Reprezentativa României a câștigat, ieri, la Chișinău, titlul european la rugby pe plajă feminin, după ce a învins în finală echipa Ucrainei, cu scorul de 6-4.
România se calificase în finala după ce a ocupat locul întâi în grupa principală, cu patru victorii (5-4, cu Ucraina; 10-2, cu Bulgaria; 7-2, cu Croația; 14-3, cu Ungaria) și o înfrângere, 7-8, cu naționala țării gazdă, Republica Moldova.
Locul al treilea a fost ocupat de Republica Moldova, care a dispus de Ungaria, cu scorul de 6-1.
Selecționerii Cristian Văcaru și Neculai Tarcan au convocat următoarele jucătoare:
Ana Maria Atomi (Politehnica Iași), Ștefania Theodora Anton (Știința București), Andreea Berbeci (Politehnica Iași), Carmen Ana Maria Călin (Politehnica Iași), Nicoleta Florina Ciobanu (Politehnica Iași), Carina Dascălu (Politehnica Iași), Ana Maria Hirtan (Politehnica Iași), Elena Loredana Juncanariu (Politehnica Iași), Bianca Alexandra Preda (Știința București), Simona Roșca (Politehnica Iași), Ana Maria Sandu (Politehnica Iași), Maria Emilia Vizitiu (Știința București).
Băieții, locul 5
În competiția masculină, naționala României s-a clasat pe locul 5, după trei victorii (16-3 și 11-4, cu Ungaria, 10-5, cu Cipru) și două eșecuri (7-8, Cu Republica Moldova și 4-6, cu Croația).
Reguli mai simple la rugby pe plajă
Rugbyul pe plajă are reguli simplificate față de cel clasic.
Echipele sunt formate din cinci jucători și trei rezerve, care își dispută balonul pe un teren cu dimensiunea de 40/30 m, pe durata a două reprize de câte cinci minute de joc efectiv.
Balonul se joacă exclusiv cu mâna, nu există grămadă ordonată, aruncări de la margine și nici placaje.
Echivalentul placajului este atingerea cu două mâini a tricoului sau șortului. La trei „placaje” consecutive, echipa aflată în atac pierde balonul. Jucătorul atins este obligat să paseze după ce a fost atins de adversar. În cazul în care este atins în timp ce se află în plonjon pentru eseu, acesta este acordat de arbitru.
Eseurile nu se transforma așa cum se întâmplă în rugbyul clasic.