Redacție March 18, 2021

 

Un studiu publicat miercuri în jurnalul medical Lancet arată că persoanele care au fost infectate în trecut cu virusul SARS-CoV-2 nu au dezvoltat o imunitate totală în faţa virusului.

 

Studiul a fost realizat pe un eşantion extins, de milioane de persoane, care au efectuat teste PCR în timpul programelor de testare în masă, din primăvara anului trecut şi toamnă, în Danemarca.

Iniţiatorii studiului  atrag atenţia, totuşi, că la vremea colectării datelor testelor PCR, noile tulpini SARS-CoV-2 nu existau încă. Prin urmare, gradul mare de infecţiozitate ale noilor tulpini ar putea modifica şi concluziile studiului privind predispoziţia spre reinfectare.

Conform unei echipe de cercetători din Copenhaga, doar 0.65% din cei care au primit rezultat pozitiv în urma testării din primăvară au primit rezultate pozitive COVID-19 şi în al doilea val de infectări, din toamnă. Prin urmare, specialiştii sunt de părere că participanţii au fost protejaţi de anticorpi în proporţie de 80.5%.

Însă, în cazul celor în vârstă, de peste 65 de ani, rata protejării prin anticorpi este mult mai mică, de numai 47.1%.

Încă de la începutul pandemiei specialiştii au urmărit atent gradul de reinfectare al foştilor pacienţi bolnavi COVID-19. Se pare că odată cu primul contact al organismului cu virusul, nivelul de anticorpi din organism intăresc sistemul imunitar şi în cazul unei reinfectări, forma bolii este mult mai uşoară. Însă, rezultatele au indicat că rezistenţa în faţa reinfectării scade odată cu vârsta şi segmentul vârstnicilor rămâne vulnerabil.

Studiul a confirmat că bătrânii sunt mult mai expuşi reinfectării din cauza sistemului imunitar slăbit. Din această cauză, ei pot dezvolta forme grave ale bolii COVID-19. Cercetătorii atrag atenţia asupra vaccinării şi îi sfătuiesc pe toţi cei în vârstă să se vaccineze pentru că nu se pot baza pe ”protecţia oferită de sistemul imunitar” . Deşi gradul de eficienţă al vaccinurilor variază, toate protejează în mod eficient în faţa unei forme grave COVID-19.

Citește și:  Paștele 2019 va veni, cel mai probabil, cu o nouă minivacanță

Concluzia generală a studiului din jurnalul Lancet este că „toate aceste date confirmă că pentru a ne apăra de virusul SARS-CoV-2 este nevoie de un program global de vaccinare, această este singura cale sigură de protecţie în faţa bolii”.

 

sursa: mediafax

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*