Procurorii DIICOT susțin că administratorii Restart Energy au păcălit investitori să cumpere criptomonede pentru un proiect fictiv de energie regenerabilă. Banii, în valoare de 18 milioane de dolari, ar fi fost retrași și folosiți pentru lux. Compania susține că nu este parte în anchetă.
Restart Energy, unul dintre cei mai mari furnizori privați de energie din România, este în centrul unui scandal de proporții. Administratorii companiei sunt acuzați că au deturnat 18 milioane de dolari din banii investitorilor, bani care ar fi fost folosiți pentru excursii, imobile și mașini de lux, scrie Observator News.
Ancheta vizează un proiect lansat în 2018, prin care investitorii erau atrași să cumpere criptomonede MWAT și să le folosească într-o platformă de trading de energie. Promisiunea era că afacerea va ajunge la venituri de 4 miliarde de dolari până în 2023.
„Proiectul nostru conectează direct producătorii de consumatori folosind tehnologia blockchain și tokenii noștri MWAT în mai mult de 35 de țări care au piețe nereglementate de energie”, declara la acel moment Armand Domuța, președintele Restart Energy.
Descinderi și acuzații grave
Procurorii DIICOT au organizat o amplă operațiune în care au efectuat 66 de percheziții în nouă județe. Armand Domuța este considerat creierul rețelei, iar printre suspecți se numără și vicepreședintele companiei, Renato Doicaru.
Investigațiile arată că, în loc să fie folosiți pentru proiectul energetic, banii investitorilor au fost mutați în conturi private și convertiți în numerar prin retrageri de la ATM-uri.
„Fiind acea zonă în care s-au montat în ultima vreme foarte multe panouri fotovoltaice este văzută ca o zonă în care se produce energie, dar nu se consumă energie. Consumul acolo fiind relativ mic. Ca atare, ofertă mare, consum mic înseamnă prețuri mici”, explica Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă.
Reacția Restart Energy
Compania, fondată în 2015, a înregistrat în 2023 afaceri de 67 de milioane de euro și avea în portofoliu peste 2000 de clienți casnici și 400 de companii. În urma scandalului, obligațiunile sale au fost suspendate de la tranzacționare pe bursă.
Restart Energy susține că nu este parte în anchetă.
„Având în vedere informațiile apărute în mass-media în ultima perioadă, privind ancheta DIICOT, Societatea Restart Energy One S.A. informează că, din informațiile pe care le deține până la momentul publicării prezentului raport, societatea nu este parte în aceste cercetări. Compania va reveni cu informații suplimentare și clarificări, imediat ce acestea vor fi disponibile”, se arată în comunicatul oficial.
Ancheta este în desfășurare, iar procurorii urmează să stabilească traseul exact al banilor și responsabilitatea celor implicați.
sursa Observator News