Într-o lume normală, decizia de a schimba furnizorul de gaze naturale lichefiate ar trebui să fie bazată pe criterii pur economice, iar un lider realist, mai ales unul cu un instinct de afaceri accentuat precum Trump, dacă tot îl pupăm acum în fund cu toții, ar pune întrebarea simplă: De unde sunt mai ieftine gazele? Asta, desigur, în interesul direct al cetățenilor și industriilor europene, a căror prosperitate depinde de accesul la energie la prețuri competitive.
Pentru economia europeană, furnizarea de energie la un cost scăzut este crucială. Dacă gazele rusești sunt mai ieftine decât cele americane, acestea devin preferabile dintr-o perspectivă strict economică. Totuși, relațiile politice complică de multe ori deciziile economice. Încercarea de a înlocui complet gazele rusești cu gazele americane este, în fond, o decizie strategică de aliniere geopolitică.
Însă, această aliniere are un preț. În cazul în care gazele americane sunt mai scumpe, presiunea se va răsfrânge asupra cetățenilor și a industriei prin creșterea costurilor de producție și, implicit, a prețurilor bunurilor de consum. S-a răsfrânt deja și rezultatele se văd în toată Europa. Pe termen scurt, europenii au fost obligați să suporte aceste costuri pentru a nu mai susține financiar Rusia, dar pe termen lung, ar trebui să se ia în considerare și impactul economic: competitivitatea industriei europene riscă să fie afectată, iar cetățenii vor simți povara în facturi mai mari.
Așadar, dacă s-ar face un calcul pragmatic, fără presiuni politice sau sentimente de loialitate transatlantică, s-ar impune aceeași întrebare simplă: Care este opțiunea mai ieftină și mai avantajoasă pentru cetățenii Europei?
*
Mie nu mi se pare că ceea ce a făcut Iohannis este ceva de lăudat.
De fapt, după ce m-am uitat de câteva ori la acel clip percepția mea a fost că acesta s-a purtat exact ca muzafirul căruia îi spui unde este toaleta, dar el greșește ușa și se pișă în dulapul cu haine, după care toată lumea râde de el.
*
Ceea ce spune Ștefan Lică în articolul său este că la noi totul este butaforie: Experții nu cunosc lucruri elementare despre specialitatea în care se pretind experți, stânga este reprezentată de niște derbedei deveniți oligarhi, dreapta este reprezentată nu de întreprinzători care vor să facă ceva ci de niște papagali care cer să li se dea, inteligența artificială este reprezentată de Ion iar cea naturală de către Marcel Boloș și frații săi liberali.
*
Eu, o recunosc, am cam fost băsist.
Poate că am fost Băsist dintr-un sentiment de negare, pentru că ceilalți erau niște lepădături ordinare care ar fi trebuit mai degrabă să servească țara săpând de-a lungul vreunui Canal decât din parlament.
Dar, chiar și atunci, când îmi plăcea Băsescu, am recunoscut greșelile acestuia.
A fost povestea când l-a pupat în cur pe Antonescu, în primul rând, și pe oamenii în uniformă, în general.
Apoi a fost povestea despre care ne reamintește Alina Mungiu Pipidi. De asta se leagă și firul ăla care l-a călăuzit de-a lungul mandatelor, cea cu licuriciul mare și licuriciul mic.
Povestea cu Arafat, poate că a fost sau poate că nu a fost o greșeală ci este ceva ce nu știm și nu ni se va spune prea curând.
Iar în privința numirii repetate a lui Boc în funcție, după ce a făcut greșelile pe care le-a făcut, a fost ceva de care nu am putut decât să râd. Cu lacrimi.
***
Von der Leyen îi propune lui Trump înlocuirea gazelor naturale lichefiate pe care UE continuă să le cumpere de la Rusia cu gaze naturale lichefiate americane
Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen anunţă vineri că i-a propus lui Donald Trump ca Statele Unite să furnizeze un volum mai mare de gaze naturale lichefiate (GNL) Uniunii Europene (UE), în locul gazelor naturale lichefiate ruseşti, relatează AFP.
Iohannis lăudat în Ucraina și Germania pentru că i-a întors spatele lui Orban. „Așa trebuie tratat orice dictator”
Klaus Iohannis, președintele României, a fost implicat într-un incident care a devenit viral pe rețelele sociale, când a părut că îi întoarce spatele premierului ungar Viktor Orbán.
