Principalul subiect al presei de ieri, aproape fără nici o excepție, au fost morții de Covid. Parcă aș fi recitit pasajele despre Casa Morților din Egipteanul lui Mika Waltari (dacă veți da click pe link veți putea descărca această carte în format audio. Merită). S-a descris cu lux de amănunte cum morții sunt dezbrăcați în pielea goală, cum sunt băgați în doi saci de PVC care se închid etanș, cum sunt îngropați la miezul nopții fără preoți, doar de niște gropari care au niște lilieci pe umăr, cum nu vor putrezi niciodată, ci se saponifică…
Cred că poporul ăsta are o problemă.
***
O altă știre, difuzată cu îndreptățită mândrie patriotică de toate ziarele, a fost cea cu ARCA care va lansa primul satelit românesc. Se pare că datorită pandemiei ziariștii români au cam uitat de racheta din baloane încălzite de soare, sau de avionul hipersonic care decolează de pe mare, hooverboardul din coolere de calculator, prăbușirea pe Marte a modulului Schiaparelli, o arestare pentru fraudă în SUA (unde dosarul a fost retras, nimeni nu a înțeles ce s-a întâmplat acolo, și ca urmare șeful ARCA eliberat) și altele de care nu îmi mai aduc aminte dar despre care puteți citi aici: http://www.rufon.org/forum/index.php?topic=3927.75
Sper că cititorii noștri vor observa că știrea despre racheta cu aburi a ARCA a fost pusă acolo unde îi este locul, între articolele din revistele de umor.
***
Am impresia că acolo se întâmplă ceva asemănător cu ceea ce se poate vedea în cartierele în care nu e bine să umbli: Niște derbedei mari pun un puștan să se lege de un trecător sau de o femeie care trece pe acolo. Iar dacă ăla micu spune că îi este frică, ăia îi spun, du-te, că dacă e ceva intervenim noi. Iar dacă ăla micu reușește să șterpelească portofelul, primește și el ceva, dar grosul este păstrat de derbedeii mari.
***
Producătorii de mașini consideră că mașinile mici sunt viitorul. Era și normal să se întâmple așa, chiar și dacă nivelul mediu de inteligență scade pe zi ce trece, oamenii nu pot fi păcăliți la nesfârșit să-și cumpere mașini mari cât un transatlantic și care consumă numai pentru a ieși din parcare mai mult decât consuma un Saviem de pe șantierele comuniste.
***
La Reșița vor primi autorizație de taxi numai cei care au mașini electrice. O să vedeți că peste nu foarte mult timp se va întâmpla la fel în toată țara. Nu credeți că e posibil? Atunci amintiți-vă că în urmă cu doi ani dacă v-ar fi spus cineva că nu ai voie să umbli pe stradă decât cu o mască pe față și numai până la ora 20, ați fi spus că omul ăla și-a pierdut mințile, săracul.
***
CEDO spune că vaccinarea obligatorie a copiilor este necesară. După ce toată copilăria mea a fost o continuă vaccinare, cu ace lungi și groase în picior sau în umăr, cu ace subțiri și scurte, cu un dispozitiv care arăta ca o mitralieră Gatling a seringilor, o zgârietură pe care se picura vaccinul sau cu vaccinul picurat pe o pătrățică de zahăr, nici nu mi-am imaginat că ar mai trebui să se discute despre lucrul acesta. Dar, bineînțeles că cei de la CEDO nu se referă la vaccinuri antigripale, împotriva pojarului sau altele de genul acesta, ci, așa cum se și spune în articol, despre TBC, poliomelită, tetanos, hepatita B, deci vaccinuri serioase pentru boli adevărate.
***
Elevii de clasa a VIII-a pot învăța pentru Evaluarea Națională de pe TikTok, YouTube, Instagram și Facebook, prin intermediul unor clipuri educaționale.
E minunat dar, în 2021 asta nu ar fi mai fi trebuit să fie o știre. A trecut mai mult de un an de când a început toată nebunia, la ora asta ar fi trebuit să avem cel puțin câte un clip/lecție de cea mai bună calitate, realizate de profesioniști împreună cu profesori de înalt prestigiu, pentru toate lecțiile necesare, cel puțin pentru clasele I-XII. Iar profesorii care încă predau lecții online ca și cum ar preda la tablă să fi preluat rolul de consultanți sau de profesori examinatori. Sau să fi ieșit la pensie.
