Dintr-o știre scurtă – amestecată între alte nenumărate alte știri despre horoscoape, Ucraina și politicieni – aflăm că a murit Dan Grecu.
Nu știu câți dintre cei din generațiile mai tinere știu cine a fost acesta, dar a existat o vreme în care omul din poza de mai sus era numit în România, în glumă, dar o glumă care arăta dragostea fată de acest mare gimnast, „Dan Grecu la inele”.
*
O altă știre diseminată cu multă poftă de către presa românească ne aduce la cunoștință că Trump nu l-a invitat pe Putin să lapticipe la ceremonia de investire care va avea loc la 20 ianuarie.
Ceea ce nu ne spun ziarele este că nici Klaus Iohannis nu a fost invitat la acea ceremonie.
Mai mult, ceea ce nu spun ziarele este că la astfel de evenimente este obișnuit ca reprezentarea internațională să fie asigurată de ambasadori, nu de președinți sau premieri.
*
Românii se confruntă cu un paradox tragic al erei digitale: deși tehnologia ar trebui să le simplifice viața, aceasta pare să fi devenit mai degrabă o povară decât un ajutor. De la imposibilitatea de a se pensiona din cauza unui software nefuncțional, până la zecile de ore pierdute și costurile ridicate pe care le implică birocrația – totul din cauza unor programe informatice prost gândite sau implementate – situația devine din ce în ce mai absurdă.
Transportatorii români riscă să fie blocați la granițele Schengen pentru că nici softurile destinate gestionării traficului de marfă nu funcționează cum trebuie. Facturile la curent și gaze vor fi disponibile consumatorilor casnici doar în format e-factura, accesibil exclusiv cu o semnătură electronică. Problema este că această semnătură costă mai mult decât consumul însuși, ceea ce transformă o soluție digitală într-un alt obstacol major.
Și în sănătate, sistemele informatice par să producă mai multe erori decât soluții. De la cardurile de sănătate care nu funcționează până la rețetele electronice care întâmpină probleme tehnice, românii ajung să sufere nu doar fizic, ci și din cauza unui haos digital creat de incompetență sau, mai rău, de interese obscure.
Poate că cineva, din multitudinea de „servicii” care veghează din umbră la bunăstarea țării, ar trebui să analizeze acest fenomen.
Ar trebui să aflăm cine sunt cei care dezvoltă aceste softuri și, mai important, cine profită de pe urma lor.
Cine sunt cei care impun utilizarea unor sisteme incomplete sau defectuoase, ce doar complică viața cetățenilor în loc să o simplifice?
Ar fi esențial să știm dacă aceste probleme sunt rezultatul unui lanț de erori și neglijențe sau, mai grav, al unei strategii deliberate.
Asta dacă nu, așa cum mă tem, situația nu este asemănătoare cu alegerile prezidențale, serviciile în loc să fie rezolvarea să fie cei care au creat problema.
*
Avem acum un primar și doi viceprimari colegi din același partid. Și consilierii locali sunt tot de pe acolo.
O situație ideală, care promite eficiență maximă și o distribuire perfect echilibrată a sarcinilor. Nu mai există loc de scuze sau de disensiuni politice, doar de fapte care vor transforma orașul într-un exemplu de bună guvernare urbană.
Domnul Fritz se va ocupa de strategii și viziune, urmând să administreze și propria birocrație a primăriei.
Domnul Lascău, se va ocupa de marile lucrări publice, iar doamna Romocean va fi, fără îndoială, îngerul păzitor al problemelor mărunte dar vitale: curățenia orașului, toaletele publice, reparatul lucrurilor care se mai strică prin oraș, transportul local – toate acele detalii neobservate dar atât de importante.
Acum au început sărătorile de iarnă, până și iarba din parcuri a decis să ia o vacanță, oprindu-se din creștere.
Dar după Sfântul Ion, va fi cu siguranță o explozie de energie pe toate fronturile.
Ne putem deja imagina tabloul: echipe de muncitori trasând cu precizie benzile speciale pentru transportul în comun pe șoselele principale, în timp ce specialiștii implementează un sistem de semaforizare cu adevărat inteligent, care va da prioritate transportului public. Singurele mașini pe care le vom mai vedea că circulă pe liniile de trambai vor fi cele ale poliției, ale pompierilor, ambulanțele și mașinile proprii de întreținere ale celor de la STPT.
Și asta nu e tot!
Odată cu primele raze mai calde ale primăverii, în parcuri și pe străzi vor apărea muncitorii săpând cu entuziasm canale pentru racordarea celor cel puțin 40 de toalete publice la rețeaua de apă și canalizare. Pentru că, dacă alții reușesc să-și facă metrou, noi, care suntem mult mai buni decât ei, trebuie să reușim să facem cel puțin câteva closete.
Între timp, nenumărați deținuți, „închiriați” strategic de la Penitenciarul Popa Șapcă, vor planta copaci cu o hărnicie de neimaginat, transformând orașul într-o oază verde.
Agenții Poliției Locale vor veghea astfel încât să nu mai vedem nici măcar un singur autoturism parcat pe trotuarele orașului.
Fiecare angajat al primăriri, fără excepție, va nota într-un carnețel orice mică problemă observată pe străzile orașului, urmând ca a doua zi să raporteze acele observații unui serviciu specializat.
