Țin minte că am citit de mult într-o cartea lui Ambroise Vollard, „Amintirile unui negustor de tablouri”, bună carte, despre cum au ajuns unii pictori să fie renumiți iar tablourile lor să fie vândute pe sume imense.
Era o perioadă în care o mulțime de americani care dispuneau de sume incredibile pentru un european veneau la Paris să cumpere artă în scop de investiții.
Ei nu prea înțelegeau ce cumpără, dar dacă cineva le spunea că e scump și pe viitor va fi și mai scump, cumpărau.
Iar negustorii de artă care îi cunoșteau atât pe artiști cât și pe achizitori, ce să facă și ei săracii, le vindeau ălora tot ce se putea vinde.
Chiar dacă un artist nu era chiar atât de artist și ceea ce producea nu era chiar artă, ăștia îi făceau reclamă, artistul se alegea și el cu niște bănuți, negustorul avea și el un comision și americanii erau și ei fericiți că aveau ce să cumpere.
Este ca și acum când unii dau mii de euro pe o poșetă, sau sute de euro pentru un tricou care are o etichetă oarecare, sau altceva, cu toate că poșeta aia are exact aceeași calitate ca o poșetă din bazar, este făcută exact la fel și ca atare ar trebui să valoreze tot atât, sau dau sute de euro pe niște bluejeans cu toate că o pereche de pantaloni cumpărați cu 50 de lei din supermarket arată la fel, poate sunt făcuți în aceeași fabrică, doar că nu au eticheta aia vestită.
Iar cu arta se întâmplă același lucru, de aceea vedem la noi, de exemplu, în spațiul public tot felul de chestii care nu sunt chiar artă, dar au fost promovate fie de către niște persoane interesate, fie de către unii care au spus „n-are talent săracul, dar hai să-l ajutăm”.
O studentă din Franța datorează mii de euro statului pentru că după ce acesta a ajutat-o să facă niște studii pentru a deveni specialist în administrație s-a călugărit.
Este normal să fie așa.
Nu este normal ca statul să investească în tine o căruță de bani iar după aceea tu îți bagi picioarele și banii ăia plătiți de către toți cetățenii acestei țări sunt pierduți. Nu este normal să termini o facultate de IT, pe banii acestui popor, și după aceea să transporți mâncare cu bicicleta, sau să te angajezi funcționar la primărie că e leafa mare.
Eu aș extinde chestia asta în toată țara, sau în toată Europa. Dacă ți-am finanțat eu, Statul Român, studiile la medicină, de exemplu, timp de 10 ani ești obligat să mergi și să muncești în calitate de medic acolo unde te trimit, fie că e la București sau la Afumații din Deal.
Dacă nu, vei înapoia statului banii investiți în tine, actualizați la rata inflației.
Citisem odată o povestire SF despre identitatea asta digitală cu care se joacă acum europenii și Bill Gates: Era într-o vreme când nu putea să faci absolut nimic fără o identitate digitală. Un tip, personajul principal, fusese pedepsit pentru ceva, nu mai țin minte despre ce era vorba. Pedeapsa a fost că nu mai putea folosi nici un fel de dispozitiv digital, nici bancomat, nici computer, nimic. Era o secvență acolo în care omul îl ruga pe un copil să-i cumpere ceva de la prăvălie, pentru că el nu putea cumpăra, chiar dacă avea bani.
În carte era varianta fericită, banii încă nu erau digitali. Dar imaginați-vă că banii vor fi doar digitali și orice plată se va putea face numai dacă și pașaportul ăla de vaccinat anti covid este valabil. Partea bună ar fi că tot acolo, în QR-ul ăla, s-ar putea scrie cât impozit ai plătit anul ăsta, adică ce venit ai avut, și să fii întrebat de unde ai banii pentru o mașină sau încă un apartament.
Și dacă tot mi-am adus aminte de pașaportul ăla, încă nu am auzit ca cei de la Camera de Muncă să fi început controalele la firmele care încălcând un teanc de legi ale Statului Român interziceau angajaților nevaccinați să vină la serviciu. Într-o lume normală și conform legilor în vigoare conducătorii acestor firme sau instituții ar trebui să fie pedepsiți exemplar. Pentru că nu este nici o diferență între un director care îți interzice să vii la serviciu pentru că nu ești vaccinat și unul care își demite secretara pentru că refuză să și-o tragă cu el.
Domnu’ Ciolacu, aveți nevoie de bani pentru pensii sau altceva? Uite unde sunt banii, de un tanc-două tot se adună, mai ales că firmele astea nu erau ale unor amărâți, că buticarul nu își permitea să nu-și primească angajatul la serviciu.
Tot în legătură cu identitatea digitală, la un moment dat, în urmă cu vreo 3-4 săptămâni, am fost legitimat de către un polițist pentru că eram martor la o infracțiune. Era o procedură normală, doar că nu aveam buletinul la mine, ieșisem să plimb cățelul.
