Locuitorii din cartierul Blașcovici vor avea, în curând, parte de un spațiu verde generos, după ce Municipalitatea a început amenajarea unei zone de aproximativ 6 hectare, pe strada Semicerc.
Vizavi de spațiul în care Primăria Municipiului Timișoara intervenea, în luna iunie a acestui an, pentru demolarea unui imobil construit ilegal de o familie, au fost configurate aleile pe care se vor plimba timișorenii, iar, de două zile, s-a pornit și operațiune de plantare a 120 de arbori: arțari, frasini, stejari, paltini și carpeni.
Terenul care, până nu demult, devenise spațiul în care diverși „dezvoltatorii imobiliari” își descărcau ilegal resturile de pe șantiere, a fost împrejmuit și se conturează o oază de verdeață.
Nemulțumirile celor de la Colterm
Vineri, la fața locului, a avut loc o sedință ad-hoc între reprezentanții primăriei, cei ai Colterm și cei de la firma care se ocupă de lucrări. Dacă vă întrebați ce legătură are Coltermul, ei bine reprezentanții companiei au securizat terenul Municipalității pe care s-a aflat imobilul demolat, după o nouă acțiune de igienizare.
„Degeaba legăm cu sârmă. E nevoie de împrejmuirea terenului cu bandă dintr-aceea, pe care sa scrie Poliția Locală. Noi am pus din aceea cu alb și roșu, pe care nu scrie nimic, dar a fost ruptă. Poate, dacă văd numele unei autorități locale, lucrurile se vor schimba”, s-a plâns unul dintre angajații Colterm celor de la Primărie. Pentru a deveni util discuției, unul dintre „brigadierii cu mapă” de la Colterm a completat: „ceva în genul «Crime Scene» din filme”. A repetat afirmația după vreo două fraze, cu același efect: nimeni nu l-a băgat în seamă.
Oficial nu va fi parc
Primăria a demarat operațiunea în urmă cu câteva luni, după demolarea casei construită ilegal.
„Am vorbit cu cei de la Aquatim, căci această zonă este una de protecție sanitară pentru puțul din apropiere, și i-am rugat să împrejmuiască cu gard o zonă rezonabilă, pentru că nu au nevoie de 6 hectare, astfel încât să putem amenaja un spațiu verde pentru locuitorii din zonă”, ne-a spus unul dintre reprezentanții administrației locale.
Totodată, am aflat că, din cauza statutului zonei, acel spatiu nu va purta denumirea de parc.
„Din cauza zonei de protecție sanitară, aici nu va fi amplasat vreun înscris pe care să fie menționat cuvântul parc. Inițial am igienizat zona, de unde am scos 12.000 mc de deșeuri, și, apoi, am împrejmuit-o. De miercuri am continuat cu amenajarea aleilor și, astăzi, cu plantarea celor 120 de arbori. Așteptăm să vedem cum trece iarna peste vegetație, după care, la primăvară, vom trece la montarea de mobilier stradal: bănci și coșuri de gunoi. Spațiul va mai cuprinde o zonă destinată aranjamentelor florale și una pentru picnic”, a continuat oficialul Primăriei Timișoara.
Întrebați dacă nu trebuia amenajat și un spațiu de joacă, cei de la primărie au spus că ar fi durat mai mult timp: „Pentru amenajarea unui loc de joacă era nevoie de autorizație de construcție, de studiu de fezabilitate, ar fi durat vreo doi ani, așa că am mers, în primă etapă pe acest format. Pentru restul, rămâne de văzut”.
SDM urmează să modernizeze 12 străzi
Zona Blașcovici este inclusă într-un program de dezvoltare nu doar prin prisma amenajării acestui spațiu. Pe 24 septembrie, Consiliul Locala a aprobat încredințarea contractului de modernizare societății Drumuri Municipale (SDM), în valoare de 21.458.902,78 lei (TVA inclus), care vizează îmbunătățirea infrastructurii rutiere și extinderea rețelelor subteranepe străzile Academician Aurel Barglazar, Amzei, Bachus, Corina Irineu, Eugen Todoran, Madona, Alexandru Cisman, Semicerc, Ștefan Nădășan, Taborului, Tacit, Umbrei și strada Vidin.
Reamintim că în imediata apropiere a zonei amenajate se lucrează la ultimele finisaje la creșa de pe Calea Bogdăneștilor.
Au plecat „nuntașii”, au plecat și „invitații”
În jurul orei 14.00, ședința s-a încheiat căci, e vineri și urmează week-end-ul. Reprezentanții Colterm au părăsit zona primii, urmați de cei ai primăriei. N-a apucat praful să se așeze după ce reprezentanții Municipalității au plecat, căci un responsabil de la societatea care se ocupă de lucrările de peisagistică a comunicat muncitorilor că trebuie să meargă în altă zonă. Căci, vorba aceea, dacă e week-end să fie pentru toată lumea. Contractele merg, șantierele rămân.