Două știri despre care s-ar putea crede că ar fi pe prima pagină a tuturor ziarelor: A murit Berlusconi și a demisionat Ciucă.
Dar nu au trecut nici 24 de ore și cei doi au început să treacă în uitare.
Se întâmplă așa pentru că amândoi nu au fost decât niște personaje secundare, neesențiale în istoria omenirii. Niște oameni despre care se poate spune că nu au făcut nimic important. Fire de praf pe care niște curenți de aer le-au mutat dintr-o parte în alta.
Peste 5 ani cu greu ne vom aminti cine au fost Berlusconi sau Ciucă, la fel cum astăzi puțini mai știu cine a fost, de exemplu, Amintore Fanfani sau Gavril Dejeu.
În schimb, oamenii nu-i vor uita niciodată pe Victor Hugo, sau pe Ceaikovski și Mozart, sau pe Ampere și Einstein.
Marile economii ale UE sunt speriate de recesiunea provenită din criza energiei.
Țineți minte că nu mai departe de săptămâna trecută ziarele, unele ziare, ne spuneau că datorită măsurilor înțelepte luate de conducătorii Uniunii Europene și a dezinteresatului ajutor american, niciodată energia nu a fost mai multă și mai ieftină? Și ca urmare a acestei nemaipomenite ieftiniri se suspendă și ajutoarele pentru plata energiei?
Ei bine, v-au mințit.
Tare mi-ar plăcea să se facă o lege în care fiecare entitate mass-media, fie că e ziar, radio sau televiziune, să facă publice sursele de finanțare de care a beneficiat în acel an, cu lux de amănunte, să știe toată lumea cine îi plătește pe oamenii ăștia.
Într-o pădure din SUA a fost instalat un telefon la care oamenii se duc să vorbească cu morții.
Nu a fost o idee rea. În felul acesta cei îndurerați pot să-și atenueze durerea provocată de pierderea suferită, chiar dacă ești convins că ăla cu care vorbești nu e chiar mortul tău, tot e mai mult decât nimic. Cred că va fi coadă la telefonul ăla, iar economia locală va avea și ea de câștigat.
Îmi venise și mie o idee asemănătoare la un moment dat când am constatat că cineva, un cunoscut de pe Facebook, comenta chiar și după ce aflasem că a murit. Cănd am dat click pe numele său, l-am văzut pozat pe năsălie, cu niște vată în nas.
Un Facebook în care să posteze și să comenteze și vii dar și cei care nu mai sunt printre noi.
Singura problemă este că eu am idei multe, dar ar trebui să se ocupe cineva și de aplicarea lor.
Un sondaj arată că pentru primarii marilor orașe principala prioritate sunt acțiunile în domeniul climei.
Este și normal să fie așa, pentru că altfel orașele ar deveni niște locuri de nelocuit. Sper ca și primarul nostru să facă la fel.
Iar aici, pe plan local, ne confruntăm din nou cu lupta cu birocrația.
De fapt este lupta cu un sistem în care există mult prea multe reguli și mult prea puțini oameni care le înțeleg cu adevărat.
Problema asta cu statuia lui Adi Bărar e complicată, dar fenomenul se manifestă chiar și în cazuri ridicol de simple.
Amintiți-vă când am propus primăriei să le cumpăr 10 coșuri de gunoi pe care cineva să le monteze pe Bulevardul Sudului. Nu s-a putut.
Sau, la un moment dat eram cu o prietenă la casieria aia pentru morminte.
În fața noastră era un cetățean pe care cineva din Germania îl rugase să plătească taxa pentru mormântul părinților.
Omul se ruga de ăia de la casierie să-i ia banii și ăia nu doreau, spuneau că ei respectă legea, că trebuie ca la casierie să vină chiar cel pe numele căruia este făcută concesiunea.
Sau, la un moment dat vine la mine la firmă o inspectoare de la Direcția Fiscală a Primăriei să îmi ceară bani de impozit pentru o mașină pe care o vândusem de nenumărați ani.
Le explicam că mașina este vândută, că de fapt le-am dat chiar câteva mii de lei în plus, dar ei îmi cereau să le dau un act prin care să dovedesc că e radiată. Doamnă, ești proastă, nu înțelegi că e vândută, nu pot să radiez o mașină pe care am vândut-o. Le-am arătat și factura, și o declarație de mână a cumpărătorului, toate actele fuseseră depuse unde trebuiau depuse și aveam bonulețul acela care dovedea acest lucru, mașina nu mai figurează din 2008 în patrimoniul firmei, cumpărătorul fusese și în fața lor și le spusese că da, el a cumpărat-o. Iar cei de la primărie nu doreau să-și corecteze evidențele greșit întocmite.
La un moment dat doamna respectivă a coborât tonul și mi-a spus încet am perfectă dreptate, dar că tuturor din Primărie le este frică de DNA, de aceea nu vor să rezolve situația, de aceea nu rezolvă nimic. Nu au rezolvat-o nici acum, aceasta fiind dovada că acolo lucrează în continuare tot oamenii ăia incompetenți cărora le este frică de DNA, și probabil știu ei de ce.
Și știți de ce se întâmplă lucrurile astea? Sigur că știți, că doar trăiți în România și probabil ați aflat cum se fac angajările la instituțiile statului și la primării: Acolo nu se dau teste de inteligență. Și nici la încrierile în partide nu se dau astfel de teste, de aceea suntem conduși și administrați de o grămadă de cretini.
