Dreptul european are o caracteristică atât de simplu de înțeles încât orice cetățean care nu o înțelege înseamnă că suferă de analfabetism funcțional în stare avansată:
Este vorba despre “primatul dreptului european”.
Adică, dacă legea națională spune că la noi e cinstit și legea europeană spune că e hoț, înseamnă că e hoț.
Nici nu se poate altfel, în condițiile în care cetățenii circulă liber dintr-o țară în alta, oricare din noi dacă nu îi convine leafa de aici se poate duce să lucreze în Germania sau Olanda sau Ungaria sau altă țară din UE, cei cărora nu le plac vecinii de aici, sau poate nu le place aerul, se pot muta în altă țară.
Ne-am asumat lucrul ăsta, atunci când reprezentanții noștri au semnat pe actul ăla în care scria de libertatea circulației, de Cola, ciocolată Milka, ajutoare pentru a subvenționa ineficiența și multe alte lucruri minunate ne-am asumat cu toții că legile adevărate sunt cele europene, indiferent ce spune Constituția sau altcineva.
Din păcate sunt o mulțime de oameni care nu înțeleg acest lucru, și oameni politici, și cetățeni de rând și oameni a căror meserie este exact cunoașterea acestor lucruri, juriștii.
Și se pare că idioți din ăștia nu sunt numai la noi, au și alții cretinii lor.
***
Să știți că tipul ăsta de la Terapia Cluj, Dragoș Damian, cam știe ce spune. Eu aș citi cu atenție articolul ăla cu pensiile.
***
Întreaga țară este indignată că Iulian Bulai, un cetățean, a spus că pozele alea cu Cascada Bigăr au fost photoshopate.
Eu nu știu dacă s-a folosit chiar photoshop, dar omul ăla cam are dreptate, pozele sunt înfrumusețate.
În primul rând s-a folosit un timp de expunere puțin mai mare decât cel normal. În felul ăsta apa nu se mai vede ca o apă, transparentă și cu stropi și ce-i mai trebuie unei ape, ci se vede ca un voal de mătase. După aceea mai umblăm puțin pe la culori, poate facem albastrul mai albastru și cu două clickuri poza arată mult mai frumoasă decât realitatea, nici nu trebuie să te chinui prea mult.
Iar cei care au fost acolo și au văzut cascada aia cu ochii lor nu pot să nu îmi dea dreptate.
***
Există ocupații care dispar. Nu numai casierele de la supermarket și programatorii, vor fi mulți alții. Tipele alea sexoase cu fustițe scurte, picioare lungi și tocuri înalte pe care le vedeți prin bănci vor trebui urgent să se mărite cu unul care le ține acasă pentru că vor fi înlocuite de George de la BCR sau de unul din frații săi. Contabilii, mai ales cei de nivel mai înalt, experții, vor dispare și ei, pentru că, paradoxal, e mai ușor să înlocuiești un expert cu un program de calculator decât o contabilă amărâtă care culege date de pe documentele primare. Muncitorii din fabrici, ăia pe care sistemul s-a străduit să-i creeze în școlile profesionale pentru a avea forță de muncă, vor ajunge șomeri. O mare parte din agricultori vor trebui și ei să se recalifice.Profesorii, o parte vor ajunge “profesori corectori”, o altă parte vor ajunge profesori care elaborează lecți, “profesori consultanți” ai studiourilor care vor crea lecțiile online, dar profesorul clasic, ăla care predă la tablă va fi înlocuit de un artist care arată într-un anumit fel, are o dicție perfectă și voce plăcută, un fel de “Profesor Proton” pe care milioane de copii din toată lumea îl vor adora și vor arde de nerăbdare să învețe noi lucruri de la el.
***
Se vor întâmpla o mulțime de lucruri interesante în Timișoara, La Iulius Mall veți putea vedea lucruri interesante, la Shopping Center veți putea mânca mâncare mediteraneană, fructe de mare și alte porcării, muzeele vor organiza și ele tot felul de evenimente, așa că nu vă veți plictisi în weekend.