Domnilor edili, planul pe următorii 4 ani vi l-am desenat, rămâne să-l aplicați.
Abia aștept!
***
Este oficial! România intră complet în Schengen. Controalele la graniţele terestre, eliminate de la 1 ianuarie 2025 / Reacţiile politicienilor şi mesajul de la Comisia Europeană
România a primit sprijin de la Ungaria: ”Merită să devină parte a spaţiului Schengen”
Ministrul de interne ungar Sandor Pinter, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, şi-a exprimat joi convingerea că omologii săi din celelalte state membre UE vor da joi un vot favorabil aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre, cele două ţări fiind pregătite tehnic, aşa cum au constatat toate evaluările efectuate de experţii europeni.
Britanicii plâng după UE. Majoritatea votanților Brexit „ar accepta libera circulație” pentru a avea acces la piața unică
Majoritatea britanicilor care au votat pentru ieșirea din UE ar accepta acum revenirea la libera circulație în schimbul accesului la piața unică, potrivit unui studiu realizat în Europa, care a constatat și o dorință reciprocă în statele membre pentru legături mai strânse cu Regatul Unit.
Dan Grecu a murit. Campionul mondial la gimnastică avea 74 de ani
Dan Grecu a murit la vârsta de 74 de ani, joi, 12 decembrie 2024. Dan Grecu a fost primul campion mondial din gimnastica românească.
Românii nu se pot să se pensioneze deoarece softul nu e funcțional
Boloș face Schengenul inutil pentru transportatori
Ma intreb daca vor disparea cozile de camioane din vami dupa intrarea in Schengen. De ce ma intreb? Pentru ca Antifrauda lui Bolos verifica de zor codurile UIT pe RO e-Transport, se vor opri oare? Daca nu, Schengen e degeaba pentru transportatori, afirmă pe Facebook consultantul fiscal Gabriel Biriș, fost secretar de stat la Finanțe. […]
Negocieri pentru guvern – termen de 8 zile pentru finalizarea programului de guvernare și a listei cu reforme de îndeplinit
Funeriu: ”Vreau să candidez la alegerile prezidențiale”
Dacă n-ar fi de râs, ar fi de plâns. Fostul ministru al Educației din epoca Băsescu, Daniel Funeriu, și-a anunțat dorința de a intra în cursa pentru alegerile prezidențiale, după ce liderul UDMR i-a vânturat numele.
”Da, vreau să candidez la Preşedinţia României”, a afirmat, joi seară, Funeriu, al cărui nume a fost vehiculat ca posibil candidat în alegerile prezidenţiale de anul viitor. Funeriu a precizat că, după situaţia din alegerile prezidenţiale, ”partidele politice, astăzi, sunt în situaţia în care trebuie să caute un candidat”.
Elevii de gimnaziu, condamnați la involuție. Rezultatele la TIMSS, comentate de un specialist
„În momentul în care o societate pensionează oameni la 45 de ani, acordându-le beneficii dincolo de orice rațiune, acea societate își plasează o bombă în propria ei structură”
Pensiile speciale la 45 de ani nu sunt doar o problemă de costul bugetar. ”Aspectul esențial aici este, după părerea mea, distrugerea coeziunii sociale”, scrie Eugen Rădulescu, consilier în cadrul BNR. Eugen Rădulescu a fost,…
Ce știm până acum despre presupusa implicare a Rusiei în alegerile prezidențiale: SIE a lansat tema, SRI nu are date certe cu privire la atacatorul care a vizat sistemele IT, parchetele nu au lansat public nici o informație, MAE nu a convocat ambasadorul rus
A apărut Scrisoarea IV: Gabriel Oprea, către Donald Trump. Generalul strânge rândurile în spatele lui Călin Georgescu
Unul dintre vectorii autodetonați de sprijin ai lui Călin Georgescu, în alegerile prezidențiale anulate din 2024, este celebrul general Gabriel Oprea, cel care, cu 15 ani în urmă, la alegerile prezidențiale din 2009, a pus la dispoziția fostei conduceri a SRI și a fostei conduceri a Parchetului General propria sa sufragerie, pentru a se forma o „celulă de criză” în sprijinul lui Traian Băsescu.
București – Timișoara, peste 11 ore. Cum vor circula trenurile românești în 2025 / Pe ce rute cresc timpii de călătorie și unde se va merge mai rapid
La 15 decembrie intră în vigoare noul Mers al Trenurilor, iar în unele zone cu șantiere timpii de parcurs vor crește mult, un exemplu fiind București – Craiova. Cât durează cele mai lungi călătorii și…
Paula Romocean a fost aleasă viceprimar al Timişoarei. USR va avea primar şi doi viceprimari
Paula Romocean devine prima femeie viceprimar din istoria Timişoarei, aşa cum deBanat anunţa din această dimineaţă. Ea l-a avut contracandidat pe fostul viceprimar PNL Cosmin Tabără, care n-a primit însă nici votul tuturor consilierilor liberali. Preşedinta USR Timişoara, Paula Romocean, lidera Grupului USR din Consiliul Local, a fost votată în această seară viceprimar al Timişoarei.…