Anton Kovacs March 5, 2021

 

Între miliție și securitate nu prea existau mari deosebiri. Uniforma era de aceeași culoare, cele două instituții își pasau informațiile una alteia, nici nu prea știai care-i unul și care-i altul, stăpânul era același.

Justiția era și ea percepută destul de unitar. Fie că erai avocat, procuror sau judecător, oamenii te vedeau ca făcând parte din marea familie a colaboratorilor regimului, la fel cum era și miliția și securitatea. Judecătorul, avocatul și procurorul erau prieteni, doamnele mergeau împreună să joace canastă, familiile se vizitau, înaintea proceselor judecătorul se punea de acord cu avocații și cu procurorii. Cam la fel cum se întâmplă și acum, doar că atunci o făceau la ordin, acum o fac de bunăvoie.
De aceea, imediat după revoluție nu prea credeam că cei care au lucrat în sistem ar mai trebui să fie lăsați să profeseze în continuare.

Totuși… se scurseseră câteva luni, poate un an de la evenimentele din Decembrie 1989, când am asistat la o ședință a CPUN, parlamentul de atunci, în care se discuta despre salariile judecătorilor.

Soția mea era de părere că nu ar trebui să li se crească salariile, oricum cu toții câștigă mult prea mult și niciodată nu o să se vadă judecător care suferă din cauza lipsurilor materiale.

Părerea mea, atunci, era complet diferită, să le dăm leafă mare și în felul ăsta judecătorii nu vor mai fi coruptibili și în sfârșit cel puțin una din problemele țării va fi rezolvată.

A rămas cum am spus eu, li s-au dat judecătorilor niște beneficii, nu numai salarii, incredibil de mari, beneficii care ar fi trebuit să-i facă, în viziunea mea, cel puțin la fel de înțelepți și drepți ca Solomon.

Din păcate ceea ce s-a întâmplat în următorii 30 de ani mi-a arătat că, vorba lui Postelnicu, am fost un dobitoc.

Domnii și doamnele judecători ar fi trebuit să înțeleagă că menirea lor nu este neapărat aplicarea legilor, niște texte sterile, că nici legile alea nu sunt Tablele lui Moise, ci misiunea judecătorilor este împărțirea dreptății. A unei dreptăți ce trece dincolo de textele scrise de niște parlamentari, adică niște oameni, unii cinstiți, alții hoți, alții interesați. Dacă ar fi făcut așa, nu s-ar fi ajuns în situația în care un cetățean, poate nedreptățit la un moment dat, este apucat de amok și dă cu cuțitul în electricieni.

Degeaba se supără doamna judecătoare de la Timișoara când cineva, un vierme, un nimic, adică un cetățean care nu e judecător, îi critică colegii. Mult prea mulți judecători nu numai că au devenit mult mai corupți decât erau în perioada ceaușistă, dar o mare parte dintre ei au manifestat dispreț fată de cetățenii de rând, adică față de cei pe care ar fi trebuit să-i slujească, și s-au dovedit a fi incredibil de lacomi, superficiali, incredibil de ticăloși și uneori incredibil de proști.

Și nu în ultimul rând, judecătorii, unii din ei, nu chiar toți, au fost complicii celor care ne-au furat țara de sub cur. Uneori au fost chiar ei făptașii.

Probabil lucrurile în această țară s-ar rezolva numai dacă s-ar face o epurare în sistem, fiecare judecător din țară să fie supus în primul rând unui control amănunțit al averii, făcându-se un calcul al veniturilor și a cheltuielilor începând cu data de 22 decembrie 1989 până astăzi, iar dacă există cea mai mică suspiciune, să i se interzică practicarea oricărei profesii care are legătură cu sistemul de justiție tot restul vieții. Și după aceea să fie supuși unui test, nu atât în privința cunoașterii legilor, că legile astea pot fi găsite pe internet, mai ales că Monitorul Oficial va fi la liber, cât a perceperii corecte a realității înconjurătoare, a înțelegerii sensului corect al unui text scris, lucruri din astea. Adică să îi testăm pentru a afla dacă sunt inteligenți sau cretini, că diplomele alea multe am cam aflat între timp cum au fost obținute.

