Cred că știrea zilei de ieri a fost povestea aceea cu primarul de la Botoșani care a vrut să-și angajeze amanta la primărie.
Televiziunile l-au arătat cum este dus de polițiști la DNA, a fost arătată și amanta, s-au difuzat și convorbiri cu soțul victimă care săracul de el nu știa ce știa tot orașul.
Dar hai să ne gândim puțin, să-l comparăm cu celălalt, ăla de la Prahova.
Chiar e atât de vinovat omul ăsta de la Botoșani?
A furat din banii cetățenilor ca să-și ducă amanta la Dubai, cum a făcut celălalt?
Nu, el muncea, trăia din leafă și se pare că nici nu făcea rău ce făcea.
I-a dat ăleia răspunsurile la niște subiecte.
Eu nici nu aș pune subiecte din astea cu taxe la examen, de ce să înveți așa ceva când răspunsurile le găsești pe internet.
Aș pune mai degrabă întrebări din alea cu Glomi și Glumi, sau cu ăia care stau unul lângă altul și fumează tot felul de țigări, ca să văd dacă candidatul este destul de inteligent pentru a ști să caute răspunsurile pe Internet, că taxele alea oricum se schimbă până când ți-ai făcut controlul medical la angajare.
În fond, probabil mult mai mult de din posturile de la instituțiile de stat sunt ocupate de oameni care au fost băgați acolo pentru că au făcut parte dintr-un partid sau din altă grupare, nu că erau ei pregătiți și deosebit de inteligenți.
Pe de altă parte, ați văzut-o pe femeia aia?
Păi cum să nu-i pui flori pe stradă?
Eu mă mir că i-a pus nu știu ce bujori și nu i-a pus orhidee și nu a presărat trotuarul de la casa femeii până la primărie cu petale de trandafir.
Și soțul, păi dacă ai lăsat-o și te-ai dus la Italia să faci bani mai mulți, asta e, ochii care nu se văd se uită. Mai ales că nu cred că el, soțul a stat acolo pe rece și și-a bătut-o în cap, că dacă l-a luat femeia asta de bărbat nu cred că arăta rău nici el.
Aveam o șefă în urmă cu vreo 30-40 de ani.
Spunea că ea ar încuraja amantlâcurile astea la locul de muncă.
Că, spunea ea, vii la serviciu și muncești de drag,nici nu ai mai pleca acasă când ești cu cineva pe care-l iubești în același birou.
Avea dreptate.
Eu, dacă nu se dovedește că a furat sau a făcut alte lucruri cu adevărat rele, l-aș lăsa liber pe omul ăsta și aș lăsa-o și pe femeia aia să-i fie secretară sau ce dorea să o angajeze el, probabil că botoșănenii nu ar avea decât de câștigat.
E sâmbătă, am observat că v-a plăcut când am mai scris câte puțin despre economie așa că hai să continuăm cu „economia popularizată”.
Într-o publicație de aici de la noi sunt citați cei care spun că „că creșterea bunăstării societății românești se poate obține foarte simplu prin majorarea salariilor (Wage led Growth), creșterea consumului…”
Chestia asta o tot auzim cu toții de vreo 30 de ani, că țara, adică noi toți, va fi mai bogată dacă consumăm mai mult.
Hai să simplificăm lucrurile ca să înțelegem mai bine de ce nu este așa:
Să presupunem că țara este formată din 5 familii, Ionescu, Popescu, Georgescu, Vasilescu și Amotostivuitoriței.
Cu toții au o anumită avere, să presupunem că le-a dat Iliescu niște pământ pe care l-au vândut așa că acum sunt plini de bani.
Astea cinci familii trăiesc într-un loc care este înconjurat de un gard, frontiera.
Ei pot să iasă de acolo, alții pot să intre, cind vor.
Și să presupunem că familiile astea 5 își cumpără la fiecare 3 ani o mașină nouă, își cumpără telefoane noi la fiecare 6 luni, se duc în excursii în Zanzibar și la Dubai., cumpără în fiecare zi câte un căruț din ăla cu mâncare, după care a doua zi aruncă o mare parte din ea. Adică, cu toții consumă.
Vor deveni mai prospere familiile astea consumând tot mai mult? Nici pe departe, vor deveni tot mai sărace. Așa că mitul creșterii bunăstării ca urmare a consumului cade.
Este adevărat că cineva se va îmbogăți, dar după un timp cei bogați nu vor fi cei care consumă. Prosperitatea ar crește în rândul celorlalți, cei de dincolo de gard, care le-au vândut ăstora mașinile și telefoanele.
Deci, putem să tragem o primă concluzie, consumul nu aduce prosperitate.
Mergem mai departe, să presupunem că ăștia 5 produc o chestie și consumă ce au produs, ca să nu-i îmbogățească pe cei de dincolo de gard.
Ionescu face telefoane, Popescu face pâine, ceilalți fac și ei ce pot.
Și consumă, dar acum consumă doar ce se produce în interiorul gardului.
Crește bunăstarea în interiorul curții?