Nu e nici o problemă mi-a spus polițistul, mi-a cerut CNP-ul și după vreo două secunde pe ecranul telefonului său a apărut imaginea unui document în care era poza mea și mai scriau acolo o grămadă de chestii pe care nu le-am citit.
Așa că nici nu e nevoie să spună Ursulina sau Bill Gates că așa e bine, niște date sunt deja acolo unde trebuie.
***
Războiul Israel-Hamas: Macron cere Israelului să înceteze uciderea civililor din Gaza
Președintele francez a declarat vineri, 10 noiembrie, pentru BBC, că nu există „nicio justificare” pentru bombardarea Gazei, spunând că o încetare a focului ar aduce beneficii Israelului.
Administrația SUA își înăsprește tonul. Blinken: Mult prea mulţi palestinieni au fost ucişi
Secretarul de stat, Antony Blinken, a declarat că numărul civililor uciși în Gaza este ”prea mare”, aceasta fiind una dintre cele mai dure declarații făcute de un reprezentant al administrației SUA. Acesta a cerut să se facă mai mult pentru „minimizarea daunelor aduse civililor palestinieni”.
ONU cere o investigație privitoare la armele folosite de Israel în Gaza
Șeful ONU al departamentului pentru drepturile omului cere investigarea armelor „cu impact puternic” utilizate de militarii Israelului în Gaza, potrivit Reuters.
O maimuţă demnă de filmele SF a fost creată în premieră mondială de cercetători chinezi
Alianța ID2020, Bill Gates și portofelul digital adoptat de Bruxelles
Fără mare tam-tam, în timp ce opinia publică este distrasă de cele două războaie, politicienii de la Bruxelles au anunțat, în premieră mondială, un acord legat de implementarea portofelului european de identitate digitală (eID). Noul instrument va fi instalat pe telefonul fiecărui cetățean care nu trăiește într-o peșteră și face parte dintr-o mică sau mare comunitate.
Astfel, printr-o simplă scanare a codului QR, autoritățile vor fi în măsură să afle întregul istoric al posesorului: identitatea, domiciliul, dosarul medical (inclusiv vaccinările la zi), contul bancar, locul de muncă, permisul auto, diplome, amenzi neplătite, cazier, infracțiuni comise pe internet (încadrate la fake-news de către fact-check-eri), stare civilă, identificarea din punct de vedere al genului, apartenență la un grup politic și așa mai departe. Toate informațiile personale disponibile vor fi încărcate într-un Cloud Guvernamental, iar o mare parte din ele vor apărea și în portofelul digital.
O fostă studentă datorează mii de euro statului francez pentru că a devenit călugăriţă
În Franța, studenții care intră la Ecole Normale Supérieure (ENS) și obțin titlul de funcționar public stagiar primesc bani în fiecare lună pe durata studiilor. Acești bani sunt plătiți de stat și nu trebuie să fie rambursați de către tânăr, cu condiția ca acesta să lucreze cel puțin 10 ani într-un serviciu public.
Câinele Hachiko, simbol al loialității, împlinește 100 de ani
Japonia sărbătorește 100 de ani de la nașterea câinelui loial Hachiko (1923-1935), renumit pentru că a continuat să își aștepte stăpânul, chiar și după moartea acestuia, în fața gării Shibuya din Tokyo. În onoarea câinelui, chiar în fața gării a fost realizată o statuie, care a devenit unul dintre cele mai cunoscute și vizitate monumente […]
Tabloul “Femme à la montre” al lui Picasso a fost vândut la licitaţie cu 139 de milioane de dolari
O capodoperă a lui Picasso intitulată „Femme à la montre” a fost adjudecată miercuri cu peste 139 de milioane de dolari, devenind a doua cea mai valoroasă lucrare a artistului vândută vreodată la licitaţie.
Premieră medicală: Chirurgii au efectuat primul transplant de glob ocular uman din lume la New York
Chirurgii au efectuat primul transplant din lume al unui ochi uman întreg, o completare extraordinară la un transplant de faţă – deşi este mult prea devreme pentru a şti dacă bărbatul va vedea vreodată prin noul său ochi stâng.
În beciurile Inchiziției, arestații zac disperați în lanțuri. Lumina zilei, abia pîlpîind printr-o ferestruică aflată undeva sus, pare să se sfîrșească. Deodată, poarta subteranului scîrțîie în depărtare și pași grei, apăsători precum amenințarea anchetării sub tortură, zguduie dalele de piatră.
Ce facem astăzi, 11 noiembrie 2023, în Timișoara?
Sâmbătă, 11 noiembrie, puteți face un maraton de filme. Astfel că, Festivalul Taifas continuă cu un simpozion de educație prin film, proiecții și cu un disco party. Mai mult, are loc și Heritage Film Festival, cu scurtmetraje, animații și scurte documentare.