 

***

Un nou prototip al rachetei SpaceX Starship a explodat la puțin timp după ce aterizase cu bine în urma unui zbor test

Un nou prototip al rachetei SpaceX Starship a explodat pe platforma de lansare, la puțin timp după ce racheta reușise să aterizeze la punct fix pe verticală în urma unui zbor test. Explozia s-a produs la doar câteva minute după ce misiunea fusese declarată un succes. Aceasta este a treia explozie a unei rachete pe care Elon Musk, proprietarul SpaceX, a conceput-o pentru a transporta un echipaj uman pe planeta Marte, informează The Guardian

***

Uniunea Europeană vrea să interzică mașinile pe benzină, motorină sau GPL până în 2025

UE ar putea interzice motoarele care consumă benzină, motorină și GPL

Decizia de interzicere ar putea intra în vigoare în anul 2025

Frans Timmermans a anunțat că va negocia productiv cu industria

Capture

Uniunea Europeană gândește tot mai verde. Mașinile pe benzină, motorină sau GPL ar putea fi interzise până în 2025. Vor fi înlocuiți cu alți combustibili, precum hidrogenul lichid, a cărui electricitate este furnizată din surse regenerabile.

Dan Sperșing, directorul Institutului de Studii ale Transportului la Universitatea din California: „Sistemul de transporturi pe care îl folosim acum este, probabil, cel mai ineficient și irositor de resurse, pe care ți-l poți imagina. Folosim atât de multă energie, folosim atât de mult teren pentru drumuri, pentru parcări și producem atât de multe gaze cu efect de seră.”

***

Astronautul-explorator Richard Garriott a stabilit un nou record cu o scufundare în Groapa Marianelor

groapa marianelor

Fiu al unui astronaut NASA care a ajuns la rândul său astronaut, pionier în domeniul jocurilor video şi unul dintre puţinii exploratori care au traversat atât Polul Nord cât şi Polul Sud, britanicul Richard Garriott, 59 de ani, a încheiat cu succes, săptămâna aceasta, o scufundare în cel mai adânc loc de pe glob, Challenger Deep, din Groapa Marianelor, anunţă publicaţia britanică The Mirror şi Space.com.

Abisul marin Challenger Deep este cel mai adânc loc cunoscut de pe Terra, cu o adâncime între 10.902 şi 10.929 de metri – obţinută prin măsurători directe cu submersibile automate de mare adâncime. Challenger Deep este localizată în vestul Oceanului Pacific, la capătul sudic al Gropii Marianelor, în apropierea arhipelagului Insulelor Mariane, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Numire dubioasă făcută de USR în funcția de subprefect al județului Alba: Fost șef de post de poliție cu diplomă de la o ‘universitate’ desființată

“Sunt prima persoană care a reuşit să ajungă de la un pol la celălalt, în spaţiu şi în adâncuri şi respectiv cea de-a doua persoană – respectiv primul bărbat – care a fost în spaţiu şi în adâncuri”, a declarat Garriott pentru collectSPACE prin telefon, marţi, în timp ce se afla încă pe mare.

Richard Garriott, care este următorul preşedinte al Clubului Exploratorilor (The Explorers Club), s-a scufundat la bordul batiscafului “Limiting Factor”, primul vehicul pentru submersiuni oceanice atestat pentru utilizări în scopuri comerciale, ce a fost conceput, construit şi finanţat de Victor Vescovo, la rândul său un celebru explorator al adâncurilor marine.

***

Artistul stradal Banksy a confirmat ca este autorul unui desen in graffiti realizat pe zidul unei inchisori

Artistul stradal Banksy, a carui identitate reala este invaluita in mister, a confirmat ca este autorul unui nou desen in graffiti, pe care l-a realizat pe un zid al unei foste inchisori din Marea Britanie, informeaza DPA.

Banksy a publicat joi pe contul lui de Instagram o inregistrare video care il arata in timp ce realiza acea opera de arta pe un zid al fostei inchisori din Reading, sub protectia oferita de intuneric.

Citește și:  Revista presei 19.08.2020

Lucrarea prezinta un detinut care evadeaza din inchisoare, coborand de pe un zid cu ajutorul unei franghii facute din cearceafuri, la capatul careia este legata o masina de scris.

***

Patreon

***

De ce mai tine Jandarmeria dosarele fostei Securitati. Explicatiile absurde ale institutiei in privinta documentelor care ar trebui predate la CNSAS

?mmid=36f5e5650ab5877afa

Intr-un raspuns oficial pentru Ziare.com, Jandarmeria Romana declara ca dosarele fostei Securitati pe care le detine nu sunt dosare de “politie politica”. De la ultima “vizita” a CNSAS in 2001, dosarele de la Jandarmerie continua sa fie tinute in depozitele institutiei, desi, potrivit legii, toate dosarele fostei Securitatii trebuie sa ajunga in custodia CNSAS.

