Anton Kovacs June 8, 2021

 

 

Nu mai departe de săptămâna trecută mă întrebam, și întrebam, ce se mai întâmplă oare cu stațiile de monitorizare a calității aerului pe care Primăria Timișoara anunțase că le va primi sub formă de donație de la ETA2U.

Astăzi am avut o surpriză plăcută când am aflat că cele 16 stații funcționează, mai mult, rezultatele măsurate pot fi accesate de către oricine la adresa https://www.primariatm.ro/mediu-2/calitatea-aerului-in-timisoara-live/

Deocamdată nu sunt măsurați decât doi parametri, PM 10 și PM 2,5, observ că valorile respective sunt identice, dar am înțeles că procesul nu este finalizat, așa că probabil în curând vom putea vedea și care este nivelul de poluare cu oxizi de azot, benzen și alte substanțe aromatice, bioxid de sulf și bineînțeles monoxid de carbon.

Se pare că în altă secțiune există și un istoric al datelor, așa că vom putea urmări evoluția.

În tabelul de mai jos puteți vedea o listă cu amplasarea stațiilor și valorile măsurate la ora scrierii acestui articol, menționând că site-ul afișează valorile în timp real, ceea ce înseamnă că peste 10 minute valorile pot fi ușor diferite de cele din acest articol.

tabel

Putem trage și niște concluzii rapide, Bulevardul Liviu Rebreanu este cea mai poluată stradă din Timișoara, Calea Buziașului e tot cam pe acolo, era de așteptat, chiar ieri-alaltăieri povesteam despre bariera verde de protecție din acea zonă care a început să dispară sub drujbele samsarilor imobiliari.

O surpriză este că dacă locuiești în Pasajul Jiul, șansele de a face cancer pulmonar sunt mult mai mici decât dacă locuiești în Chișoda.

Citește și:  Informații utile pentru timișoreni, 8 mai 2022

Altă surpriză este că pe străzile Musicescu, Miresei, Calea Lugojului, Take Ionescu, aerul este mult mai curat decât pe Gheorghe Lazăr, care este totuși în mijlocul unui cartier de locuințe. Să sperăm că această problemă va fi rezolvată odată cu finalizarea Pasajului Solventul.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*