***
Publicația infotimisoara.ro nu este cea mai mare publicație locală din România, dar vă garantăm că e cea mai corectă și independentă.
🔸SUSȚINE și tu, dacă poți, publicația InfoTimișoara –> https://www.patreon.com/infotimisoara
***
Beijingul a dat vina pe Statele Unite joi pentru tensiuni asupra Taiwanului, dupa ce o nava de razboi americana a navigat aproape de insula reclamata de China, intreband retoric cum ar reactiona SUA daca China va trimite nave militare in Golful Mexic ca o „demonstratie de forta „, relateaza Reuters.
***
Vladimir Putin și Angela Merkel, îngrijorați de escaladare tensiunilor în estul Ucrainei (Kremlin)
Președinții rus și cancelarul federal german și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu escaladarea tensiunilor în conflict din Ucraina, a anunțat Kremlinul joi într-un comunicat, la finalul unei convorbiri telefonice între cei doi lideri, în timp ce guvernul german a anunțat că Angela Merkel ia cerut Rusiei să-și reducă prezența militară în regiunea de frontieră cu Ucraina, informează AFP și Reuters. Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin a insistat în discuția cu Angela Merkel asupra responsabilităților Kievului, „ale cărui provocări vizită în ultimul timp să se agraveze voit situația de pe linia de contact”.
***
Rusia va fi nevoită să protejeze locuitorii din Donbass dacă Ucraina lansează ostilități la scară largă împotriva regiunii. Acest lucru este potrivit lui Dmitry Kozak, adjunctul șefului de cabinet al președintelui Vladimir Putin, care este el însuși ucrainean.
Vorbind joi, Kozak a susținut că o intensificare a conflictului va duce la sfârșitul Ucrainei, Kremlinul fiind nevoit să se ridice în fața cetățenilor săi care locuiesc pe teritoriul Donbass. În ultimii ani, Moscova a făcut mult mai simplu pentru cei care locuiesc în Ucraina obținerea unui pașaport rus și mulți au acceptat oferta.
„Totul depinde de amploarea luptei. Dacă există, așa cum spune președintele, o Srebrenica, vom fi nevoiți să ne ridicăm pentru noi înșine ”, a spus el, referindu-se la comentariul lui Putin din 2019 că se teme de un genocid în Donețk și Lugansk, dacă Kievul recâștigă controlul asupra Donbassului. Masacrul de la Srebrenica, care a avut loc în 1995, a fost cea mai gravă atrocitate a Europei de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial și a dus la moartea a peste 8.000 de musulmani bosniaci.
***
Ucraina a trecut de la încercarea de a reduce utilizarea limbii rusești și de a interzice sau restrânge mass-media și arta folosind limba, acuzând acum Moscova că monopolizează și își însușește cultural totul, de la Borsch la scriitorul Gogol.
S-ar putea să râdeți de dezbateri fără sens ca „Kiev sau Kiev?” sau dacă Mihail Bulgakov a fost rus sau ucrainean, dar, la fel ca majoritatea războaielor culturale, ceea ce pare a fi doar fixări minore și prostești maschează întrebări existențiale mai mari despre viitorul națiunii.
***
Americanii au avut mult timp o relație amoroasă cu SUV-urile mari care pot transporta mai mulți oameni și alte lucruri decât au nevoie de obicei pentru a le transporta și de a merge mult mai departe decât majoritatea dintre noi conducem într-o zi. Dar acum există o serie de start-up-uri care pariază că pot vinde cumpărătorii de mașini pe vehicule care oferă exact opusul.
***
Impozitarea multinaționalelor. Se pregătește o revoluție fiscală la nivel mondial
Miniștrii de finanțe ai G20 au luat act, miercuri, de susținere administrativă Biden pentru proiectul de instaurare a unui prag fiscal minim de impozitare, încredințat în urmă cu patru ani Organizație pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Un acord ar putea fi încheiat până la jumătatea acestui an, scrie publicația franceză Le Monde.