Nu, pe poarta aia nu intră și nu iese nici un bănuț. Comunitatea, țara formată din cele 5 familii nu mai sărăcește, dar nici mai bine nu le va merge.
Ba din contră, la un moment dat, în ciuda faptului că nu mai cumpără nimic din exterior, în interiorul gardului se cam termină siliciul, așa că nu mai ai din ce să faci microprocesoare, nici grâul nu mai are spicul atât de bogat. Adică se cam epuizează resursele. Există resursă umană, dar oamenii ăia produc tot mai puțin, deci vor sărăci încet, încet.
Asta este cam ce ni s-a întâmplat nouă în perioada Ceaușescu. Nu mai importam ulei de cocos și făceam săpunul ăla din grăsime de la animale de puțeai mai tare după ce te spălai decât înainte, iar după ce beai o cafea din aia făcută din orz prăjit te apuca lehamitea și nici de muncit nu mai aveai chef.
Dar, hai să mergem și mai departe, Ionescu muncește mai mult, la fel și Popescu și ceilalți la fel și produc destul de mult ca să vândă și altora telefoane și pâine. Primesc niște bani de acolo, cu banii ăia cumpără nisip din care extrag siliciul folosit pentru fabricarea microprocesoarelor.
Și încet încet încep să prindă cheag.
Astfel ajungem la a doua concluzie: Creșterea productivității și schimburile economice sustenabile aduc bunăstare.
După un timp Amotostivuitoriței, care face mobilă din aia din PAL vede la televizor un reportaj din altă curte/țară în care ăia debitează plăcile alea de PAL cu un ferăstrău mecanic, nu cu unul de mână cum face el.
Și își cumpără și el un ferăstrău din ăla circular, așa că face mult mai multă mobilă pe care o vinde dincolo de gard.
Și ajungem la încă o concluzie: Informația, știința și aplicarea progresului tehnologic aduc bunăstare.
Când i l-a adus curierul s-a uitat omul nostru la ce a primit în pachet, a folosit ferăstrăul ala dar a constatat că e cam greu să-l folosească așa cum e, trebuie să ții și PAL-ul cumva, cu o mână trebuie să manipulezi scula aia…
Și a stat și s-a gândit până i-a venit o idee, a luat o masă, a fixat ferăstrăul de ea și acum nu mai trebuia să țină de el, ținea numai de foaia de PAL. Și după ce a pus o șipcă de ghidaj pe masa aia ieșea și tăietura mai dreaptă. Mobilele ieșeau mai frumoase și putea să vândă mai mult din ceea ce producea.
Așadar ajungem la o altă concluzie: Inovația aduce bunăstare.
Dar înainte de asta, ca să folosească circularul ăla, domnul Amotostivuitoriței a trebuit să învețe cum să-l folosească, să nu-și taie dracului degetele cu el.
A studiat manualul de utilizare, s-a mai uitat pe internet și până la urmă a învățat ce era de învățat.
Și astfel ajungem la încă o concluzie: Progresul tehnologic trebuie întotdeauna însoțit de progres intelectual, altfel devine periculos.
Imaginați-vă ce s-ar fi întâmplat dacă individul ăla din cea mai impresionantă scenă de film făcută vreodată ar fi avut în loc de un os o mitralieră.
Nu am mai fi existat nici unul dintre noi.
Aici la noi unii îl laudă pe domnul Robu, alții pe cei de acum.
Hai să rezum în câteva cuvinte ce cred eu:
Domnul Robu a făcut, dar ceea ce a făcut era bun pentru o altă epocă, pentru anii 50-60, nu pentru acum.
Au făcut și ăstia de acum, dar marea lor greșeală este că nu au reparat, sau au reparat prea puțin, din greșelile domnului Robu.
***
Conform unui comunicat al armatei americane, la atac au participat numeroase avioane, inclusiv “bombardiere cu rază lungă decolate din Statele Unite” (probabil B1- Lancer și B2-Spirit). Printre țintele care au fost lovite se numără centre de comandă și control, depozite de rachete și de drone, baze de antrenament, precum și instalații logistice și de aprovizionare cu muniție ce aparțin milițiilor din cele două țări “finanțate de Corpul Gardienilor Revoluției din Iran, care au facilitat atacuri împotriva forțelor SUA”.
Într-un comunicat separat emis de Casa Albă, Joe Biden transmite: “Atacul forțelor americane a avut loc la indicațiile mele și a vizat așezări din Irak și Siria pe care Gardienii Revoluției din Iran și milițiile afiliate acestora le folosesc pentru a ataca trupele americane. Răspunsul nostru a început astăzi. Acesta va continua în momentele și locurile pe care le vom alege noi. Statele Unite nu caută conflicte în Orientul Mijlociu sau oriunde altundeva în lume. Dar să știe acest lucru toți cei care ar putea încerca să ne facă rău: Dacă faceți rău unui american, vom răspunde.”
VIDEO Elon Musk l-a scos la plimbare pe Optimus, robotul umanoid al Tesla
Elon Musk a scos la plimbare cel mai recent robot al Tesla, un android cu inteligență artificială, botezat Optimus. Miliardarul american a postat pe platforma X un videoclip în care robotul umanoid merge cu pași lenți în fabrica Tesla.
