Ieri am citit o mulțime de articole din care am înțeles că armata își umflă mușchii, că guvernul ar fi publicat niște date, ceva neesențial, nimic secret, cu vaccinarea, și armatei nu i-a plăcut treaba asta. Iar guvernanții se dezvinovățesc exact ca facturistele cărora le acord suport când le prind că au făcut câte o prostie, „eu nu, poate colega”.
Armata asta e, sau cel puțin așa se prezintă a fi, câinele de pază al patriei, al meu, al dumneavoastră, al întregii societăți civile. La fel sunt și serviciile mai mult sau mai puțin secrete, poliția, și jandarmii, care nu am înțeles nici acum ce rol au.
Eu îmi iubesc câinii și caut să le fac viață cât mai plăcută. Le dau să mănânce pe săturate, le ofer un loc cald unde să doarmă, le dau tot felul de recompense când își fac treaba cum trebuie.
Dar…
Când ieșim la plimbare, pentru că ele sunt mai prostuțe și eu sunt mai deștept, ele au o lesă al cărui capăt îl țin eu în mână. Și mergem unde cred eu că e bine să mergem, nu unde vor ele.
Iar dacă nu ascultă, le dau una pe fund.
Sper că cine a trebuit să înțeleagă a înțeles cum trebuie făcute lucrurile
***
Din când în când mai arunc un ochi pe știrile din Suedia, să văd cum fac ei cu coronavirușii. Pentru că nu le vorbesc limba folosesc Google Translate. Iată principalele titluri din această dimineață, preluate cu Copy&Paste:
Sportul așteaptă sprijin – în ciuda partidelor unite
Critică ascuțită asupra viitorului fără prăjituri al Google
Nu există pește cu trei ochi în Fukushima
„Opriți producția de arme pentru infractori”
Pachetul Bidens ciocănit – mare îngrijorare cu privire la efect
Zeyad a ars o țigară pe fața copilului mic – procurorii nu au cerut deportarea
Poliția investește foarte mult în cumpărarea de sex
Ministrul francez a fost portat din „zona fără LGBTQ” poloneză
CEO-ul Scania pentru mită: „Sunt al naibii de supărat”
Închisoare pentru fraudator infam
Citirea despre citire dă dorința de a citi mai mult
Valoare în dialogul Bisericii Libere despre sexualitate
Tom Dixon: „Am sudat în direct și am pus scena pe foc”
O călugăriță atrăgătoare pune armata în genunchi
***
Patria va cheltui 30 de milioane de euro pentru organizarea „activităților remediale” în cadrul programului „Școala după școală”.
Că așa e la noi, mai ales la bugetari, primim bani pentru că suntem angajați, după aceea primim bani pentru că mergem la serviciu, iar în final mai primim niște bani pentru că îi învățăm pe elevi ceea ce ar fi trebuit să învețe în timpul anului, când noi i-am pus să se filmeze când aleargă prin parc sau un profesor analfabet funcțional scria pe tablă, la fel ca la școală, negândindu-se că dacă elevii se uită la tabla aia pe un ecran de telefon, tabla va fi foarte mică iar literele scrise pe ea vor fi mai mici decât pixelii displayului.
Cu alea 30 de milioane s-ar fi putut face, împreună cu specialiști și profesioniști în media și în IT, probabil întregul set de lecții necesare pentru un învățământ online de foarte bună calitate. Puteți fi siguri că nu s-a făcut nimic în acest sens, iar la toamnă, când va fi valul 4, al pandemiei, sau la anul, imediat când va fi valul 5, că așa e cu pandemiile astea provocate de coronaviruși, de mii de ani, probabil, e câte un val primăvara și alt val toamna, elevii se vor uita tot la o profesoară care ține tableta în mână în timp ce gesticulează, provocându-le stări de vertiș și crize de epilepsie.
