Într-o lume în care sateliții ne pot arăta imagini de mare rezoluție din orice loc al lumii, când știm ce vorbește Vladimir Putin în dormitor cu amanta (nu o spun eu, a spus-o presa), toate ziarele vorbesc despre balena albă-spion rus care a murit, săraca.
Ne putem imagina, desigur, cum șefii serviciilor secrete din toată lumea tremurau de frică în fața acestei amenințări marine, un fel de „James Bond” cu înotătoare. Cu o cameră micuță atașată pe hamul fixat pe pielea balenei, Kremlinul are, în sfârșit, acces la… ce, mai exact?
La imagini dramatice cu apă, multă apă. Poate câteva bule de aer, algele plutind artistic, și, dacă suntem norocoși, o meduză plictisită. Poate, când balena iese la suprafață, avem șansa să vedem niște valuri frumoase, dar destul de greu de interpretat pentru a decodifica planurile NATO. Ce altceva să mai vedem? O analiză amănunțită a… a albastrului marin?
Să fim serioși, oricât de mult ne-ar plăcea scenariile de film de spionaj, dacă Rusia ar fi vrut să își facă treaba cu o cameră de supraveghere, probabil ar fi ales un mijloc de transport mai puțin… să spunem… original decât o balenă. Chiar și un porumbel dotat cu GoPro ar fi o alegere mai bună.
Așa că, în loc să ne imaginăm cum balena „spion” trage cu urechea la conversațiile secrete ale marinarilor, poate ar fi mai util să folosim puțin umor și să recunoaștem absurdul situației.
*
La noi…
Aflăm că nu dispunem de suficiente resurse de petrol pentru a ne acoperi necesarul intern.
Continuăm să depindem de importuri în loc să investim în infrastructuri critice precum sistemele de irigații, care ar putea spori considerabil productivitatea agricolă.
Mai mult decât atât, în loc să se asigure că fermierii își protejează culturile prin asigurări agricole, statul preferă să aloce despăgubiri după dezastre naturale sau calamități, o metodă ineficientă și adesea coruptă, prin care se scurg sume considerabile de bani publici.
Importăm produse esențiale precum ouăle și laptele din Ungaria, și legumele și fructele din Bulgaria, în loc să stimulăm producția internă și să susținem fermierii locali.
În sectorul energetic, deși avem capacitatea de a produce energie sau să investim în sisteme de stocare a acesteia, alegem să o cumpărăm scump de pe piețele externe și să o vindem ieftin, ceea ce duce la pierderi economice și la o utilizare suboptimală a resurselor noastre.
O parte semnificativă din fondurile destinate pensiilor ajunge la persoane care nu au contribuit aproape deloc la sistem, nu au acumulat experiență profesională, și ies la pensie la vârste relativ tinere, mult înainte de a-și fi încheiat potențialul activ. Această situație generează inechități majore și pune o presiune suplimentară pe bugetul de stat, afectând astfel toate categoriile de pensionari, inclusiv pe cei care au muncit o viață întreagă și au cotizat corespunzător.
Și peste toate astea ne indatorăm pentru a cumpăra arme de care nu avem nevoie.
***
Libertatea de exprimare vs. Datoria de a informa și dreptul de a fi informat corespunzător
Pavel Durov, șeful și fondatorul Telegram, a fost arestat sâmbăta trecută, la ora 20, când a coborât din avion pe aeroportul Le Bourget.
Planeta ciudaților (partea 2)
Editorial satiric. Ah ah! Variola de maimuță îngrozitoare!
Balena albă suspectă că ar fi agent rus găsită moartă in Norvegia
Ofițer american: Pierderile colosale și ireparabile ale Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Kursk vor avea un impact negativ în toate direcțiile frontului
Polonia nu a renunțat la a cere reparații Germaniei pentru invazia de la 1 septembrie 1939, spune președintele Duda. Nu a fost făcută publică o sumă, dar anterior era vorba de una uriașă: 1,3 trilioane de euro
Polonia cere compensaţii din partea Germaniei. Preşedintele polonez Andrzej Duda, care a susţinut un discurs duminică la cea de a 85-a comemorare a invadării Poloniei de Germania, a cerut din nou compensaţii din partea Germaniei pentru pagubele suferite în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.
„Iertarea şi recunoaşterea vinei sunt una, reparaţiile pentru pagube sunt alta”, a spus Duda în micul oraş polonez Wielun, care la momentul respectiv se afla în apropierea frontierei germano-poloneze.
Misiuni eșuate, descoperiri uimitoare JWST și roci marțiane rotunjite: această săptămână în spațiu
Se pare că „încercare și eroare” este tema acestei săptămâni în spațiu, atât companiile spațiale americane, cât și japoneze suferind eșecuri majore. Dar NASA a adăugat o căptușeală de argint acelui nor, făcând noi descoperiri și transmisând imagini magnifice din spațiu.
Dragoş Damian, Terapia Cluj: Fii CEO Generaţie Z, Gen Z, Zoomer, oricum îţi spui, pune mâna pe smart-device şi scrie politicienilor: Treziţi-vă, sistemele de pensii şi sănătate sunt defecte, nu mai pot continua aşa, faceţi ceva!
Producția de țiței a României – declin până la sfârșitul deceniului. Importurile vor crește
Bani de despăgubiri, în loc de bani de strategie: Pierderi de peste 30% la porumb și floarea soarelui din cauza secetei
Rectorul Universității București: Nu-i poți reduce pe pensionari la spectacolul acesta de-a mărit pensia Politicienii, lipitori puse pe statul român
Marian Preda este sociolog. Cercetările sale sunt în domeniul politicilor sociale din România. Marian Preda este și Rectorul Universității București. Peste 4 ani va ieși la pensie. Sunt tot atâtea motive, iată, pentru o discuție despre pensii în România, forma de manevră electorală a politicienilor asupra ”rezerviștilor”, a pensionarilor. De ce? S-a făcut Marea Recalculare înaintea alegerilor parlamentare și prezidențiale din România.
Ce s-a întâmplat în România în 2023 sub aspect demografic: natalitate, mortalitate, căsătorii și divorțuri. Aproape un copil din 10 este născut de o mamă de cel mult 19 ani
Pe scurt, România anului 2023 a fost caracterizată de cel mai mic număr de născuți-vii din 1930 până în prezent, de o scădere cu peste 7 mii a numărului de căsătorii, de o ușoară scădere a mortalității și a numărului de divorțuri în raport cu anul precedent.
Un specialist român în IT dezvăluie cum ar putea arăta viitorul mai repede decât ne aşteptăm: În 10 ani vor exista asistenţi AI care vor fi profesori, psihologi, avocaţi sau antrenori de fitness VIDEO
Pleaca in istorie. Se demoleaza fosta fabrica Spumotim, la Timisoara
TIMISOARA. Spumotim pleaca in istorie dupa mai bine de 50 de ani. Fabrica de spuma poliuretanica din Timisoara va fi pusa la pamant, iar in loc va fi construita o zona de blocuri. La inchiderea productiei, anul trecut mai avea 167 de angajati. CITESTE SI: Fustele scurte, pantalonii scurti, decolteurile adanci ori bluzele cu vedere […]