Că separarea publicului, de privat, în medicina românească, e un bau-bau care (deși necesar) nu va fi rezolvat vara aceasta, știm deja. Ce uităm, uneori, este că, în ciuda ruperii pisicii între ce se întâmplă la stat, ca servicii medicale, și ce se întâmplă la privat, avem în fiecare an o masă de tineri ce își încep rezidențiatul, și care trebuie să lucreze undeva, și să și învețe. Ei trebuie și coordonați, ceea ce înseamnă că nu își vor trece anii de rezidențiat undeva unde să nu poată fi supravegheați. Iar pentru aceasta ai nevoie de un – ați ghicit – UMF, adică de o universitate de medicină și farmacie care să aibă oamenii săi ce să poată vedea de tinerii aceștia, în clinicile de rigoare.
De ce vorbim despre toate acestea? Pentru că mecanismul de a se ajunge la dezideratul efectuării în bune condiții a perioadei de rezidențiat ridică unele semne de întrebare celor care încearcă a desluși frământările sistemului. Este, totuși, de pus cap la cap un șir simplu de fapte, și anume că un spital poate face contract cu o (singură) universitate, și atunci nava-mamă, să zicem, adică UMF-ul este firesc să își dorească să încheie contracte care să ducă la școlirea oamenilor pe care și-a luat responsabilitatea să-i bage în rezidențiat. (Sigur, și asta cu tot felul de frământări, în funcție de cine se mai trezește că vrea să schimbe regula jocului sau nu, ca anul trecut).
Apoi, măcar în momentul de față, conforrm legii, rezidenții din programul național sunt repartizați de DSP. Trecem în revistă și rezidenții străini cu taxă (care e 8000 euro) – aceștia sunt repartizați de UMFT.
Pe fondul acesta apare un ordin comun al Ministerului Sănătății (nr. 2.218 din 30 iunie 2023) și al Ministerului Educației (nr. 5.019 din 5 iulie 2023) pentru aprobarea condițiilor și a metodologiei privind înființarea, desființarea și reorganizarea secțiilor clinice/compartimentelor clinice din spitale, care sună așa: ”Se aprobă condițiile privind înființarea, desființarea și reorganizarea secțiilor clinice/compartimentelor clinice din spitale, prevăzute în anexa nr. 1 care face parte din prezentul ordin. Se aprobă metodologia privind înființarea, desființarea și reorganizarea secțiilor clinice/compartimentelor clinice din spitale, prevăzută în anexa nr. 2 care face parte din prezentul ordin.”
Chiar de râvnim conspirații peste tot, pare că, prin acest ordin, chiar se dorește degrevarea spitalelor publice și utilizarea la maximum a cadrelor didactice din Universitatea de Medicină – care, repet, încă nu vor putea fi legate de glia sau privată sau publică, deși… acela ar fi cu adevărat un pas interesant de văzut.
Nu că l-aș bănui pe ministrul Rafila de intenții coerente, des, dar… punctual, sperie pe cineva o ”hemoragie” a rezidenților spre clinici private, cum tot învățat de la și alături de cadre universitare de la UMF-urile acreditate se cheamă că fac? Dacă da, poate ar fi de căutat ”de ce”-ul de aici, mai întâi. În rest, vânt din pupa învățăceilor!
Ramona Băluțescu