***

Presedintele Iohannis, despre clasarea dosarului “10 august”: “Solicit Ministerului Justitiei sa explice public cum s-a ajuns aici”

Presedintele Klaus Iohannis le cere explicatii ministrului Justitiei si ministrului de Interne referitor la clasarea dosarului violentelor din 10 august 2018.

Seful statului a reactionat astazi, pe pagina sa oficiala de Facebook, la decizia de clasare a Dosarului 10 august. Acesta cere sa se afle cine sunt vinovatii pentru violentele impotriva manifestantilor.
“Solicit ministrului Justitiei sa explice public de urgenta cum s-a ajuns in situatia ca dosarul vizand evenimentele din 10 august 2018 sa fie clasat. Romanii au tot dreptul sa stie cine sunt cei vinovati de actele de violenta impotriva manifestantilor pasnici. Lucrurile nu se pot incheia aici si de aceea am cerut ministrului Justitiei si ministrului de Interne sa gaseasca solutiile pentru ca adevarul in legatura cu 10 august sa fie aflat, iar cei responsabili sa raspunda”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

***

CSM a emis aviz pozitiv cu privire la abrogarea prevederilor vizând pensionarea magistraţilor cu vechimea cuprinsă între 20-25 ani

646x404.jpg

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, joi, cu majoritate de voturi, să emită raport pozitiv la solicitarea Senatului în sensul abrogării prevederilor vizând pensionarea magistraţilor cu vechime între 20-25 de ani, cu revenirea la forma anterioară modificării.

***

Surse: Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară împotriva procuroarei Adina Florea de la Secția Specială pentru că și-ar fi exercitat profesia cu rea-credință și gravă neglijență în cazurile Kovesi și Alfred Savu

Inspecția judiciară a început cercetarea disciplinară împotriva procuroarei Adina Florea de la Secția Specială pentru că și-ar fi exercitat profesia cu rea-credință și gravă neglijență în dosarele Laurei Codruța Kovesi și Alfred Savu, au precizat surse judiciare pentru G4Media.ro.

Secția pentru procurori a CSM a sesizat în luna ianuarie Inspecția Judiciară față de procurorul Adina Florea de la Secția Specială privind conduita ei de anchetă în dosarele Kovesi și Alfred Savu. Sesizarea a fost decisă în unanimitate în secția de procurori a CSM.

***

Judecătoarea Adriana Stoicescu, după ce Klaus Iohannis a solicitat ministrului Justiței să explice clasarea dosarului ”10 august”: ”Am ajuns să fim fugăriți și umiliți, la chemarea unor politicieni iresponsabili”

Judecătoarea Adriana Stoicescu, după ce Klaus Iohannis a solicitat ministrului Justiței să explice clasarea dosarului ”10 august”: ”Am ajuns să fim fugăriți și umiliți, la chemarea unor politicieni iresponsabili”

Judecătoarea Adriana Stoicescu a reacționat, dur, în mediul online, după ce președintele Klaus Iohannis i-a solicitat lui Stelian Ion, ministrul Justiției, explicații în legătură cu toți factorii care au dus la clasarea dosarului ”10 august”.

Potrivit Adrianei Stoicescu – președintele Judecătoriei Timiș -, o astfel de intervenție – alăturată tuturor celorlalte care au contestat/criticat această decizie a Tribunalului București – demonstrează, încă o dată, că există ”dispreț față de judecători” și este pentru prima oară când ”puterea judecătorească” din România este călcată, practic, în picioare.

***

Solutia gasita de Cristi Danilet pentru a elimina abuzurile din Politie: “Obligati-i sa le foloseasca”

Intr-o postare pe pagina de Facebook, judecatorul Cristi Danilet a amintit ca Romania are legi care ar putea impiedica fuga din tara a infratorilor aflati in control judiciar. Din pacate, spune Danilet, aceste legi nu se aplica. Magistratul a precizat ca cea mai buna solutie pentru a se evita abuzurile politistilor sunt camerele de filmat atasate la butoniera care ar trebui activate la orice interventie.