Parlamentarii din camera inferioară a legislativului german au adoptat bugetul pentru anul 2024, cu câteva luni întârziere, care cuprinde inclusiv prevederea referitoare la subvenția pentru motorină.
Proiectul de buget, de 477 de miliarde de euro, mai propune taxe mai mari pentru traficul aerian și noi criterii pentru acordarea sprijinului financiar pentru familii. Pentru ca bugetul să fie considerat adoptat, este nevoie de un vot și din partea Bundesrat, instituție în care cele 16 landuri sunt reprezentate de membri ai guvernelor locale.
Poveste cu final așteptat la Consiliul European
Jocurile de glezne de dinaintea summit-ului de la Bruxelles anunțau un compromis în legătură cu cele 50 de miliarde destinate Ucrainei.
Părțile aflate în conflict au folosit stratagema obișnuită în astfel de situații. Viktor Orban a mers pe varianta respingerii ferme, în baza argumentului că sprijinul acordat lui Zelensky mai degrabă ar escalada conflictul decât ar aduce pacea. De cealaltă parte, liderii de la Bruxelles au scos artileria grea: au amenințat, fără prea multe ocolișuri, că vor distruge economia Ungariei. De unde se vede că miza obținerii consensului era una extrem de ridicată.
Explorați durata de viață așteptată a diferitelor rase de câini
Pentru un câine, este bine să fie mic și să aibă nasul lung.
În Regatul Unit, rasele care se potrivesc cu această descriere, cum ar fi teckii miniaturali și unii terrieri, se pot aștepta să aibă cea mai lungă viață , au raportat cercetătorii la 1 februarie în Scientific Reports . Câinii medii și mari cu nas plat, cum ar fi buldogii sau mastiffii, pe de altă parte, tind să aibă cele mai scurte vieți.
În medie, tovarășii canini din întreaga lume se pot aștepta să trăiască aproximativ 10 până la 14 ani. Durata de viață variază în funcție de rasă, iar unele studii arată că câinii mici tind să trăiască mai mult decât câinii mari. Dar o mulțime de factori, cum ar fi istoricul genetic și tipul de corp, ar putea influența și speranța de viață.
„Această lucrare doar zgârie suprafața acestei probleme, deoarece este atât de complexă”, spune cercetătorul Kirsten McMillan de la Dogs Trust, o organizație caritabilă pentru protecția câinilor cu sediul la Londra.
Ion Cristoiu, publicist și scriitor, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. România trebuie să respecte anumite norme impuse de UE, iar asta înseamnă creșterea prețului de producție, spune scriitorul. […]
Un ștab ceaușist, cu whisky-ul, cafeaua și țigările lui din beci, pare un sărăcuț cu pretenții pe lângă fruntașul liberal Dumitrescu. Iohannis „nu-și imaginează” că toate acestea au legătură, influențează politicul, poza PNL, alegerile care se apropie. Președintele, șeful lui Dumitrescu, cu pluralul majestății, „să admitem”, îngăduie el procurorilor să verifice și persoane politice, dar numai dacă „apar semnale clare”.
Apar noi detalii și din culisele anchetei penale de la primăria Botoșani. Un trio amoros a dus la punerea sub acuzare a primarului. Cosmin Andrei este cercetat de procurorii anticorupție pentru că i-ar fi dat amantei subiectele la un concurs de la taxe și impozite ca să obțină o funcție acolo. Soțul femeii, șofer de tir, l-a denunțat la DNA.
Pensia minimă socială, cea de care beneficiază românii care au împlinit doar stagiul minim de cotizare, va creşte şi ea după majorarea veniturilor pensionarilor.
Anticapitalismul în România postcomunistă: o explicație economică (II)
O stafie umblă prin… România – stafia comunismului. (Adaptare după K. Marx, Manifestul Partidului Comunist).
Întrebarea care se pune este dacă mai este posibilă restabilirea încrederii societății românești în capitalism și în virtuțile proprietății private și ale liberei întreprinderi – valori pe care societatea românească pare că le-a uitat? În definitiv, singurul care creează bogăție este sectorul privat și singura care permite unui popor să trăiască mai bine este munca, iar aceste adevăruri simple și universale nu și-au pierdut valabilitatea doar pentru faptul că societatea românească se lasă înșelată de propaganda anticapitalistă a „elitelor de pradă”.
Numirea lui N. Robu, ca un candidat sigur al P.N.L. Timiș la alegerile locale din 2024 pentru funcția de primar al Timișoarei, a stârnit valuri de susținere și de adversitate în lumea politică timișoreană, în rândul opiniei publice, dar și în media locală.
În a doua parte a interviului cu viceprimarul Ruben Laţcău, despre relaţiile sale cu primarul Dominic Fritz, angajaţii instituţiei şi consilierii locali. Dacă doi foşti directori ai primăriei au avut PUZ-uri de milioane, un angajat şi-a ridicat un bloc. Cum îi caracterizează într-un cuvânt pe Dominic Fritz. Nicolae Robu. Alin Nica, Alfred Simonis ş.a. Rolul…