***
Probabil ați observat că pe lângă stirile externe (când sunt), cele interne, cele locale și puțintică istorie, vă mai pun câte un link și către o pastilă de limbă, ceva. Să știți că sunt faine și folositoare articolele acelea, eu le mai găsesc când caut să aflu cum se scrie corect câte un cuvânt. Poate ar trebui să o facă și alții, e chiar jenant să vezi cum scriu unii pe Facebook sau când vezi că programul de facturare când preia de la instituțiile statului date despre firme afișează câte un „ANTREPRINDERE”
***
Imediat ce a apărut știrea că în vară vor începe lucrările pe strada Stan Vidrighin, domnul Robu, unul din foștii primari ai Timișoarei, a postat pe Facebook un text în care spune că ideea îi aparține. Este adevărat, eu am auzit despre această lucrare anul trecut și mă și gândeam la copacii ăia frumoși de pe una din laturile străzii cum vor fi tăiați pentru a face loc unei parcări sau a unei benzi suplimentare, așa cum s-a întâmplat și în alte locuri. De aceea a doua zi m-am și dus acolo să fac niște poze, pentru ca după terminarea lucrărilor să pot compara ce a fost cu ce va fi.
Se pare că după schimbarea primarului lucrurile se vor face astfel încât circulația cu autoturismul să fie descurajată și să se încurajeze traficul pietonal și transportul în comun, iar strada va fi plină de vegetație.
Oricum, eu pozele alea le țin, că nu cer de mâncare acolo unde sunt.
***
EDITORIALISTII/ Ion Cristoiu: Reacţia furibundă a Sistemului la transparentizarea Pandemiei
***
Bugetul colosal alocat pentru „ore remediale”. Cati bani ar urma sa incaseze in medie fiecare profesor participant la program
Romania are la dispozitie 30 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru organizarea activitatilor remediale in cadrul Programului pilot de tip „Scoala dupa scoala”. Vorbim de un program pentru elevii care nu au avut acces la tehnologie in timpul pandemiei de coronavirus, cand orele s-au desfasurat online sau care s-au aflat in stare de corigenta sau cu situatia neincheiata la sfarsitul primului semestru.
***
Actualul prim-ministru este un politician altfel. Florin Cîțu nu provine din activul de partid de la nivelul teritoriului, un fel de pepinieră „sulfuroasă” de cadre. Organizațiile județene ale partidelor oferă de cele mai multe ori o susținere politică dubioasă și impun o serie de obligații netransparente pentru cei pe care îi propulsează în Parlament sau în guvern.
***
Dezvăluiri uluitoare din secțiile ATI! După ce un medic din Sibiu a povestit cum pacienții sunt „sedați, răstigniți ca vitele, legați de paturi”, încep să apară și alte mărturisiri despre spitalele românești. În lumea medicinei, […]
***
Noi dezvăluiri îngrozitoare din ATI Sibiu. Angajații spitalului s-au pornit pe vorbit și nimeni nu pare a avea puterea să-i oprească. Acum, o asistentă care lucrează în secția de Antestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Județean Sibiu […]
***
Un bărbat care a fost internat cu COVID-19 în noiembrie anul trecut la Spitalul Județean Arad a trăit coșmarul vieții sale. Acesta a povestit într-un interviu exclusiv acordat Antena 3 că era sedat zile întregi și era nevoit apoi să suporte o stare greu de descris în cuvinte. “Era coșmarul morților-vii”, mărturisește acesta.
Până să ajungă într-un pat de ATI, bărbatul a văzut cum moartea răpește pacient după pacient în secția în care era internat.
“Nu m-am așteptat. Mi-a murit un om în brațe – mi-a zis să-l ajut puțin să se ridice și și-a dat duhul, efectiv. L-am lăsat pe pat și am sunat la asistente, pentru că nu aveam buton de panică sau ceva de genul. Există doar niște telefoane pe ușă și mi s-a spus că ele sunt la neutralizare și că nu poate să vină nimeni.
***
La spital, ca la morgă! Bătrânii îngheaţă în secţia COVID-19 a Spitalului Municipal
Bolnavii de COVID-19 suferă din cauza frigului resimţit în unitatea medicală. Aceştia sunt internaţi în secţia dedicată infecţiei cu SARS-CoV-2. Pacienţii se plâng că nu mai pot dormi noapte din cauza temperaturilor scăzute.
