Cinefilii din Timișoara au ocazia să exploreze una dintre cele mai controversate pagini din istoria modernă a României prin documentarul „Odesa”, regizat de Florin Iepan. Proiecția va avea loc sâmbătă, 7 decembrie, la ora 14.30, la Cinema Studio.
Documentarul „Odesa” aduce în discuție masacrul din octombrie 1941, când Armata Română a ucis peste 22.000 de civili, majoritatea evrei, în orașul ocupat Odesa. Regizorul Florin Iepan lansează prin acest film o dezbatere publică privind trecutul fascist al României.
„Reorganizarea Europei de Est, după primul război mondial, sub forma unui puzzle de state naționale, a fost începutul sfârșitului pentru diversitatea etnică din această parte a lumii. Comunitatea evreilor est-europeni, cea mai mare din lume în acel moment, a fost prima vizată de acest fenomen. În timpul celui de-al doilea război mondial, est-europenii au fost invitați să-și exprime liber antisemitismul, chiar și până la ultima consecință, crima. Aproape un milion de oameni au fost uciși, fără implicarea directă a autorităților Germaniei naziste. Acest fenomen puțin cunoscut a fost denumit generic Holocaustul la periferie”, a declarat Florin Iepan.
Documentarul examinează mecanismele care au dus la purificarea etnică executată de România în timpul războiului și cum prejudecățile de atunci continuă să influențeze societatea românească. După proiecție, va urma o discuție deschisă despre impactul acestui trecut asupra prezentului și viitorului.
La dezbatere vor participa Eugen Ciurtin, istoric și cercetător specializat în istoria religiilor, și Adina Marincea, expertă în educația despre Holocaust, din cadrul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.
Biletele pentru proiecție pot fi achiziționate online pe cinemastudio-tm.ro. În ziua proiecției, acestea vor fi disponibile și la Cinema Studio, începând cu ora 13.30.
Evenimentul este organizat de Centrul de Proiecte Timișoara și Asociația Documentor, cu sprijinul Hotel Atlas Timișoara.