Revoluția fiscală este aproape, scriu jurnaliștii francezi. Un acord asupra unui prag minimal mondial de impozitare a societății comerciale, care va fi aplicat celor mai mari și rentabile dintre multinațională din lume, nu numai companiilor din GAFA (Google, Apple, Facebook și Amazon), ar putea fi pus în aplicare începând din iulie, cel mai târziu în toamnă, potrivit informațiile Le Monde.Un astfel de acord ar putea aduce în fiecare an peste 100 de miliarde de dolari (84 de miliarde de euro) în cazieri statelor greu încercate de pandemia de COVID-19 și de oprirea economiei mondiale.
Reuniți miercuri, 7 aprilie în videoconferință, miniștrii de finanțe din G20 – grup compus din cele mai bogate 19 țări din lume plus Uniunea Europeană – au luat act de susținere anunțat de administrație Biden pentru proiectul de reformă a fiscalității mondiale, încredințat în urma cu patru ani OCDE.
***
Belfast – A șasea noapte de proteste violente în urma escaladării tensiunilor interetnice
Tineri mascați au incendiat la Belfast un autobuz și au atacat poliția cu pietre, în noaptea de miercuri spre joi. Protestele din Irlanda de Nord, …
***
Decizie CEDO: Vaccinarea obligatorie a copiilor este ”necesară într-o societate democratică”
Vaccinarea obligatorie a copiilor împotriva unor boli precum poliomielita, hepatita B sau tetanosul este „necesar într-o societate democratică”, a stabilit joi Curtea Europeană a Drepturilor …
***
Studiu WWF: Dacă oamenii nu ar mai consuma carne, emisiile de carbon ar scădea chiar cu jumătate
Reducerea consumului de carne are un impact considerabil asupra emisiilor de carbon, arată un raport realizat de World Wide Fund for Nature (WWF) în Germania și publicat miercuri, informează DPA.
***
Carnea procesată, un pericol pentru sănătate. Fiecare român mănâncă anual zeci de kilograme de carne
***
„A fost odată” – Copiii pot învăța pentru Evaluarea Națională a pe YouTube și TikTok – VIDEO
Elevii de clasa a VIII-a pot învăța pentru Evaluarea Națională de pe TikTok, YouTube, Instagram și Facebook, prin intermediul unor clipuri educaționale dezvoltate de echipa afostodata.net, care conțin cele mai importante concepte din materia de Limba și literatura română.
***
În Reșița primești autorizație de taxi numai dacă ai mașină electrică!
Consiliul Local al Municipiului Reșița va începe să atribuie, începând cu date de 12 aprilie 2021, șapte autorizații taxi ce urmează a fi atribuite în condiții Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închidere, cu modificări și completări ulterioare.
***
Situație incredibilă: Un fost polițist, aflat în arest preventiv, a primit o diplomă de merit
Un polițist acuzat de înșelăciune a fost premiat de foștii lui șefi. Simbolic, desigur, cu o diplomă de recunoaștere a meritelor. Este vorba despre unul dintre foștii agenți arestați după ce au continuat să dea amenzi în trafic deși erau de mult timp ieșiți la pensie. Unul dintre ei a primit miercuri, în buze, o diplomă de merit de la ultimul loc de muncă – Inspectoratul General de Imigrări. Când presa a cerut un punct de vedere instituție a anunțat că retrage distincția.
***
Obligativitatea de a emite facturi beneficiarilor pentru vânzările online efectuate de firme sau să dispară începând din iulie 2021, conform unui proiect de OUG inițiat…
***
***
Spectacol muzical și reconstituire istorică alături de timișorenii de la Peregrinii
Pornind de la tema expoziției „Evoluția Cetății Medievale a Timișoarei” (mansarda B1, la Bastion), evenimentul numit Mesaje din trecut – spectacol muzical și reconstituire istorică la MNaB își propune exemplificarea impactului între civilizația creștină și cea musulmană în secolul XVI. În cadrul acestui eveniment, care va fi transmis live duminică 11 aprilie, de la ora 20, vor avea loc demonstrații de luptă și prezentări istorice cu asociațiile Eyaletul de Timișoara și Losonczy Istvan și un concert de muzică istorică cu Peregrinii. Evenimentul are loc exclusiv online pe două planuri – interior (spațiul expoziției MNaB), și exterior (demonstrațiile și spectacolul, într-un spațiu deschis din Bastion, dar fără public).
