Percheziții de amploare în nouă județe și București: prejudiciu de 66 milioane de lei prin criptomonede
66 de percheziții și 15 mandate de aducere într-un dosar de criminalitate organizată și spălare de bani. Grupare infracțională suspectată că a delapidat fonduri printr-un proiect de energie regenerabilă, convertind criptomonede în bani lichizi.
Procurorii DIICOT și polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizate au efectuat, miercuri, 66 de percheziții domiciliare în județele Timiș, Caraș-Severin, Arad, Alba, Argeș, Teleorman, Hunedoara, Ilfov și în București. Acțiunea vizează destructurarea unei grupări infracționale organizate acuzate de delapidare, spălare de bani și folosirea frauduloasă a fondurilor unei societăți comerciale.
Anchetatorii au transmis că „începând cu anul 2018, doi suspecți, administratori ai unei firme, împreună cu alți membri ai grupării, au pus la punct un mecanism infracțional pentru a obține sume importante de bani”.
Cum funcționa mecanismul fraudulos
Conform anchetatorilor, gruparea opera printr-un proiect de energie regenerabilă derulat în cadrul firmei. Membrii rețelei și-au însușit peste 25.000 de unități de criptomonedă, atrase în cadrul proiectului, pe care le-au transferat către portofele virtuale controlate de ei sau de persoane afiliate. Prejudiciul estimat depășește 66 de milioane de lei (aproximativ 17,7 milioane de dolari).
„Însușirea și folosirea valorilor societății s-a realizat prin transferul monedelor virtuale din portofelul societății către portofelele controlate de către membrii grupului infracțional”, au precizat anchetatorii DIICOT.
Ulterior, între 2018 și 2024, criptomonedele au fost schimbate în bani lichizi și direcționate în conturi bancare. Sumele au fost retrase prin ATM-uri de criptomonede și folosite pentru achiziții de bunuri de lux: imobile, mașini, excursii. De asemenea, o parte din bani au fost folosiți pentru a credita firme controlate de suspecți sau pentru a acorda împrumuturi unor angajați și apropiați.
În cadrul operațiunii, au fost emise 15 mandate de aducere, vizând persoane fizice și reprezentanți ai unor firme suspecte. Audierile se desfășoară la sediul DIICOT Timișoara. Ancheta beneficiază de sprijinul polițiștilor de la brigăzile de combatere a criminalității organizate din mai multe orașe, precum și al jandarmilor din structuri speciale de intervenție.
Un răspuns la “Mega-percheziții în Timișoara și în alte județe. Milioane de lei furați dintr-un proiect energetic”