Cum va fi afectată România de criza politică și economică din Germania. Expert: „Copiem formele, dar conținutul mai puțin”
O criză politică serioasă se suprapune la Berlin peste criza economică care macină de doi ani Germania. Analistul politic Ștefan Popescu explică, pentru „Adevărul”, cum ar putea fi afectată România de problemele Germaniei, fie că vorbim de criza economică sau de cea politică.
Isărescu anunță dezastrul care va urma în 2025, dar șeful BNR folosește un limbaj criptic
Isărescu anunță dezastrul care va urma în 2025, dar șeful BNR folosește un limbaj criptic. Informațiile apar în „Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară”, după ședința de azi a consiliului de administrație al BNR.
Comunicatul BNR arată că inflația va crește „peste așteptări”, iar anul 2025 va fi plin de „incertitudini” în ceea ce privește fiscalitatea sau prețurile la energie și alimente.
INTERVIU. „Și noi avem o vină. Traian Băsescu și lingăii lui s-au agitat să invităm Georgia și Ucraina în NATO și i-am provocat pe ruși!”. Două voci vorbesc despre cum ar putea aduce Trump pacea în Ucraina și despre partea bună a noului președinte SUA
Profesoara Alina Mungiu-Pippidi și jurnalista și autoarea de cărți de politică internațională Sabina Fati au răspuns, fiecare cu argumentele, diferențele de opinie și informațiile sale, acelorași întrebări adresate de către HotNews.ro. Temele sunt legate de perspectiva păcii, după alegerea lui Donald Trump. Există un risc al reconcilierii? Războiul e costisitor, dar o pace strîmbă cum ar fi? „Putem să ne aşteptăm la pace. Întrebarea e dacă această pace va aduce mai mult război”, spune Fati. Teoria unei posibile păci este împărtășită și de Mungiu-Pippidi, care trece în revistă erorile României și chiar ceea ce profesoara consideră vina noastră.
Ruben Lațcău rămâne viceprimar al Timișoarei și în noul mandat. Când va fi ales cel de-al doilea
USR Timiș a organizat o conferință de presă imediat după ce au fost aleși vicepreședinții Consiliului Județean Timiș (CJT). Primarul Dominic Fritz a explicat că, și el, va cere să fie ales un viceprimar, în persoana actualului Ruben Lațcău, imediat după învestire. Celălalt nume va fi negociat după alegeri.
Circulația se va închide în două zone din oraș
Astfel, sâmbătă, 09.11.2024, Pasajul Michelangelo va fi închis circulației rutiere, între orele 07:00 – 13:00, în vederea executării lucrărilor de mentenanță la stația de pompare a apelor meteorice.
De asemenea, în perioada 12.11.2024 – 13.11.2024, traficul rutier va fi închis pe strada Burebista, adiacent imobilului cu nr. 18, începând cu ora 09:00, în vederea efectuării de reparații la rețeaua termică secundară.
Recomandăm șoferilor să folosească rute alternative pe perioada desfășurării lucrărilor.
Haideţi cu toţii să salvăm patrimoniul fraţilor Cristescu!
În urmă cu vreo două săptămâni, reprezentanţii primăriei au anunţat implementarea unui regulament de restructurare urbană vizând strict fostele zone industriale ale oraşului. Exact, acele zone intrate în paragină, pe care le vedem zilnic, unele fiind chiar în zona centrală a oraşului. Regulamentul îi va obliga pe dezvoltatori să elaboreze un masterplan, care ulterior va…
Dr. arh. Mihai-Corneliu Donici: Retrospectivă 70 de ani de creație – Expoziție și evenimente performative la Galeria Bastion 2
Timișoara găzduiește între 14 și 25 noiembrie 2024 expoziția retrospectivă a dr.arh. Mihai-Corneliu Donici, un vernisaj de excepție în care publicul va explora o viață […]
„Tramvaiul cultural” – o galerie de artă în mișcare, la Timişoara
Universitatea de Vest din Timișoara lansează, în colaborare cu Societatea de Transport Public Timișoara, un proiect inedit pentru promovarea culturii în rândul comunității timișorene. Inițiativa, denumită Tramvaiul cultural, transformă unul dintre tramvaiele orașului într-un spațiu de expoziție mobil, accesibil locuitorilor…