***
Marile economii ale UE – speriate de recesiunea provenită din criza energiei
Ministrul Economiei din Germania, Robert Habeck, este pesimist privind viitorul industriei pe bătrânul continent, atrăgând atenția că Germania s-a putea vedea forțată să reducă sau chiar să întrerupă în parte producția industrială, dacă acordul pentru tranzitul gazelor rusești prin Ucraina nu va fi reînnoit după expirarea acestuia la finele anului viitor. Habeck, care deține și […]
Deciziile care ne afectează existența cotidiană: politica externă (partea a III-a). Câte ceva despre „Parteneriatul româno-american”și politica externă a SUA
Un telefon vechi, instalat într-o pădure în apropiere de Olympia, capitala statului Washington, care nu este conectat la o rețea de telefonie, îi ajută pe cei îndurerați să „vorbească” cu cei dragi, potrivit Reuters.
Silvio Berlusconi, în vârstă de 86 de ani, a murit. Fostul premier era internat de vineri la San Raffalese, unde au ajuns acum copiii lui. „Il Cavaliere” a fost internat de mai multe ori în ultimii ani, ultima oară în aprilie şi în martie.
Inteligența artificială (IA) va revoluționa educația în același mod în care au revoluționat-o calculatoarele de mână, dar nu va înlocui învățarea, a declarat luni Sam Altman, șeful OpenAI, compania americană din spatele popularului, dar controversatului chatbot ChatGPT, transmite AFP.
Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de premier. Ultima declarație
Nicolae Ciucă a demisionat în după-amiaza zilei de luni, 12 iunie, din funcția de premier al României, după ce sindicatele din Educație au anunțat că greva profesorilor se suspendă.
Mituri demontate. Ce putere are de fapt România pe piața producției de mașini
Înainte de pandemie, în anul 2018, în lume se produceau peste 71 de milioane de autoturisme. Odată cu pandemia, în 2020, sectorul auto global s-a confruntat cu o serie de perturbări, ale căror efecte se resimt și azi. Am văzut, pe de-o parte, linii de producție sistate, din cauza lockdown-urilor, după care sectorul nu a putut face față cererii în revenire, pentru că a apărut o criză globală de semiconductori pentru automobile.
Suntem primii în UE la deșertificare și inundații
Rezervoare de apă goale, sol crăpat, risc crescut de incendii de vegetație. În primăvara anului 2023, părți din sudul Europei au fost afectate de o secetă severă.
Conflictul de muncă din educaţie s-a încheiat odată cu adoptarea ordonanţelor de urgenţă
Conflictul de muncă din educaţie s-a încheiat odată cu adoptarea ordonanţelor de urgenţă în şedinţa de guvern de astăzi, prin care se reglementează creşterile salariale din învăţământ şi bonusurile convenite între autorităţi şi reprezentanţii sindicali, precum şi angajamentele privind viitoarea grilă de salarizare, în legea preconizată pentru toamna acestui an. Documentele urmează să fie publicate […]
Scriitorul Viorel Marineasa a primit Premiul Național de literatură Urmuz pentru Proză – Opera Omnia
Premiile literare FILSTREET 2023! Juriul literar desemnat de Centrul Cultural Pitești și Editura Rocart a decis acordarea următoarelor premii la FILSTREET 2023, ediția I Pitești.
Juriul a fost alcătuit din criticii literari, membri ai Uniunii Scriitorilor din România: prof. univ. Ion Bogdan Lefter (președinte), Irina Petraș, președinte al Filialei Cluj a U.S.R., conf. univ. Gabriela Gheorghișor, redactor șef adjunct la revista ”Ramuri”, prof. Dan Gulea, redactor șef la revista Atitudini, prof.univ. Alexandru Cistelecan, fost redactor șef la revista Vatra.
În timpul epidemiei, pandemiei sau ce va fi fost nenorocirea care a secerat mulți oameni, indiferent că au fost sănătoși ori bolnavi, a pierit în mod tragic și unul din simbolurile muzicii rock din Timișoara. Adi Bărar a fost pe drept considerat unul din cei ce au făcut istorie în muzica națională, nu doar în cea din Banat. Un grup de apropiați a crezut de cuviință să păstreze memoria artistului mai mult decât în amintiri, și a hotărât să pornească la drum cu un proiect inedit (cel puțin pe la noi). Amintirea artistului ar fi trebuit să se materializeze în bronzul unei statui reprezentând o metaforă în metal nobil, dedicată muzicii celebrului chitarist.
”Țiganii de mătase” și ”tancurile” lor peste centrul Timișoarei
Timișoara, în apropierea Pieței Sfântul Gheorghe, după ora 10. Șir lung de mașini și claxoane în ”cor” sparg liniștea orașului, atât cât era ea până atunci. Ce să fie? Blocaj. O mașină de teren, în mijlocul străzii, dar aproape de intersecția cu strada Pacha, blochează circulația. Cetățenii îl întreabă pe rromul mai agitat, ce se străduia, împreună cu alții, să scoată mașina de teren, cu numere provizorii, din locul în care NU avea voie să oprească, de ce blochează drumul? ”Pentru că așa vreau eu!”
Ce facem astăzi, 13 iunie 2023, în Timișoara?
Marți, 13 iunie, vă puteți bucura de spectacole de teatru, dar și de expoziții diverse.