***

Lucian Bode, despre cazul Oneşti: Pe corpul uneia dintre victime erau urme de la muniţie neletală. Din anchetă va rezulta exact poziţia de tragere

400x200.jpg

Ministrul De Interne Lucian Bode a declarat joi că pe corpul uneia dintre victimele criminalului de la Oneşti erau urme de muniţie neletală, precizând că din anchetă va rezulta exact poziţia de tragere.

***

Cazurile scandaloase in care oamenii legii au batut cu salbaticie civili. Om al strazii, mort dupa o bataie primita in curtea SRI

?mmid=852655650aac8de10a

Opt politisti din Bucuresti au fost retinuti fiind acuzati ca au torturat si supus unor tratamente degradante doi tineri care le-au atras atentia ca nu poarta masca.

***

Asociațiile de elevi din România, acuze dure: “Guvernul ne vrea condamnați la sărăcie, ne urăște!”

Asociațiile de elevi din România sunt în conflict deschis cu Guvernul, după e au aflat se ia în calcul emiterea unei Ordonanțe de Urgență care să elimine gratuitatea la transport. Reprezentanții asociaților îi transmit lui […]

***

curs

***

Din culisele Războiului Rece. Antrenaţi să detoneze „rucsacuri nucleare”: Trupele speciale nevăzute al căror rol era să împiedice un atac sovietic

400x200.jpg

Pe vremea Războiului Rece, armata SUA a avut la dispoziţie berete verzi special antrenate să detoneze „rucsacuri nucleare” în misiuni de tip kamikaze în interiorul inamicului.

***

„Ultima bântuială a ciumei” pe teritoriul României – practici de azi, vechi de când lumea

„Pe străzi – ne arată o descriere a Iaşiului în 1819 – locuitorii se fereau cu grijă pentru a nu da loc la nicio atingere şi uneori faptul acesta devenea caraghios la vedere (…). Cunoscuţii vorbeau unul cu altul numai de departe, împărtăşindu-şi ştiri”, iar „singurătatea de pe uliţe, care altminteri sunt atât de animate, era foarte neplăcută” (p. 26). Măsurile au fost şi mai severe în anii ocupaţiei rusesti din 1828-1830: „după sfinţitul soarelui”, vizitele erau interzise, persoanele aflate „în mijlocul uliţii” fiind bătute „cu palce [nuiele, n.r.], necăutând nici la o persoană sau la alt feliu de om cinstit” (pp. 89-90) – a se înţelege: fără deosebire de rang social. Deplasarea oamenilor dintr-un loc în altul era drastic condiţionată de obţinerea a ceea ce documentele vremii numesc „răvaşe de drum” (p. 72), „bileturi […] ca să sloboadă pi trecători”, un fel de certificate, eliberate de medici şi autentificate de autorităţi, dovedind că respectivii călători nu prezentau semne de molimă

 

***

 

Un erou în luptă cu economia

7buscu-scaled.jpg

În martie 1899, pe cînd criza economică se pregătea să muște din grîul românesc cu colții unei secete monstruoase, boierimea conservatoare o ținea în petreceri cu nisetru, șampanie și țigănci la palatul Nababului. Gheorghe Grigore Cantacuzino primise de la rege firmanul de premier și urma să-și aleagă colaboratorii. Asta și avea de gînd să facă, dar după criteriile împămîntenite ale ținerii la băutură, trasului la țintă cu revolverul și pierderii la jocul de cărți. Între cei mai buni viitori miniștri […]

***

Gigi Becali (specialist în diverse lucruri): „Nu există pușcărie dacă șofezi fără carnet!“

Catavencii-438_1-8-ianuarie-2020-mic_17_

Gen Universul juridic al lui Becali Gigi Becali (specialist în diverse lucruri): „Permisul lui Florinel Coman e înregistrat. A fost în Ucraina, a stat o lună și a dat examenul în limba engleză. În Ucraina este ușor examenul. Faci școala de șoferi, plătești și primești permisul, fără să dai examen. Te poți duce în orice țară să dai examen, pentru că sînt state care permit asta. E pe Internet, dai nu știu ce acolo și vezi. Poate nu știa cît să-l […]


Publicația infotimisoara.ro nu este cea mai mare publicație locală din România, dar vă garantăm că e cea mai corectă și independentă, iar cu ajutorul vostru, al cititorilor, va rămâne așa și în continuare:

🔸SUSȚINE și tu  jurnalismul independent –> https://www.patreon.com/infotimisoara​

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*