Spuneam încă din 2019, în articolul „Iepurii de partid”, despre profilul unui actor care ar putea deveni un candidat periculos. Anticipam atunci o figură care, deși aparent discretă, ar putea capta atenția publicului și sprijinul unor forțe influente din societate.
Scriam:
„În comparație cu ei, adevăratul candidat, cel care nu are nici barbă, nici la știri nu apare zilnic, nici soț bătrân nu are, dar este susținut și de băieții îmbrăcați în negru din partea dreaptă, și de biserică, și de cei care ne-au furat țara de sub cur, va lăsa impresia unui personaj cât se poate de rezonabil, iar discursul său despre valorile tradiționale ale neamului, biserică, familie, istoria multimilenară, vă părea cât se poate de rezonabil.
În trecutul apropiat trebuie să recunoaștem că ne-am cam comportat ca niște maimuțici. Și-au decupat ungurii drapelul, l-am decupat și noi, au făcut cei cu maidanul revoluție portocalie, am îmbrăcat și noi jachete portocalii, au ales ucrainienii un actor pentru a le fi președinte…”
În acest context al conformismului național, anticipam că un candidat cu o retorică abilă despre „valorile tradiționale” ar putea să capteze rapid atenția unui public dornic de simboluri și certitudini.
Când am vorbit despre acest misterios personaj, atunci fără să-i dezvălui numele, m-am gândit la Dan Puric. Imaginea sa, proiectată ca o umbră în textul meu, simboliza mai mult decât o persoană – era un concept: acela al liderului care îmbină retorica naționalistă, sprijinul unor instituții precum biserica și conexiuni discrete cu diverse grupuri de influență.
Astăzi, mă bucur să constat că ideea aceasta rezonează și cu opiniile altor voci publice, inclusiv Cristian Tudor Popescu, care atrage astăzi, după mai mult de 5 ani, asupra aceleiași figuri sau a unor fenomene similare. Asta nu doar validează observațiile mele din 2019, ci arată că tendințele politice despre care scriam sunt mai evidente și mai relevante decât păreau atunci.
***
Grok se eliberează de X pentru a deveni autonom
Grok, chatbot-ul dezvoltat de compania xAI a lui Elon Musk, își pregătește marea evadare din X (fostul Twitter) pentru a se impune ca o aplicație AI autonomă.
Anul în care devenim mai buni în a greși: 10 predicții ECFR pentru 2025
Majoritatea previziunilor făcute de Consiliul European pentru Relații Internaționale (ECFR) la începutul anului 2024 – de la situația din Orientul Mijlociu și Ucraina până la economia chineză și alegerile din Regatul Unit – s-au dovedit corecte. 7 din 10 s-au adeverit. Dar una dintre cele mai importante predicții – că Joe Biden va păstra președinția […]
UrsulaGates: ce virus pândește la începutul anului și mai ales în Liège? Von der Leyen arestat pentru 15 zile, procurorul Vanderputten arestat pentru o lună!
Mâine dimineață se deschide o nouă etapă în plângerea penală care vizează Ursula von der Leyen, Albert Bourla, Pfizer și BioNTech în contextul incredibilelor contracte de achiziție de vaccinuri covid-19.
New York devine primul oraș american cu taxă de aglomerație. Cât vor plăti șoferii pentru a intra cu mașina în centru
Primul sistem de taxare a aglomerației pentru vehicule din SUA a intrat în vigoare în New York. Șoferii vor plăti până la 9 dolari pe zi. Tarifele vor varia în funcție de tipul mașinii, scrie BBC.
Singurul semn că cineva este foarte inteligent, potrivit geniului literar Lev Tolstoi
Lev Tolstoi, renumit romancier rus, autor al capodoperelor „Război și pace” și „Anna Karenina”, a fost influențat profund de experiențele sale de viață, de la traumele războiului la căutările sale spirituale. Aceste trăiri i-au oferit o înțelegere profundă a sufletului uman, iar lucrările sale, care explorează emoțiile, motivațiile și dilemele morale, continuă să rezoneze cu cititorii din întreaga lume.
România rămâne țara europeană cu cele mai multe persoane care au murit în accidente rutiere. Câte decese au fost anul trecut
România a rămas și în 2024 țara europeană cu cei mai mulți oameni care au murit în accidente rutiere. Anul trecut, au fost 86 de decese la un milion de locuitori. Principalele cauze de producere a accidentelor grave pe șoselele din țara noastră sunt indisciplina pietonilor, viteza excesivă, dar și indisciplina bicicliștilor.
Un economist de top demontează mitul guvernanților că România este un paradis fiscal. „Suntem peste multe țări din regiune!”
Profesorul universitar la Academia de Studii Economice București, Cristian Păun explică, pe baza unor calcule detaliate, de ce România nu mai are un regim fiscal competitiv în regiune.
Nicuşor Dan, în dezacord cu liderii partidelor pro-europene: „E mai important să ştim de ce s-au anulat alegerile, decât data noilor alegeri”
CTP, despre o eventuală interzicere a candidaturii lui C. Georgescu la prezidențiale: „Îl va transforma într-o tumoare imensă inoperabilă”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu consideră că o eventuală interzicere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din acest an ar afecta grav România. „A-i interzice lui cg să candideze din nou îl va transforma într-o tumoare imensă inoperabilă”, a scris CTP, pe FB.