Dar cel mai interesant lucru care s-a întâmplat este că pe site-ul primăriei pot fi văzute rezultatele măsurătorilor făcute de aparatura de testare a calității aerului donată de ETA2U. Nu se măsoară decât PM10 și PM2.5 dar e bine și atât, Mai adăugăm și măsurătorile celor 4 stații oficiale și putem să ne facem o idee destul de clară despre aerul dintr-o anumită zonă dacă dorim de exemplu să ne cumpăram o locuință acolo.
Cred că o să vă pun aici la revista presei în fiecare zi o poză cu aerul, la fel ca cea de astăzi, ca să vă intre bine in cap că mașinile poluează și pe Rebreanu și pe Gheorghe Lazăr, peste tot, că nu e de cumpărat locuință în anumite zone mărginite de șosele foarte circulate și foarte poluate, că mai bine vă mutați în Pasajul Jiul decât la Chișoda și că, indiferent ce vă spun cei interesați, Coltermul poluează mai mult decât toate centralele individuale pe gaz din oraș, luate la un loc.
***
Comisia Europeana (CE) urmeaza sa deschida miercuri o procedura de infringement impotriva Germaniei, in urma unei hotarari controversate a Curtii Constitutionale germane, in 2020, care a pus in discutie primatul dreptului european asupra dreptului national, declara marti o sursa europeana pentru AFP.
***
Justiţia internaţională a confirmat marţi, în apel, condamnarea la închisoare pe viaţă a fostului lider militar sârb din Bosnia Ratko Mladici, găsit vinovat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în timpul Războiului din Bosnia (1992-1995), relatează AFP.
***
***
Decizie a Comisiei Europene – România rămâne sub monitorizarea MCV
Comisia Europeană ”va continua să monitorizeze îndeaproape evoluția situației (din domeniul justiției – n.red.) prin intermediul MCV, până la îndeplinirea obiectivelor de referință”, anunță un…
***
Decizie CCR: Sectia Speciala este constitutionala. Hotararea CJUE nu aduce elemente de noutate iar dreptul Uniunii nu are prioritate fata de Constitutia Romaniei
Curtea Constitutionala (CCR) a decis marti, 8 iunie, ca infiintarea Sectiei Speciale de anchetare a magistratilor este constitutionala. Decizia s-a luat cu majoritate de 7 la 2. Au votat impotriva judecatoarele Livia Stanciu si Simina Tanasescu.
Potrivit deciziei CCR de marti, desfiintarea Sectiei Speciale nu poate fi decisa decat de Parlament, se arata intr-un comunicat al CCR.
CCR a atras atentia judecatorilor de la instantele ordinare de judecata ca nu pot aplica decizia Curtii de Justitie a UE (CJUE) in detrimentul deciziilor CCR.
Pe 7 iunie, Curtea de Apel Pitesti a dat o decizie definitiva care statueaza „desfiintarea” Sectiei Speciale ca urmare a hotararii Curtii de Justitie a UE (CJUE).
„Legea fundamentala isi prezerva pozitia ierarhic superioara in virtutea art.11 alin.(3) din Legea fundamentala, art.148 neatribuind dreptului Uniunii prioritate de aplicare fata de Constitutia Romaniei, astfel ca o instanta judecatoreasca nu are abilitarea de a analiza conformitatea unei dispozitii din „legile interne„, constatate ca fiind constitutionala printr-o decizie a Curtii Constitutionale, cu dispozitiile de drept european prin prisma art.148 din Constitutie”, se arata in comunicatul CCR.
***
Ministrul Justiției vrea interzicerea vânzării cartelelor prepay fără buletin, după amenințarea cu bombă de la Curtea de Apel București
Foto:
Stelian Ion, ministrul Justiției, a declarat, marți, că va propune o soluție legislativă constituțională prin care să fie interzisă vânzarea cartelelor telefonice prepay fără buletin, având în vedere cazuri precum amenințarea cu bombă de luni de la Curtea de Apel București, uciderea omului de afaceri arădean și cazul Caracal.
***
România, al doilea mare producător de gaze naturale din UE, a terminat anul trecut cu unul dintre cele mai ridicate prețuri pentru consumatorii industriali, după cum arată datele de la Eurostat.
