Nicoleta C. June 13, 2020

 

Unul din cele mai interesante trasee pe care le au la dispoziţie amatorii de ciclism din Timişoara este pista de biciclete de-a lungul canalului Bega, care duce până la graniţa cu Serbia. Pentru noul sezon estival, pista s-a îmbogăţit cu numeroase locuri de relaxare.

 

Sunt 37 de kilometri spectaculoşi pe malul Begăi. Traseul începe de la marginea oraşului, în aval de Podul Modoş. Până în localitatea Utvin se merge pe partea stângă a Begăi, însă apoi se travesează podul de fier şi se continuă pe partea dreaptă, până la frontiera cu Serbia. Pe ciclostrada de pe digul Begăi au început să apară tot mai multe zone de relaxare. În 2016 a fost deschis popasul de la Sânmihaiul Român, iar în 2019 a mai apărut o terasă, nu departe de ieşirea din Timişoara, în mijlocul unei plantaţii de căpşuni, zmeură şi mure. În noul sezon s-au mai deschis trei, iar activitatea comercială de pe pistă va mai creşte, spune directorul tehnic de la Apele Române Banat, Titu Bojin.

 

„Și datorită restricțiilor care au fost mai înainte de această perioadă, au fost mai puțini oameni pe bicicletă pe pistă. E adevărat că până în zona Sânmihaiu Român s-au făcut și alte solicitări pentru realizarea de puncte comerciale pentru turiști. Pe măsură ce înaintăm cu lucrările în ideea de a se face canalul navigabil, cel puțin până la frontieră, părerea mea este că vor fi tot mai mari solicitările pentru această activitate”, a spus Titu Bojin pentru Radio Timișoara.

 

Pista de biciclete se află încă în administrarea celor de la Administrația Bazinală de Ape Banat, liderul acestui proiect pe finanţare europeană, dar acum se caută un nou proprietar pentru ea. Există trei cereri, de la Consiliul Judeţean Timiş, Primăria Timişoara şi de la Asociaţia de Turism Timiş.

Citește și:  Picturi celebre pe ouă gigant, la Iulius Mall Timișoara

Pista a fost inaugurată în 2015 şi a devenit una din locurile preferatele ale amatorilor de pedalat din Timişoara. Traseul se opreşte momentan înainte de linia care desparte România de Serbia. Vestea bună este că vecinii sârbi lucrează şi ei la amenajarea pistei de biciclete, în oglindă, tot pe digul canalului Bega, care duce până în oraşul Zrenjanin.

Pista de bicilete are o lăţime de doi metri, marcaj axial, opt refugii laterale, fiecare dotat cu bancuţă, coş de gunoi şi loc pentru parcarea bicicletei. Stâlpişori reflectorizanţi şi majoritatea bornelor de kilometraj au dispărut, din păcate. Valoarea proiectului european a depăşit două milioane de euro.

1 thought on “Pista de biciclete de pe malul Begăi este tot mai atractivă pentru amatorii de pedalare

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*