Vremea s-a răcit considerabil în România în ultimele zile, iar gerul se resimte şi în Spitalul Municipal de la Arad.
***
***
Primarul Domnic Fritz și Emanuel Reitmaier, directorul tehnic infrastructură în cadrul Diviziei Timișoara a companiei Porr Construct au semnat astăzi contractul de proiectare și execuție pentru reabilitarea liniilor de tramvai și a tramelor stradale pe Calea Stan Vidrighin. Conform comunicatului Primăriei Timișoara, Emanuel Reitmaier a făcut parte din echipele de implementare ale un proiecte de
***
Procurorii DNA Timișoara și polițiști de la DGA fac percheziții, astăzi, la vila din Timișoara, unde locuiește Ioan Nasleu, fostul director de la Piețe SA, și la căzănăria din Obreja a familiei acestuia. PRESSALERT.ro a dezvăluit faptul că muncitori de la Piețe SA au fost trimiși de prietenul de chefuri al liderului interlop Lucian Boncu […]
***
***
Cu ochii-n 3,14
Un proiect de lege propus de doi parlamentari PNL le va permite grădinilor zoologice să vîndă animalele „în surplus” unor unităților autorizate, pentru sacrificare. Apariția pe piață a unor produse din carne de urs, mistreț, ovine sau bovine exotice ar fi acceptabilă, dar cui i-ar folosi, la o adică, mezeluri de girafă, maimuță sau ghepard? (M. P.)
***
PASTILA DE LIMBĂ, cu Radu Paraschivescu: Repuneți-l în circuit pe „douăsprezece”!
Numeralul „douăsprezece” poate fi trecut pe lista părților „vătămate” de vorbitori, care uită să facă acordul între substantiv și acest numeral care, atunci când însoțește substantivul, capătă valoare adjectivală. Dat la o parte cu sârguință, refuzat tot mai des în frazele noastre, „douăsprezece” pare pe punctul să abdice din postura de numeral care însoțește substantivele de genul feminin sau neutru. În locul lui se întinde ca pecinginea cuvântul „doisprezece”, un numeral a cărui arie de răspândire s-ar cuveni să fie doar masculinul.
***
O şcoală pentru un singur copil
În 1932, regele Carol al II – lea încredinţa unei comisii o sarcină aparte:să bată ţara-n lung şi-n lat şi să-i găsească pe cei care-aveau să fie elevi în „clasa palatină”. Clasa de liceu special înfiinţată pentru viitorul rege Mihai, pe-atunci un copil de 11 ani, deosebit de ceilalţi prin titlul de „Mare Voevod de Alba Iulia”.
Carol al II – lea îşi dorea ca fiul său să înveţe alături de reprezentanţi ai tuturor categoriilor sociale, proveniţi din toate provinciile istorice şi cuprinzând şi câte un exponent al celor două minorităţi conlocuitoare:maghiară şi germană. Clasa urma să fie alcătuită din elevi din promoţia lui Mihai, „buni la minte şi la trup“, dintre cei cu media 10 la admiterea în liceu, şi să funcţioneze într-un pavilion din incinta Palatului Regal. Avea să aibă caracter mixt, între liceu civil şi liceu militar:integrată Colegiului Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti, dar condusă de ofiţeri.
Pe-atunci, liceul dura opt ani de zile, urmând celor patru ani de şcoală primară pe care voievodul îi făcuse în particular cu profesorul Nicolae Saxu. Alcătuită la iniţiativa lui Carol şi sprijinită de Dimitrie Gusti, ministru al Instrucţiunii Publice, „clasa palatină“, cum i se spunea în epocă, a funcţionat în perioada 1932-1940 şi a suferit pe parcursul anilor mai multe modificări de componenţă, astfel că paisprezece elevi au fost, pentru o perioada mai scurtă sau mai lungă, colegi cu viitorul monarh.
***
Au trecut 20 de ani de la cel mai controversat caz al Poliţiei Române de după revoluţie. Un poliţist timişorean a devenit carne de tun pentru interlopi şi afacerişti şmecheri, dar ancheta autorităţilor a lăsat în urmă multe semne de întrebare.