***
Ștefan Cojocnean a fost amendat fiindcă trecea prin fața Prefecturii Timiș
Un bunic celebru din Timișoara a fost atins în libertatea de mișcare, printr-un abuz grosolan la instituții de forță. Ștefan Cojocnean a ieșit cu nepotul să îl plimbe și să îndreptat către Parcul copiilor.
Cum drumul lui trecea prin fața Prefecturii Timiș, exact când era protest, în 29 martie, a dat nas în nas cu jandarmii, care l-au luat întrebările și l-au legitimat. Omul le-a dat actele și atât a fost.
”Mergând spre Parcul Copiilor cu nepoțelul și bicicleta acesta în mână am fost legitimat în fața Prefecturii Timiș și atât. Mi-au cerut actele și, bineînțeles că le-am dat. Mergeam, eram cu copilul de mână și cu bicicleta. Apoi am primit o amendă acasă pe care o voi achita în banii din pușculiță nepoțelului. Evident că voi contesta amenda. Vineri, la ora 10.00 mă duc cu o plasă de monedă să plătesc amenda ”, spune Cojocnean.
***
***
Aripile libertății: aviatorii români fug din raiul comunist
Despre istoria aviaţiei române se scrie din ce în ce mai mult în ultimele decenii. În general, textele publicate se concentrează asupra figurilor reprezentative, asupra campaniilor aeriene din cele două războaie mondiale sau asupra realizărilor industriei aeronautice. Rămân şi câteva subiecte aproape neabordate;printre ele, modul în care câteva zeci de aviatori au părăsit România pentru a ajunge în lumea liberă. Ei au fost nevoiţi să fure, pur şi simplu, avioanele şi să treacă fără autorizaţie frontierele. În limbajul epocii aceste aventuri s-au numit „evaziuni aeriene”. Subiectul este foarte sensibil:au fost mulţi, în România sau în Occident, care i-au considerat eroi pe aceşti fugari;conform legilor statului român ei erau, în acelaşi timp, hoţi şi trădători. Iată, în cele ce urmează, câteva astfel de istorii, cu final mai mult sau mai puţin fericit.
***
Un alt erou al zborului cade secerat de pasiunea sa
La 19 ani, Leon Lichtblau a legat firele bombei pe care Max Goldstein a plasat-o în Senatul României, în noiembrie 1920. Era o bombă artizanală, cu dinamită și ceas deșteptător, care, odată armată, nu mai putea fi oprită. Așa că, după ce presupusa victimă a lipsit de la fața locului, atentorii s-au văzut nevoiți să se mulțumească cu alți morți. Leon nu era atît terorist și anarhist, cît comunist. Un elev de zece la Liceul „Lazăr“, pasionat de violență și […]
***
Top 3 lucruri ciudate de acum un an
Tu-ți mai aduci aminte ce făceai acum un an? Mai știi ce te mișca, ce te înspăimînta, ce-ți dădea speranță? Cel mai important: îți mai aduci aminte în ce lucruri ciudate credeam? 1) Izoleta – Poate cei tineri nu-și mai aduc aminte, dar bătrînii satului sigur n-au să uite prea curînd cum se luau primii bolnavi de COVID în izoletă și se plimbau pe stradă ca mumiile regale din Egipt sau Chivotul Legilor în Biblie. La vremea aia, izoleta părea […]
***
Primul satelit românesc va fi lansat de ARCA în luna iunie – fără nicio contribuție a statului
Primul satelit spațial românesc și propulsat de o rachetă proiectat și fabricat integral în România, va fi lansat în luna iunie, de către Asociația Română …
***
Gen Sfîntul duș Ramona Bădescu (a avut 20 de ani): „La 20 de ani mă consideram grasă, urîtă, făceam duş cu lumina stinsă.“ (Libertatea, 5 aprilie) O asigurăm pe doamna Ramona că sîntem foarte sensibili la problema ei, mai ales că locuim în București și aici se întîmplă deseori să facem duș cu lumina stinsă, dar de cele mai multe ori stăm grași și urîți, cu lumina aprinsă, fără posibilitatea de a face duș. Gen A mea e mai […]