Nicoleta C. April 25, 2022

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că un caz de hepatită acută la copii, de origine necunoscută, a fost confirmat în România. Este vorba de o fetiţă de cinci ani, internată în spital din 4 aprilie.

 

Potrivit ultimelor date disponibile, cel puţin 169 de astfel de cazuri au fost raportate până acum, în 12 ţări. Cel puţin un copil a murit şi 17 au avut nevoie de transplant de ficat.

 

„Cazul raportat de România este al unei fetiţe în vârstă de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infecție virala activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primeşte medicaţie simptomatică şi este in continuare spitalizat”, au transmis în această seară reprezentanții Ministerului Sănătăţii, citați de news.ro.

 

Autoritățile au mai precizat că fetiţa nu a călătorit în străinătate şi nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa.

 

„Raportarea a avut la bază definiţia OMS de caz probabil, care se referă la insuficienţă hepatică, transaminaze >500 UI şi icter la un copil la care nu exista markeri de infecţie virală hepatică. Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice și pentru a elimina speculaţiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinţilor din România”, au mai declarat oficialii din minister.

 

Specialiştii OMS au precizat că mulţi dintre pacienţi au raportat simptome gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, diaree şi vărsături, precum şi niveluri crescute de enzime hepatice şi icter. Totodată, viruşii obişnuiţi care provoacă hepatita virală acută nu au fost detectaţi în niciunul dintre aceste cazuri.

Citește și:  Confirmat cu COVID-19, prins de jandarmi la picnic: „Am crezut că mi s-a terminat carantina”

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*