***
Dosarul cu șină devine istorie. Cine îi ia locul?
Comunicarea prin mijloace electronice cu administrația fiscală nu va mai fi o opțiune, ci o obligație! Planul referitor la digitalizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală…
***
La cinci ani de la scandalul Hexipharma, ajuns in atentia justitiei de la noi, spitalele romanesti au ajuns in situatia de a folosi biocide cu zero substanta activa, in plina pandemie.
***
***
Deputatul USR PLUS Iulian Bulai sugerează, într-un mesaj pe Facebook, că frumusețea Cascadei Bigăr era dată de „cărți poștale” modificate în „photoshop”. Acesta îndeamnă lumea să vină să viziteze Cascada Duruitoarea, din Neamț, care, spre deosebire de Bigăr, este „durabilă, autentică și minimalistă”.
„Îmi pare rău să văd fotografii de la Bigăr. Vă invit la Neamț, pe Muntele Ceahlău. După cum vedeți, Cascada Duruitoarea nu are cum să se prăbușească. Este durabilă, autentică și minimalistă. Vă așteptăm cu drag și multă răbdare. PS: nu avem cărți poștale cu Cascada Duruitoarea modificată în Photoshop”, scrie deputatul USR PLUS.
***
Joburi pe ducă sau care… deja s-au dus
Eu cumpăr apă de la un butic din preajma blocului. Şi acolo erau pe post de vânzătoare nişte pensionare care, cu această muncă, reuşeau să mai adune nişte bani. Ei bine, de la o vreme pensionarele au dispărut, acum buticul e un soi de instalaţie şi, apăsând nişte butoane, te descurci singur, fără vânzătoare.
***
***
Mai mulți locatari din zona centrală a Timișoarei rămân joi fără apă
Joi, 10 iunie, între orele 9 și 17, se vor executa legăturile la noua conductă PEHD 355mm din Parcul Civic, lucrare ce face parte din proiectul Primăriei Timișoara de modernizare a parcurilor. Aquatim anunță că vor rămâne fără apă consumatorii din piețele Iancu Huniade și Mareșal Ferdinand Foch, de pe bulevardul Ion C. Brătianu și […]
***
Se pregătește o strategie anti-bullying în Timiș, după cazul revoltător de la un liceu din Timișoara
Cazul revoltător de bullying descoperit de Tion la Liceul Alimentar din Timișoara se lasă cu o ședință de urgență la Inspectoratul Școlar Timiș. Vor participa de la inspectori școlari la jandarmi sau polițiști. Potrivit IȘJ, nu există cazuri de bullying raportate la nivelul județului, dar pentru noul an școlar se pregătește o strategie.
***
Un eveniment „astronomic” de proporții va avea loc în perioada 11 – 20 iunie 2021, în Iulius Gardens. Planeta Pământ va putea fi văzută apropiindu-se de Timișoara și va fi întruchipată în Gaia, instalația spectaculoasă de lumină a artistului britanic Luke Jerram. Lucrarea este o reproducere detaliată a Terrei după imagini de la NASA și este expusă pentru prima dată în orașul de pe Bega, făcând parte din cadrul evenimentului Lights in the Park, organizat de Festivalul de lumini Lights ON. Aceasta este o continuare a seriei de expoziții „The Works of Luke Jerram”, după ce, în luna martie, Museum of the Moon a fost expus la Palas Iași și Marte, în premieră națională, în Iulius Parc din Cluj-Napoca.
***
Maraton de evenimente la Muzeul Național al Banatului, în weekend
Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, organizează un maraton de evenimente, sâmbătă, 12 Iunie 2021, în curtea și mansarda bastionului Theresia.
