia de la Marasti, in Timisoara, luni la pranz. Un apel la numarul de urgenta 112 anunta ca un om care se afla pe un bloc de locuinte din Piata Marasti s-ar afla in pericol. CITESTE SI: Alerta la Timisoara, geanta suspecta. Au intervenit ofiterii antitero in Piata Unirii
Coletul suspect pentru care autoritățile au fost puse pe drumuri
Polițiștii IPJ Timiș au primit o solicitare de la un cetățean îngrijorat care a văzut pe stradă o servietă și a alertat autoritățile, bănuind că este un pachet suspect.
Poliția a luat în serios solicitarea, pirotehniștii s-au deplasat imediat la fața locului. Când colo, în servietă se aflau, de fapt, cabluri de sunet uitate pe stradă.
Recensământul câinilor din Timișoara. Înscrieri pentru voluntari şi sterilizare gratuită
Recensământul câinilor din Timișoara. Înscrieri pentru voluntari şi sterilizare gratuită
Spectacol cu echilibriști care traversează Bega, în premieră la Timișoara
Timișoara devine în această săptămână „Capitala Echilibrului”. Cu ocazia Festivalului Internațional de Funambulism, mai mulți artiști, dar și amatori pasionați, vor oferi un spectacol inedit de echilibru pe fir deasupra Begăi.