Maratonul de evenimente înseamnă:
„Noaptea Muzeelor 2021” – un eveniment tradițional, organizat în fiecare an de cea mai importantă instituție muzeală din Timișoara. Accesul vizitatorilor în expoziții este gratuit. Vor putea fi vizitate patru expoziții: ”Patrimonium 2020”; ”Politehnica Centenar”, expoziție este dedicată împlinirii a 100 de ani de la înființarea Societății Sportive Politehnica Timișoara, un omagiu adus de către suporterii timișoreni echipei favorite; „The Taranterra Project”, expoziție de tarantule vii, parte din cea mai mare colecție de profil din țară, dar și expoziția permanentă din Muzeul Ștefan Popa Popas.
Programul de la „Noaptea Muzeelor 2021” este de la ora 15.00 la 03.00;
***
TIMISOARA. Este asteptat cu nerabdare primul tramvai dintr-un lot de 21 de bucati nou-noute, care urmeaza sa ajunga la Timisoara. Chiar daca fosta administratie anunta ca prima garnitura avea sa soseasca in toamna lui 2020, asta nu s-a intamplat, intrucat la fabrica din Turcia activitatea a fost suspendata mai multe luni din cauza pandemiei de […]
***
Direcția de Mediu din Primăria Municipiului Timișoarași Fundația ETA2U anunță lansarea oficială a informării publicului privind calitatea aerului din Timișoara pe pagina de web Primăriei Timișoara.
Ca urmare a unui parteneriat încheiat între Primăria Timișoara și Fundația ETA2U a fost pusă în funcțiune o rețea de colectare a informațiilor privind concentrațiile orientative ale poluanților PM2.5 şi PM10 pentru 16 locații din municipiu. Aceste informații pot fi vizualizate direct pe pagina web a Primăriei Timișoara (https://www.primariatm.ro/mediu-2/calitatea-aerului-in-timisoara-live/), printr-o fereastră din pagina https://www.airdata.ro/ , creată cu sprijinul Fundației ETA2U.
Datele colectate vizează promovarea unui comportament pro-mediu şi pro-climă al cetățenilor municipiului Timișoara prin stimularea interesului acestora pentru calitatea aerului şi prin dezvoltarea unor inițiative de tipul “ citizen science”, precum şi a implicării active a populației pentru dezvoltarea rețelei de monitorizare.
Referitor la acest proiect, primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a declarat: „Nu avem nimic de ascuns. Vrem să știm adevărul despre calitatea aerului din Timișoara. Mă bucur mult când astfel de parteneriate se concretizează spre binele orașului și comunității timișorene.”
Cele 16 stații sunt amplasate pe cele mai circulate bulevarde din oraș, precum Calea Șagului, Calea Aradului sau Calea Buziașului.
Din partea Fundației ETA2U, Președintele Fundației, domnul Bogdan Grecu a menționat: “Implementarea acestei rețele s-a realizat de către Fundația ETA2U prin conectarea unor senzori la mai multe tehnologii de colectare şi transmitere a datelor, creând astfel un sistem de monitorizare a microparticulelor ȋn folosul comunității. Suportul tehnic a fost asigurat de Centrul de Transfer Tehnologic ETA2U Innovation, ca parte a unui proiect de dezvoltare servicii de tip ‘zero paper’. Datele colectate (PM2,5 si PM10) vor fi furnizate către portalul de date deschise al PMT și ne dorim ca acestea sa fie utilizate de comunitate, iar specialiștii în calitatea mediului să se orienteze în investiții de stații performante care să monitorizeze întreg spectrul de poluanți atmosferici.“
Acest parteneriat creează premisa unor inițiative viitoare în cadrul Primăriei Timișoara pentru o informare rapidă și profesională privitor la mediu atât pentru populație, cât și pentru autoritățile locale.
***
Castraveciori Dreamin’ (nesfîrșit)
Un grup de soldați americani a luat cu asalt, din greșeală, o fabrică de ulei de floarea-soarelui din Bulgaria. Intenția a fost, desigur, să livreze democrație și să elibereze de sub tiranie. Singura problemă e că au greșit tipul de ulei. O jurnalistă daneză a vizitat un club de swinger-i din Copenhaga, ca să afle cum s-au descurcat swinger-ii în pandemie, și a ajuns să facă sex cu cel pe care-l intervieva. Asta da dedicare pentru nobila cauză a jurnalismului! […]
***